Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko, kupiłem dysk m.2 samsung 990 pro 1tb ale na starym dysku mam radiator od płyty głównej(gigabyte b760 gaming  x ddr4 rev1) i prawdopodobnie termopad będzie do wymiany po demontażu. Zastanawiałem się nad tym czy nie lepiej kupić jakiś nowy radiator bo to koszt około 50zł już z termopadem dlatego że sam w miarę dobry termopad kosztuje ok 30zł.

Problem polega na tym, że po pierwsze ta płyta ma jakieś mocowanie ez-latch czyli takie odciąganie mocowania i może to sprawiać kłopoty a nie chciałbym uwalić dysku przy montażu. Po drugie mam ten główny slot m.2 blisko chłodzenia karty ale przede wszystkim jest prawie że pod chłodzeniem procesora więc nie może to być wysoka krowa. Radiator gigabyte fabryczny ma tą przewagę że jest jednostronny od góry i przykręcany śrubką do płyty + łapany na ten ezlatch więc dzięki temu jest dość nisko.

Mam fotke jak to wyglądało z rtx 4060 i starszym chłodzeniemgagabab.png.78c51da759115e563adaedfc4a1fdbaf.png, teraz wszystko jest trochę większe więc jeszcze mniej miejsca. 

I jeżeli chodzi o zmianę samego termopada to sprawa jest trochę skomplikowana bo nigdzie nie ma info jaki to rozmiar. Prawdopodobnie albo 1mm albo 1.25mm - tych drugich nie ma praktycznie nigdzie dostępnych a wuja gpt mówi, że w większości radiatorów do gigabyte jest właśnie taki nietypowy rozmiar..Z jednej strony bezpieczniej niby byłoby dać 1mm bo najwyżej dysk się będzie grzał a jak przegnę ze zbyt grubym to się jeszcze coś połamie.  

Jak myślicie jest jakiś radiator godny uwagi zamiast tego? Czy lepiej wymienić po prostu termopad? 

Opublikowano

O dzięki za odpowiedź, powiadomienia nie miałem. A więc tak zamówiłem termopada w ciemno 1.5mm https://allegro.pl/oferta/arctic-thermal-pad-120x20x1-5mm-termopad-4szt-489a007-15028816174 podobno jest to jeden z najbardziej elastycznych padów na rynku i nawet gdyby fabrycznie było 1.25mm to on wtedy by się trochę spłaszczył od docisku i oscylował w tej granicy. Jak ściągałem stary radiator to się okazało że jest cały kurzem poklejony termopad fabryczny i jeżeli suwmiarka mnie nie okłamała to wyszło mi dokładnie 1.5mm grubości. Jak sobie tak jeden obok drugiego porównałem to też mi się wydawało że tak wychodzi. Ale nie wiem czy coś źle zamontowałem czy ten radiator to po prostu szajs bo tak stopniowo od odpalenia kompa temperatura dysku mi powoli co stopień rośnie od 43 w górę i stoi w idle bez używania gdzieś na 55 stopniach.. Mam w pokoju 29,5 stopnia i się zastanawiam czego to kwestia. W idle to mi się wydaje że powinien około 45 max 50 stopni mieć więc zastanawiam się nad jakimś radiatorem. Natomiast jest u mnie poważny problem z montażem bo tak głupio to zrobili na płycie że praktycznie zatrzask od slotu PCI-E karty graficznej koliduje z radiatorem fabrycznym xD. Dysk z radiatorem Gigabyte który jest pod tą płytę musiałem wsuwać lekko od boku pod kątem żeby wcisnąć go pod zaczep od PCI-E :E  ten zaczep jest dosłownie nad samym radiatorem dysku, nie jakoś obok tylko nad i tam jest bardzo mało szczeliny. Obawiam się, że tutaj nie wejdzie mi nawet chudszy brat twojego radiatora Be quiet bez PRO.  Mam jeszcze 2 sloty pod kartą graficzną ale tylko ten zapewni maksymalną wydajność.

Cholera, nie wiem czy spróbować kupić tego beQuiet MC1  i pokombinować czy wejdzie to na styk. 

Opublikowano

Takie zalety starego bloku, ściany są nagrzane jak nie wiem i człowiek ma w mieszkaniu jak w piekarniku nie ma opcji wywietrzyć, na klatce jest za to z 23 stopnie :E . Pierwszy raz grzebałem nad chłodzeniem dysku więc też nie jestem pewien co do swoich możliwości, ale skoro mówisz że w taką pogodę to wygląda na normę to jeszcze poobserwuję dysk jak się będzie zachowywał pod większym obciążeniem i jak zostanie tak do 65 stopni to nie będę go ruszał. Mimo wszystko wiemy jak to jest teraz z cenami dysków, ja sam za niego dałem 750zł i chciałem zapewnić możliwie najniższe temperatury żeby wydłużyć jego żywot. Teraz tak popatrzyłem na to zdjęcie wyżej i muszę zmierzyć długość tego radiatora od kolegi wyżej bo być może skończy się na długość przed zaczepem od karty graficznej i da radę to upchnąć ale też ten ez-latch mnie trochę przeraża bo tam nie wiem jak to będzie z miejscem. Najlepszy to byłby taki radiator który zostawia trochę miejsca z przodu dysku i z tyłu i bardziej pokrywa środek kości a do tego jest stosunkowo niski. 

