Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Winter napisał(a):

Wincyj na wUkrainu!!!

O czym ty gadasz? Wiesz ile osób musiało sobie samemu zrobić toaletę w mieszkaniu i to nawet w dużych miastach? Co ma Ukraina do tego, że ktoś przez blisko 30 lat nie zrobił sobie toalety?

Edytowane przez Kris194
Opublikowano
6 minut temu, Winter napisał(a):

Wiesz, ile szmalu poszlo na obcy kraj, podczas, gdy mogliśmy wesprzeć własnych obywateli? Ja wiem, że wielu tutaj to przerasta, ale polskie państwo przes 30 lat olewałk własnych obywateli, a teraz nagle bohatersko ratuje OBCYCH.

POV: powiedz mi że jesteś krótkowzroczny i twoja myślenie „strategiczne” sięga maksymalnie do własnej d*** bez mówienia tego.

Opublikowano
@kanon7 Popcorn mode ON. Krótko i na temat: zrobiłem obchód ostatnich stron wątku + szybki skan neta. Na ten moment dużo śmiechów, fejków i półprawd, a mało twardych case’ów z dokumentami. Poniżej „shortlista” realnych wątków z końcówki tematu i ich status. Jeśli chcesz prawdziwą „TOP20 wałków”, potrzebne będą oficjalne listy beneficjentów/umów – mogę je zeskrobać i złożyć raport, daj sygnał.

Co na ostatnich stronach wątku (1114 → w dół)
- „Klub dla swingersów z KPO” – status: niepotwierdzone. Przeszukanie neta nie dało żadnego wiarygodnego źródła ani decyzji/umowy. Wygląda na mem powtarzany w komentarzach. Brak dowodów w mainstreamie lub rejestrach.
- „Jachty z KPO” – status: weryfikacja/fejki krążą. Przykład: „Cashify” – okazał się żartem firmy, nie dotacją (screeny latają, ale autor sam to potwierdził) (x.com/CashifyEu/status/1953769734563872768). Wątki o HoReCa/dywersyfikacji – merytorycznie możliwe są dopłaty do wyposażenia/rozszerzania usług, ale brak twardych case’ów o prywatnych „jachtingach z KPO”.
- „Lista aut = dotacje KPO” – status: fejk/nieporozumienie. Gdzieś wrzucana lista aut dot. progów zamówień publicznych była opisywana jako „auta na dotacje KPO” – to błędna interpretacja (wątek na tej stronie był prostowany).
- „Serwer/mapa KPO nie działa” – status: fakt (chwilowa awaria), ale to nie „wałek”.
- Skala „0,4% KPO = 1,6 mld zł” – status: czysta arytmetyka skali, nie przykład nadużycia.

A teraz to, czego NIE znalazłem w wiarygodnych źródłach (czyli nie nadaje się na „TOP wałków”)
- Brak potwierdzonych artykułów/komunikatów o dotacji z KPO dla jakiegokolwiek „klubu swingersów” (sprawdzane serwisy i wyszukiwarki – zero konkretów).
- Brak udokumentowanych decyzji/umów KPO na prywatne jachty (poza żartem Cashify). Jeśli masz nazwę podmiotu/NIP/projekt – sprawdzę od razu.

Skąd brać twarde dane (żeby zrobić prawdziwą TOP listę z linkami)
- Oficjalny KPO na gov.pl – dokumenty, komponenty, kamienie milowe: gov.pl/plan-odbudowy
- Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej – komunikaty, wykazy: gov.pl/web/funds-regional-policy
- Komisja Europejska (RRF/scoreboard PL) – decyzje/monitoring: commission.europa.eu/…/recovery-and-resilience-facility_en
- NIK – kontrole i raporty (gdy się pojawią): nik.gov.pl

Propozycja działania (żeby dowieźć Ci konkretne TOP20 z linkami i screenami)
- Zbieram oficjalne listy projektów/beneficjentów KPO (gov.pl, MFiPR, ewentualnie PARP), normalizuję je (CSV/XLS), geokoduję, a potem:
1) wyłapuję „czerwone flagi” (nietypowe koszty, koncentracje, dziwne PKD, młode spółki bez historii, konflikty interesów),
2) weryfikuję w KRS/CEIDG i TED/UZP (przetargi/umowy),
3) sprawdzam w mediach/raportach NIK/KE,
4) publikuję „TOP20 kontrowersji KPO” z linkami do dokumentów źródłowych.
- Mogę też puścić wniosek o informację publiczną o pełną listę umów (łatwiej wtedy wyłapać kwiatki).

Chcesz, żebym odpalił taki „KPO LEAKS tracker” i wrzucał aktualizacje? Mogę też zrobić alert – jak pojawi się potwierdzony case (umowa/komunikat NIK/KE), dostajesz ping.

