Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

Już o tym było. 
Pisałem moje stanowisko - w kontekście penalizacji obrazy uczuc  religijnych.

A w innych kontekstach? Czy jak to napisałeś o krytyce protestów  - nie podoba Ci się cel, a nie forma? 🤔

Opublikowano
41 minut temu, Badalamann napisał(a):

W konfederosji co jeden to większy inteligent ;)

Złośliwi mówią że nawet Collegium Tumanum nie ukończył, a to już nie lada wyczyn ;)

Jak to jest, że mając poglądy iście pochodzące wprost ze szkoły leningradzkiej inputujesz innym prorosyjskość?
Ktoś wie jak się nazywa w psychiatrii przypadek gdy się kogoś/coś kocha lub temu hołduje i jednocześnie nienawidzi ? :hihot:

Opublikowano
28 minut temu, crush napisał(a):

A w innych kontekstach? Czy jak to napisałeś o krytyce protestów  - nie podoba Ci się cel, a nie forma? 🤔

W innych kontekstach to zależy od przyjętego wzorca zachowań. Wolałbym większą wolność. 

nie bardzo widzę przełożenie na formę i cel - tu formy zakazu są takie same i ja piszę, że róbmy oba cele albo żadnego :)

Opublikowano
4 godziny temu, Kris194 napisał(a):

Sam uważam, że auta elektryczne są przyszłością tak jak wiele innych osób. Rozumiem, że z tego powodu jesteśmy lobbystami?

Proszę o argumentację zatem, dlaczego to wg Ciebie przyszłość. Przekonaj mnie.

4 godziny temu, Camis napisał(a):

Ale wiesz że baterie można robić i bez udziału litu?, nowe typy baterii nie potrzebują litu. 

Wiem Camisie szanowny, ale te najbardziej opłacalne w produkcji wymagają litu. Mnie tylko cały czas chodzi o to, że nie chcę, żebyśmy wpadli w sidła uzależnienia od Chin, bo to będzie ten sam zamordyzm, co z ruskimi.

4 godziny temu, trepek napisał(a):

Chiny sądzą co innego. Stąd europejska motoryzacja jest na rozdrożu.

Chiny sądzą dlatego, że mogą uzależnić Europę od siebie. Wodór (a ma on wiele wariacji) stanowiłby w końcu uniezależnienie się Europy zarówno od Azji, jak i od Ameryki.

Opublikowano
4 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Wodór? jaja sobie robisz? :E

I czemu miałby to być wodór? Bo ty tak powiedziałeś? 

Bo możemy się uniezależnić od reszty światy. Owszem na obecnym poziomie są ograniczenia technologiczne powodujące wysokie koszta wytworzenia, ale technologia na pewno się udoskonali. W przypadku baterii wiemy, że tak nie będzie.

4 godziny temu, Camis napisał(a):

Wodór się w ogóle nie nadaje do transportu osobistego ale to nie ten temat.  

I dlatego jest stosowany w autobusach. No tak. Camis i jego research.

Opublikowano
4 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Nikt nie pisał, że jest dobrze, a że to jest przyszłość.

W mojej opinii UE za bardzo "gna" i zmusza do tego, ze zrobić to już, kiedy te auta wcale nie są aż tak świetną alternatywą.

Wprawdzie ja też już mam zelektryfikowany samochód, ale ogólnie dalej spalinowy. 

No tak. Dla Gordona autka na bateryjki są bezapelacyjnie super, ale gdzieś w roku Star Treka około 2356. On tylko stosował skrót myślowy.

7 minut temu, Camis napisał(a):

Wodór jest całkowicie nieopłacalny jak i bardzo trudny w transporcie i przechowywaniu. 

Na chwilę obecną tak, ale technologia się rozwija cały czas. Dzięki wodorowi moglibyśmy stać się niezależni. Ale ja w sumie wiem do czego pijesz Camis. Rosja be, ale Chiny już mua.

5 minut temu, LeBomB napisał(a):

Osobisty a zbiorowy, rozumiesz różnicę? 

A technologia to stoi w miejscu, czy się może czasem rozwija? Gdy byłem w szkole telefon przypominał sporej wielkości wibrator. Teraz jest cienki niczym polska reprezentacja w piłce nożnej.

Opublikowano
2 minuty temu, Camis napisał(a):

Bzdury, skąd to niby wiemy?. 

Camis oczywiście uciął całość wypowiedzi. Zatem odpowiadam - Europa nie posiada odpowiednich surowców, żeby twoja mama i tata, może twoja siostra, szwagier i tak dalej mogli mieć autko na bateryjki.

Opublikowano
11 minut temu, Winter napisał(a):

Na chwilę obecną tak, ale technologia się rozwija cały czas. Dzięki wodorowi moglibyśmy stać się niezależni.

