Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Game Compressor, czy ktoś używa? Wpływ na płynność gier?

Cześć. Trafiłem na artykuł o programie Game Compressor, który ma kompresować pliki zainstalowanych gier i w ten sposób odzyskiwać sporo miejsca na dysku.

Na papierze wygląda to całkiem ciekawie, ale chciałbym poznać opinie osób, które rzeczywiście używają tego programu. Jakie są Wasze doświadczenia? Ile miejsca udało Wam się realnie odzyskać i czy kompresja nie powodowała później żadnych problemów z grami albo ich aktualizacjami?

Najbardziej interesuje mnie wpływ na płynność popularnych i bardziej wymagających gier. Czy zauważyliście:

spadek średniego FPS,

pogorszenie 1% low,

dodatkowy stuttering lub chwilowe przycięcia,

wolniejsze doczytywanie tekstur,

dłuższe ekrany ładowania,

większe wykorzystanie procesora?

Szczególnie ciekawi mnie, jak wygląda to w nowszych grach korzystających z DirectStorage oraz przy instalacji na szybkim dysku NVMe.

Napiszcie też, jaki macie procesor i dysk, ponieważ podejrzewam, że na słabszym CPU wpływ kompresji może być bardziej zauważalny.

Czy Waszym zdaniem warto kupić Game Compressor, czy lepiej użyć darmowego CompactGUI albo po prostu pozostawić gry bez kompresji?

https://store.steampowered.com/app/4339880/Game_Compressor/

image.thumb.png.43eff49feff4f2381bd6c015422d1849.png

Opublikowano

CompactGUI nie jest zalecane do gier z DirectStorage, więc tutaj pewnie podobnie, bo to nakładka na te same mechanizmy wbudowane w system.

Ja sobie kompresuję CompactGUI niektóre starsze gry, które już przeszedłem a nie chcę ich odinstalowywać. Program ma bazę tytułów, więc można sprawdzić przed włączeniem kompresji czy w ogóle jest sens, niektóre gry da się skompresować o połowę, a w niektórych nic to nie daje.