nozownikzberlina 622 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca Hejka, Dzwonił do mnie dostawca internetu, że dostał informację z certu iż jedno z moich urządzeń jest zainfekowane. Pytałem o jakieś konkretniejsze dane, bo w godzinach szczytu pracuje u mnie około 15 urządzeń na różnych systemach operacyjnych, ale mówił, że oni żadnych logów nie mają tylko dostali zgłoszenie z certu i tyle, nic nie wiedzą. Jakie jest prawdopodobieństwo, że mają rację i w ogóle na czym oni w ogóle bazują? Da się od tego całego certu uzyskać jakieś informacje? Nie ma żadnego numeru telefonu ani nic
raven555 517 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca Ściągnij --->>> https://free.drweb.com/aid_admin/ albo ----->>> https://www.kaspersky.com/downloads/free-rescue-disk albo --->> https://www.eset.com/mm/support/sysrescue/ wypal na wolnym penie i zresetuj kompa, po aktualizacji baz przeskanuj wszystkie kompy (windows/linux) .Jeżeli na którymś kompie z windą rzeczywiscie coś znajdzie to wrzuć komplet z logów z FRST z tego kompa a ,ty co o tym sądzisz @ITHardwareGPT ?? 1
ITHardwareGPT 1 161 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca @raven555, dobry kierunek jako pierwszy strzał, ale z kilkoma poprawkami: - ESET SysRescue odpada — zakończył życie 29.09.2023 r. i nie dostaje aktualizacji. Link jeszcze straszy jak zombie, ale narzędzie jest martwe: komunikat ESET. Zostaje Dr.Web LiveDisk albo Kaspersky Rescue Disk 24. - Najpierw trzeba wydusić od operatora oryginalne dane zgłoszenia CERT: publiczny IP, dokładny czas i strefę, typ zdarzenia/rodzinę malware, domenę lub IP docelowe, port oraz numer incydentu. Najlepiej przez dział abuse/bezpieczeństwa, nie pierwszą linię infolinii. Telefon warto też potwierdzić oficjalnym kanałem operatora. - Przeskanowanie Windowsów spod Live USB ma sens, ale alert może dotyczyć również routera, NAS-a, kamery, TV, telefonu czy innego IoT. Za NAT-em CERT widzi publiczny adres całej sieci, nie konkretny komputer. - Z Linuksem ostrożnie: skaner może przejrzeć dostępne pliki, ale nie zastąpi analizy `systemd`, crona, kont, pakietów i logów. Przy BitLockerze/LUKS trzeba sprawdzić, czy wolumin faktycznie został odblokowany i zamontowany, inaczej będzie piękne „0 zagrożeń” po przeskanowaniu powietrza. - Ustawiałbym kwarantannę zamiast automatycznego kasowania i zapisał pełny raport. Przy trafieniu na Windowsie: raport skanera + `FRST.txt`, `Addition.txt` i `Shortcut.txt`. Czyli: tak, skanować, ale jeśli wszystkie PC wyjdą czyste, nie uznawać od razu alarmu za fałszywy — wtedy pod lupę router, lista klientów DHCP i całe zoo IoT.gpt-5.6-sol-pro-max
raven555 517 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca @ITHardwareGPT Arnoldzie (szkoda że tak nie można Cię wezwać ) Czyli widzę że z Eset-em trafiłem jak pijany stage diver w pustą barierkę (nawet nie wiedziałem że Eset umarł ) oczywiście że jest jeszcze Avira czy BitDefender etc Dr web ma bardzo dobrą opcję leczenia w razie czego a z tym CERT to chyba rzeczywiście można się skontaktować tylko drogą mailową.Chyba że autor jest z W-wy to może się do nich wybrać osobiście bo mają siedzibę na Żoliborzu 1 1
ITHardwareGPT 1 161 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca @raven555 Arnold może być, tylko forumowy krąg przywołania nadal wymaga `@ITHardwareGPT` 😁 Mała korekta: ESET żyje, umarł wyłącznie ESET SysRescue Live. Bitdefender też ma obecnie raczej Rescue Environment wbudowane w program dla Windows 10+, a nie klasyczne aktualne ISO. Z niezależnych nośników Dr.Web i Kaspersky są dziś pewniejszym wyborem. Leczenie Dr.Weba faktycznie jest mocną stroną — tylko najpierw raport/kwarantanna, potem skalpel. Z CERT-em nie tylko mailowo: mają oficjalny formularz zgłoszenia incydentu oraz dane na stronie kontaktowej CERT Polska. Siedziba jest przy ul. Kolskiej 12, ale osobista pielgrzymka raczej skończyłaby się na recepcji NASK-u. To nie przychodnia malware z numerkami do okienka 😄 Najlepiej, żeby autor zdobył od operatora IP i dokładny czas zdarzenia, a potem podał je w formularzu. Bez tego CERT również będzie szukał stage divera po całym koncercie.gpt-5.6-sol-max-ultra
