Skocz do zawartości

i7-9700k vs i9-9900k

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

zastanawiam się nad wyborem procesora pomiędzy 9900k, a 9700k. Do i9 trzeba dopłacić 350zł, a z tego co widzę na różnych porównaniach i9 ma podobne osiągi do i7, w niektórych grach ma trochę większą przewagę. Czy opłaca się dopłacić i wziąć i9-9900k zamiast i7-9700k? Komputer ma służyć głównie do gier i pracy biurowej/nauki, obróbki grafik czy video itp. nie będzie, dlatego wybrałem Intela, a nie AMD.

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

Zmieniłem procesor na i7-10700 ale bez dopisku K, bo nie będę go podkręcać, ponieważ musiałbym więcej zapłacić i dodatkowo wybrać lepszą płytę.

Podkręcać będę tylko RAM i kartę graficzną.

Czy płyta: ASUS PRIME Z490-P będzie dobra do OC ramu i grafiki. Czy będzie można na niej w przyszłości podkręcić procesor. Płyta jest na dużej przecenie bo z 900 zł na 700 zł. Więc może nie jest ona taka zła do OC procesora?

Opublikowano

@Dziarson Zrobiłem jak napisałeś procesor i5-10600k i dołożyłem 100 zł do płyty Gigabyte Z490 AORUS ELITE AC. W sumie to dobrze, że zmieniłem na 10gth, bo w każdym momencie będę mógł zrobić upgrade procesora do 10700k lub 10900k.

Dzięki za pomoc

Opublikowano

Jeżeli płytka musi mieć Wi-Fi, to jako alternatywę mogę wskazać taką:

https://www.x-kom.pl/p/542149-plyta-glowna-socket-1200-msi-mpg-z490-gaming-edge-wifi.html

Sprzętowo mobasy GB na Z490 są bardzo ok, ale jednak BIOS-y wciąż niezbyt dopracowane i trzeba np. dłubać przy ASPM, żeby mieć optymalną wydajność karty graficznej, a i przy OC pamięci zdarzają się cyrki.

• Upvote 1
Opublikowano

Ja znam typa co jebie MSI bo robi kiepskie płyty ze zbugowanymi BIOSami i nic tam nie można znaleźć. 
Dla mnie Gigabyte i ASRock to czołówka jeślio chodzi o zjebane BIOSy - musisz wiedzieć czego szukasz, bo nie znajdziesz

Opublikowano

BIOSy Gigabyte wyglądają, jakby były stworzone przez narąbanego Mietka. Ja polecę ze swojej strony MSI MEG Z490 Unify. Konkret płytka. Mój kolega ma na niej i7 10700K 5.1GHz. W full load, temperatura VRM tej płyty nie przekracza 55*C.

9 godzin temu, xXMateoXx320 napisał:

Po długich namysłach jak Ciebie tu przekonać nie udało mi sie tego zrobić ponieważ iż że wybraleś dobre mobo :clap:

Trzeba tylko poczekać rok, żeby dopracowali BIOSy.

• Like 1