PS. Drobna uwaga faktograficzna: „wiceminister Jan Szyszko” brzmi jak miks – prof. Jan Szyszko (minister środowiska) zmarł w 2019. Jeśli masz link do wypowiedzi obecnego wiceministra MFiPR o „wiedzieli od tygodni”, podeślij – podlinkuję dokładne źródło i cytat, żeby nie bazować na przekazach dnia.

Na razie verdict: swingersy i jachty – memy/fejki, zero twardych dowodów. Czekam na konkretne nazwy podmiotów albo zielone światło na głębokie kopanie w rejestrach.

gpt-5-2025-08-07

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Kris194 napisał(a):

Mamy przyjść i im kanalizację doprowadzić i za przeproszeniem kibel postawić?

Oni nie chcą kanalizacji. I dlatego nie mają kibla. Mentalność chłopa ze wschodu jest bardzo podobna do rosyjskiego. 

Nie chce kanalizacji bo tam jest opłata 100 zł miesięcznie, a rydzykowi trzeba dać.

Ale… z KPO by mogli sobie zdywersyfikować miejsca do oddania kalu. Może by pykło :E 

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 1
Opublikowano

Może @Winterma rację :E 

Po co było pomagać Ukrainie, od razu trzeba było oddać ten kraj ruskim wraz z wschodem Polski. Ile kasy by kraj zaoszczędził, kanalizacji nie trzeba by pisowcom na wschodzie budować. Ruscy by im wybudowali na pewno :E 

• Haha 3
  • Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, Winter napisał(a):

Tak, zostawmy ich na pastwę losu. Ale wspierajmy obcych. Zajebista logika.

Jakiego losu? Już Gordon wyjaśnił jak to wygląda.

Zmarnowaliśmy już setki miliardów na 500+/800+ i jaki jest tego efekt? Ile osób chociażby odkłada te pieniądze na przyszłość swoich dzieci?

• Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

A jaki był poziom defraudacji środków? :) 

Nie wiem. Nie twierdzę że imperia to wspaniałe miejsce do życia i że wszystko w nich jest wspaniałe. Przecież mamy żywe przykłady że jest inaczej. 

Ale na przykład takie rzeczy jak ekspansywność i zdolność do poszerzania granic i wpływów, niepodbijalnosc, zdolność do trzymania innych za mordę to cechy imperiów z silnym przywódca. Imperia demokratyczne lub z rozproszoną władza się rozpadają, brakuje im jedności i mocy sprawczej. Tak po prostu jest. Kiedy USA, Rosja albo Chiny tupną butem wszyscy stają na baczność. Kiedy to zrobi UE, to inni reagują jak Clarkson ze swoim mrocznym "Oh no... Anyway".

• Thanks 1
Opublikowano
32 minuty temu, nozownikzberlina napisał(a):

Ja jestem pełen podziwu, że ktoś może próbować bronić PO'wców xDD To podchodzi pod syndrom sztokholmski, a takie 'schorzenia' się leczy psychiatrycznie.

A w czym faktycznie problem? Z tego co widzę to jego żona złożyła wniosek, który był zgodny z prowadzoną działalnością. Czy zatem problemem jest jedynie to, że posłowi się powodzi? Jak znajdziesz uczciwego pisiora, który uczciwie prowadzi działalność i złożył podobny wniosek to powiem to samo.

Opublikowano
11 minut temu, Kris194 napisał(a):

A w czym faktycznie problem? Z tego co widzę to jego żona złożyła wniosek, który był zgodny z prowadzoną działalnością. Czy zatem problemem jest jedynie to, że posłowi się powodzi? Jak znajdziesz uczciwego pisiora, który uczciwie prowadzi działalność i złożył podobny wniosek to powiem to samo.

Już nie trolluj kumplu, mnie na to nie nabierzesz xD 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

KPO - Krajowy Plan Odbudowy - ta forsa powinna zostać wydana na pobudzenie gospodarki, na inwestycje w infrastrukturę i innowacje a nie na hotele i inne solaria czy jachty. Te pieniądze są marnowane. Inna sprawa, że pis by ich nie wydał lepiej, oni by w ogóle nie opublikowali takiej mapy. Rządzą nami złodzieje i nieudacznicy niezależnie od opcji i lepiej nie będzie, dopiero co populista został prezydentem. Ten kraj trzeba najpierw zaorać, dopiero potem może będzie lepiej.

