Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie coś dziwnie dobrze to wygląda na tym screenie, możliwe, że to nie było stabilne już trochę czasu minęło i aż tak dobrze nie pamiętam. Natomiast widać, że potencjał był :E. Jedyne co sobie jeszcze przypominam, że te wczesne biosy były dużo lepsze niż te co wyszły po aferze z degracją i chyba właśnie później musiałem kombinować z niżyszm zegarem.

Opublikowano
2 godziny temu, Hero586 napisał(a):

Przesiadka na 14 gen jakoś słabo wychodzi cenowo chyba, że outlet i używki wchodzą w grę bo inaczej taki upgrade finansowo ma mało sensu. Płacić prawie 500zł za chipset na B760 to przeginka. Cena za 14600K też już odklejona to już tania płyta na AM5 + 7500f wychodzi podobnie. Zostaje jakieś 500zł więc może by się udało przeboleć te chore ceny na DDR5, za stare graty coś by się zawsze zwróciło po odsprzedaży. Zamiast 7500f można się pokusić o 9700x albo 7800x3D z chin, wszystko kwesita budżetu. Na Twoim miejscu @bociex zaczłąbym od OC ramu tym bardziej, że płyta pozwala, a low fps sporo by Ci podratowało. 

Próbowałem 3600 1.35 , cl 20 22 22 40 , puściłem occt memory tets ale po chwili error wywalił jakiś. Pobawię się jeszcze .

Opublikowano (edytowane)

@bociexsprawdź sobie co masz za kości przez thaiphoon burner powinno się udać pola Manufacturer oraz Die Density. Sprawdź jeszcze Manufacturer Location. Cruciali baliistixów miałem 3 rózne komplety i jak mnie pamięć nie myli te z Meksyku kręciły się najlepiej :E. Kolejna sprawa na micronach e-die z jak dobrze pamiętam z tRFC oraz tRCD nie można było za nisko schodzić. Na czas testów ustaw sobie SA na sztywno na 1.25V. Dla samych pamięci to na micronach e-die te napięcia nie były jakieś wysokie 1.37-1.38V bym nie przekraczał.

Edit. Odkopałem zdjęcia ze starych biosów i znalazłem napięcia:
LLC Mode 3
CPU 1.18V
SA 1.27V
IO 1.18V
DRAM 1.42

z ustawień poza screenem, który wstawiałem
tXP 4
tXPDLL 20
tAONPD 17
PPD 0

Edytowane przez Hero586
Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.08.2026 o 16:22, Hero586 napisał(a):

@bociexsprawdź sobie co masz za kości przez thaiphoon burner powinno się udać pola Manufacturer oraz Die Density. Sprawdź jeszcze Manufacturer Location. Cruciali baliistixów miałem 3 rózne komplety i jak mnie pamięć nie myli te z Meksyku kręciły się najlepiej :E. Kolejna sprawa na micronach e-die z jak dobrze pamiętam z tRFC oraz tRCD nie można było za nisko schodzić. Na czas testów ustaw sobie SA na sztywno na 1.25V. Dla samych pamięci to na micronach e-die te napięcia nie były jakieś wysokie 1.37-1.38V bym nie przekraczał.

Edit. Odkopałem zdjęcia ze starych biosów i znalazłem napięcia:
LLC Mode 3
CPU 1.18V
SA 1.27V
IO 1.18V
DRAM 1.42

tXP 4
tXPDLL 20
tAONPD 17
PPD 0

cos takiego sie udalo ogarnac, jak zmniejszalem cl na 20 przy 3600 to juz test wykrywal jakis blad po 5 minutach... Napiece 1,35v i 2T

ram.jpg

Edytowane przez bociex
Opublikowano

Taktowanie ładnie poszło pytanie jak reszta bo jak wszystko na auto to pewnie płyta luzuje dalsze timingi i finalnie możę się okazać, że nic nie zyskujesz. Sprawdź co to są za kości jak microny e-die to masz gotowca ode mnie podesłanego już wcześniej, więc przepisz sobie wszystko do biosu wraz napięciami z wyjątkiem cpu i zacznij z tymi timingami od 3600Mhz. Jeśli odpali idź dalej w góre. Na 4000Mhz to już kwestia sztuki i tCL tRFC może będzie trzeba dać wyższe. Z ciekawości przejrzałem sobie jeszcze stare testy na 10900K od Sebastiana Oktaby i róznica między ramem 3000MhzCl16 vs 4000@CL16 to ok 15%, więc warto trochę przy tym posiedzieć. Do testowania ja zawsze przy ustawianiu korzystam z TestMem5 na profilu 1usmus v3. Na ogół jak nie wywali się przy przejściu na drugi cykl to lecę dalej. Dopiero na koniec jakieś cięższe profile odpalam.

2.jpg

LLC Mode 3
SA 1.27V
IO 1.18V
DRAM 1.42

tXP 4
tXPDLL 20
tAONPD 17
PPD 0

Opublikowano
21 minut temu, Hero586 napisał(a):

Taktowanie ładnie poszło pytanie jak reszta bo jak wszystko na auto to pewnie płyta luzuje dalsze timingi i finalnie możę się okazać, że nic nie zyskujesz. Sprawdź co to są za kości jak microny e-die to masz gotowca ode mnie podesłanego już wcześniej, więc przepisz sobie wszystko do biosu wraz napięciami z wyjątkiem cpu i zacznij z tymi timingami od 3600Mhz. Jeśli odpali idź dalej w góre. Na 4000Mhz to już kwestia sztuki i tCL tRFC może będzie trzeba dać wyższe. Z ciekawości przejrzałem sobie jeszcze stare testy na 10900K od Sebastiana Oktaby i róznica między ramem 3000MhzCl16 vs 4000@CL16 to ok 15%, więc warto trochę przy tym posiedzieć. Do testowania ja zawsze przy ustawianiu korzystam z TestMem5 na profilu 1usmus v3. Na ogół jak nie wywali się przy przejściu na drugi cykl to lecę dalej. Dopiero na koniec jakieś cięższe profile odpalam.

2.jpg

LLC Mode 3
SA 1.27V
IO 1.18V
DRAM 1.42

tXP 4
tXPDLL 20
tAONPD 17
PPD 0

Kosci f-die wiec bez szalu , dzieki popróbuje

Opublikowano

Nie miałem do czynienia z tymi kościami, w sieci też ciężko o jakieś informacje, więc pozostaja samodzielne testy. Na pewno coś da się z nich wycisnąć, może w dziale pamieci ktoś coś doradzi jeśli ustawienia ode mnie zawiodą.

Opublikowano (edytowane)

Latency już nieźle wygląda. L1, L2 i L3 u mnie były dużo lepsze wszystkie timingi ustawiłeś ze screena? Jeśli tak to spróbuj jeszcze popchnąć ring clock na 4,6ghz o ile będzie to możliwe. Niestety już nie pamiętam czy na procesorach z zablokowanym mnożnikem można było ring zmieniać.

Edit. Odkopalem jeszcze wyniki z płyty MSI zegar na 10900K miałem na 4.9 GHz, więc na tych ustawieniach ode mnie dużej różnicy nie powinno być między 10700F. Jak dobrze pamiętam na tej generacji na Gigabyte nie dalo się ustawić RTL, a domyślnie względem takiego MSI ustawiał je dużo gorzej i wychodziły gorsze wyniki.

intel3.png

Edytowane przez Hero586