Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć. Czeka mnie wymiana CPU na 9800X3D i przy okazji chciałbym zmienić chłodzenie. 
Akurat mi doszło Thermalright Peerless Vision 360 ARGB i tutaj fajny test
https://ithardware.pl/testyirecenzje/thermalright_peerless_vision_360_argb_test-48217.html

Ale potem doczytałem, że moja obudowa posiada możliwość montażu chłodzeń 420 mm i pomyślałem, że może jest sens wymienić te co przyszło na
ARCTIC Liquid Freezer III Pro 420
https://realhardwarereviews.com/arctic-liquid-freezer-iii-pro-420-review/
https://www.kitguru.net/components/cooling/james-dawson/arctic-liquid-freezer-iii-pro-420-aio-cpu-cooler-review/all/1/

Cena praktycznie taka sama. Do wersji ARGB musiałbym dopłacić raptem 30 zł, jeśli chodzi o AC. W TR mam wyświetlacz na środku chłodzenia. Nie zależy mi na RGB, ale jak jest i da się ustawić fajnie, to ok. 

Obudowa NZXT Flow i się zastanawiam, czy warto jednak brać te 420 mm. Nie zamierzam ekstremalnie podkręcać CPU i lubię ciszę. 

Aktualnie posiada TR PA 140 mm.

Z góry dzięki.

Edytowane przez King Arthas
Opublikowano

Jeżeli zależy ci na ciszy, to od siebie mogę polecić  Phanteks Glacier One 360M25 LCD ma cicha pompkę, ale wentylatorów nie sprawdzałem, wleciały inne. Chłodzenia z cichą pompką i też z wentylatorami, to Noctua NL-LC1-36, Noctua NL-LC1-42.

Opublikowano (edytowane)

Arctic nie grzeszy kulturą pracy...to tak delikatnie mówiąc na podstawie 2 x 360 w kompach domowych :E 

Jeśli Ci zależy na ciszy a niekoniecznie ekranach, to BQ light loop 360 ma cichą pompkę nawet przy 100% rpm i radzi sobie bardzo dobrze z 9800x3d (mowa o 5-7 stopniach w dół względem arctic 360) ;) 

Phanteks wspomniany przez @Doamdorteż daje radę, kuzyn ma na 14600kf, nawet o nim myślałem ale jakoś nie pasuje mi ekran wielkości smartfona na blokopompce :) 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

@Krzysiak Tylko, że Fryzjer w RGB jest teraz poniżej 250zł z wysyłką gratis, bez RGB ok 210zł. Warto jednak mieć na uwadze to co pisałeś, czyli niezbyt cicha pompka ale co ważniejsze - gruba chłodnica, która nie podejdzie pod każdą budę, co warto wcześniej zrewidować na stronie producenta budy.

Opublikowano (edytowane)

@Lameismynamewiadomo że nie każdy tak sprawdza stabilność CPU po OC jak ja. Ale u mnie w y-cruncher BBP 9800x3d wbijał do limitu 95 stopni (nie wiadomo do ilu by doszedł) gdy na bq zatrzymuje się przy 88. Tak, wiem że w realnych warunkach domowych nigdy do tego nie dobije... ale ja z tych co muszą mieć zapas temperatury nawet w nierealnych 😂🤣 Takie skrzywienie sprzed lat gdy cisnąłem o każdy dodatkowy MHz.

Także dla mnie dopłata do bq miała sens, bo ciszej i trzyma w ryzach wszędzie proca.

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

j.w rowniez przerabialem temat - 360tka non pro i 9800 +200 -25 dobijal do 95 w cb :D, przesiadka na corsaira bo LCD i w dobrej cenie aktualnie.
myslalem ze ten typ tak ma, ale "oczy mi sie otworzyly" po tym materiale - w sumie stad tez corsair :D

Edytowane przez Ali
  • Upvote 1