Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Kadajo napisał(a):

A jakbym chciał używać locka FPS aby nie żyłować GPU pod korek ciągle np. na 60 czy tam 80 FPS ?

Ja tak używam od zawsze. Gsync + Vsync w sterowniku + w grze OFF + limit FPS (albo 3 FPS poniżej max matrycy, albo sobie wybieram 120, 150 itp). I tyle, nic więcej nie ruszasz i nie myślisz :E 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Czytając co piszecie bardzo się cieszę, że mnie g-sync nie interesuje.

Nie to, że grając bez tego nie muszę limitować klatek czy cudować aby uzyskać efekt v-sync lub v-sync, nie to, że nie ma stu innych problemów "pececiarza" jak np. "to działa tylko w fullscreen, a to działa tylko w windowed" itd. Ale g-sync to miało być wedle komentarzy i postów takie cudo - włączy i zapomnij. A tu taki zonk.

Z tymi WOLEDami i gammą to co jest przyczyną? Jest szansa, że za rok lub dwa to naprawią? Problem jest tylko w ustawieniach, czy fizyczne możliwości panelu się pogarszają przy 60Hz?

Kadajo, jak jest problem, że się rozjeżdża to może zrób presety pod odświeżanie i w grach gdzie masz 70fps ustaw jedną, a w grach z 200fps inną gammę i wybieraj tuż przed odpaleniem gry.

O, Sideband  pisze, że rwanie widać nawet w 480Hz. 

Ciekawe. Miałem nadzieję, że skoro pomiędzy 60 a 120Hz jest tu spora poprawa to przy 480Hz może już nie będzie rzucać się w oczy a np. w 1000Hz będzie można to olać. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano

A czyta ktoś jakieś techniczne strony o rozwoju OLEDów? Wady QD mi je raczej dyskwalifikują, ale poza ruchem, to nie czerń a właśnie postrzegalne nasycenie kolorów dla mnie się najbardziej liczy. Są jakieś zapowiedzi, że inne OLEDy niż te QD mają dostać lepsze nasycenie?

I czy te słabe w WOLEDach to ogólnie czy tylko jak ktoś koniecznie chce poprawnego odwzorowania barw? Bo mi przekłamanie nie przeszkadzają. Nawet jeśli postacie będą wyglądać jak Trump (pomarańczowo). Jak mi suwak nasycenia/digital vibrancy nie straszny to mam się czym przejmować?

Mizu

Glossy do oświetlonego pokoju? A odblaski nie będą Cię wkurzać? 

PS. Kupowanie OLEDa poniżej 240Hz (w natywnej, widzę, że ma 330 w 1080p) za 5 kafli... 

Co za ludzie to wymyślają.. Co za ludzie takie coś kupują w 2025r. 

165Hz to ja widziałem na drogim monitorze kolegi w 1998r. a na swoim 150 w tym samym roku, choć w bardzo niskiej rozdziałce.

Opublikowano
26 minut temu, Mizu napisał(a):

Czekam na 240hz wersje i będę brał. Nie będzie nasycenia kolorów QD-OLEDa ale ostatnio dosyć często siedze w miare oświetlonym pokoju także ten brak czerni w moim QD-OLED w takich warunkach drażni

JAk dla mnie nie ma znaczenia powłoka, w oświetlonym pokoju żadnego OLED nie da się komfortowo używać. Mam WOLED matowy a i tak zaciemniam w ciągu dnia, wolę mieć 40-50% niż 100% a i tak ledwo widzieć obraz.

Opublikowano
Godzinę temu, VRman napisał(a):

Kadajo, jak jest problem, że się rozjeżdża to może zrób presety pod odświeżanie i w grach gdzie masz 70fps ustaw jedną, a w grach z 200fps inną gammę i wybieraj tuż przed odpaleniem gry.

Tego nie da się skompensować w prosty sposób, to wygląda jakby nie tylko zmieniła się gamma, ale krzywa gammy ulegała jakieś deformacji.

