Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Fatality napisał(a):

Interwencja w rynek bo masło zdrożało o 20%? Mąka zdrożeje o 30% to też będzie cena maksymalna? :E Uwielbiam ludzi którzy wiedzę ekonomiczną czerpią z szkoły średniej albo internetu. 

Interwencja bo lud się tego domaga. Jakbyśmy głosowali w referendach to ten kraj by miał masło dotowane tak, aby kostka kosztowała 2 zł :E

A jeszcze przed wyborami jakie było ujadanie jak pis tankowało orleny paliwem z rezerw wojskowych aby było tanie. Tak samo patologiczna sytuacja - tylko tam to jeszcze ludzie z tego skorzystali a z tym masłem to kabaret

Jest pewna subtelna różnica. RARS jest właśnie od takich działań. Orlen jest spółką giełdową, która tak robić nie może. 

To że skumulowana inflacja z ostatnich 4 lat to ponad 50% to git, a to że cena masła wzrosła w ciągu kilku tygodni 20% to negatywne konsekwencje, ciekawe ile grubasów strzeli samobója bo kupi 1 kostke mniej miesięcznie, to jest komiczne po prostu :E Ja się z tego śmieje tylko po pokazuje głupote i propagande na poziomie pisiorów. Tanie masło = głosuj na Czaskowskiego bo tak obiecał

Widziałeś kogo obwiniają za cenę masła? Tuska.

W poprzednim rządzie (2007-2015) Tusk by się nad takimi problemami nie pochylił i stracili władzę na 8 lat przez ignorowanie ulicy. Dlatego to robią. I nie jest to wprowadzanie cen regulowanych, tylko zwykłe dosypanie podaży, żeby zatrzymać cenę. Normalny mechanizm rynkowy. Nie wiem skad Ty czerpiesz wiedzę ekonomiczną, ale chyba nie do końca wiesz jak działa Kapitan Państwo (vel. Kapitan Tanie Masło).

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Interwencja bo lud się tego domaga. Jakbyśmy głosowali w referendach to ten kraj by miał masło dotowane tak, aby kostka kosztowała 2 zł :E

Kto się domaga? Jedynie co widziałem to memy że drogo

RARS jest właśnie od takich działań

...bo jakiś pięciorzędny produkt zdrożał z 8 do 10 zł? Ok

Widziałeś kogo obwiniają za cenę masła? Tuska.

Jego wina to może jakies 10%. Jak o tej porze za rok nadal będą podobne tematy to już będzie jakieś 50% winy tuska. To co pisiory zrobiły to burdel na wiele lat, ale zmiany na plus mogą być widoczne jeśli rząd bedzie działał prawidłowo. Na razie nie działa. Można zwalać na obecny budzet więc jestem ciekaw co będzie w nowym. Jak nie będzie znaczących zmian to można lać na nich każde gówno wtedy

Edytowane przez Fatality
Opublikowano
Godzinę temu, Kamiyanx napisał(a):

Ale co ma niby bycie weganem do lewicy, lol? Ja jestem prawakiem, bo jem mięso? xD

Coś cię nieźle odkleja ostatnio, misiu kolorowy.

A co ma chodzenie do kościoła do bycia prawicowcem? Znam osoby które są bardzo wierzące, a nie są prawakami.

Ale jednak tendencje w obu tych grupach pewne są, prawda?

Opublikowano
Godzinę temu, Kamiyanx napisał(a):

Ale co ma niby bycie weganem do lewicy, lol? Ja jestem prawakiem, bo jem mięso? xD

Coś cię nieźle odkleja ostatnio, misiu kolorowy.

