Asag 317 Opublikowano 13 Września Opublikowano 13 Września Chcę zrobić upgrade komputera z AM4 na AM5 i mam pytanie o chłodzenie. Chcę powietrzne a nie typu AIO. Moja obudowa to beQuiet DX500 więc według specyfikacji maksymalna wysokość chłodzenia to 190 mm. Czy do procesora 9800x3d powinno się brać chłodzenie typu dual tower czy wystarczy z jedną? Konkretniej waham się pomiędzy beQuiet Dark Rock 6 i Dark Rock 6 Pro. Podkręcać nie zamierzam, po prostu chodzi mi o stabilne temperatury a ponadto słyszałem że wersja Pro pomimo 2 wentylatorów jest bardziej cicha niż DR6. Warto zainteresować się 9850x3d? Z tego co słyszałem zysk wydajności niewielki a trudniejszy do schłodzenia. RAMu miało być 64GB (chciałem do MSFS 2024) ale jednak nie przełknę takich cen i zostało 32GB. Poniżej wrzucam koszyk, są w nim 2 chłodzenia o których wyżej pisałem więc jedno jest do usunięcia. Jakieś sugestie czy coś zmienić? https://www.x-kom.pl/lista/u2lsw9gga Aha i tak się zastanawiam czy myślicie że jest sens czekać na Black Frajer (znaczy Friday ofc) czy ewentualne rabaty (które są zawsze nie na to co chcę kupić) zeżre i tak wzrost cen?
kubon 223 Opublikowano 13 Września Opublikowano 13 Września (edytowane) thermalright peerless assasin spokojnie ogarnie temat za 1/3 ceny zostan przy 9800x3d płyta też srogo przepłacona chyba że chcesz 3-4 dyski m2 naraz podpiąć? nie warto czekac, zbyt niestabilny (z tendencja wzrostowa) rynek Edytowane 13 Września przez kubon
kalderon 1 253 Opublikowano 13 Września Opublikowano 13 Września Ten: https://www.x-kom.pl/p/1483686-chlodzenie-procesora-thermalright-peerless-assassin-120-se-v2-120mm.html Albo czarny be quiet!: https://www.x-kom.pl/p/1325591-chlodzenie-procesora-be-quiet-pure-rock-pro-3-2x120mm.html
Asag 317 Opublikowano 13 Września Autor Opublikowano 13 Września 24 minuty temu, kubon napisał(a): thermalright peerless assasin spokojnie ogarnie temat za 1/3 ceny zostan przy 9800x3d płyta też srogo przepłacona chyba że chcesz 3-4 dyski m2 naraz podpiąć? nie warto czekac, zbyt niestabilny (z tendencja wzrostowa) rynek W tym momencie mam 2 dyski NVME i nie wykluczam dodanie kolejnego, addony i sceneria do MSFS potrafi zająć naprawdę sporo miejsca. Do tego na razie zostawiam starą kartę i ogólnie chciałem zrobić teraz przejście na AM5 a potem zmienić kartę po premierze serii 6xxx (obecnie rtx 4070ti). Nie wiem czy obecność 5.0 PCIe dla GPU ma znaczenie czy nie, płyty 850 chyba wspierają 4.0?
kalderon 1 253 Opublikowano 13 Września Opublikowano 13 Września Ponad 90% płyt B850 ma PCI-E 5 dla GPU. Oraz wszystkie B650E.
Dirian 963 Opublikowano 13 Września Opublikowano 13 Września Bierz proca w wersji Tray taniej: https://www.x-kom.pl/p/1349069-procesor-amd-ryzen-7-amd-ryzen-7-9800x3d-tray.html Cooler z ich oferty to brałbym Taifu - https://www.x-kom.pl/p/1307398-chlodzenie-procesora-smx-taifu.html - bardzo sprawnie radzi sobie z 9800X3D - składałem taki zestaw. Płytke X870E masz w fajnej cenie na Amazon: https://www.amazon.pl/dp/B0F67B9XT7/ref=asc_df_B0F67B9XT71789178700000?