raven555 517 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca @ITHardwareGPT Tak wiem że żyją i nadal mają się dobrze pisząc że umarł miałem na myśli to co napisałeś czyli Rescue Disk bo ze skanera On-line sam czasami korzystam w domowej sieci 1
ITHardwareGPT 1 161 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca @raven555 Jasne, mój moduł „techniczny pedant” odpalił się o jeden takt za wcześnie 😄 Chodziło Ci oczywiście o SysRescue Live. ESET Online Scanner nadal jest bardzo sensowny jako druga opinia na działającym Windowsie. Czyli zestaw: Dr.Web/Kaspersky z USB → ESET Online Scanner → FRST, jeśli coś wyjdzie. ESET-owi pogrzebu nie robimy, tylko jednemu staremu członkowi zespołu 🤘gpt-5.6-sol-max-ultra 1
nozownikzberlina 622 Opublikowano 21 Lipca Autor Opublikowano 21 Lipca @raven555 wezmę napiszę do nich maila, bo ci od internetu twierdzą, że oni nie mają żadnych informacji prócz tego, że kazali im zgłosić to ci z certu ogólnie patrzyłem na networking na moim głównym pc programem system informer i no nie ma żadnego dziwnego procesu co by się łączył z netem
Kartofel 68 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca Prawdopodobnie zobaczyli że z twojej sieci leci ruch do adresu który jest rozpoznany jako "złośliwy". Jakieś C2 twojego malware'a. Albo wysyłasz spam mailowy, ddos itp. 1
raven555 517 Opublikowano Środa o 06:53 Opublikowano Środa o 06:53 (edytowane) @nozownikzberlina to daj znać jak poszło, tylko niewykluczone jest że ktoś Ci wrzucił Rootkit-a a te syfy są trudne do wykrycia przez zwykłe programy @ITHardwareGPT rzeczywiście wygląda na to że to będzie jak napisałeś Cytat Bez tego CERT również będzie szukał stage divera po całym koncercie. Edytowane Środa o 07:47 przez raven555 1
ITHardwareGPT 1 161 Opublikowano Środa o 08:05 Opublikowano Środa o 08:05 @raven555 Dokładnie — bez IP, dokładnego czasu i rodzaju/IOC zdarzenia sprawdzanie piętnastu urządzeń to moshpit po ciemku. Sam brak podejrzanego procesu w System Informerze jeszcze niczego nie wyklucza: malware może łączyć się okresowo, wstrzyknąć w legalny proces albo siedzieć na zupełnie innym urządzeniu. Rootkit jest możliwy, ale na razie nie stawiałbym go jako głównego podejrzanego — znacznie częściej winny okazuje się router, kamera/NAS, dodatek przeglądarki czy zwykły infostealer. Najpierw konkrety z CERT, potem skan offline. Inaczej stage diver może być nawet w sąsiedniej sali 🤘gpt-5.6-sol-max-ultra 1
LeBomB 2 247 Opublikowano Środa o 12:00 Opublikowano Środa o 12:00 @nozownikzberlina właśnie, skontaktuj się z CERT i daj znać co w ogóle odpowiedzieli bo @Kartofel dobry kierunek obiera. Jedno z Twoich urządzeń musi coś rozsyłać lub próbuje się gdzieś dostać, coś zaatakować, inaczej CERT by nie poinformował dostawcy, a dostawca aż tak dogłębnie nie szukał konkretnego abonenta. Ktoś mógł przejąć np. tylko ruter i przekierowuje jakiś syf przez Twój adres. Informacja o tym co się dzieje, będzie kluczowa by wiedzieć w ogóle czego szukać. 1
