Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Gret

Rekomendowane odpowiedzi

18 godzin temu, dagedy napisał(a):

Kupiłem kabel Kabel Silver Monkey HDMI 2.1 HD-030SM2-1. O ile w Windows mogę ustawić odświeżanie 240 Hz o tyle w panelu sterownia nvidia max 60. 

Co moze być przyczyna takiej sytuacji? Na DP 1.4 mogłem bez problemu ustawić 4k 240 hz.

zjedź na dół i ustaw rozdzielczość PC

obraz_2024-11-07_192720750.png

Edytowane przez Gret

Miło widzieć że tematy z pclaba dostają drugie życie :)

Panowie co sądzicie o Alienware AW3225QF vs MSI MPG 321URX QD-OLED? Zastanawiam się nad kupnem któregoś z nich, ale nie mogę się zdecydować na którego. Dell przemawia do mnie ceną(4300 zł zamiast 4900-5200 za MSI), ale też krzywizną - sporo gram w FPSy, i myślę, że to lekkie zakrzywienie dobrze by się sprawdziło przy 32". Z drugiej strony czytałem o problemach z ogarnięciem dldsr/brakiem możliwości wyłączenia DSC i między innymi taką sobie maksymalną jasnością w trybie HDR(nawet w trybie peak 1000) oraz zbyt jasne cienie i skale szarości w trybie SDR jak i HDR. Ogólnie jak czytam, to jedni wychwalają Della pod niebiosa a inni piszą, że zwracają do sklepu i ogólnie meh. Co do MSI to opinie raczej pozytywne, niektórzy tylko narzekali na zbytnie przesycenie niektórych kolorów w trybie HDR. No i ta cena, Dell jednak prawie 1000 zł taniej przy tym samym panelu i jednak zbliżonych parametrach(pomijam bajery typu KVM i 90W porty USB - nie jest mi to potrzebne :lol2:) + ta lekka krzywizna, która mi się podoba. No ciężki wybór, może ktoś coś doradzi?

NA Rtings https://www.rtings.com/monitor/tools/compare/dell-alienware-aw3225qf-vs-msi-mpg-321urx-qd-oled/46677/47132

Wypadają w praktycznie identycznie, dell am nawet lepsze kolory od strzała, 1000zł różnicy bardzo dużo, jak do gier i lubisz zakrzywione do bierz Della bez zastanawiania się;)

4 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

Dobry ten monitor? Ktoś może używa? Czytałem jakieś tam testy i chwalą go ale nie do końca ufam recką, a zależy mi na naprawdę porządnym HDR.