Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

http://youtube.com/post/UgkxyrEL_OVaFm0bkJpOG69WuY4XyeaTyBZU?si=H0lXcn7BmhQ0SUgf

Co ten PiS wyprawiał...

3 minuty temu, Szambo napisał(a):

No tak...

Wystarczy, że każdy mając minimalną będzie mógł wziąć kredyt na mieszkanie.

Ty w ogóle to przemyślałeś?

Jak niby chciałbyś do tego doprowadzić?

Bo gadamy tutaj o jakiś w miarę "realnych" rozwiązaniach, a nie jakimś sci-fi.

Realne rozwiązanie chcesz socjalu to masz państwo zabezpieczało by tylko te transakcje a nie ma możliwości żebyś nie spłacił bo mieszkać gdzieś musisz 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, voltq napisał(a):

Wystarczy żeby każdy normalny człowiek miał możliwość dostania w banku kredytu na mieszkanie nawet zarabiając minimalną krajową 

To jak jest małżeństwo, gdzie 2 osoby zarabiają średnią, to ile mieszkań mają mieć? 4, 5? Wszystkie na kredyt i mają nie wynajmować ich nikomu, bo stać ich na opłacenie wszystkich rat? 

Tak było nie tak dawno w stanach. 

Edytowane przez michasm
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, michasm napisał(a):

To jak jest małżeństwo, gdzie 2 osoby zarabiają średnią, to ile mieszkań mają mieć? 4, 5? Wszystkie na kredyt i mają nie wynajmować ich nikomu, bo stać ich na opłacenie wszystkich rat? 

Tak było nie tak dawno w stanach. 

Na chwile obecną to małżeństwo z dwoma średnimi pensjami to se może 50m2 kupić w większym mieście na kredyt.

Jedno

I opłacać ratę 4000 zł przez 30 lat xD

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, voltq napisał(a):

http://youtube.com/post/UgkxyrEL_OVaFm0bkJpOG69WuY4XyeaTyBZU?si=H0lXcn7BmhQ0SUgf

Co ten PiS wyprawiał...

Realne rozwiązanie chcesz socjalu to masz państwo zabezpieczało by tylko te transakcje a nie ma możliwości żebyś nie spłacił bo mieszkać gdzieś musisz 

TBS jest znacznie lepszym rozwiązaniem, bo nie podniesie cen mieszkań w przeciwieństwie do dopłat do wkładu własnego czy do rat. 

Ktoś płaci 4k za wynajem 2-pokojowego mieszkania? W TBS zapłaci 1500 zł (z czynszem włącznie!). 

I'm więcej TBS tym bardziej rynek najmu się naprawi, bo ceny spadną. Mniej osób będzie czuło potrzebę posiadania mieszkania, spadną ceny mieszkań. Same plusy, a państwo nie straci ani złotówki, bo te nieruchomości i tak zawsze będą więcej warte niż kosztowała budowa. 

Edytowane przez michasm
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

No właśnie tak nie było.

Bardzo często aparat państwa sprzeciwiał się rządzącym. Dopiero PiS bardzo mocno to zmienił. 

Taa, ile razy?
Pewnie liczysz tylko te przypadki obsadzania, gdy robią to nie ci co trzeba :E 
Prawda jest taka że to zmienia się na gorsze z każdym kolejnym rządem, wiec to kwestia czasu, a nie który rząd to robi.
Który rząd ograniczał etatyzm państwowy? Ile jeszcze ministerstw i dupereli nam potrzeba? Kiedy usprawniono urzędy i prawo, mogąc zmniejszyć zatrudnienie?
Główna różnica jaką widzę między tymi stronami politycznymi to inny protektorat do sterowania naszą polityką, aby nie musieć zajmować się tym osobiście. Jedni grają na emocjach patriotycznych, inni na eurofajności i nowoczesności., a obydwu brak kompetencji lub nawet chęci, robiąc tylko tyle by zaspokoić grupy interesów lub partoląc swoje projekty.

