Skocz do zawartości

Linux zamiast Win 10 na laptopa Acer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, PrzemekRyk napisał(a):
  • Jeżeli możesz ją wyczyścić do cna, to sprawdź czy coś się zmieni, jak zaznaczysz opcję „Prepare this Device?”
  • Acz na mój gust brniesz w ślepą uliczkę i z karty (nawet jeżeli jakimś narzędziem uda Ci się zrobić ją jako bootowalny nośnik) obawiam się, że systemu nie wystartujesz.

Mam dziada program chciał swojego formata zrobić a nie przez Win , z karty Win da się zrobić to czemu Linux by nie chciał :) 

Opublikowano
4 minuty temu, ChudyXp napisał(a):

Mam dziada program chciał swojego formata zrobić a nie przez Win , z karty Win da się zrobić to czemu Linux by nie chciał :) 

A możesz po polsku? Bo nie bardzo łapię co, jak, czym formatowane i jak przygotowywany nośnik startowy. :(

Opublikowano
19 minut temu, PrzemekRyk napisał(a):

A możesz po polsku? Bo nie bardzo łapię co, jak, czym formatowane i jak przygotowywany nośnik startowy. :(

Normalnie musiałem zrobić format karciochy przez tego Universala teraz mogę wgrywać ISO na kartę na pierwszy ogień idzie Mint , pewnie Universal się zapyta czy chce więcej obrazów dograć ??

Opublikowano
38 minut temu, ChudyXp napisał(a):

Normalnie musiałem zrobić format karciochy przez tego Universala teraz mogę wgrywać ISO na kartę na pierwszy ogień idzie Mint , pewnie Universal się zapyta czy chce więcej obrazów dograć ??

Dokładnie. Wrzucisz pierwszą dystrybucję/instalkę/środowisko zrobione w WinPE - Universal się spyta, czy chcesz dołożyć coś jeszcze.

Opublikowano
2 godziny temu, PrzemekRyk napisał(a):

Dokładnie. Wrzucisz pierwszą dystrybucję/instalkę/środowisko zrobione w WinPE - Universal się spyta, czy chcesz dołożyć coś jeszcze.

Dobra mam jedno i drugie na karteczce pamięci , układ plików wygląda tak samo jak napisałeś wcześniej , ale dziś już nie mam siły z tym walczyć może tylko na szybko zerknę czy zrobi boot z karty resztą pobawię się jutro . Serio a jak bym tym programem zrobił sobie na dużym gwizdku nie wiem Win i obok niego kilka pingwinków albo programów które wymagają startu z boot działał by taki wynalazek np Win 10, Ziron OS, Hirens Boot , bo gdzieś w domu mam gwizdek 32 GB który się marnuje 

Opublikowano
10 godzin temu, ChudyXp napisał(a):

Dobra mam jedno i drugie na karteczce pamięci , układ plików wygląda tak samo jak napisałeś wcześniej , ale dziś już nie mam siły z tym walczyć może tylko na szybko zerknę czy zrobi boot z karty resztą pobawię się jutro . Serio a jak bym tym programem zrobił sobie na dużym gwizdku nie wiem Win i obok niego kilka pingwinków albo programów które wymagają startu z boot działał by taki wynalazek np Win 10, Ziron OS, Hirens Boot , bo gdzieś w domu mam gwizdek 32 GB który się marnuje 

To co Ci wrzuciłem to właśnie taki mój 32GB gwizdek z różnymi narzędziami, m.in. z instalacyjnymi wersjami systemów plus soft działający i korzystający ze środowiska WinPE (jak zestaw od Sergeia Strelca).

3 godziny temu, nalewator napisał(a):

Jak chcesz sobie różne distra przeglądnąć nie instalując ich polecam stronę distrosea.com. Do wyboru do koloru.

Niemniej jednak to tylko symulacja i nie pokaże, jak dana dystrybucja zachowuje się na danym komputerze. Uruchomienie wersji Live też nie do końca to pokazuje ze względu na wydajność pendrive'ów, niemniej jednak bliżej temu do rzeczywistości. Niemniej jednak ode mnie też dzięki za linka, bo projekt ciekawy. :)

Opublikowano
5 godzin temu, PrzemekRyk napisał(a):

Uruchomienie wersji Live też nie do końca to pokazuje ze względu na wydajność pendrive'ów

Większość dystrybucji kopiuje przy starcie cały obraz z pendrive do pamieći czyli system chodzi nawet szybciej niż teoretycznie z SSD.

No chyba że ktoś ma mniej ramu niż te 4GB. 

Opublikowano

Nie ma szans, żeby ładowały cały. Ile by trwało uruchamianie, żeby przerzucić kilka GB danych?