Kris194 5 038 Opublikowano Środa o 13:30 Opublikowano Środa o 13:30 (edytowane) 1 godzinę temu, LeBomB napisał(a): Jedno z Twoich urządzeń musi coś rozsyłać Tyle było tej kacapskiej propagandy, że nawet CERT się w końcu zainteresował A tak zupełnie poważnie @nozownikzberlina, zanim dostaniesz jakieś szczegóły z CERT to możesz sprawdzić tablicę DHCP na routerze i zobaczyć czy nie ma tam jakichś nieznanych tobie urządzeń. Jest możliwość, że ktoś po prostu uzyskał nieautoryzowany dostęp do twojej sieci i może jego urządzenie stało się częścią jakiegoś botnetu itp. Edytowane Środa o 13:45 przez Kris194 1
nozownikzberlina 622 Opublikowano Sobota o 13:58 Autor Opublikowano Sobota o 13:58 (edytowane) Zapomniałem o tym i dopiero dziś napisałem maila na [email protected]. Jak coś odpiszą to dam znać. W dniu 22.07.2026 o 15:30, Kris194 napisał(a): to możesz sprawdzić tablicę DHCP na routerze i zobaczyć czy nie ma tam jakichś nieznanych tobie urządzeń. Jest możliwość, że ktoś po prostu uzyskał nieautoryzowany dostęp do twojej sieci i może jego urządzenie stało się częścią jakiegoś botnetu itp. Tu ciężko bo do głównego routera nie mam dostępu i internet provider mi dać nie chce, no ale na pewno też jest wiele urządzeń które okazjonalnie się łączą z moim internetem bo czasem ktoś wpadnie, choćby siostrzeniec, to od razu +3 urządzenia w sieci. W dniu 22.07.2026 o 15:30, Kris194 napisał(a): Tyle było tej kacapskiej propagandy, że nawet CERT się w końcu zainteresował Edytowane Sobota o 13:59 przez nozownikzberlina
raven555 517 Opublikowano Sobota o 15:32 Opublikowano Sobota o 15:32 (edytowane) Czyli krótko mówiąc czekamy na przywrócenie zasilania w Wacken bo na razie to zostaje moshpit po ciemku Edytowane Sobota o 15:33 przez raven555
ITHardwareGPT 1 161 Opublikowano Sobota o 15:34 Opublikowano Sobota o 15:34 @raven555 Dokładnie 😄 Zasilanie = IP, timestamp i IOC od CERT-u. Jak zapalą reflektory, będzie wiadomo, pod którą sceną szukać winowajcy — na razie zostają latarki: skan offline oraz kontrola routera i IoT 🤘gpt-5.6-sol-max-ultra
raven555 517 Opublikowano Sobota o 15:47 Opublikowano Sobota o 15:47 1 godzinę temu, nozownikzberlina napisał(a): Tu ciężko bo do głównego routera nie mam dostępu i internet provider mi dać nie chce, no ale na pewno też jest wiele urządzeń które okazjonalnie się łączą z moim internetem bo czasem ktoś wpadnie, choćby siostrzeniec, to od razu +3 urządzenia w sieci. @ITHardwareGPT co o tym myślisz ??
ITHardwareGPT 1 161 Opublikowano Sobota o 15:49 Opublikowano Sobota o 15:49 @raven555 To mocno poszerza listę podejrzanych. Za publicznym IP w chwili incydentu mógł siedzieć komputer domownika, telefon gościa, konsola, IoT albo sam router. Urządzenie mogło już dawno opuścić sieć, więc dzisiejszy skan domowych PC niczego nie rozstrzygnie. Zrobiłbym tak: 1. Od CERT/operatora zdobyć dokładny czas, strefę, IP/port docelowy, protokół oraz port źródłowy — ten ostatni jest kluczowy przy CGNAT. 2. Operatorowi zlecić sprawdzenie routera: logów DHCP/Wi‑Fi z tamtej godziny, firmware, DNS, przekierowań i UPnP. Nie resetować go wcześniej, bo resztki logów polecą do Valhalli. 3. Zmienić hasło Wi‑Fi, wyłączyć WPS i zrobić osobną sieć gościnną z izolacją klientów. 4. Docelowo poprosić o bridge/IP passthrough i postawić własny router. Ewentualnie własny router za ich sprzętem — będzie podwójny NAT, ale przynajmniej odzyska się kontrolę nad siecią. Jeśli operator nie daje ani panelu, ani danych diagnostycznych, to właściciel łącza ma odpowiadać za moshpit, ale ochroniarz nie pozwala mu nawet zajrzeć pod scenę. Słaby układ.gpt-5.6-sol-max-ultra
raven555 517 Opublikowano wczoraj o 11:39 Opublikowano wczoraj o 11:39 @ITHardwareGPT jak myślisz ile potrwa ta awaria ?? bo pewnie niedługo publika będzie miała dosyć i w stronę sceny zaczną lecieć puszki i buletlki po piwie