Dławienie mniejszych mediów w zarodku również występowało po obydwu stronach, choć obecnie coraz trudniej to zrobić przez nagłaśnianie spraw, ale również mało kto decyduje się ponownie zrobić np. listę przewinień obydwu partii. Choćby Bądź na Bieżąco wsadzono do aresztu za rządów PIS, po zrobieniu listy przewinień obydwu partii, ale lata wcześniej robiło to również PO z innymi, gdzie było nawet nagranie z najazdu na lokal. 
Strona "PO" ustawiła się medialnie, gdy wydawano pozwolenia na eksperymentalne nadawania, a potem to likwidując, aby tylko swoi mieli pozwolenia. Nie mówiąc o TVN zakładanym przez byłych ubeków. Onety i pokrewne duperele wyborczej to te same żmijowisko. 
Od większości słyszę tylko to o czym szczekają media, więc szkoda czasu tu dyskutować. Nawet nie muszę sprawdzać co w nich było, bo po tonie wypowiedzi oraz tematyce od razu widać :E Nic dziwnego, że ludzie potem nabierają się Petru, Hołownie lub inną, nową twarz tej samej drogi. 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

Google zrewidowało swoje podejście do polityki różnorodności, równości i integracji (DEI), rezygnując z dotychczasowych celów rekrutacyjnych w tym zakresie. Jak wynika z wewnętrznego e-maila, do którego dotarł The Wall Street Journal, firma zapowiedziała przegląd swoich programów DEI i rozważa zmiany w raportowaniu postępów w tej dziedzinie.

https://ithardware.pl/aktualnosci/google_dei_rekrutacja-38757.html

Wychodzi na to że takie osoby nie będą już zatrudniane bo są DEI ale wedle kompetencji.

• Upvote 2
Opublikowano
3 minuty temu, sabaru128 napisał(a):

Wychodzi na to że takie osoby nie będą już zatrudniane bo są DEI ale wedle kompetencji.

Dla takich informacji mogę powiedzieć, że to dobrze, że Trump wygrał. Całe to DEI i wokeizm wychodził mi bokiem. Rzekłbym nawet, że rzygałem tym.

• Upvote 3
Opublikowano
Godzinę temu, Camis napisał(a):

Śledztwo prowadzę sam, to śledztwo własne. Wydałem zarządzenie o powierzeniu pewnych czynności śledczych Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego. Mam nadzieję, że zostanie to zarządzenie wykonane.

Mam nadzieję, że ABW oleje to ciepłym moczem bo nie ma czegoś takiego jak śledztwo własne.

Opublikowano
Godzinę temu, musichunter1x napisał(a):

Taa, ile razy?

262 razy.

Pewnie liczysz tylko te przypadki obsadzania, gdy robią to nie ci co trzeba :E 

Nie. Mam na myśli powołania na wysokie stanowiska osób, które czują obowiązek wobec kraju, a nie partii. 

Prawda jest taka że to zmienia się na gorsze z każdym kolejnym rządem, wiec to kwestia czasu, a nie który rząd to robi.

Do 2015 roku takich sygnałów nie było.

Który rząd ograniczał etatyzm państwowy? Ile jeszcze ministerstw i dupereli nam potrzeba? Kiedy usprawniono urzędy i prawo, mogąc zmniejszyć zatrudnienie?
Główna różnica jaką widzę między tymi stronami politycznymi to inny protektorat do sterowania naszą polityką, aby nie musieć zajmować się tym osobiście. Jedni grają na emocjach patriotycznych, inni na eurofajności i nowoczesności., a obydwu brak kompetencji lub nawet chęci, robiąc tylko tyle by zaspokoić grupy interesów lub partoląc swoje projekty.

Czemu zmieniasz temat? :) 

Dławienie mniejszych mediów w zarodku również występowało po obydwu stronach, choć obecnie coraz trudniej to zrobić przez nagłaśnianie spraw, ale również mało kto decyduje się ponownie zrobić np. listę przewinień obydwu partii. Choćby Bądź na Bieżąco wsadzono do aresztu za rządów PIS, po zrobieniu listy przewinień obydwu partii, ale lata wcześniej robiło to również PO z innymi, gdzie było nawet nagranie z najazdu na lokal. 

A Ty jesteś z tych co wierzą w jutuby :E 

Strona "PO" ustawiła się medialnie, gdy wydawano pozwolenia na eksperymentalne nadawania, a potem to likwidując, aby tylko swoi mieli pozwolenia. Nie mówiąc o TVN zakładanym przez byłych ubeków. Onety i pokrewne duperele wyborczej to te same żmijowisko. 

Wskażesz jakieś konkrety? 

TVN nie należy w żaden sposób do PO/KO. 

Zupełnie inaczej jest z mediami pisowskimi, gdzie są powiązania własnościowe i osobowe. 

Od większości słyszę tylko to o czym szczekają media, więc szkoda czasu tu dyskutować. Nawet nie muszę sprawdzać co w nich było, bo po tonie wypowiedzi oraz tematyce od razu widać :E Nic dziwnego, że ludzie potem nabierają się Petru, Hołownie lub inną, nową twarz tej samej drogi. 

