Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Qrdello jak masz 40 cm wolnego miejsca z prawej to polecam Alex'a z Ikei. Idealna pod kompa i na wysokość dobrze pasuje do biurka - ma 70cm wysokości jeżeli dobrze pamiętam. Do tego można w szuflady wrzucić przemyślane organizery, też z Ikei, za jakieś drobne. Także jak masz miejsce, polecam 👍

Opublikowano

Póki co nie szukam nic na podstawkę, ale dzięki za podpowiedź. Nie rozwazażałem alexa, komp od biedy mieści się na podobnej do alexa metalowej szafce z szufladami, ale w zimie wolałem go zrzucić pod blat. Na wiosnę się coś pozmienia xD 
Kwestia też taka, że komp zabiera mi sporo światła w tym pokoju, bo stojąc na biurku zasłania 1/3 okna od dołu. Pod biurkiem jednak nikomu nie zawadza :D 

22 minuty temu, AndrzejTrg napisał(a):

I mniej słyszalne piszczenie czegokolwiek :) ja już sam nie wiem czy mi się kiedyś gtx970 wygrzał i przestał piszczeć czy przestał piszczeć jak dałem kompa pod biurko :) 

U mnie akurat jest relatywna cisza, cewki ciche w grafice, pompa nie doskwiera - ale fakt, jak się wentylatory od pompy przy shaderach rozkręcają to lepiej to brzmi spod biurka niż obok ucha xD 

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, AudRob napisał(a):

Obstawiam że nie więcej to wszystko waży niż 11-15 kilo wiesz ile to jest 25 kilo? No chyba że szkło masz pancerne grubości 10mm.

25 kilo to jest worek zaprawy cementowej albo dobry hantel.

U mnie sama buda według specyfikacji 19.8kg waży, więc nie wiem co w tym dziwnego. Corsair z pudełkiem podaje 24.5kg. Jak mi kurier dał pudło to faktycznie czułem jakbym niósł worek z cementem. Karta kolejne kilka kilogramów i obstawiam, że całość do 30 dobija. 

Nawet na blat nie próbowałem stawiać, bo jak spadnie to zabić może %-)

• Upvote 1
Opublikowano
30 minut temu, Qrdello napisał(a):

U mnie akurat jest relatywna cisza, cewki ciche w grafice, pompa nie doskwiera - ale fakt, jak się wentylatory od pompy przy shaderach rozkręcają to lepiej to brzmi spod biurka niż obok ucha xD 

To na pewno, ja tam przy kupnie gtx970 to zwróciłem akurat uwagę na cewki, ponieważ chyba wtedy zaczęła się ta cała afera z piszczeniem, po jakiś dwóch tygodnia raczej przestało, a po trzec tygodniach to komp poszedł pod biurko, a teraz to nawet nie mam pojęcia czy radek piszczy czy nie, komp koło TV stoi i nic nie słychać :Ea może słychać tylko że daleko od moich uszu, to uznaję że nic nie piszczy :P (a potrafię usłyszeć piszczenie ładowarki od telefonu, więc słuch jest bardzo dobry) 

• Upvote 1
Opublikowano
34 minuty temu, Kanzu napisał(a):

U mnie sama buda według specyfikacji 19.8kg waży, więc nie wiem co w tym dziwnego. Corsair z pudełkiem podaje 24.5kg. Jak mi kurier dał pudło to faktycznie czułem jakbym niósł worek z cementem. Karta kolejne kilka kilogramów i obstawiam, że całość do 30 dobija. 

Nawet na blat nie próbowałem stawiać, bo jak spadnie to zabić może %-)

No to właśnie. To się tak wydaje, bo niby jakieś pierdółki etc etc, ale czy zasilacz, czy karta, czy nawet płyta główna potrafią swoje ważyć. Jak się pododaje to takie wypasione jednostki z solidnymi budami to potrafią leciutko 25kg złapać. Szczególnie jak ktoś korzysta z LC.

Mój Phanteks, głównie przez grubość blach i szyb, jest tak sztywny że nigdy nie mam tam problemu z dopięciem szyby czy otworami montażowymi - że się coś przesunie. W takim wypadku waga też musi byc słuszna.

• Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, Qrdello napisał(a):

Jezeli moj gaming wazy 1.3kg to karta z lc spokojnie 2kg przekroczy. Moj suprimx 3080 wazy ~2kg

Mój ASUS GeForce RTX 4080 TUF Gaming waży 1.96 a karta jest wielka 

Długość

348 mm

Szerokość

150 mm

Wysokość

73 mm

Opublikowano (edytowane)

@Qrdello miałeś rację z tym ram GoodRam żeby nie sprzedawać , trudno ale godzinę temu się trafił następny GOODRAM 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 IRDM BLACK V SILVER fakt że za tyle co poprzedni sprzedałem cena 800 więc straty niema😊

Edytowane przez AudRob
Opublikowano
19 minut temu, AudRob napisał(a):

Może i tak ale z kartą to przesadziłeś 🤔

Nie chce mi się specjalnie karty wyciągać, żeby to zważyć. To nie mój wymysł tylko informacje z portali testujących. Astrale to chyba najcięższe z 5090. Powietrzny 3kg waży. 

Screenshot_20251208_142735_Brave.thumb.jpg.dc031d9821d9f41af91831d582908dbf.jpg

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Qrdello napisał(a):

Jezeli moj gaming wazy 1.3kg to karta z lc spokojnie 2kg przekroczy. Moj suprimx 3080 wazy ~2kg

Mój 5090 Astral LC w pełnym rynsztunku - konfiguracja push-pull z 6 wentylatorami Phanteks T30 waży jakieś 4kg :D  Nie pamiętam już dokładnie co do grama ale ważyłem oryginalny zestaw i wychodziło 3,7 kg

BTW, sama chłodnica ma 37mm więc w push-pull'u z T30 to jest 10 centów hehe.

Edytowane przez Fenrir_14
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Kanzu napisał(a):

Nie chce mi się specjalnie karty wyciągać, żeby to zważyć.

Możliwe ale to dwie generacje do przodu i top karta .

13 minut temu, Kanzu napisał(a):

Nie chce mi się specjalnie karty wyciągać, żeby to zważyć.

Specyfikacja testowanej karty ASUS GeForce RTX 5090 ROG Astral LC.

Układ graficznyBlackwell GB202; 21760 CUDA

Wymiary289 x 154 x 48 mm (karta); 400 x 120 x 65 mm (radiator); 580 mm długość węży

Waga3,5 kg (całość); 2,05 kg (kart); 1,45 kg (chłodnica)

Jak to jest ten model

Opublikowano
20 minut temu, Qrdello napisał(a):

No to jakby nie było kilka kg.

Już od jutra, zamiast wrzutek z stanowiskami - zważ swojego peceta :D 

To i tak odmiana od pokazywania tego samego sprzętu w innej kolorystyce podświetlenia :D 

Masz go na ziemi, sprawdź na wadzę i temat 1 kg w te lub w tamte się zakończy ;D