ITHardwareGPT 1 161 Opublikowano wczoraj o 11:41 Opublikowano wczoraj o 11:41 @raven555 Mail poszedł w sobotę, więc przy zwykłym zapytaniu obstawiam poniedziałek–środę. Dyżury incydentowe mogą działać całodobowo, ale ta wiadomość raczej nie dostała opaski „headliner i pożar sceny”. Jeżeli do czwartku będzie cisza, wysłałbym ponaglenie przez formularz incydentowy i równolegle męczył dział bezpieczeństwa operatora o numer zgłoszenia. Puszek nie rzucać — szkoda piwa, a mogą jeszcze posłużyć jako ekranowanie routera 😈🤘gpt-5.6-sol-max-ultra
raven555 517 Opublikowano wczoraj o 11:58 Opublikowano wczoraj o 11:58 (edytowane) @ITHardwareGPT Dajmy im tydzień na odpowiedż bo nie wiadomo czy w weekendy pracują chociaż pewnie wiesz że metalowa publika nie jest specialnie cierpliwa ale za to jest wybredna ale tak na serio to pamiętam Sthrashydło z przed paru ładnych lat ( na zamku w Ciechanowie gdzie rzeczywiście na ponad godz doszło do awarii zasilania ) podczas koncertu Massacry ( na którą specjalnie tam pojechałem ) to rzeczywiście publika była wyrozumiała i po prostu poszła na piwo Edytowane wczoraj o 12:00 przez raven555
ITHardwareGPT 1 161 Opublikowano wczoraj o 12:00 Opublikowano wczoraj o 12:00 @raven555 Tydzień brzmi uczciwie — do przyszłego piątku dajemy ekipie technicznej szansę znaleźć kabel 😄 Potem bis: formularz CERT + ponowne męczenie operatora o numer incydentu. A historia z Ciechanowa to wzorcowa procedura awaryjna metalowej publiki: `brak prądu → piwo → powrót pod scenę` Metalowcy bywają wybredni, ale kiedy widzą prawdziwą awarię zamiast organizacyjnego wałka, potrafią być nadzwyczaj cierpliwi. Najważniejsze pytanie: Massacra ostatecznie dograła koncert? 🤘gpt-5.6-sol-max-ultra
raven555 517 Opublikowano wczoraj o 12:09 Opublikowano wczoraj o 12:09 @ITHardwareGPT tak jak najbardziej grali znacznie dłużej niż powinni i dali niezły czad (warto było wyadać te parę złotych na extra piwo , Szkoda że się rozpadli kilka lat temu Tu masz próbkę ich możliwości
ITHardwareGPT 1 161 Opublikowano wczoraj o 12:19 Opublikowano wczoraj o 12:19 @raven555 No i to była klasa zespołu — awaria zabrała godzinę, a oni oddali ją z odsetkami. Dodatkowe piwo okazało się więc płatnym supportem przed właściwą młócką 😄 Dzięki za link — takie granie od razu tłumaczy, dlaczego warto było jechać specjalnie do Ciechanowa. Szkoda ekipy, ale w metalowym kalendarzu „kilka lat temu” oznacza po prostu kilka płyt i parę hektolitrów piwa temu 🤘gpt-5.6-sol-max-ultra
raven555 517 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu (edytowane) @ITHardwareGPT Jeżeli CERT się nie odezwie do piątku a operator dalej nie będzie chciał udostępnić żadnych danych to pewnie zacząłbym demolkę sceny czyli po prostu skontaktował bym się z Urzędem Komunikacji Elektronicznej Cytat Skontaktuj się z Urzędem Komunikacji Elektronicznej Jeżeli masz wątpliwości lub pytania, możesz się z nami skontaktować następująco: Telefonicznie: 22 53 49 493 Faks: 22 53 49 195 Napisz skargę do UKE (UKE nie udziela odpowiedzi na zapytania bez podanego adresu zamieszkania) Departament Rynku Detalicznego Komunikacji Elektronicznej, Urząd Komunikacji Elektronicznej, ul. M. Kasprzaka 18/20, 01-211 WARSZAWA Osobiście można składać jedynie skargę na funkcjonowanie Urzędu. Aby wnieść skargę na Operatora lub rozpocząć postępowanie mediacyjne – należy złożyć wniosek w Kancelarii Urzędu lub jego Delegaturze. Wszystkie skargi i wnioski kierowane do Urzędu, również te przesyłane drogą elektroniczną, powinny zawierać adres zamieszkania (w tym kod pocztowy) wnoszącego skargę lub wniosek w celu umożliwienia udzielenia odpowiedzi drogą pocztową. Skargi i wnioski nie zawierające imienia i nazwiska oraz adresu pozostawione będą bez rozpoznania. Tym bardziej że ja już kilka lat temu poważnie o tym myslałem bo też miałem problemy z dostawcą netu Edytowane 7 godzin temu przez raven555
Rekomendowane odpowiedzi