Skocz do zawartości

EKWB gotowy płyn - problemik

KiT

Rekomendowane odpowiedzi

Używam bezbarwnego, i po kilku miesiącach w płynie tworzą się takie mikro dziwne struktury, jakby ktoś chusteczkę rozmoczył albo napluł. Zlałem ostatnio dwa wszystko z pętli, będzie ze dwa litry... i było tego sporo. W pętli jest filtr z drobnej siateczki, ale on tego nie zatrzymuje. Całość elementów miedź (miedź niklowana).

A dodatkowo pompa przestaje starować po 2-3 miesiącach na tym płynie (DDC). Obie pompy (są dwie w szeregu) zostały już przez serwis wymienione i problem wrócił.

Na wodzie jedna chodziła testowo 2-3 miesiące  i problemu nie było.....

• 7 lat później...

Ja korzystam z płyny od EKWB (bezbarwnego) i wcześniej na zwykłych , przezroczystych wężach po jakimś czasie zbierały się "gluty" podobne do tych o których wspomniał KiT. Same węże też stawały się mniej przezroczyste.

Poszukałem trochę w necie i wyszło, że to tzw. plastycyzer który jest stosowany w takich wężach. Najpierw miałem węże od EKWB, potem zmieniłem na inne (nie pamiętam już firmy) i może w nieco mniejszym stopniu ale też się on wytrącił. Później zmieniłem węże na czarne z EPDM i problem zniknął. Nie zmieniałem płynu przez jakiś rok, może nawet nieco więcej i gdy zmieniałem GPU zrobiłem pełne czyszczenie układu i w zasadzie nic się nie osadziło w układzie. Układ wyglądał jakby był zmontowany niedługo wcześniej :)

Więc jeśli kolorowy układ jest mniej istotny niż sprawność układu to polecam wymianę węży i oczywiście wcześniej dokładne wypłukanie i wyczyszczenie układu.