Skocz do zawartości

Gry nie oddają rzeczywistych kolorów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, kilka dni temu zrobiłem format windowsa 10 i nie wiem czy miałem to przed formatem bo nie zwróciłem uwagi, ale po odpaleniu gry np Battlefield V czy GTA San Andreas na rozdzielczości 1920x1080 gra nie oddaje kolorów jakie powinna oddawać. Zauważyłem to po tym, że jak zrobiłem screena z gry przez shift + windows + s, który na ss miał normalną barwe i potem porównałem to z gameplayeami to ogarnąłem, ze coś jest nie tak. Dodam jeszcze, że np minimalizowanie wyżej podanych gier trwa z 7 sekund, a jak gram w cs'a go to wszystko ładnie, poprawnie działa. Kolory są takie jak powinny być i minimalizuje się po sekundzie.

Zespoły:

Gigabyte RTX 2060
AMD Ryzen 5 2600

MSI B-450 A PRO
16gb ram
Acer nito VG271

Jak powinno wyglądać:

Ac17aDr.png

Jak wygląda:

6pTWbzP.png

Opublikowano
6 godzin temu, Dziarson napisał:

Wygląda jak duża jasność zresetuj ustawienia graficzne gry

To są domyślne :)

5 godzin temu, tomcug napisał:

Monitor podłączony przez HDMI? Być może kolorki przełączyły się na ograniczony RGB.

HDMI, w ustawieniach nvidi mam ustawione jako domyślne kolory nvidia

Opublikowano (edytowane)

W tym temacie: KLIK, przewiń do ostatniego postu na sam dół. Wstawiłem tam obrazki jak powinno być ustawione HDMI. Jeżeli w monitorze na sztywno jest ustawiony pełny zakres, to w panelu sterownika domyślnie również powinien być pełny. Natomiast, jeśli w monitorze jest automatycznie, to w panelu może być wtedy czasem ustawiony zakres w pozycji ograniczonej.

Edytowane przez Pawelek6
Opublikowano
59 minut temu, PsyhoMir napisał:

Wygląda trochę jak włączony i źle ustawiony HDR...

HDR masz w Windowsie włączony?

HDR wyłączony.

16 minut temu, Pawelek6 napisał:

W tym temacie: KLIK, przewiń do ostatniego postu na sam dół. Wstawiłem tam obrazki jak powinno być ustawione HDMI. Jeżeli w monitorze na sztywno jest ustawiony pełny zakres, to w panelu sterownika domyślnie również powinien być pełny. Natomiast, jeśli w monitorze jest automatycznie, to w panelu może być wtedy czasem ustawiony zakres w pozycji ograniczonej.

Okej, ustawiłem w Nvidii na pełny. Naprawiło mi to tylko w GTA, lecz w Batllefieldzie nie do końca.

Jeszcze jeszcze problem z długim minimalizowaniem się gry, fajnie jakby to też dało się naprawić :)

Opublikowano
1 godzinę temu, Gość Tomasz napisał:

Okej, ustawiłem w Nvidii na pełny. Naprawiło mi to tylko w GTA, lecz w Batllefieldzie nie do końca.

Wrzuć screeny z tej zakładki w panelu NVIDIA, chcę zobaczyć jakie masz rozdzielczości do wyboru. Czasem trzeba zmienić z PC na HDMI czy jakoś tak (w tej chwili nie pamiętam dokładnie) i po tej czynności ponownie przestawić na pełny zakres.

Opublikowano
1 godzinę temu, tomcug napisał:

Wrzuć screeny z tej zakładki w panelu NVIDIA, chcę zobaczyć jakie masz rozdzielczości do wyboru. Czasem trzeba zmienić z PC na HDMI czy jakoś tak (w tej chwili nie pamiętam dokładnie) i po tej czynności ponownie przestawić na pełny zakres.

hjZrref.png

Opublikowano (edytowane)

Rozdzielczość przestaw na tą pierwszą gdzie w nawiasie jest napisana "natywna".

Dodatkowo w monitorze możesz poszukać opcji zakresu tonalnego i tam go ustawić sztywno na pełny, gdyż pewnie jest automatyczny. To powinno wymusić odgórnie taki tryb w panelu sterownika.

Edytowane przez Pawelek6
Opublikowano
3 godziny temu, Pawelek6 napisał:

Rozdzielczość przestaw na tą pierwszą gdzie w nawiasie jest napisana "natywna".

Dodatkowo w monitorze możesz poszukać opcji zakresu tonalnego i tam go ustawić sztywno na pełny, gdyż pewnie jest automatyczny. To powinno wymusić odgórnie taki tryb w panelu sterownika.

Jak ustawie na natywną to nie mam możliwości ustawienia 144hz

W monitorze cały czas ustawiony na "pełny"

Opublikowano
16 minut temu, Gość Tomasz napisał:

Jak ustawie na natywną to nie mam możliwości ustawienia 144hz

Nie ma to znaczenia. Chodzi o to, żebyś ustawił na natywną, potem zmienił zakres tonalny na ograniczony i z powrotem na pełny. Po wszystkim możesz z powrotem zmienić na obecnie używaną rozdzielczość.

Opublikowano
1 godzinę temu, tomcug napisał:

Nie ma to znaczenia. Chodzi o to, żebyś ustawił na natywną, potem zmienił zakres tonalny na ograniczony i z powrotem na pełny. Po wszystkim możesz z powrotem zmienić na obecnie używaną rozdzielczość.

Nie skróciło niestety to czasu minimalizowania

Opublikowano
15 minut temu, tomcug napisał:

Tego raczej nie skrócisz (mam tak samo -> zależy jak szybko monitor zareaguje). Miałem nadzieję, że naprawi to kolory w Battlefieldzie.

No nie poprawiło. Są strasznie takie zimne i wyblakłe :/

• tomcug zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...