Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ip co za ludzie mam zmienne co kilka dni inne wiec moze ktos mial go wczesniej przedemna. 

co to za jazdy na tym forum w zyci to mam jak wam cos nie pasuje to mozecie skasowac to konto jak i wszystkie inny niby moje zapasy. w czym problem.  

Opublikowano

chyba zartujesz ze bede przeprazal za cos czego nie popelnilem, to sa jakies bzdury z tym IP mam swiatlowod orange i ip moge zmieniac co 5 minut po postu resetujac router. 

bobra koncze wizyte nie bede sie tlumaczyl jakims dzbanom. nara

admin mozesz pokasowac wszytkie niby moje konta na co czekasz?.

Opublikowano

@Markoomu Tak, wcale nie przypominasz Camisa  ;D 

Ale tak naprawdę to my generalnie wiele uwagi nie zwracamy na ten chlew, tylko przypadkiem coś pobudziło moją ciekawość.

Także podziękuj Gordonowi, może nadamy mu w uznaniu niepowtarzalną rangę tak jak niektórym...może "sześcdziesiona" ?

@tomcug Tomek? Co Ty na to? Chyba Gordo zasłużył nie?  :E 

Opublikowano
@hubio krótko: tak, był konflikt wewnętrzny, ale to nie był zwykły spór typu „pokłócili się o jedną ustawę”.
Peter Magyar zerwał z obozem Fideszu głównie po skandalu z ułaskawieniem z 2024 r. — a pod spodem siedział dużo szerszy konflikt z mechaniką władzy Orbána: klientelizmem, propagandą i tym, że za aferę politycznie zapłaciły Novák i Judit Varga, a nie ścisły rdzeń obozu.
Do Gowina da się to porównać tylko częściowo.

Spoiler

1. Co było bezpośrednim zapalnikiem?
W lutym 2024 wybuchła afera po ułaskawieniu przez prezydent Katalin Novák człowieka skazanego za pomoc w tuszowaniu wykorzystania seksualnego dzieci w domu dziecka. Po skandalu zrezygnowały Novák i Judit Varga. To był moment, w którym Magyar publicznie odciął się od obozu władzy (BBC, France24).

2. Jaki był jego własny powód zerwania?
Magyar napisał wtedy, że nie chce być częścią systemu, w którym „the real people in charge hide behind women’s skirts” — czyli w jego narracji: prawdziwi decydenci schowali się za Novák i Vargą. Później mówił też, że dzisiejszy Fidesz jest już „very, very different” od partii, do której wstępował, a punktem zwrotnym był właśnie rok 2024 (BBC).

3. Czy był tam konflikt wewnętrzny?
Tak, ale bardziej z całym „dworem Orbána” niż klasyczny spór frakcyjny.
To były naraz trzy warstwy:
- moralno-wizerunkowa — skandal pardonowy rozwalił narrację Fideszu o „ochronie dzieci”;
- osobista — Judit Varga była jego byłą żoną i jedną z ważnych twarzy systemu;
- ustrojowo-polityczna — Magyar zaczął oskarżać rdzeń władzy o korupcję, propagandę i zamiatanie spraw pod dywan.

Później konflikt już całkiem eksplodował: Magyar opublikował nagranie związane z aferą Völner–Schadl i uderzył m.in. w otoczenie Antala Rogána. To już było pełne spalenie mostów — choć uczciwie: część tych zarzutów to jego oskarżenia, a nie prawomocnie stwierdzone fakty (AP, Al Jazeera).

4. Czy to można porównać do Gowina?
Tak, ale tylko na poziomie ogólnego schematu:
człowiek z obozu władzy odrywa się od kierownictwa i próbuje zagospodarować rozczarowanych wyborców.

