Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Aruuus77 napisał(a):

HDR gdzieś na 50, sdr jeszcze mniej.

HDR ustawia sie na 100 i nie ma sensu nizej bo w trybie HDR i tak swieci jasno to co ma swiecic, tylko SDR mozna regulowac sobie nizej bo wtedy wali cała matryca jedna jasnoscia.

• Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, Aruuus77 napisał(a):

Wiele osób uważa te chowanie pasków czarne tapety itp za niepotrzebne aczkolwiek ja mam Lg 48C1 i tak właśnie robię. Czarna tapeta brak ikon i chowany pasek. HDR gdzieś na 50, sdr jeszcze mniej.

Max daje tylko do serialów. 
Nie przeszkadzają mi takie „ograniczenia” w żaden sposób. A czy to poprawi żywotność panelu ? Nie wiem i w sumie niczego na siłę się też nie doszukuje. Włączam, gram, oglądam i wyłączam :) 

To Ci i tak nie pomoże w przypadku martwych pixeli.

O wypalenie się nie martw.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Aruuus77 napisał(a):

Wiele osób uważa te chowanie pasków czarne tapety itp za niepotrzebne aczkolwiek ja mam Lg 48C1 i tak właśnie robię. Czarna tapeta brak ikon i chowany pasek. HDR gdzieś na 50, sdr jeszcze mniej.

Max daje tylko do serialów. 
Nie przeszkadzają mi takie „ograniczenia” w żaden sposób. A czy to poprawi żywotność panelu ? Nie wiem i w sumie niczego na siłę się też nie doszukuje. Włączam, gram, oglądam i wyłączam :) 

Kupiłem sobie Porsche ale używam 50% obrotów, bo mi szkoda silniczka.... :( 

Ja tam mam w pompie te wszystkie paski, nic nie ukrywam bo mnie szlag trafiał jak co chwilę musiałem najeżdżać na dół ekranu żeby się pojawił, a Windows jest upośledzony i często to nie działało. Ciemny pasek i 25-40% jasności za dnia nie wypali tego przez kilka lat. Przy testach na YT muszą specjalnie wypalać i podkręcać jasność w aparacie żeby było widać jakąkolwiek różnicę (a to przy najgorszym scenariuszu czyli dzieleniu ekranu itp). 

8h dziennie praca + gierki wieczorem + forum / YT więc pasek non stop widoczny. Za rok przypomnij to dam znać czy się wypalił xD 

Edytowane przez galakty
  • Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
59 minut temu, galakty napisał(a):

Kupiłem sobie Porsche ale używam 50% obrotów, bo mi szkoda silniczka.... :( 

Ja tam mam w pompie te wszystkie paski, nic nie ukrywam bo mnie szlag trafiał jak co chwilę musiałem najeżdżać na dół ekranu żeby się pojawił, a Windows jest upośledzony i często to nie działało. Ciemny pasek i 25-40% jasności za dnia nie wypali tego przez kilka lat. Przy testach na YT muszą specjalnie wypalać i podkręcać jasność w aparacie żeby było widać jakąkolwiek różnicę (a to przy najgorszym scenariuszu czyli dzieleniu ekranu itp). 

Dokładnie, monitor jest do używania a nie cackania się z nim jak z jajkiem, może jeszcze w szklana gablotę co by przypadkiem nie opluć?:lol2:

• Upvote 2
Opublikowano

Pany, który oled wybrać:

- LG UltraGear 27GS95QE

- SAMSUNG Odyssey G6 S27DG600SU

- MSI MPG 271QRX

- Gigabyte Aorus FO27Q3 

Czy coś jeszcze innego?

Opublikowano
4 godziny temu, galakty napisał(a):

8h dziennie praca + gierki wieczorem + forum / YT więc pasek non stop widoczny. Za rok przypomnij to dam znać czy się wypalił xD 

W końcu jakiś głos rozsądku, już myślałem że tu wszyscy budzą się rano ze strachem o pasek i ikony bo monitorek za 2.5k może się kiedyś wypalić  :lol2:

• Haha 1
Opublikowano

Tez tak początkowo myślałem, ale za dużo ludzie straszą w necie o tych wypaleniach. Do przeglądarki NIE, do paska Windowsa NIE, do pracy NIE, do filmów 16:9 mając widescreen NIE. Po 4h musisz odświeżyć piksele bo zostaną powidoki itp. 

Ja czasem po 8-12h robię odświeżenie i trudno, wypali się po 2-3 latach to się kupi nowy. 

IPSy już po wyjęciu z pudełka mają gorszy obraz niż "wypalony" OLED i nikt nie płacze :E 

• Upvote 1
Opublikowano
12 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

HDR ustawia sie na 100 i nie ma sensu nizej bo w trybie HDR i tak swieci jasno to co ma swiecic, tylko SDR mozna regulowac sobie nizej bo wtedy wali cała matryca jedna jasnoscia.

Jak gram wieczorem to HDR w grach na 100 jest za jasny. Ustawienie na 50 pomaga, a tak jak sam powiedziałeś co ma świecić to i tak świeci. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Wu70 napisał(a):

W końcu jakiś głos rozsądku, już myślałem że tu wszyscy budzą się rano ze strachem o pasek i ikony bo monitorek za 2.5k może się kiedyś wypalić  :lol2:

Ja nic nie chowam,do tego diody na 100%. Gry z hdr zazwyczaj. Jak się bawić to się bawić:cool:

Edytowane przez ODIN85
  • Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, kamilos69 napisał(a):

Ktoś tu chyba łóżka nie pościelił :hihot:
To szkło to przypadkiem nie miało działać jako "filtr przeciwko promieniowaniu"?

Na promieniowanie to jest odpowiednia czapeczka.:D

Godzinę temu, galakty napisał(a):

Fakt faktem wieczorem bez żadnej lampki w pokoju HDR daje po oczach srogo, może zmęczyć.

To nic, poprawisz okularami.:lol2:

Opublikowano (edytowane)

A co do monitorow.

Zachcialo mi sie zmiany na 39", bo taki panel chcialem docelowo.

Mam nadzieje ze sie zmiesci, bo idzie do mnie Asus 39" PG39WCDM.

Takze moj malo uzywany Samsung G8 34" bedzie najprawdopodobniej na sprzedaz...

I nie, nie wypalił sie, bo nie mial kiedy i jak :)

Edytowane przez Zachy
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

Czy da się to jakoś rozwiązać? 

Kumpel kupił dell AW2725DF 360 hz a używa dwóch monitorów drugi to iiyama G-Master GB2488HSU Red Eagle.

Na dellu wiadomo grać na ips pulpit itd.

Karta rtx 4080, czy da się ustawić 360 hz na dellu mając podłączone dwa monitory? Jak ma dwa może tylko wybrać 144hz czyli pewnie max tego ipsa.

Edytowane przez Brolly
Opublikowano

Powinno się dać, jeśli 360hz monitor jest ustawiony jako main display (główny). Pulpit nie będzie działał szybciej niż odświeżanie głównego monitora, przynajmniej u mnie nie działa :)