Obraz wygląda dobrze tylko i wyłącznie przy maksymalnym odświeżaniu. Tak jak wielokrotnie pisał @sideband

Sceny które są ciemne i zawierają dużo detali jakichś odcieni jasnoci są kompletnie rozwalone i próba ruszenia gammy w NVP tego nie naprawia, jakby krzywa gammy była skopana i takie proste ustawienie jak jeden suwaczek tego nie ogarnia.

Teraz rozumiem, dlaczego niektórzy pisali, że występuje black crush, bo faktycznie tak to właśnie wygląda z VRR. Albo widać wszytko, ale obraz jest jakby za taką mgłą, albo próbujesz to kompensować i ta mgła nie znika tylko elementy bardzo ciemne nagle zamieniają się w zerowa czerń i wygląda to okropnie. Jak komuś zależy na maksymalnej jakości obrazu na tym monitorze to można całkowicie zapomnieć o VRR. A że @sideband pisze ze ten gamma shift ogólnie dotyczy WOLED'a to ten problem musi być w każdym monitorze z tym panelem.

Odrazu dodam ze to nie jest takie oczywiste w zobaczeniu jeśli nie mamy porównania. Ale każdy może zrobić prosty test, włączając jakąś grę gdzie ustawi się w jednym ciemniejszym miejscu i będzie sobie lockiem zmieniał FPS, ja użyłem UT3, bo tam bez problemu mogę dobić nawet do 400 FPS.

Opublikowano
6 minut temu, Kadajo napisał(a):

Sceny które są ciemne i zawierają dużo detali jakichś odcieni jasnoci są kompletnie rozwalone i próba ruszenia gammy w NVP tego nie naprawia, jakby krzywa gammy była skopana i takie proste ustawienie jak jeden suwaczek tego nie ogarnia.

Gamma na WOLED zmienia się razem z odświeżaniem. 

Opublikowano

Ona się nie tylko zmienia, ona jest skopana i nie można tego poprawić.

WOLED obraz dobrze wyświetla tylko przy maksymalnym odświeżaniu, wszytko poniżej będzie skopane.

Im ciemniejsza scena w obrazie, tym bardziej to będzie widoczne.

To jest totalna porażka, bo oleda się przecież kupuje aby mieć idealna czerń, której te panele nie potrafią wyświetlić poprawnie jak się ich nie używa z maksymalnym odświeżaniem.

VRR to krytyczna funkcja w dzisiejszym sprzęcie a tu wygląda na to ze jej użycie na WOLED'ach rozwala obraz. Nie polecam nikomu tego monitora jak bez VRR żyć nie może.

A jeśli tak samo to wygląda na każdym WOLED'dzie to VRR'owcy powinni unikać tych paneli jak ognia.

Opublikowano (edytowane)

Przesadzasz, WOLED i tak bije jakością obrazu i responsywnością każdy LCD na rynku. Używam VRR i cieszę się z monitora, a że pojawi się black crush czy banding? Wolę to niż badziewny kontrast, brak HDRu, backlight bleeding na 50% matrycy i co tam jeszcze jest :E 

Dla mnie idealny byłby QD gdyby nie to że się rysuje od patrzenia. Lubię jeść/pić przy kompie więc to spory minus :E 

No i zobaczymy co nowe WOLEDy pokażą (w sumie to już WOLED nie będzie bo zniknie biały piksel nie?)

Edytowane przez galakty
Opublikowano
2 minuty temu, Dimazz napisał(a):

trzeba zmienić na qd oled. 

A teraz wyszła nowa matryca woled może coś się zmieniło.

QD OELD ma inne problemy, jak chociażby ta ich powłoka.

Ja bez VRR mogę żyć. Ale z ta powłoka GD i gloosy panel już nie.

Opublikowano
3 minuty temu, galakty napisał(a):

Przesadzasz, WOLED i tak bije jakością obrazu i responsywnością każdy LCD na rynku. Używam VRR i cieszę się z monitora, a że pojawi się black crush czy banding? Wolę to niż badziewny kontrast, brak HDRu, backlight bleeding na 50% matrycy i co tam jeszcze jest :E 

Dla mnie idealny byłby QD gdyby nie to że się rysuje od patrzenia. Lubię jeść/pić przy kompie więc to spory minus :E 

No i zobaczymy co nowe WOLEDy pokażą (w sumie to już WOLED nie będzie bo zniknie biały piksel nie?)