Jak to dawniej mawiano stawiam orzechy przeciwko dolarom, że ta para nie głosowała na PiS lub konfę :) Tak się składa, że z reguły weganie mają mocno lewicowe poglądy. I generalnie nie chodziło mi nawet o tą dokładnie parę bo może i anarchiści albo w ogóle mają w d. politykę, ale pisząc o lewicowym odklejeniu miałem na myśli niektóre poglądy, właśnie jak wegaństwo, które mogą prowadzić do tragedii. A te trendy typu wege są rozpowszechniane przez środowiska lewicowe i okołolewicowe. Żeby nie było, że jestem nieobiektywny - z kolei wszelkie trendy antyszczepionkowe (nie chodzi mi o covid, ale szczepionki dla dzieci) są rozpowszechniane przez środowiska konfederacji i podobne. I to też może prowadzić do tragedii.

Opublikowano (edytowane)

Czyli jak coś ci się będzie kojarzyć zgodnie z twoim poglądem na świat, to będziesz pisał takie bzdury (@copyright Gordon)?

I sry, ale ja nie mam np. pojęcia, czy weganizm jest lewacki, prawacki czy bezpłciowy. Według mnie nie ma nic wspólnego z poglądami, a ty robisz z siebie klauna.

W sumie rzeczą podobną jest wegetarianizm, a ten też jakoś niezbyt mi się kojarzy z jakąkolwiek stroną. Ogólnie chyba za dużo Twitterka przeglądasz, misiu kolorowy.

I tak dla jasności, żebyś znowu takich bredni nie pisał – weganizm fachowo nazywa się ruchem szamańskim, a weganie są szamanami. Coś podobnego do ketoświrów, których fachowo również nazywamy "szamanami". Proszę używać poprawnej terminologii. Wszelkie skrajne ruchy fit to po prostu szamani, a nie jakieś lewaki xD

Edytowane przez Kamiyanx
  • Upvote 1
Opublikowano
52 minuty temu, crush napisał(a):

Znam osoby które są bardzo wierzące, a nie są prawakami.

Przy tym chodząc do kościoła, nie biorą słów księdza z ambony jako świętość, co jest cechą charakterystyczną katolickich prawaków.

Opublikowano
2 godziny temu, Fatality napisał(a):

Kto się domaga? Jedynie co widziałem to memy że drogo

...bo jakiś pięciorzędny produkt zdrożał z 8 do 10 zł? Ok

Jego wina to może jakies 10%. Jak o tej porze za rok nadal będą podobne tematy to już będzie jakieś 50% winy tuska. To co pisiory zrobiły to burdel na wiele lat, ale zmiany na plus mogą być widoczne jeśli rząd bedzie działał prawidłowo. Na razie nie działa. Można zwalać na obecny budzet więc jestem ciekaw co będzie w nowym. Jak nie będzie znaczących zmian to można lać na nich każde gówno wtedy

A czym to się różni od luzowania pieniądza i tego co robi NBP? Tylko i wyłącznie dobrem materialnym, którego to dotyczy.

Inwestorzy mogą spekulować na forexie dobrami, które mają wpływ na życie zwykłego człowieka i państwo musi mieć środki, aby w takiej sytuacji podjąć interwencję.

i dobrze. 

jak wytłumaczyć komuś kto zarabia poniżej mediany “tak ma być, rząd nic nie może zrobić, zmień pracę, weź kredyt”.

Rząd jest dla ludzi i ma ich chronić - również przed zakusami “inwestorów” czy innych spekulantów. 

Opublikowano

Pisiory znów kolportują fejki na X, Iza jak przeczytała że zostanie pozwana nagle twierdzi że to było tylko pytanie. A wchodząc w jej profil widać że wrzucała to zdjęcie już kilkanaście razy. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Fatality napisał(a):

A jeszcze przed wyborami jakie było ujadanie jak pis tankowało orleny paliwem z rezerw wojskowych aby było tanie. Tak samo patologiczna sytuacja - tylko tam to jeszcze ludzie z tego skorzystali a z tym masłem to kabaret

Liczy się punkt widzenia. 2 lata temu PiS jeszcze skupował ruski węgiel, z którego korzystali Polacy. Jak się skończył to pisowcy sprowadzali największy chłam od latynosów. Więc problem był spory a jego rozwiązanie kłopotliwe.