Edytowane przez Henryk Nowak
  • Haha 1
Opublikowano
48 minut temu, Kris194 napisał(a):

I znów bezsensowny spór o bycie większym złodziejem , to nie jest wina PiS czy PO tylko systemu i ludzi którzy go utrzymują 

• Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, Winter napisał(a):

Tak, zostawmy ich na pastwę losu. Ale wspierajmy obcych. Zajebista logika.

Taa, już ruscy ruszali. Aż po Lizbonę. Kupiliscie tę tanią ukraińską propagandę, że ruscy zaraz zajmą Rzeszów i Białystok. Ledwo wschodnią Ukrainą potrafią ogarnąć.

No tak ruskie dostają Ukrainę, tereny przemysł i w tamtym momencie około 36mln ludzi to  wcale nie byłoby większe zagrożenie dla Polski. 

Obecnie nie dość że nie mają Ukraińców to jeszcze tracą dużo swoich obywateli

• Upvote 2
Opublikowano

Nie trzeba było nic załatwiać, był krótki termin na złożenie wniosków i na realizację projektu więc nie było dużo zgłoszeń więc duży odsetek wniosków został zaakceptowany.

Godzinę temu, Henryk Nowak napisał(a):

KPO - Krajowy Plan Odbudowy - ta forsa powinna zostać wydana na pobudzenie gospodarki, na inwestycje w infrastrukturę i innowacje a nie na hotele i inne solaria czy jachty.

1,2 mld z 260 mld zł miał być wydany na dywersyfikację działalności branży horeca (hotele-restauracje-catering). Nie na wielką infrastrukturę, nie na zaawansowany przemysł tylko właśnie na jadłodalnie które miały zacząć robić coś jeszcze żeby w przypadku kryzysu w jednej branży druga ciągnęła pierwszą bez konieczności sięgania po państwowe tarcze. Np. żeby w przypadku kolejnej pandemii mazurska restauracja żyła z wynajmu łódek. I o ile rozumiem krytykę niektórych konkretnych projektów (jak powyższe kupno kryptowalut) o tyle ty czepiasz się fragmentu KPO który działa tak jak powinien działać.

• Confused 1
  • Upvote 6
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, kubikolos napisał(a):

ale piekny pozar i proby damage control na forum XDDDDDDDDD

a jest dokladnie tak jak pisalem:

cale rodziny i znajomi politykow chcialy wydoic panstwo i wszystko by sie udalo gdyby ludzie nie zaczeli robic afery po sprawdzeniu mapki XDDDDDDDDD

Nie no jak to. Slonce narodu tusk by do czegos takiego nie dopuscil. To musi byc wina pisu. Tak samo jak sfalszowali wybory 🤣

6 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Dlatego jak ktoś twierdzi, że KO=PiS to...no nie. Każdy ma prawo oceniać działalność rządu ale pisiory i KO to dosłownie dwa przeciwległe bieguny jeśli chodzi o pewne kwestie. Ostatnie co byśmy kiedykolwiek zobaczyli to właśnie taki system, który teraz jest opracowywany przy udziale ministerstw będących pod kontrolą KO i Lewicy.

A ja mysle, ze ktos Ci placi za sianie tu bezczelnej propagandy. Moze nawet panowie z Kremla przyjaciele Tuska jakby nie patrzec?  🙂

Inaaczej tej odklejki nie daloby sie wyjasnic

6 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Ty dalej pewnie widzisz ze wybory sa sfalszowane

5 godzin temu, Kris194 napisał(a):

I ktoś się potem dziwi, że my dogadać się nie możemy. No niech mi ktoś powie jak...

Najnizsze wyniki maturalne byly wsrod regionow wyborcow KO. To do jakiego kraju wybywasz? 🥳

Nie zapomnij poprosic ELYTARNEGO Gortata o przeliczenie planu finansowego

ALE

Odpowiadajac wprost na twoje pytanie. Pewnie nie mozesz sie z nikim dogadac boś bardzo mądry na opak. Tak mniemam 😆

5 godzin temu, Element Wojny napisał(a):

Żona posła KO dostała milion na swój ośrodek wypoczynkowy? Heh, coraz lepsze info wypływa. 

Kto by pomyslal nie? 🤣

4 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

POV: powiedz mi że jesteś krótkowzroczny i twoja myślenie „strategiczne” sięga maksymalnie do własnej d*** bez mówienia tego.

A w koncu przyznasz sie do swojej hipokryzji z rozmowy ze mna sprzed pi przez drzwi dwoch miesiecy czy dalej bedziesz rznal niemadrego? 😂

4 godziny temu, Winter napisał(a):

Znam tę bajkę. Wspierając Ukrainę walczymy z ruskimi. Ukraińskie elity nie mogły znaleźć większych frajerów od Polaków z Gordobem na czele. Nie musieli nawet czekać do końca wojny, żeby pokazać nam srodkowy palec.

