Skocz do zawartości

Realtek ALC1220 wbudowany czy starty Sound blaster X-FI

aph3x

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, składam nowego PC-ta. Kupiłem p. główna MSI X570 A-PRO z wbudowaną k. dźwiękową Realtek® ALC1220 Codec. Mam ze starego kompa karte muzyczną Sound blaster X-FI. Jest ze mną już około 10 lat, po drodze wpadała do kilku konfiguracji kompa. Zastanawiam się czy samodzielna karta tej klasy to lepszy wybór niż wbudowana karta muzyczną w tą płytę. Co byście wybrali? 

Integra to tylko integra i choć postęp dokonany przez Realteka w ostatnich latach jakiś jest, to jednak nawet stary Sound Blaster będzie lepiej grać od ALC1220. A przynajmniej taka jest moja prywatna opinia na podstawie subiektywnych wrażeń odsłuchowych ;D Najprościej sprawdzić obie i samemu zdecydować.

• 2 tygodnie później...

Cześć. Ja bym jednak zostawił tego blastera. Zintegrowana na papierze niczym nie odstaje od tego starocia. Sam miałem podobną zagwozdkę. Moim zdaniem istotne jest to, co do tego podłączasz. I tutaj sam pozostawiłem poobijane, stare logitechy 5.1 sprzed lat 15tu. Nie mogę się zgodzić z @tomcug że SB będzie lepiej grać, idę o zakład że w ślepej próbie nie byłoby żadnej różnicy. A sterowniki jeszcze wogóle do tego są? Osobiście nie chciałbym takiej karty ze wg na to, że mam małą obudowę, a taki klunkier tylko blokuje przepływ powietrza, zżera prąd, a potencjalny zysk żaden z mojej perspektywy.

• 4 lata później...

Ja opowiem się za ALC1220 ale z pewnym zasadniczym "ale". Otóż, zdecydowałbym się na integrę ale jako etap przejściowy - do czasu, aż zaopatrzę się w zewnętrzne źródło, np. combo DAC/ADC, sam DAC + mikrofon na USB albo nawet interfejs audio. Po prostu jestem zwolennikiem tego typu rozwiązań i nie chciałbym już ładować do budy wewnętrznej karty (nawet kosztem jakości dźwięku, która raczej w tym przypadku nie będzie ogromną przepaścią), zwłaszcza jeżeli - jak wspomniał Kolega powyżej - miałbym niezbyt dużą obudowę. 

Z tym skazaniem to tak bym nie przesadzał, bo wszystko zależy od implementacji układu. Niektóre układy zintegrowane są w stanie wykręcić naprawdę niezłe parametry i to zarówno na THD+N, jak i IMD+N. Natomiast sporo jest takich implementacji, gdzie skacze w górę zarówno OI, jaki i zniekształcenia. Wówczas nawet najprostszy dongle na USB potrafi zaoferować super jakość i rozwiązać problem o którym pisze @DR3GGO.

Przykładowo, dongle USB który zmontowałem sobie po godzinach dla testu, na jakimś ALC:

PH1wdhn.png

Bez problemu wyciągamy 14 bit rozdzielczości. W typowym układzie zintegrowanym na ogół jest to -60 do -75 dB. Czyli 10-12 bit.

Podepne sie pod temat, posaidam karte Asus Strix Soar (wymieniony op-amp na muses 8820) i tez zastanawialem sie nad sensem wymiany na cos zewnetrznego, jest cos wartego uwagi do 250zl? (50f) Glosniki mam Edifier R1800TIII, na plycie glownej mam alc4080, nigdy nie sprawdzalem jak to sie ma do Asusa.

Edytowane przez MAKU

Ostatnio testowałem https://audiofanatyk.pl/tempotec-sonata-bhd-pro-recenzja-kieszonkowego-daca-usb/

Niestety aby mieć go w jakkolwiek dobrej cenie, trzeba ściągać od czajników: https://pl.aliexpress.com/item/1005005760039723.html

Choć dobrze byłoby sprawdzić czy ten ALC4080 w ogóle warty jest zastąpienia, niestety potrzebna do tego jest aparatura. Do 250 zł jedynie dongle USB-jack mają sens.