Idę o zakład, że powtarzasz jakieś bzdurki prosto z jutuba :) 

Czyli nie sprawdzasz co napisaliśmy, tylko oceniasz ton oraz temat? Czy przeczytam dziś coś głupszego? Chyba nie.

Pewnie jesteś jaśnie oświeconym konfederatą?

Opublikowano
2 godziny temu, Camis napisał(a):

Jest imba z Mazurkiem i Wiplerem bo chlali razem alkohol :rotfl2:

ja wiem, że etyka i moralność w tym kraju to nieśmieszny żart, ale żeby się tak głośno z tego śmiać?

Opublikowano
2 godziny temu, blabla123 napisał(a):

Ale jakie kontrowersje? Mam kabel antenowy zamurowany jakieś 2 metry od odbiornika, bo to była pierwsza rzecz jaką zrobiłem w mieszkaniu. Bezprzewodowo przesyłają mi sygnał? :E

Nieistotne. Może masz antenę pokojową i odbierasz sygnał, może masz dekoder zewnętrznego dostawcy, może masz kartę CI w TV, może oglądasz telewizję przez internet? Nie istotny jest kabel, istotne jest posiadanie odbiornika i to jest problem i kontrowersja, bo na podstawie samego posiadania odbiornika następuje domniemanie korzystania z niego do odbioru TV nie ważne jaką metodą. Sama zasada domniemania w tym przypadku jest po prostu tą kontrowersją.

2 godziny temu, michasm napisał(a):

to mieszkania na wynajem będą stać puste.

W wielu miastach stoją puste. Sam obok firmy mam nowy blok, w którym jest bodajże 20 albo 25 mieszkań, a wygląda na to, że tylko w trzech ktoś mieszka, a w dwóch trwa remont. Taki stan już trwa trzeci rok. Żeby nie było, że opieram się na jednym przypadku. Nie, takich bloków w mieście, w którym mieszkam jest bardzo dużo. Rynek wtórny z lat 70-80 szybciej znajduje lokatorów niż nowe mieszkania.

Co do cen, to jak najbardziej powinny być podawane, tak samo jak powinien być obowiązek podawania widełek płacowych przy ofertach pracy, przy czym te widełki muszą być realne, a nie wpierdzielone na przykład od 5 do 30 tys. zł. 

• Upvote 2
Opublikowano
12 minut temu, huudyy napisał(a):

A nie? 

Nie tylko w tym.

Dziennikarstwo generalnie zdechło już jakiś czas temu. Obiektywizm? Pluralizm? Nie znam. 99.9% ciągnie w swoją stronę. Czy to za pieniądze, czy ideologicznie.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, huudyy napisał(a):

W takim wypadku można już pobłażać, bo i tak wszyscy tak robią? Nie 

A gdzie napisałem, że można. Odniosłem się do "tego kraju".

A co do pobłażania? Oczywiście, że można. Wystarczy, że dziennikarz jest z twojej opcji politycznej. ☺️

Edytowane przez crush
Opublikowano

Zero rezydent zawetuje ustawę o neo sędziach bo według niego takich nie ma.

Do tego popiera Stanowskiego %-)

:rotfl2:

GjGSHbZXwAAERkv?format=jpg&name=small

2 godziny temu, huudyy napisał(a):

ja wiem, że etyka i moralność w tym kraju to nieśmieszny żart, ale żeby się tak głośno z tego śmiać?

Źle się wyraziłem, nic nie pobłażam tylko śmieje się z dzbana "dziennikarza" Mazurka który jawnie łgał w wywiadzie. 

A Wipler go zgruzował, tylko nie wiem czy to nie ustawione było. 

• Haha 1
Opublikowano

https://wiadomosci.wp.pl/bialorusinka-oskarzona-o-szpiegostwo-jest-list-gonczy-7122278486248224a

"Po spędzeniu 9 miesięcy w areszcie, Astapienka została skazana na 20 miesięcy więzienia i grzywnę w wysokości 15,5 tys. zł. Pobyt w areszcie został jej zaliczony na poczet kary. Kobieta nie stawiła się jednak w wyznaczonym więzieniu. Jej obecne miejsce pobytu pozostaje nieznane. Od 1 lutego profil 37-latki widnieje w policyjnej bazie poszukiwanych osób."

Chwila. Baba, która szpiegowała miałaby się sama zgłosić do odbębnienia kary więzienia? :rotfl2: