Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Umpero napisał(a):

Kurde blaszka. Kolejny kabel zakupiony i jakaś popeluna.
Pojawiają się czasem jakieś artefakty, mignięcia, jak by zwarcia.
Wszystko jest ok tylko na oryginalnym kablu HDMI 2.1 od Samsunga, który był dołączony do monitora.
Ktoś w tym wątku wspominał, że zakupił kabel HDMI optyczny.
Potrzebuję trzech metrów możecie coś polecić, ale nie za miliony monet?

Lindy 36954, sam mam i używam od jakiegoś czasu. Z 1440p 360Hz nie ma problemów, nie wiem jak z 4K.

Opublikowano

@Umpero kupiłem taki Silver Monkey X Kabel HDMI v 2.1 3m (SMXA018), i o ile na DP 1.4 pojawiało się migotanie na ekranach ładowania gier to po przejściu na HDMI 2.1 w ogóle tego nie widzę. 

Kosztował 55 PLN

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, sideband napisał(a):

To musiałeś kupić marnej jakości kable, które nie miały nic wspólnego nawet z HDMI 2.0.

Nie wiem czy ten monitor co masz ma możliwość wyłączenia DSC. Ale tylko na HDMI 2.1 bez DSC wyciśniesz 120hz/10bit/HDR.

W zasadzie do 3m nie ma potrzeby stosowania optycznych kabli. Miałem w dobrej cenie 5m optyki, ale wszystkie poszły.

PS. nawet sprawdzałem tanie chinole 2.0 3m ogarniały bez problemu pełno pasmo dla 2.1 :cool:

Mam monitor Samsung Odyssey OLED G8 32" 240Hz 4K UHD G80SD | LS32DG802SUXDU.
Kable na których dzieją się różne cyrki mam takie:
Silver Mokey DP 2.0 Niebieski
Unitek HDMI 2.1

Jedynie na oryginalnym kablu od Samsunga jest wszystko git.
Niestety jest za krótki bo tylko 1,5m, a potrzebuję 3m.

1 godzinę temu, MrFroyo napisał(a):

Lindy 36954, sam mam i używam od jakiegoś czasu. Z 1440p 360Hz nie ma problemów, nie wiem jak z 4K.

To jest miedziak? Nie chce mi się wywalać kolejnych pieniędzy w błoto. Jakiś polecany? Kierowałeś się jakimiś opiniami?

Edytowane przez Umpero
Opublikowano (edytowane)

Powody mogą dwa gówniane kable lub ten monitor wymaga mocniejszego sygnału(spaprana konstrukcja) do poprawnej pracy.

Nie masz jakiegoś TV 2160p 120Hz HDR? Jakby tam był problem to wiadomo, że 100% problem jest od strony kabli.

Jeżeli ktoś posiada monitor ze wsparciem dla HDR10+ lub DV to tylko na HDMI 2.1 będzie działać dynamiczny HDR.

Edytowane przez sideband
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Na kablu masz straty sygnału(niższy poziom sygnału + większe zaszumienie) i monitor, który posiadasz może wymagać lepszej jakości sygnału do poprawnej pracy.

Edytowane przez sideband
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Optyk to zapewne każdy się sprawdzi. Tylko pamiętaj w optyku to obudowa gniazda jest dłuższa gdzie siedzi przetwornik + większy kąt gięcia.

Na miedzi to pewnie trzeba szukać coś na srebrzonej miedzi jeżeli sprzęt jest bardziej wymagający co do sygnału. Ale tak na szybko sprawdziłem to ceny takich przewodów zaczynają się od 70 euro.

Edytowane przez sideband
  • Upvote 1
Opublikowano

Nie chce żadnych ograniczeń ani ustępstw, RTX5xxx mają nareszcie DP2.1. to monitor ma też mieć DP2.1.:) Zwłaszcza, że mam w planach monitor 32" 4K/240Hz.

Przepustowośc sygnału musi się zgadzać a z tym da sobie radę tylko DP.2.1

Opublikowano
5 godzin temu, Umpero napisał(a):

To jest miedziak? Nie chce mi się wywalać kolejnych pieniędzy w błoto. Jakiś polecany? Kierowałeś się jakimiś opiniami?

Tak, nie jest to światłowód. Kupiłem go bo jest certyfikowany na HDMI Ultra high speed / 2.1, patrząc po specyfikacji ma dosyć grube żyły, potrójny ekran i w poprzednim monitorze (Odyssey C27G7) miałem jego 3-metrowy odpowiednik dla DP 1.4.

Sam podałeś jeszcze link do sklepu z lepszą/inną wersją tego kabla od Lindy gdzie wg specyfikacji ekran jest z miedzi zamiast aluminium.

Opublikowano (edytowane)

@sideband w sumie to nie wiem czy do końca zrozumiałem... HDMI 2.1 będzie lepszym rozwiązaniem niż DP 1.4? Pytam w kontekście 4K 240Hz HDR.
Ludzie na reddicie piszą, że HDMI 2.1 na OLEDach im obsługuje takie parametry. Zastanawiam się jak to się ma do tego, że wg specyfikacji HDMI 2.1 to 4K 120Hz HDR.

@Spychcio Przecież już Gigabyte sprzedaje monitor z DP2.1.

Edytowane przez Umpero