Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Fenrir_14 napisał(a):

Są już w ogóle jakieś panoramy 38-39" w oledzie z matrycą glossy, czy wszystko cały czas matowe ?

Samsung nie ma matryc matt qd-oled uwqhd.

8 godzin temu, Fenrir_14 napisał(a):

Czekam na glossy 38"

Spróbuj wypróbować 39GS95QE mimo że to matt z dużym zakrzywieniem może Ci akurat spasi.

Ps. I popraw bo tego nie da się czytać: "Nic właśnie nie mogłem znaleźć w necie z błyszczącą. Akurat na takiej teraz siedzę i nie dam już chyba rady dłużej usiedzieć przy matowej"

Edytowane przez kamilos69
Opublikowano (edytowane)

Może głupie pytanie ale powiedzcie mi jedną rzecz

Monitor A ma 27 cali i rozdzielczość 2560x1440

Monitor B ma 27 cali i rozdzielczość 3840x2160

Czy jeśli na monitorze A wymuszę w grze rozdzielczość 3840x2160 to będzie to wyglądać dokladnie tak samo jak na monitorze B? logika mi mówi że chyba nie bo sama matryca monitora B ma większe zagęszczenie pikseli ale sam nie wiem dlatego was pytam :E

Edytowane przez Brolly
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.01.2025 o 15:56, kamilos69 napisał(a):

Efekt MIGOTANIA występuje w każdych panelach OLED. I to jest problem. I żadne ustawienia w systemie tego nie zmienią na dzień

dzisiejszy.

Ps. Jedynie monitory z fizycznym modułem gsync nie mają takiego problemu. Np. AW3423DW 

Potwierdzam brak migotania na DW po ostatniej aktualizacji ale ona bardziej ulepszyła tryb hdr1000 , gram głównie w star citizen gdzie przeważnie jest ciemno lub szaro naczytałem się o tylu problemach w nowszych oledach szczególnie z włączonym Gsync z tym migotaniem i dlatego do tej pory nie przesiadłem się na oled 4k mimo że mam czym napędzić rtx4090 się nudzi a ciśnienie rośnie :hihot:  podobno ten drogi Asus 32 4k Qled po ostatniej aktualizacji prawie nie migocze i podobno jeszcze w trybie 1000nit kolory nie są wyprane i blade  nawet na pulpicie windowsa :o może to ktoś potwierdzić ?

Edytowane przez Czarny_PLone
  • Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, Brolly napisał(a):

Czy jeśli na monitorze A wymuszę w grze rozdzielczość 3840x2160 to będzie to wyglądać dokladnie tak samo jak na monitorze B? logika mi mówi że chyba nie bo sama matryca monitora B ma większe zagęszczenie pikseli ale sam nie wiem dlatego was pytam :E

Odwróć monitory i wtedy będzie prawdziwe :E 

No jakim cudem ma wyglądac tak samo? Oczywiście będzie wyglądać lepiej niż 1440p z racji oversamplingu, ale nie nadrobisz gęstości pikseli. Za to na 4K jak ustawisz 1440p to będziesz miał jakość tego gorszego. Ba, są nawet monitory z dual mode wbudowanym.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Odwróć monitory i wtedy będzie prawdziwe :E 

Tego właśnie nie rozumiem bo takie zagadnienia się często pojawiają na reddit np jak wczoraj szukałem odpowiedzi na moje pytanie 

Chcą kupić 4k i ustawiać na mim 1440p :E

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, galakty napisał(a):

Jak brakuje wydajności to spoko, a do czcionek 4K jednak robi robotę. 

Ja to chce :wariat:

https://dell.alienwarearena.com/new-alienware-27-4k-qd-oled/

Serio GPU może poczekać bo bym grał w starocie na takim PPI 8:E np odpaliłem sobie dynasty warriors 8 z 2014 z modem na rozdzielczość wymusiłem 4k i kurde wygląda najs :D (bo tam max 60 fps 1080p bez moda)

Edytowane przez Brolly
  • Like 1
Opublikowano

Z nowym DLSS4 to serio bym się zastanowił nad 4K, poprawa jest znacząca i używanie Performance nie będzie bolało, ba będzie wyglądać bardzo dobrze. I nawet taki 5070Ti będzie dawał radę (oczywiście nie w RT/PT). 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Czyli widzisz śmieszki śmieszkami ale dobrze wyszło że tego oleda nie kupiłem wcześniej :E

Ten dell to mój święty gral :wariat:

Dostępny od kwietnia w europie niby cena 899 dolców ale ciekawe ile w xkom? z 4k ? 

Edytowane przez Brolly
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, wkamil73 napisał(a):

A dlaczego nie 32"?

Chce zobaczyć jak wygląda tak duże zagęszczenie pikseli, w razie co zwrócę do 2 tyg będzie czas :P

Tego della 32 4k też widziałem u kumpla na żywo 

Edytowane przez Brolly
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, wkamil73 napisał(a):

Przekonajcie mnie, że do 4K lepszy będzie 27" ze względu na zagęszczenie pikseli :) osobiście boję się trochę rozmiaru tekstu na 27"

Skalowanie w Win 10/11 działa dobrze i większość popularnych programów też. 

Edytowane przez kamilos69
Opublikowano
31 minut temu, wkamil73 napisał(a):

No tak, ale co, twoim zdaniem 4K 27" > 4K 32"?

32cale i 4k to to i tak masz kosmos ppi, a do tego 27cali sie chowa w kwesti wrazen.

Ten AOC super, szkoda tylko, ze 165hz, a nie 240hz :D

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

Przyszedł pan maruda :P

No są szybsze panele, nie przeczę, ale na chwilę obecną AOC jest wyraźnie tańszy niż reszta stawki -na dziś, bez oczekiwania na jakiś strzał  (a ja do jakichś okazji nigdy nie mam szczęścia, niestety :D )

Edytowane przez wkamil73
Opublikowano
Teraz, Czarny_PLone napisał(a):

No właśnie czekamy na nowego della 32 4k na czwartej generacji matrycy, zobaczymy co będzie potrafił

Przecież ten 4k 32 na 3 gen jest zajebisty. Ten na 4 co tosty będzie robił? :E

Dell ma Na 4 gen wydac 4k na 27 calach a nie 32.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Brolly napisał(a):

Przecież ten 4k 32 na 3 gen jest zajebisty. Ten na 4 co tosty będzie robił? :E

Dell ma Na 4 gen wydac 4k na 27 calach a nie 32.

a to że ten na 3 generacji jest zajebisty to ja wiem ale będzie też nowy 4gen. 32 4k ale póżniej

Edytowane przez Czarny_PLone