Na prezentacji E38 zasilanej wodorem byłem w okolicy 98 roku - przez ponad 25 lat Niemcy nie dali rady dopracować technologii, tak aby można ją było zastosować w masowym użyciu, ale randomowy Mietek wie lepiej.

• Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, bergercs napisał(a):

Na prezentacji E38 zasilanej wodorem byłem w okolicy 98 roku - przez ponad 25 lat Niemcy nie dali rady dopracować technologii, tak aby można ją było zastosować w masowym użyciu, ale randomowy Mietek wie lepiej.

Na tym forum też jesteś randomowy. Over and out.

Opublikowano
6 minut temu, Winter napisał(a):

Camis oczywiście uciął całość wypowiedzi. Zatem odpowiadam - Europa nie posiada odpowiednich surowców, żeby twoja mama i tata, może twoja siostra, szwagier i tak dalej mogli mieć autko na bateryjki.

https://spidersweb.pl/2023/07/oto-4-typy-baterii-przyszlosci-ktore-beda-zasilac-nasze-urzadzenia-baterie-ze-skal-prosze-bardzo.html

https://spidersweb.pl/2024/02/oto-baterie-przyszlosci.html

Opublikowano

Takich artykułów o bateriach przyszłości to masz na pęczki w sieci każdego roku odkąd stworzono internet xD

Cytat

Uniwersytet usuwa wymagania, żeby żona ministra została dyrektorką

Rządy się zmieniają, dziadostwo to samo. Nowoczesna wymiana żon na stanowiskach?

https://wiadomosci.wp.pl/przepisy-do-zmiany-uniwersytet-usuwa-wymagania-zona-ministra-zostala-dyrektorka-7099607560792736a

Cytat

Ostatnie Pokolenie blokuje karetkę na sygnale

W kartonowym państwie Policjanci zachowują się jak bezradne dzieci we mgle, nie wiedzą co się dzieje. Pobłażliwe dla eko-terrorystów sądy nie nakładają kar. Wszystko pod przychylnym okiem Lewicy, Koalicji Obywatelskiej i Trzaskowskiego. Tusk udaje niezadowolonego. Karetka była zablokowana 10 minut.

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2024-12-04/ostatnie-pokolenie-znowu-blokuje-wsrod-oczekujacych-karetka-na-sygnale/

20 godzin temu, KiloKush napisał(a):

Niestety jak to mawia premier nie wszyscy zrozumieli że bez rozliczenia nie będzie naprawy.

2 godziny temu, crush napisał(a):

O. A przeciw "mowie nienawiści" też jesteś? Bo kto to będzie oceniał?

wow, ładnie zaoranie gordona

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Winter napisał(a):

Na tym forum też jesteś randomowy. Over and out.

To skomentuj  mi teraz to:

"Problem związany z samochodami wodorowymi pojawia się przy transportowaniu i magazynowaniu wodoru. Trzeba go mocno skompresować pod wysokim ciśnieniem. Do tego celu potrzebne są ciężkie i drogie, specjalistyczne zbiorniki. Znacznie więcej kosztuje też budowa stacji tankowania wodoru. Problemem jest również kompresowanie wodoru. Pojedyncza cysterna z wodorem dostarcza paliwo dla około 80 samochodów wodorowych. Dla porównania – cysterna wypełniona benzyną zapewni tankowanie do pełna ponad 700 samochodom. "

Stacja w dobrym punkcie sprzedaje średnio 50k l paliwa dziennie - to są dwie cysterny. Czyli wychodzi, że na taką stację musiałoby przyjeżdżać 18 cystern wodoru. Jak to sobie wyobrażasz - stawiać sobie obok garażu ogromne zbiorniki wzorem tych wymienionych wcześniej baz autobusowych?

Opublikowano
14 minut temu, bergercs napisał(a):

Te same Niemcy, które pomału stają się faktycznie skansenem Europy jeśli chodzi o przemysł? Największa gospodarka UE nie ma nawet jednej elektrowni atomowej, to nawet nie wymaga komentarza.

• Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
25 minut temu, kubikolos napisał(a):

Takich artykułów o bateriach przyszłości to masz na pęczki w sieci każdego roku odkąd stworzono internet xD

No i zdążyłem w przeciwieństwie do ciebie zauważyć, że od uruchomienia internetu świat się zmienił xD

27 minut temu, kubikolos napisał(a):

wow, ładnie zaoranie gordona

Zaorał się sam, już jeden się pytał kto, ocenia co to mowa nienawiści, to mu podałem, prawo ocenia, a zaraz ma być nowelizacja.

https://www.gov.pl/web/premier/projekt-ustawy-o-zmianie-ustawy--kodeks-karny2

6 minut temu, Radziuwilk napisał(a):

Tak trzeba, z takimi "tuzami" intelektu.