Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@kalderon @Kamiyanx

Mnie ten problem nie dotyczy , nie palę tylko vapuję (tytoń nie przetworzony coraz rzadziej , częściej różne ziółka) i nie piję od ponad 15 lat (z wyjątkiem mineralki).

Brat to samo z wyjątkiem "żłopania" od święta jakiś niebieskich martelli kordon i szkockich łyskaczy (raz spróbowałem i podziękowałem- słodkie to w uj) , oraz sporadycznie różne krafty.

Za młodu to wiadomo , waliło się warki oraz bolsy , potem z wiekiem przeszło i do dzisiaj mnie to do szczęścia/życia nie potrzebne - równie dobrze mogą zakazać (prohibicja) , jak dla mnie to obojętne.

• Upvote 1
Opublikowano

Niech ruszą na ten alkoholizm a nie mnie tu wybawiają jak całą resztę od cukru. Co oni sami ćpią? Trzeba łatać dziurę i wypłacać odprawy poprzednim darmozjadom by następnych swoich powsadzać. Już masz za coś te wszystkie składki i zusy do k nędzy.

Opublikowano (edytowane)

No właśnie jestem pełen obaw jak w tym złodziejskim kraju po tych wszystkich składkach i akcyzach będzie wyglądała moja długa emerytura gdy nagle na tyle ozdrowieje przy tej solidarności pokoleniowej na sterydach jaką nam teraz serwują. Ale ok kolejny impuls by poraz kolejny próbować rzucić.

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano
Teraz, areczek1987 napisał(a):

Ja zrobiłem odstęp od tych oszukanych. Masz problem z zrozumieniem prostych słów. Zgoda! Niech będą drogie a ich leczenie skuteczne :)

Nie, to ty masz problem z pisaniem w sposób zgodny z zasadami języka polskiego.

Kto ma być oszukany (bądź nieoszukany [tak się to pisze])? I przez kogo?

Opublikowano

Kolega miał raczej na myśli patolę, ona może "odpłynąć" od legalnych fajek i wódy.

Statystycznie pijamy z roku na rok mniej i zmieniamy mocne % na niższe albo na całkowitą abstynencję. Nowe pokolenia prawie całkowicie nie piją i nie palą, a jak już to elektroniczne.

Opublikowano (edytowane)

Piszę raczej o tych co wiedzieli że Donald ściemnia z walką z inflacją i tego że ulży ludziom którzy czują się łupieni. Otóż coś takiego było chyba jednym z jego tiktoków który pewnie mu prędzej czy później powinni wypomnieć.

Opublikowano
3 minuty temu, areczek1987 napisał(a):

Piszę raczej o tych co wiedzieli że Donald ściemnia ż walką z inflacją i tego że ulży ludziom którzy czują się łupieni. Otóż coś takiego było chyba jednym z jego tiktoków który pewnie mu prędzej czy później powinni wypomnieć.

Jak pisałem - podwyżki akcyzy moim zdaniem nie wpłyną na inflację, bo to jest ok. 5-6% z koszyka inflacyjnego (https://pl.wikipedia.org/wiki/Koszyk_inflacyjny) a poza tym ma sens, aby to podwyższyć. Z perspektywy zdrowia i kosztów społecznych tych nałogów.

Gdzie w tiktoku masz coś o alkoholu? Tam jest o żywności.

Inflacja za 2024 r. to 4,3%. A i to bez kontroli nad stopami procentowymi, bo to ma Glapiński.

Opublikowano

No ale jegomość się zarzekał że ma jakiś pomysł by walczyć z inflacją a tu jakiś odsetek palaczy już wie że nie obejmie to ich nałogu. Dobrze że już zelżała gdzieniegdzie a pewnie większość brała za pewnik że jeszcze cofnie ceny tej żywności :E Jak tam sondaże?

Ja spodziewam się rekordowo niskiej frekwencji w przyszłych wyborach prezydenckich. Pytanie jak z parlamentarnymi. Czas pokaże.

Opublikowano

@GordonLameman Zarówno alkohole jak i papierosy/tytoń są w koszyku inflacyjnym. Także wzrost cen wpłynie na inflację. Z tego co pamiętam to produkty tytoniowe znacznie podrożeją tak w 2025 jak kolejnych latach. Wzrost akcyzy jest już rozplanowany.

Produkty tytoniowe już są drogie. Alkohole też nie jakieś tanie, patrząc na różnicę między kosztami produkcji a cenami detalicznymi. Jak ktoś robi swoje wina czy też bimber to wychodzi kilkukrotnie taniej.

Równocześnie nie są jakoś strasznie drogie, dzięki temu więcej osób stać na lepsze alko niż najtańsza wódka i piwa. Więcej pije się win czy whisky. Moim zdaniem, porównując do lat 90/00, mamy duża zmianę na plus.

Opublikowano
Cytat

"Potwierdziliśmy, że eksplozję spowodowały bardzo duże fajerwerki i/lub bomba przewożona w bagażniku wynajętego Cybertrucka i nie ma ona związku z samym pojazdem. W chwili eksplozji wszystkie pomiary telemetryczne pojazdu były pozytywne" - poinformował we wpisie na X szef Tesli Elon Musk.

https://wiadomosci.wp.pl/eksplozja-tesli-przed-hotelem-trumpa-musk-podal-przyczyne-7109722264087296a#komentarze

No to w końcu wybuch spowodowały bardzo duże fajerwerki czy podłożona bomba w bagażniku. Skoro potwierdzili to wiedzą czy jedno albo drugie.

Opublikowano (edytowane)

Paczkę przez dzień 2 wypalisz. Litr oleju to nie wiem co smażysz i na jak głębokim i czy od razu wymieniasz. Masło może boleć te 2 kanapki na śniadanie a na kolację można zjeść z serem nawet. Piwo to żebym się upił nie mówiąc że na odcięcie to z 8. Wódka jest za tania.

Będzie kawalerstwo na tych imprezach bardziej stonowane :E

I tak pigólka dzień po chyba wróciła z zaświatów.

Opublikowano
2 godziny temu, areczek1987 napisał(a):

a pewnie większość brała za pewnik że jeszcze cofnie ceny tej żywności :E

Takie coś to tylko mogą brać za pewnik ludzie, którzy nie mają zielonego pojęcia jak działa inflacja. 

35 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Paczkę przez dzień 2 wypalisz.

To trzeba palić mniej, albo wcale proste :D 

Ponadto masło, olej są bardziej potrzebne niż papierosy, czy wódka. Jak nie masz papierosów czy alkoholu to nic się nie dzieje. Bez oleju czy masła nie przygotujesz wielu potraw. Taka zasadnicza różnica. 

1 godzinę temu, sabaru128 napisał(a):

No to w końcu wybuch spowodowały bardzo duże fajerwerki czy podłożona bomba w bagażniku. Skoro potwierdzili to wiedzą czy jedno albo drugie.

Przeczytaj coś więcej niż nagłówek, to się dowiesz:

Cytat

W środku Tesli były fajerwerki i kanistry z paliwem, które według śledczych były połączone z systemem detonacji kontrolowanym przez kierowcę. CNN podaje, że służby badające sprawę sprawdzają, czy wybuch był powiązany ze środowym zamachem terrorystycznym w Nowym Orleanie, jednak jak dotąd nie zostało to ustalone.

• Upvote 1