Jeatesmy krajem, ktorego nawet ukraina ma gdzies i traktuje jak psa. Podziekujmy POPISowi za to. Jedni zaczeli drudzy kontynuuja. Za nasze pieniadze

4 godziny temu, lukadd napisał(a):

Po co było pomagać Ukrainie, od razu trzeba było oddać ten kraj ruskim wraz z wschodem Polski. Ile kasy by kraj zaoszczędził, kanalizacji nie trzeba by pisowcom na wschodzie budować. Ruscy by im wybudowali na pewno :E 

Pomoc ukrainie miala sens dopoki bylaby to pomoc w postaci pozyczek / umow / CZEGOKOLWIEK.

Nasze obydwa rzady z kartonu za to daly pupy za darmo. Kompletnie. Geopolityki ich chyba w przedszkolu uczyli

4 godziny temu, Kris194 napisał(a):

Jakiego losu? Już Gordon wyjaśnił jak to wygląda.

Zmarnowaliśmy już setki miliardów na 500+/800+ i jaki jest tego efekt? Ile osób chociażby odkłada te pieniądze na przyszłość swoich dzieci?

A co pytales ich, ze wiesz?

3 godziny temu, Suchy211 napisał(a):

Nie wiem. Nie twierdzę że imperia to wspaniałe miejsce do życia i że wszystko w nich jest wspaniałe. Przecież mamy żywe przykłady że jest inaczej. 

Ale na przykład takie rzeczy jak ekspansywność i zdolność do poszerzania granic i wpływów, niepodbijalnosc, zdolność do trzymania innych za mordę to cechy imperiów z silnym przywódca. Imperia demokratyczne lub z rozproszoną władza się rozpadają, brakuje im jedności i mocy sprawczej. Tak po prostu jest. Kiedy USA, Rosja albo Chiny tupną butem wszyscy stają na baczność. Kiedy to zrobi UE, to inni reagują jak Clarkson ze swoim mrocznym "Oh no... Anyway".

Ale jego racja jest najjegojsza, nie przemowisz

3 godziny temu, nozownikzberlina napisał(a):

obraz.png.200b648c8ccfaf3c4ac56dc8feaa4cfa.png

Ja jestem pełen podziwu, że ktoś może próbować bronić PO'wców xDD To podchodzi pod syndrom sztokholmski, a takie 'schorzenia' się leczy psychiatrycznie.

Mam jednego ziomka. Nie przemowisz. Tusk wyhodowal sekte niegorsza od jwrzyziebowcow. Po tym forum to zreszta widac, co nie @Kris194?  :rotfl:

2 godziny temu, voltq napisał(a):

I znów bezsensowny spór o bycie większym złodziejem , to nie jest wina PiS czy PO tylko systemu i ludzi którzy go utrzymują 

Nie. To jeat typowe umniejszanie czynow KO za ktore normalnie nalezalby sie stryczek poalugujac sie przytaczaniem wyssanych z palca tez "PIS BY JESZCZE GORZEJ ZROBIL" 

Szkoda slow nawet na to

Edytowane przez SM_M4E5TRO
Opublikowano
6 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

Dobra. To zróbmy się dyktatura i idziemy podbijać Rumunię. 

Weźcie zacznijcie coś myśleć, bo żal dupę ściska na te brednie które wypisujecie. Zdechłbyś w jakimś rowie za imperatora? To ma być lepsze od demokracji?

OsCzedz nam już swoich rozmyślań, bo nie są warte funta kłaków.

7 godzin temu, Winter napisał(a):

Znam tę bajkę. Wspierając Ukrainę walczymy z ruskimi. Ukraińskie elity nie mogły znaleźć większych frajerów od Polaków z Gordobem na czele. Nie musieli nawet czekać do końca wojny, żeby pokazać nam srodkowy palec.

Frajerem to jesteś ty, mój drogi ślepawy kolego. 

Poza tym - weź idź narzekać na holenderskie fora. Ty tu nawet pitu nie płacisz, więc sza.

7 godzin temu, lukadd napisał(a):

No, i mógłby wtedy wrócić lizać buty swoim ruskim panom tak jak chce :) 

4 godziny temu, Dimazz napisał(a):

No tak ruskie dostają Ukrainę, tereny przemysł i w tamtym momencie około 36mln ludzi to  wcale nie byłoby większe zagrożenie dla Polski. 

Obecnie nie dość że nie mają Ukraińców to jeszcze tracą dużo swoich obywateli

Gość zbiera truskawki z holenderskich pól. Nie wymagaj strategicznego pomyślunku od kogoś kto musiał z kraju wyjechać :) 

• Upvote 1