Nic nie przesadzam, bo widzę to. Jak tobie to nie przeszkadza to twoja sprawa, ale nie pisz tak jakby to nie był żaden problem.

Ja nie po to kupiłem OLED'a żeby mieć źle wyświetlany obraz w ciemnych scenach za każdym razem jak monitor schodzi z 240Hz.

Opublikowano

Każdy model trochę inaczej pracuje, nie wiem jak u Ciebie mocno źle jest, u mnie największy problem widziałem w PoE2 i KCD2, w innych grach jakoś black crushu czy bandingu nie widziałem. 

Trzeba mieć nadzieję że będą rozwijać technologię i poprawiać, bo QD to ja też nie chcę póki co. 

Opublikowano

Ogólnie uważam ze ludzie tego nie widza, bo jak pisałem, dopiero jak to przyrównasz do tego jak powinno wyglądać to widać jak się to rozjeżdża.

Przecież używam tego monitora już dobre dwa miesiące, mam nabite ponad 450H i dopiero teraz po przetestowaniu widze jaki to duży (dla mnie) problem.

Wcześniej coś tam widziałem ze w ciemnych scenach z VRR obraz dziwnie wyglądał, ale myślałem ze to wina gry. Mailem tez wrażenie ze ten problem znika jak tylko VRR wyłączałem, ale nie zawracałem sobie tym jakoś mocno głowy, bo tak jak pisałem myślałem ze to wina gry a ogólnie jakoś obrazu oczywiście jest super.

Ale teraz jak widzę ile tracę detali i jak niepoprawnie monitor to wyświetla to już tego nie odwidze :E

Dla mnie to gorszy problem niż VRR flicker, chociaż jest z nim bezpośrednio powiązany.

https://tftcentral.co.uk/articles/exploring-and-testing-oled-vrr-flicker

Dobrze chociaż ze obydwa problemy znikają po wyłączeniu VRR, trudno.

Opublikowano
25 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ona się nie tylko zmienia, ona jest skopana i nie można tego poprawić.

WOLED obraz dobrze wyświetla tylko przy maksymalnym odświeżaniu, wszytko poniżej będzie skopane.

Im ciemniejsza scena w obrazie, tym bardziej to będzie widoczne.

To jest totalna porażka, bo oleda się przecież kupuje aby mieć idealna czerń, której te panele nie potrafią wyświetlić poprawnie jak się ich nie używa z maksymalnym odświeżaniem.

VRR to krytyczna funkcja w dzisiejszym sprzęcie a tu wygląda na to ze jej użycie na WOLED'ach rozwala obraz. Nie polecam nikomu tego monitora jak bez VRR żyć nie może.

A jeśli tak samo to wygląda na każdym WOLED'dzie to VRR'owcy powinni unikać tych paneli jak ognia.

Aż tak źle jest na tym WOLEDzie? Musiałbym porównać zaraz obok QD-OLEDa bo to co opisujesz to pikuś przy tej fioletowej powłoce QD-OLEDa i może nie mam na co czekać tylko brać tego Gigabyte FO32U2 z QD za 3600..

Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Dobrze chociaż ze obydwa problemy znikają po wyłączeniu VRR, trudno.

I jak używasz? Zwykły Vsync + lock i monitor leci na 240Hz cały czas? Też lipa...

W KCD2 radziłem sobie reshade na banding, trochę poprawiał sytuację ale wiadomo że wtedy traci się detale. 

Opublikowano
1 minutę temu, Mizu napisał(a):

Aż tak źle jest na tym WOLEDzie? Musiałbym porównać zaraz obok QD-OLEDa bo to co opisujesz to pikuś przy tej fioletowej powłoce QD-OLEDa i może nie mam na co czekać tylko brać tego Gigabyte FO32U2 z QD za 3600..

To już każdy sobie musi przetestować sam, bo każdy na to będzie reagował inaczej. Dla mnie wylaczenie VRR to nie problem wiec moge z tym zyc, fioletowej powłoki QD-OLED'a nie wyłączę.