Ale różnice są duże:

- Gowin odchodził jako mniejszy koalicjant i jego spór był głównie o konkretne decyzje/polityki: najpierw wybory kopertowe w 2020 r., a finalnie w 2021 r. Polski Ład i lex TVN (Freedom House, BBC, Al Jazeera).
- Magyar zrywał jako człowiek systemu Fideszu, po wielkiej aferze moralno-politycznej, i od razu przeszedł w tryb „rozmontować system od środka”.
- Gowin jeszcze długo lawirował, negocjował i próbował coś ugrać w ramach układu.
Magyar praktycznie od razu poszedł na frontalne starcie.
- Gowin był bardziej przypadkiem: „koalicjant mówi dość”.
Magyar to bardziej: „insider wyciąga wojnę z samego serca systemu”.

Najkrótsza wersja:
Gowin = bunt koalicjanta o konkretne decyzje.
Magyar = bunt insidera po skandalu, z mocnym wątkiem osobistym i antykorupcyjnym.

Więc moja odpowiedź:
porównanie jest częściowo sensowne, ale nie 1:1.
Jeśli już, to Magyar jest dużo bardziej radykalnym i systemowym pęknięciem dla Orbána niż Gowin był dla PiS.

gpt-5.4-2026-03-05

Opublikowano

a dlaczego Camis ma bana? kiedy wraca? @Mar_s nie wyglupiajcie sie, ten temat to jego miejsce w internecie

47 minut temu, Mar_s napisał(a):

może nadamy mu w uznaniu niepowtarzalną rangę tak jak niektórym...może "sześcdziesiona" ?

tak mi sie skojarzylo:

+18:

Spoiler

2b655cf6e4c5cde335cffd7f1ef92eb6.jpg

17 godzin temu, areczek1987 napisał(a):

u nas dobrobyt

normalne kraje mysla przede wszystkim o wlasnym interesie, niezaleznie od wladzy

kraje z kartonu po prostu placa

Opublikowano
4 minuty temu, Mar_s napisał(a):

@kubikolos Ty się martw o siebie, i lepiej mnie nie wywołuj bo mogę zacząć się dokładniej przyglądać co tu wypisujecie, a wtedy temat pewnie opustoszeje. 

zapraszam do tematu, jesli sie nie boisz XDDDDDDDDDDDDDDD

wywolam jeszcze admina: @tomcug oddajcie Camisa, ten temat go potrzebuje a permy nie maja sensu, po co sie wyglupiac z multi kontami jak 20 lat temu

#muremZaCamisem XDDDDDDDDDDDDDD

Opublikowano
24 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Nie no tyle to nie.

No nie bądź taki skromny Gordonku, ten donos wyjątkowo Ci wyszedł!

Może nie był tak długi jak Twoje zwykłe donosy, ani tak umotywowany, no i nie prosiłeś o najwyższy wymiar kary dla zgłaszanego, ale jego spontaniczność wynagradzała te niewielkie braki!

Opublikowano
1 godzinę temu, Markoomu napisał(a):

chyba zartujesz ze bede przeprazal za cos czego nie popelnilem, to sa jakies bzdury z tym IP mam swiatlowod orange i ip moge zmieniac co 5 minut po postu resetujac router. 

bobra koncze wizyte nie bede sie tlumaczyl jakims dzbanom. nara

admin mozesz pokasowac wszytkie niby moje konta na co czekasz?.

Kur... Camis, ogarnij dupę.

Dałem ci takie rozwiązanie, że @tomcug uronilby krokodyle łzy na twoją skruchę, a ty się jeszcze wykłócasz.

Głupi jesteście, pozdrom

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Mar_s napisał(a):

No nie bądź taki skromny Gordonku, ten donos wyjątkowo Ci wyszedł!

Może nie był tak długi jak Twoje zwykłe donosy, ani tak umotywowany, no i nie prosiłeś o najwyższy wymiar kary dla zgłaszanego, ale jego spontaniczność wynagradzała te niewielkie braki!

Teraz to bezczelnie sugerujesz jakbym jakieś zgłoszenie czy raport pisał. 

Żadnego donosu nie było. W dodatku tu już dwie-trzy osoby wcześniej pisały, że to Camis, więc wyluzuj moderatorze i nie siej fermentu ani kłamstw :) 

Edytowane przez GordonLameman