Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej , krótko i na temat .mam 10700 z 5070ti , 32 ram, zasilacz 850w , monitor 4k. czy warto zmieniac proca, na ddr5 trochę szkoda jednak tyle wywalac. Głównie cs 2 i to w 4k , czasami spadnie fps na nowych mapach ale bez tragedii. Ale też odpalę cyberpunk,stalker 2 itp. Mógłbym zostawić ram i kupić coś pokroju 14700... Tylko czy rzeczywiście to coś da jeśli chodzi o fps w grach.

Opublikowano (edytowane)

Albo zostajesz na tym co masz i dokupujesz jakiegoś 10900K/11900K ze złomexu (ale to prądożerne i słabe rozwiązanie)

Albo zachowujesz RAM i przechodzisz na AM4 lub LGA1700.

Jak wybierzesz scieżkę rozwoju to daj znać ;)

Aleee swoją drogą miałem ten CPU (na prawdę spoko) i chyba bym się nie spieszył ze zmianą.

Edytowane przez bourne2008
Opublikowano

Jak dla mnie to zostaw jak jest. Teraz zarówno zmiana na 14 generację jak i przechodzenie na DDR5 wyjdzie absurdalnie drogo w stosunku do zysku w grach. Zmienisz kompa w przyszłości wraz z zmianą GPU. 

Opublikowano (edytowane)

Cruciale Pro jeśli są na micronach e-die jak zwykłe to powinny się świetnie kręcic. Jeśli tylko płyta główna pozwoli zacząłbym od ich OC. Zobaczysz czy efekty będą zadawolające, ale low fps powinien być odczuwalnie lepszy. Natomiast do tego GPU to i tak pewnie przydałby się mocniejszy procesor. Sam zrobiłem przesiadkę z 10900K na 12600K z OC jak dobrze pamiętam P 5.1 lub 5.2 GHz i była przepaść na korzyść tego drugiego. Potem przesiadłem się na 13700K i tu już róznica w grach była praktycznie żadna poza jakimiś gniotami gdzie te dwa dodatkowe rdzenie P ratowały tyłek. Na plus 13700K dużo lepszy kontroler pamięci względem 12600K, więc więcej można było ugrać na OC ramu jak dobrze pamiętam z 3800MHz udało się przejść na 4100Mhz w gear mode 1. Obecnie do RTX 5080 przesiadałem się na Ryzena 9850X3D, niestety ale problem z grami AAA polega na tym, że są tragicznie zoptymalizowane i nawet grając w wysokich rozdziałkach żeby mieć przyjemny fps trzeba się ratować DLSS i to na poziomie Perfomrance lub Balanced, gdzie CPU już zaczyna odgrywać większą rolę.

2.jpg

Edytowane przez Hero586
Źle wczytana grafika
Opublikowano

I to chyba dobry pomysł 14600kf + płytka ddr4 , po sprzedaży starych gratów  to nie wiele może mnie to wynieść . Jaka płytkę byście polecili , zawsze miałem coś lepszego , teraz siedzi z490 MSI gaimng plus. Wifi nie potrzebuje mam dobrą zewnętrzna.

Opublikowano
39 minut temu, bociex napisał(a):

I to chyba dobry pomysł 14600kf + płytka ddr4 , po sprzedaży starych gratów  to nie wiele może mnie to wynieść . Jaka płytkę byście polecili , zawsze miałem coś lepszego , teraz siedzi z490 MSI gaimng plus. Wifi nie potrzebuje mam dobrą zewnętrzna.

Tutaj masz w dobrej cenie super płytę pod czwórki z gwarancją: https://www.oleole.pl/plyty-glowne/msi-pl-glowna-msi-b760-gaming-plus-wifi-ddr4.bhtml

IMG_7473.thumb.png.4cf21564422645a61d9d5bd7ebe16035.png

Opublikowano

Przesiadka na 14 gen jakoś słabo wychodzi cenowo chyba, że outlet i używki wchodzą w grę bo inaczej taki upgrade finansowo ma mało sensu. Płacić prawie 500zł za chipset na B760 to przeginka. Cena za 14600K też już odklejona to już tania płyta na AM5 + 7500f wychodzi podobnie. Zostaje jakieś 500zł więc może by się udało przeboleć te chore ceny na DDR5, za stare graty coś by się zawsze zwróciło po odsprzedaży. Zamiast 7500f można się pokusić o 9700x albo 7800x3D z chin, wszystko kwesita budżetu. Na Twoim miejscu @bociex zaczłąbym od OC ramu tym bardziej, że płyta pozwala, a low fps sporo by Ci podratowało. 

• Thanks 1
Opublikowano
41 minut temu, janek25 napisał(a):

wallec  jakby arrow mial ddr4 co byś polecił 14600K czy 265K?

Raptora bo jest starszy i ma starsze rozwiązania, które wspierają Windows 10.

Na arrow WiFi b.czesto nie mają sterowników pod dyszkę 

Opublikowano

Z ramem autora na stock to myślę, że będzie podobny poziom te cruciale pro to 3200MHz CL22 , więc starszny hamulec. U mnie 13700K na kręconych b-die 41100CL16 miało idtentyczny fps w zaszadzie w każej grze jakiej grałem w porównaniu do drugiego kompa z 7600X z PBO+200Mhz i pamięciami 6000MhzCL30 na EXPO.