Dominik92 Napisano October 22 Zgłoś Udostępnij Napisano October 22 Hejka. Mój zestaw to: I5 13600KF Gigabyte B660 Gaming X AX G Skill Ripjaws V 3600 Mhz 16 Gb, Cl 14/14/14/34 RTX 4070 Ti od Gigabyte Lexar NM800 Pro Ostatnio coś mi się przestawiło w biosie i i pamięci wskoczyły mi w Gear 2. Zmieniłem ustawienia biosu ale coś mnie podkusiło, żeby porobić testy. Odpaliłem trzy gry. Assassin Mirage, RDR2 i Cyberpunka 77. Zdziwiłem się, że nie ma różnicy między Gear 1 a Gear 2. Wyniki w testach gier były takie same (w granicahc oczywiście błędu pomiarowego czasem lepiej nawet w Gear 2 wychodziły o 1 czy 0.5 FPS). W 3d Marku w Time Spy tak samo. Ustawiłem Ram na 3800 mhz z automatu Gear 2 i timingi 15/15/15 i coś tam, już nie pamiętam jakie wskoczył. To samo, bez zmian w wydajności. O co chodzi? Ktoś może mi wyjaśnić czemu tak się działo? Po zmianie Command Rate na 1T też bez róznicy w wydajności. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominik92 Napisano %s o %s Autor Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s Ktoś coś? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karro Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s Dnia 22.10.2024 o 18:41, Dominik92 napisał: Odpaliłem trzy gry. Assassin Mirage, RDR2 i Cyberpunka 77. Sprawdz asasin origins benchmark a nie gry dx12 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominik92 Napisano %s o %s Autor Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s 3 minuty temu, Karro napisał: Sprawdz asasin origins benchmark a nie gry dx12 Nie mam originsa. A coś z tego? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karro Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s Mordhau Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebastianFM Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s @Dominik92, mam i9-13900KF i DDR4-3600 CL 16 B-Die. Sprawdziłem u mnie różnicę. Przy częstotliwości pamięci 3600 MHz włączenie Gear 1 zamiast Gear 2 zwiększyło ilość FPS aż o 23% w Cyberpunk 2077 i o 26% w Shadow of the Tomb Raider. Może u ciebie karta graficzna ograniczała ilość FPS i dlatego nie miałeś żadnej różnicy? Sprawdź w niskiej rozdzielczości, z wyłączonym RT. 2 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrobel_krk Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s Albo testuj w 720p na niskich:) Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominik92 Napisano %s o %s Autor Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s Możecie mieć rację. Jutro sprawdzę i dam znać. Dzięki za podpowiedź Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominik92 Napisano 14 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 14 godzin temu 23 godziny temu, SebastianFM napisał: @Dominik92, mam i9-13900KF i DDR4-3600 CL 16 B-Die. Sprawdziłem u mnie różnicę. Przy częstotliwości pamięci 3600 MHz włączenie Gear 1 zamiast Gear 2 zwiększyło ilość FPS aż o 23% w Cyberpunk 2077 i o 26% w Shadow of the Tomb Raider. Może u ciebie karta graficzna ograniczała ilość FPS i dlatego nie miałeś żadnej różnicy? Sprawdź w niskiej rozdzielczości, z wyłączonym RT. Zrobiłem test w Cyberpunku. Pierwsze zdjęcie to Gear 1. Drugie to Gear 2. Każdy tryb pamięci to dwa testy w grze, które się pokrywały. Były identyczne. Ale trzecie zrdjęcie to ponownie Gear 1. Wyniki są zaskakujące Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karro Napisano 11 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 11 godzin temu tu dalej nie widać gpu load.... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebastianFM Napisano 10 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 10 godzin temu (edytowany) @Dominik92, nawet na ustawieniach Ultra twój procesor w tym teście powinien wygenerować ponad 200 FPS. Sprawdź jakie jest obciążenie GPU podczas testu, czy nie dochodzi do 100%. Sprawdź CPU-Z czy u ciebie RAM działa w Dual channel. Sprawdź za pomocą AIDA64 przepustowość i opóźnienie RAM. Jak chcesz testować wydajność CPU i pamięci RAM w Cyberpunk 2077 to masz kilka opcji. Używać w natywnej rozdzielczości 1080p ustawień Niskie. Ewentualnie zmniejszyć do testów CPU rozdzielczość do 720p (możesz włączyć wyświetlanie w oknie). Inna opcja to zamiast używać wbudowanego testu, zrobić sobie save w jakiejś lokacji wymagającej dużej wydajności procesora, np. tu. Ważne, żeby GPU nie było obciążone w 100% podczas testu. RTX 4070 Ti, natywne 1080p, ustawienia Ultra. Edytowano 8 godzin temu przez SebastianFM 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się