Jak integra to tylko z nahimic. Sam miałem przez cały swój żywot karty creative (ostatnio gamera) i mi po zmianie płyty nie podeszła. Napiszę tak że samej integry nie mogłem słuchać i myślałem już o zakupie. Ale zainstalowałem nahimic (z którym miałem problem bo coś nie chciał działać) i dźwięk stał się akceptowalny, na ten moment nie myślę o karcie choć mnie kusi, może kiedyś.

Mi też po głowie chodzi jakaś przyzwoita karta dźwiękowa i zastanawiałem się nad SB AE-5 Plus. Warto w tej cenie ? https://www.x-kom.pl/p/1288223-karta-dzwiekowa-creative-outlet-sound-blaster-x-ae-5-plus-pci-e.html Głośniki i wzmacniacz dokupię, jak karta będzie odpowiednia :E Obecnie integra ALC 1220S Na Asusie Z370 Prime-A. Z dobrymi sterownikami i korektorem Apo 1.2.1 nawet da się grać, ale to nie to samo, co  prawilna karta dźwiękowa :)

Zastanawiałeś się nad zewnętrznym DAC/ADC? Jeśli tak - rozważ w tym budżecie co AE-5 Plus Sound Blastera X G6. Leciwe combo ale nadal bardzo daje radę. Na b-stock Creative można go dorwać za 269 zł. Sound blaster GC7 b-stock za 339 zł. Obie propozycje to stereo.

Za ok. 399 zł można chyba obecnie dostać Audiotrak Prodigy Cube 2. Fajnie sprawdza się z odrobinę "cieplejszymi" słuchawkami.

Jak przytrzymam ten scout mode, to podświetla się kółeczko wokół przycisku, nienaturalnie podbite są średnio-wysokie/wysokie tony (pewnie żeby lepiej słyszeć odgłosy z gier).
Znowu przytrzymam, podświetlenie wokół przycisku gaśnie i dźwięk wraca do normalności.

Czy to jest direct-mode, no nie wiem... Po prostu tryb zwykły vs podbite średnio-wysokie dla lepszej słyszalności, np. przeładowywania broni w grach...

Edytowane przez rzymo

42 minuty temu, Slayer napisał:

A to się podepnę, jak chodzi o tego SB X G6 to jak kwestia ze sterownikami? Bo ludzie często, gęsto psioczą na nie w internecie. Czy jest sens używania jej bez instalowania sterów (ponoć też działa) ?

U mnie wszystko działa jak należy ze sterami pod G6, pobrałem najnowszy sound blaster command v3.5.10.00 - http://files.creative.com/creative/bin/apps/swureleases/win/sbcommand/release/CreativeSBCommandSetup_3.5.10.00.exe, potem w opcjach: Ustawienia/Settings, w zakładkach Aplikacja i Urządzenie należy zrobić aktualizacje drv, instr. - https://support.creative.com/kb/ShowArticle.aspx?sid=200385&c

"Aktualizacja Oprogramowania/Firmware -kliknij przycisk Sprawdź teraz, aby sprawdzić, czy jest dostępna aktualizacja oprogramowania układowego karty Sound BlasterX G6. W dolnej części znajdują się informacje o aktualnej wersji oprogramowania sprzętowego.

Aktualizacja sterownika — kliknij przycisk Sprawdź teraz, aby sprawdzić, czy dostępna jest aktualizacja sterownika Sound BlasterX G6."

settings_device1a.png

Edytowane przez olek83

A to karta zewnętrzna z tego co widzę :(  Niestety nie mam miejsca na jej położenie. Komputer stoi na podłodze i musiałbym kartę położyć na topie obudowy, a tam jest wywiew :P Ale dzięki za podpowiedź, bo  kolega szukał czegoś dobrego zewnętrznego. Pomyśli się :wariat: