Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 12.08.2025 o 15:14, sideband napisał(a):

Wady WOLED w przypadku TV i normalnego użytku nie robią za dużego problemu, ale w przypadku monitorów już tak.

eee tam

ja mam woled tv i używam jako monitor i widzę dwie ogromne zalety, czyli powierzchnia robocza i 300 nitów więcej w hdr i oknie 10% (wersja 42 cale) czy nawet po 700 i więcej nitów więcej (wersja 55 cali w górę) w porównaniu do tych wszystkich 'ciemnych' monitorków ze swoimi ponad 400 nitami w oknie 10% : )

niska jasność to największa wada tych monitorów

'tylko' 120/144Hz to nawiększa wada tych telewizorów ('tylko w cudzysłowie', bo wielu 120Hz wystarczy)

Edytowane przez @MUZ
Opublikowano

z recenzji zapowiada się dobrze.

Wysoka jasność, niski pobór prądu jak na oleda na 100% biały kolor tylko 36W a wcześniejsze monitory oled  60W i więcej

zwiększona paleta kolorów, nawet większa niż na qd. Nie każdemu będzie pasować błyszczący ekran ale pewnie zaraz będą testy monitorów z matową powłoką

Opublikowano

Oni nie testują pokrycia kolorów w HDR przy wysokich jasnościach jedynie Rtings to robi ;) Tutaj WOLED zawsze miał problem ze względu na dodatkowy biały piksel.

Patrząc na wyniki G5 dystans zmniejszony do QD, ale nadal to nie to ;)

Opublikowano

Są ludzie którym to nie przeszkadza, mocniej zaświeci i nic. Ale za to jak już się zrobi ciemniej, to już nic nie widzą i muszą koniecznie wszędzie świecić żeby cokolwiek zobaczyć.

Więc pewnie dla takich ludzików jasne ekrany to zbawienie.

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, galakty napisał(a):

500 nitów to dalej źle? To ile wam potrzeba? 2000 nitów na ekranie 27" ustawionym 60-80 cm od głowy?

Mowa o oknie 10% - to po pierwsze. Po drugie - to po co ta hiperbola? Ja od tych monitorów oczekiwałbym chociażby 700-800 nitów w hdr w oknie 10%, bo tyle oferują 42 calowe oledy od LG na przykład i to jest już zauważalna jasność, robiąca wrażenie (wielkość ekranu też robi swoje jeśli chodzi o odobiór tej jasności i odbiór hdr, więc taki hdr na 42 calach będzie robił większe wrażenie niż ten sam na 27 calach). 

Poza tym, na rynku już są od jakiegoś czasu telewizory oled od 55 cali w górę oferujące jasność w hdr w oknie 10% na poziomie ponad 1000 nitów i ludzie z powodzeniem używają ich jako monitory pc i do gier pc oraz konsol. 

Monitory są wciąż daleko w tyle.

Edytowane przez @MUZ
Opublikowano (edytowane)

W sdr podczas robienia innych rzeczy na monitorze niż granie.

Nikt 'normalny' nie będzie tego robił grając w gry w hdr, a jeśli nawet jakiś procent tak robi to jest tak mało reprezentatywny, że nie ma sensu tego używać jako argument.

21 minut temu, bleidd napisał(a):

No przecież to nie jest 500nit na całym ekranie. Mój C4 ma teoretycznie (wg rtings) do 900 nit w 10% i jakoś nigdy mnie nic nie oślepiało.

Jeśli masz na myśli 48 calowe C4 to nie masz tam 900 nit. 42 i 48 calowe oledy od LG nie mają takiej jasności jak modele 55 cali  i w górę.

42/48 cali to przeważnie ponad 700 nitów w hdr w oknie 10%, i od C2 jak się nie mylę, różnice z generacji na generację są pomijalne (kwestia 20-40 nitów różnicy między C2-C3-C4).

Edytowane przez @MUZ
  • Sad 1
Opublikowano

ty na serio z tym 'nazywaniem ciebie nienormalnym'? poza tym, dałem wyraz w cudzysłów

a jaki jest procent osób, które tak robią? osób dla których 300/400 nitów w hdr w oknie 10% to 'jebanie po oczach'? 

żebym dobrze zrozumiał - ty i dużo twoich znajomych obniżacie jasność telewizora grając w hdr i oglądając filmy w hdr? 

Opublikowano

Obniżałem jasność albo w TV albo podczas kalibracji w grze dawałem mniejszy najjaśniejszy punkt niż się powinno. Aktualnie od krótkiego czasu gram w sdr i jasność na 60/100 bo już mnie irytowało to kalibrowanie.

Nie wiem jak znajomi, bo nie wnikałem, wiem tylko tyle, że nie lubią za jasno i też jakoś redukują.

Opublikowano (edytowane)

Filmów w HDR nie oglądam, ale jak oglądałem, chyba też redukowałem. Nie jestem pewny w tej chwili. 

12 minut temu, Kadajo napisał(a):

Jasność ekranu na pewno będzie tez uniezależniona od światła zewnętrznego...

U mnie nie, ale gram zawsze po ciemku (wieczór lub rolety). A oglądając film w dzień nie wnikam. Edit: @Kadajo chodziło i o "uzależniona"? Bo tak przeczytałem za pierwszym razem. 😀 Zakładam że tak. 

23 minuty temu, @MUZ napisał(a):

ty na serio z tym 'nazywaniem ciebie nienormalnym'? poza tym, dałem wyraz w cudzysłów

Pół serio, ale mogłeś to ująć inaczej. Można być kulturalnym i życzliwym. Polecam.

Edytowane przez j4z
Opublikowano (edytowane)

właśnie miałem zasugerować, że skoro jest za jasno to po prostu grać w sdr, a hdr w ogóle nie włączać i zaznaczyć, że rozmawiamy o jasności w hdr, a nie jasności sdr do pracy czy przeglądania netu

nie miałem nic złego na myśli, ale zgoda, słowo 'normalny' mimo, że w cudzysłowie użyłem niefortunnie

a w temacie jasności tych oledów to też nie ma co popadać w skrajności, bo te ponad 2000 nitów w oknie 10% dla większości z nas to już jest overkill

wg mnie okolice 1000 nitów to już wystarczająca średnia jasność (hdr, okno 10%)

Edytowane przez @MUZ
Opublikowano
11 minut temu, @MUZ napisał(a):

wg mnie okolice 1000 nitów to już wystarczająca średnia jasność

Kurcze dla mnie to już byłaby masakra. Sony XF90 miał 600? 800? Męczyłem się z nim. 

Opublikowano
5 minut temu, @MUZ napisał(a):

Jeśli mowa o tym modelu: https://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x900f to tak on ma grubo ponad 900 nitów w oknie 10% w sdr i hdr wg testu rtings. 

Nie wiem, czy za granicą inaczej się nazywał (prawdopodobnie tak) czy to inny model. Nie chcę mi się szukać info. Ja miałem ten: https://hdtvpolska.com/sony-xf90-test-nastepcy-xe93-xe90-2018-kd-55xf9005-dolby-vision/2/

Przy okazji dodam, że OS w nim doprowadzał mnie do szału. 😀

Opublikowano
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Jasność ekranu na pewno będzie tez uzależniona od światła zewnętrznego...

Wieczorem bez żadnego oświetlenia (dobra ustalmy że w nocy) to granie z HDRem jest wręcz męczące, za dnia OK może być za ciemno.

Mnie trochę denerwuje że nie ma sterowania jasnością w HDR. Przecież 500 nitów za dnia, a 500 nitów o 23:00 to zupełnie inna skala, a zapalać światło żeby nie raziło w oczy tuż przed snem, ekhm :E 

2 godziny temu, @MUZ napisał(a):

Mowa o oknie 10%

Ok to tu się zgodzę, bo już myślałem że 500 nitów na oknie 100% :E Na całym oknie w ciągu dnia to mi 140 nitów wystarcza w zupełności.

• Like 1