Ramdysk jest przede wszystkim na jądro sytemu i rzeczy które muszą być zapisywane, tworzone podczas sesji. Przewalanie wszystkich pakietów, z których się nawet nie korzysta nie ma sensu.

W dniu 28.08.2026 o 13:38, PrzemekRyk napisał(a):

Uruchomienie wersji Live też nie do końca to pokazuje ze względu na wydajność pendrive'ów, niemniej jednak bliżej temu do rzeczywistości.

Live przydaje się przede wszystkim, żeby zapoznać się z interfejsem, sprawdzić czy wszystkie potrzebne urządzenia działają poprawnie (choćby wifi).

To że czasem przymuli uruchomienie czegoś, bo musi dociągnąć z pena nie ma większego znaczenia. Liczyć się będzie jak chodzi, a nie jak uruchamia się. Np. mam na bardzo starym i słabym lapku (nawet jak na tamte czasy, i3-380um, max 1,3GHz, sata2) postawionego Debiana i system wstaje dosyć szybko, zwłaszcza w porównaniu do preinstalowanego Win7. Programy odpalają się z widoczną zwłoką (nawet tak proste jak uruchomienie terminala/konsoli) ale potem jest już ok. Strony wiadomo, to zależy, super płynnie się nie przewijało, YT na 720 ciut przycinał ale generalnie jest to używalne.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Bono_UG napisał(a):

Live przydaje się przede wszystkim, żeby zapoznać się z interfejsem, sprawdzić czy wszystkie potrzebne urządzenia działają poprawnie (choćby wifi).

To że czasem przymuli uruchomienie czegoś, bo musi dociągnąć z pena nie ma większego znaczenia. Liczyć się będzie jak chodzi, a nie jak uruchamia się. Np. mam na bardzo starym i słabym lapku (nawet jak na tamte czasy, i3-380um, max 1,3GHz, sata2) postawionego Debiana i system wstaje dosyć szybko, zwłaszcza w porównaniu do preinstalowanego Win7. Programy odpalają się z widoczną zwłoką (nawet tak proste jak uruchomienie terminala/konsoli) ale potem jest już ok. Strony wiadomo, to zależy, super płynnie się nie przewijało, YT na 720 ciut przycinał ale generalnie jest to używalne.

Ależ ja się z tym całkowicie zgadzam i tego nie kwestionuję. :) Gdyby nie fakt, że pod pingwinem nie mam narzędzi, z których zdarza mi się korzystać, to na swoim lapku już bym dawno Minta postawił.

Opublikowano
W dniu 29.08.2026 o 14:23, Bono_UG napisał(a):

Nie ma szans, żeby ładowały cały. Ile by trwało uruchamianie, żeby przerzucić kilka GB danych?

U mnie CachyOS 3GB ładuje do RAM w kilkanaście sekund, pokazuje pasek postępu do załadowania 3GB.

Opublikowano

Sprawdziłem u siebie i Debian Live ładował się około 40s z pena wyciągającego 75MB/s.

Do ramdysku załadowało się poniżej 100MB i np. uruchomienie Firefox-a ochoczo ciągnęło z pena.

Wypróbuję tego CachyOS ale wątpię, żeby wszystko ładował do ramdysku.

Opublikowano

@PrzemekRyk Jednak nie dało rade z karciochy i wbudowanego czytnika , chwilowo jestem w domu już przygotowałem sobie gwizdek z Linuxami Ziron i Mint , poczekam z laptopem jak wróci na zimę na przegląd , aktualnie bawię się na maszynie wirtualnej Ziron OS i jego obsługi muszę ja ustawić podobnie jak bebechy laptopa :) będę miał jako taki podgląd na zachowanie nie licząc innego procesora 

Opublikowano
1 godzinę temu, ChudyXp napisał(a):

@PrzemekRyk Jednak nie dało rade z karciochy i wbudowanego czytnika ,

Jakoś nie jestem zdziwiony. :D

1 godzinę temu, ChudyXp napisał(a):

chwilowo jestem w domu już przygotowałem sobie gwizdek z Linuxami Ziron i Mint , poczekam z laptopem jak wróci na zimę na przegląd , aktualnie bawię się na maszynie wirtualnej Ziron OS i jego obsługi muszę ja ustawić podobnie jak bebechy laptopa :) będę miał jako taki podgląd na zachowanie nie licząc innego procesora 

Baw się dobrze. Jak masz w domu sprzęt, który sensownie ciągnie wirtualne maszyny, to sobie możesz potestować wszystko co Ci wymieniłem bez żadnychproblemów. Potem tylko gwizdek z wybraną dystrybucją i jedziesz Waść z instalacją i później dostosowaniem konfiguracji pod siebie na lapku. :)

Opublikowano
49 minut temu, PrzemekRyk napisał(a):

Baw się dobrze. Jak masz w domu sprzęt, który sensownie ciągnie wirtualne maszyny, to sobie możesz potestować wszystko co Ci wymieniłem bez żadnychproblemów. Potem tylko gwizdek z wybraną dystrybucją i jedziesz Waść z instalacją i później dostosowaniem konfiguracji pod siebie na lapku.