Dzięki wam za porady i informacje.

Opublikowano (edytowane)

Zamówiłem z kiepskiego miejsca(długi czas oczekiwania - nie zwróciłem uwagi) ten radiator od beQuiet mc1 bez pro tak z ciekawości czy będzie poprawa w stosunku do radiatora od płyty gigabyte, aktualnie dysk gdzieś tak siedzi na 49-54 stopniach(cały dysk 49 ale najgorętszy spot 54 a pod obciążeniem na razie max 65 stopni). Wcześniej w tym miejscu miałem dysk 980 500gb i z tym drugim były jajca, zaczął się przy testowym folderze 300gb po minucie nagrzewać do 87 stopni.. Z tym, że wylądował w slocie pod grafiką, która ma masywne chłodzenie w dodatku nie nakładałem na niego żadnego radiatora. Mam spory temp w IDLE bo tak jak wspomniał  bourne2008 u mnie w komputerze jest ogólnie bardzo kiepska miejscówka na dysk między piekarnikami. I się obawiam czy nawet przy lepszym i większym radiatorze o ile wejdzie a nie jestem pewny nie będzie on ściągał ciepła z innych komponentów i efekt będzie albo podobny do bazowego albo nawet gorszy - zobaczymy.

Dzisiaj przyjechało chłodzenie dla kombinatorów czyli Arctic m2 Pro i chociaż montaż woła o pomstę do nieba to zrobiłem to z zegarmistrzowską precyzją i mam ogólnie spadek z 20 stopni. Dobra cena i strasznie mi się podoba wygląd, montaż  chociaż jest źle przemyślany to po poprawnym złożeniu nadal dużo lepszy niż jakieś radiatorki na gumki recepturki i klej z termopada. Poza samym montażem radiatora zmieniłem też slot na ostatni najdalej od grafiki i proca. Nie chciało mi się już kombinować 300 razy przekładając sloty z uwagi na to dziadowskie złącze od grafiki więc nie wiem ile z tej temperatury to zasługa chłodzenia a ile zmiany miejsca. Myślę że bezpiecznie to z 15 stopni dzięki radiatorowi a reszta może przez lepsze miejsce. W tym slocie w którym siedział bez radiatora i tak z nim by się pod kartą nie zmieścił.

W ogóle aż sprawdziłem z ciekawości ile za ten dysk w 2024 roku dałem... :E 

temperatury.png

xxxbbb.png

Edytowane przez TurboBorowik
Opublikowano (edytowane)

A więc wracam z wynikami be Quiet! MC1. Ostatecznie różnica między chłodzeniem Gigabyte a be Quiet jest.. zerowa tzn. dynamika wzrostu temperatur jest na plus be Quiet ale tylko trochę bo podczas pierwszego testu crystal disk mark(1GiB, 5 przebiegów) Gigabyte 64 stopnie, MC1 62 stopnie. Drugi przebieg 66 stopni Gigabyte  a 64 MC1. Trzeci przebieg o dziwo był chyba identyczny bo maks. temp po 3 przebiegach pod rząd mi wyszło 70 stopni gigabyte i 71 MC1 - ale tutaj to kwestia jakiegoś błędu prawdopodobnie. 

Więc 55 ziko w błoto ale zaspokoiłem swoją ciekawość, termopady przeżyły jakoś demontaż więc zostawie sobie ten radiator od BeQuiet na kiedyś tam. To chyba niestety kwestia kiepskiego rozmieszczenia tych slotów na płycie. Ogólnie wolałem zostać przy bazowym radiatorze bo ten od Be Quiet był bardzo na styk z chłodzeniem VRM, przerwy nie było wcale między tymi elementami i nawet kartka papieru nie chciała wejść. Wciśnięcie dysku z tym chłodzeniem w slot m.2 też było trudne bo trzeba było uważać na kąty. Jedna rzecz podczas montażu też mi się nie podobała, że mimo iż jest miejsce na śrubki 2 side/1side SSD to o dziwo ja nie mogłem idealnie ścisnąć dysku w termopadach i łapało mi jakoś tak pomiędzy.. chociaż mam właśnie dysk dość chudy. W arcticu m2 pro jakoś lepiej się to wypoziomowało, be Quiet też kiepawo przykleił jednego termopada i trzeba było poprawiać. W moim wypadku chyba lepiej jak jednak dysk ma tylko od góry płytkę i nie jest zamknięty jak kanapka bo lepiej tam powietrze krąży.

Edytowane przez TurboBorowik