Grolshek 1 364 Opublikowano 13 Września Opublikowano 13 Września 33 minuty temu, kalderon napisał(a): Ponad 90% płyt B850 ma PCI-E 5 dla GPU. Oraz wszystkie B650E. I spora część B650.
kalderon 1 253 Opublikowano 13 Września Opublikowano 13 Września No nie bardzo, przynajmniej nie oficjalnie. 2
Grolshek 1 364 Opublikowano 13 Września Opublikowano 13 Września 8 minut temu, kalderon napisał(a): No nie bardzo, przynajmniej nie oficjalnie. Bardzo, bardzo. Tak, nieoficjalnie. To sprawia że sa wolniejsze czy jak? Tomahawk i AX VX2 działają. TuFa będę sprawdzał bo jeszcze nie zdążyłem zamontować.
kalderon 1 253 Opublikowano 14 Września Opublikowano 14 Września Wyższy poziom PCI-E podwaja przepustowość wymiany danych między prockiem a kartą (jeśli wszystkie elementy go wspierają). Przydaje się jak np. karcie zabraknie VRAMu i zacznie korzystać z systemowego i ogólnie we wszystkich zastosowaniach, grach itp. dla których istotna jest szybkość wymiany danych między elementami GPU (np. VRAMu) a procesorem/RAMem. 1
Kyle 657 Opublikowano 14 Września Opublikowano 14 Września 15 godzin temu, Grolshek napisał(a): Bardzo, bardzo. Tak, nieoficjalnie. To sprawia że sa wolniejsze czy jak? Przy nieoficjalnym wsparciu, możesz mieć błędy komunikacji, jak miało to miejsce w przypadku starszych płyt AM4 na układach 3xx lub 4xx, które w niektórych wersjach BIOS nieoficjalnie wspierały PCI-E 4.0, ale jak okazało się, że to nie działa stabilnie, to producenci płyt w nowszych BIOS zablokowali je do max PCI-E 3.0. Także te wybrane płyty AM5, które nieoficjalnie wspierają PCI-E 5.0, to traktowałbym jako niepewne OC. 1
TeoX 6 Opublikowano 14 Września Opublikowano 14 Września 19 godzin temu, Grolshek napisał(a): Bardzo, bardzo. Tak, nieoficjalnie. To sprawia że sa wolniejsze czy jak? Tomahawk i AX VX2 działają. TuFa będę sprawdzał bo jeszcze nie zdążyłem zamontować. Miałem kilka popularnych MSI , GIGABYTE , ASUS na B650, grafika działała tylko w 4.0 jak i dyski.
Grolshek 1 364 Opublikowano 14 Września Opublikowano 14 Września (edytowane) 57 minut temu, TeoX napisał(a): Miałem kilka popularnych MSI , GIGABYTE , ASUS na B650, grafika działała tylko w 4.0 jak i dyski. Ja na MSI i Gigabyte mam 5.0, na Asusie na razie nie sprawdzę bo sprzedała się 9060XT. Edytowane 14 Września przez Grolshek
Dirian 963 Opublikowano 14 Września Opublikowano 14 Września Z Asusa na pewno B650-A Strix ma PCI-e 5.0 dla GPU mimo że producent twierdzi, że to tylko 4.0. Montowałem na tej płycie zestaw z 5080-tką i wszędzie pokazywało, że GPU śmiga na interfejsie 5.0. Któryś z wyższych TUF B650 też obsługuje 5.0 z tego co mi znajomy wysyłał.
Asag 317 Opublikowano 14 Września Autor Opublikowano 14 Września (edytowane) Ok, zmieniłem chłodzenie na Thermalright Assasin w wersji Black więc 200 zaoszczędzone, procek zamieniony na tray więc kolejna stówa zostaje. Moja płyta na razie wyprzedała się w XKOM. Jaki konkretnie alternatywny model byście polecili? Ale taki żebym nie musiał nic przy tym kombinować, po prostu chcę złożyć wszystko razem, zrobić update BIOSu i tyle. 32GB RAM 2100, 64GB około 4200 poza Xkomem (Goodram IRDA 6000 CL30), gdyby nie ten MSFS to bym się nawet nie zastanawiał ale nie chcę kupować 2 razy. Scenerie, płatne samoloty jak PMDG czy Fenix, kilka programów odpalonych w tle i użycie RAMu pionowo w górę. Pocieszam się tym że obecnie mam Kingstone Fury Renegade 2x16GB DDR4 3600 więc coś koło 800-1000 bym pewnie odzyskał. Sprawdzałem OLX ale część ofert wydawała mi się szemrana a część tak wyceniona że już wolę dołożyć i kupić w sklepie. A i przypomniało mi się, do AM5 można dokupić taką wyprofilowaną blachę (chyba Secure Frame się nazywało) od Thermallight zakładane wokół procesora, warto to zakładać czy raczej zbędny gadżet? Edytowane 14 Września przez Asag
Dirian 963 Opublikowano 14 Września Opublikowano 14 Września Podesłałem ci fajną płytę X870E wyżej z Amazona. Jak musi być z X-Kom to np. https://www.x-kom.pl/p/1306481-plyta-glowna-socket-am5-asus-tuf-gaming-b850-plus-wifi.html Ten Secure Frame to zbędny gadżet, nie widzę sensu tego stosować na AM5.
Rekomendowane odpowiedzi