Maszyna jest na VirtualBox postawiona na sprzęcie z podpisu i7 itd tylko zrobiłem na niej konfig podobny to tego jaki jest w laptopie . Ja na razie Zorin OS patrzyłem na Live i jest ok wiadomo nie da śie przejść z Win na Linuxa w 5 minut , jutro sprawdzę Mint albo dziś zobaczę 

Opublikowano
8 godzin temu, ChudyXp napisał(a):

Maszyna jest na VirtualBox postawiona na sprzęcie z podpisu i7 itd tylko zrobiłem na niej konfig podobny to tego jaki jest w laptopie .

To masz na czym testować. W sensie wirtualka powinna w miarę przyzwoicie się zachowywać.

8 godzin temu, ChudyXp napisał(a):

Ja na razie Zorin OS patrzyłem na Live i jest ok wiadomo nie da śie przejść z Win na Linuxa w 5 minut , jutro sprawdzę Mint albo dziś zobaczę 

No oczywiście - to, że wizualnie wygląda dosyć podobnie nie znaczy, że obsługa będzie identyczna. Trochę czasu trzeba poświęcić, żeby się na pingwina przesiąść. Podpowiem - w takich akcjach różne ejaje bywają przydatne.

Co do różnic w interfejsie… Powiem tak - ja wiem jaka jest siła przyzwyczajeń. Z drugiej strony wiem też jaki kwik się podnosi przy każdej modyfikacji interfejsu w Windows czy Office, bo ludzie nie kojarzą jakiej opcji szukają, tylko pamiętają, żeby np. „kliknąć trzecią ikonkę od lewej w pierwszym od góry pasku”. Przestawisz pasek narzędzi w inne miejsce i następuje zawieszenie loginu siedzącego przed klawiaturą… Jak weszła wstążka w Office… O boru kolczasty, ależ miałem ubaw. :D

Zresztą jak uda mi się jakiegoś starszego, poleasingowego i w miarę przyzwoitego kompa dorwać (coś typu i5/i7 np. 8-mej generacji, 32GB ramu, jakiś 256GB SSD + miejsca na HDD na dane), to pewnie będę na nim Minta (najprawodpodobniej) stawiać.

Opublikowano
10 godzin temu, PrzemekRyk napisał(a):

To masz na czym testować. W sensie wirtualka powinna w miarę przyzwoicie się zachowywać.

Czy mam na czym testować to nie wiem dla innych z forum mój PC to zabytek xD . Co do VirtualBox to nawet na E8400 i 4 GB ram bawiłem się Ubuntu :) 

10 godzin temu, PrzemekRyk napisał(a):

No oczywiście - to, że wizualnie wygląda dosyć podobnie nie znaczy, że obsługa będzie identyczna. Trochę czasu trzeba poświęcić, żeby się na pingwina przesiąść. Podpowiem - w takich akcjach różne ejaje bywają przydatne.

Zobaczę jakie programy mają jakie zamienniki na Zorin OS względem Win i zawsze mogę udostępnić jakiś folder z gospodarza na VirtualBox (zdjęcia filmy itp) , już widzę że przeglądarką jest Brave , pobawię się co jak i czym się obsługuje a jak wróci laptop na serwis to operacja będzie 

Opublikowano
Godzinę temu, ChudyXp napisał(a):

Czy mam na czym testować to nie wiem dla innych z forum mój PC to zabytek xD .

Ostatnio miałem w rękach znajomych stacjonarkę na i5-2500K ze 12GB ram, systemem na Crucialu MX500 (SATA) z Windows 10. Było to bardziej responsywne (np. podczas grzebania w necie przeglądarką) niż mój klaptop z niskonapięciowym i5-1235U, 32GB ramu i Lexarem na M.2 NVMe… :-/

Co do VirtualBox to nawet na E8400 i 4 GB ram bawiłem się Ubuntu :) 

Ja katowałem VMware. Ale to już na kręconym i5-4690K. :)

Zobaczę jakie programy mają jakie zamienniki na Zorin OS względem Win i zawsze mogę udostępnić jakiś folder z gospodarza na VirtualBox (zdjęcia filmy itp) , już widzę że przeglądarką jest Brave , pobawię się co jak i czym się obsługuje a jak wróci laptop na serwis to operacja będzie 

No to pozostaje czekać na wpis w wątku „operacja się udała, acz pacjent zmarł”… ;)