Skocz do zawartości

[problem] Asus x570 TUF gaming plus (bez wifi)


grid_is_grid

Recommended Posts

Witajcie, dzisiaj zauważyłem, że komputer wydaje taki charakterystyczny dźwięk, jeżeli posłucha się go od góry obudowy. Dźwięk można opisać mniej więcej tak "jakby się coś ładowało i rozładowywało". Totalnie nie wiem jak to zobrazować słownie więc zostawiam rysunek. Nie brzmi jak cewki, ale kto wie. Odłączyłem zasilanie od karty, bo ona cierpi na cewki, odłączyłem dysk hdd 2,5, odłączyłem ssd (sic!), zatrzymywałem wiatrak najbliżej tego(tylni), zatrzymywałem 1 wiatrak chłodzenia, odpiąłem rgb. Nic to nie dało. Wydaje mi się, że występuje nawet gdy komputer jest pod obciążeniem, ale wiatraki mocno to zagłuszają. Ogólnie od startu komputera dziwęk występuje regularnie. Wydawało mi się, że to chłodzenie CPU (Arctic Freezer 34 eSports Duo). Obstawiam jednak, że to płyta (Asus x570 tuf gaming plus (bez wifi). Oczywiście odłączałem wszystkie peryferia włącznie z kablem DP. Komputer działa normalnie, nie miał żadnych spadków fps, temp też ok, zupełnie nie wiem o co może chodzić. Skoro wszystko działa to mam to w dupie, ale jednak jestem ciekaw. Co obstawiacie ?

Najlepiej to słychać centralnie nad chłodzeniem, więc obstawiam jakieś vrm nad cpu albo coś. Jakby ładował i rozładowywał napięcie. Załączam nieudolne nagranie, ale da się usłyszeć to gówno. Ustawiłem w biosie wiatraki cpu na silent, wiec może to nie chłodzenie.Odłączyłem wszystkie wentylatory, zostal jeden na cpu i jest to samo.

https://youtu.be/O-ThRcfESY0 link do nagrania dźwięku. 

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

39 minut temu, EcKo!? napisał:

Jak dla mnie też jest wszystko okej. Raczej nie ma się czym przejmować. Wyłącz wszystkie wentylatory i wtedy nasłuchuj

Tak też zrobiłem, wyłączyłem wszystkie wentylatory oprócz jednego na CPU który sobie nawet na 1s zatrzymałem. A dźwięk nadal występował. Próby lokalizacji tęgo dźwięku doprowadziły mnie do tego, że prawdopodobnie wydobywa się z okolic procesora. Niezależnie od obciążenia procesora, reset biosu też nic nie dal. Problem polega też na tym, że nie mam zielonego pojęcia od kiedy jest ten dźwięk co sprawia, że się trochę martwię. Dlatego szukam pomysłów/sugestii o co tu chodzi. 

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, EcKo!? napisał:

Szkoda, że na materiale tego nie słychać. Jeśli to z okolic procesora to być może to są właśnie piszczące cewki. Nic innego nie ma tam prawa wydawać niepokojące dźwięki

Postaram się nagrać na dniach lepszy materiał bo faktycznie jest słabo. Wszak ja jestem już uczulony na ten dzwięk więc go słyszę doskonale. 

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam mały update, w koncu pomyślałem, że to może pamięć RAM. Okazuję się, że troche mam rację. Wymieniłem ram "CORSAIR VENGEANCE RGB PRO BLACK 16GB 3600" na stare 4gb "G.Skill Ripjaws V, DDR4, 16 GB,3200MHz". Okazuje się, że dźwięk jakby zniknął. Pojawiło się coś w rodzaju piszczących cewek. Odłączyłem hdd, zatrzymałem wiatrak tylni i już tylko cichutko można było coś usłyszeć, ale to totalnie cicho i nie wiem czy to po prostu nie coś innego. Ktoś wie o co tu chodzi ? Te 1 ramy nawet na 2667 nadal powodują ten dzwięk, czy wyłącze rgb czy nie. Komputer w ogole bez ramu wiadomo zaczyna mocno kręcić, ale nie słyszałem tego dzwięku ( możliwe, że przez wiatraki). 

Edytowano przez grid_is_grid
Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, grid_is_grid napisał:

Mam mały update, w koncu pomyślałem, że to może pamięć RAM. Okazuję się, że troche mam rację. Wymieniłem ram "CORSAIR VENGEANCE RGB PRO BLACK 16GB 3600" na stare 4gb "G.Skill Ripjaws V, DDR4, 16 GB,3200MHz". Okazuje się, że dźwięk jakby zniknął. Pojawiło się coś w rodzaju piszczących cewek. Odłączyłem hdd, zatrzymałem wiatrak tylni i już tylko cichutko można było coś usłyszeć, ale to totalnie cicho i nie wiem czy to po prostu nie coś innego. Ktoś wie o co tu chodzi ? Te 1 ramy nawet na 2667 nadal powodują ten dzwięk, czy wyłącze rgb czy nie. Komputer w ogole bez ramu wiadomo zaczyna mocno kręcić, ale nie słyszałem tego dzwięku ( możliwe, że przez wiatraki). 

dziwne, obstawam, że przy wymianie coś ruszyłeś i się naprawiło. Sprawdź znów na tamtych Ramach

  • Like 1
Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
×
×
  • Utwórz nowe...