Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko, kupiłem dysk m.2 samsung 990 pro 1tb ale na starym dysku mam radiator od płyty głównej(gigabyte b760 gaming  x ddr4 rev1) i prawdopodobnie termopad będzie do wymiany po demontażu. Zastanawiałem się nad tym czy nie lepiej kupić jakiś nowy radiator bo to koszt około 50zł już z termopadem dlatego że sam w miarę dobry termopad kosztuje ok 30zł.

Problem polega na tym, że po pierwsze ta płyta ma jakieś mocowanie ez-latch czyli takie odciąganie mocowania i może to sprawiać kłopoty a nie chciałbym uwalić dysku przy montażu. Po drugie mam ten główny slot m.2 blisko chłodzenia karty ale przede wszystkim jest prawie że pod chłodzeniem procesora więc nie może to być wysoka krowa. Radiator gigabyte fabryczny ma tą przewagę że jest jednostronny od góry i przykręcany śrubką do płyty + łapany na ten ezlatch więc dzięki temu jest dość nisko.

Mam fotke jak to wyglądało z rtx 4060 i starszym chłodzeniemgagabab.png.78c51da759115e563adaedfc4a1fdbaf.png, teraz wszystko jest trochę większe więc jeszcze mniej miejsca. 

I jeżeli chodzi o zmianę samego termopada to sprawa jest trochę skomplikowana bo nigdzie nie ma info jaki to rozmiar. Prawdopodobnie albo 1mm albo 1.25mm - tych drugich nie ma praktycznie nigdzie dostępnych a wuja gpt mówi, że w większości radiatorów do gigabyte jest właśnie taki nietypowy rozmiar..Z jednej strony bezpieczniej niby byłoby dać 1mm bo najwyżej dysk się będzie grzał a jak przegnę ze zbyt grubym to się jeszcze coś połamie.  

Jak myślicie jest jakiś radiator godny uwagi zamiast tego? Czy lepiej wymienić po prostu termopad?