Ciesz się że tylko masłem się na razie zajmujemy, bo na razie nie ma w mediach nic o problemach ludzi z ogrzaniem się zimą z braku węgla.

4 godziny temu, ryba napisał(a):

U mnie w miescie jest ciekawa parka - typ jezdzi lambo, typiara Brabusem :D koledzy dzieci dziela sie jedzeniem w szkole, bo glodne :E Jebnieci weganie. Matka jest na tyle genialna, ze potrafi isc jako jedyny rodzic z dzieckiem na przyjecie urodzinowe i pilnuje by dzieciak nie jadl ciasta :D

To moi znajomi. Przykro mi się do nich chodzi w odwiedziny, bo idą z modą i są na tzw. diecie pudełkowej. Co oznacza po prostu, że nie mają nic w lodówce żeby godnie podjąć gości.

Edytowane przez NotQuite
Opublikowano
19 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Chyba zapomniałeś o wielkiej dziurze budżetowej w NFZ a tej to już chyba nikt nie wie jak załatać.

Nie będzie nowych refundowanych terapii przez te wydatki zbrojeniowe. I tak jesteśmy trochę do tyłu wobec średniej europejskiej, a będzie niestety gorzej.

Opublikowano
8 godzin temu, TheMr. napisał(a):

Obecnie w rzeczywistości PiS panuje przekaz, że obecna władza nie uzna wygranej Memcena, albo Nawrockiego. Że reżim Tuska posunie się do wszystkiego. To dlatego namawiają do zbrojnego obalenia rządu. Wklejają do tego swoje smutne informacje i propagandę na temat strat spółek państwa. 

Spokojnie. W Polsce w zasadzie to jest niemożliwe. Platforma też swego zcasu z blokowania mównicy w budynku sejmu chciała zrobić "pucz" (w sumie sami nie wiedzieli co chcieli zrobić). Poza mediami zostali zignorowani przez polskie społeczeństwo.

Ale nie powiem, że pisowcy nie są w stanie zrobić marszu z naziolami Mentzena. Tak ze 300k powinno być.

Opublikowano
5 godzin temu, hubio napisał(a):

Widać, że są też skrajnie niebezpieczne odchyły lewicowe. K. pojeb. weganie zagłodzili dziecko. 3,5 letnie dziecko zawsze karmione winogronami i mlekiem.

Ciekawe jakim mlekiem, bo krowie nie jest wegańskie. Roślinnym?

Opublikowano
20 minut temu, NotQuite napisał(a):

To moi znajomi. Przykro mi się do nich chodzi w odwiedziny, bo idą z modą i są na tzw. diecie pudełkowej. Co oznacza po prostu, że nie mają nic w lodówce żeby godnie podjąć gości.

Mala pipidowka w lubuskim? Becia zdrowo bloguje na fb. Raczej nie ta sama rodzinka, ona w zyciu diety pudelkowej by nie kupila, patrzac po tym co publikuje na fb 🤣

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, adashi napisał(a):

Ciekawe jakim mlekiem, bo krowie nie jest wegańskie. Roślinnym?

Nie ma rzeczywiście co mieszać w to politykę, ale jedno jest pewne - chorzy po prostu ludzie. Podobno ojciec byłym policjantem... Brak słów... A wczoraj jeszcze oglądałem na YT filmik o Amerykance, która zagłodziła razem ze starszym synem 20 latkiem  swoje dziecko - chłopczyka ok 7 lat. Wydawać by się mogło, że patola, a skończyła studia prawnicze i pracowała jako księgowa w sądzie. Tu mamy policjanta... Widać, że odklejenie dotyka wszystkich. Mamusia i synuś dostali od 50 do 100 lat więzienia. Najlepsze jak policjant rozmawiał z tym bratem i pytał go jak mógł nie wiedzieć, że robi krzywdę bratu, a ten odpowiadał, że tak go chcieli wychować, ale go kochali.... WTF...

Edytowane przez hubio