NoviAMG 432 Opublikowano 25 Stycznia Opublikowano 25 Stycznia Ja mam custom loop z najlepszym blokiem na am4/5, więc raczej nie da się osiągnąć tego na aio, ale wedle mx4 arctica jest zauważalnie lepiej . Ale od razu po montażu, było gorzej sporo ... Ten pad musi się wygrzać, inaczej jest lipa. linxa zapinałem, procek odbijał się od limitów, temp 90* i widać, że dało to efekt.
sniper76 155 Opublikowano 25 Stycznia Opublikowano 25 Stycznia @NoviAMG A co to za najlepszy blok ?? Niby mój to absolutna topka
NoviAMG 432 Opublikowano 25 Stycznia Opublikowano 25 Stycznia (edytowane) Iceman, to ta firma co robi głównie direct die. Podobno to najlepszy blok am4/am5, ale gdzie jest prawda nikt nie wie :). Edytowane 25 Stycznia przez NoviAMG
sniper76 155 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia Nie mam pojęcia co się zadziało ze sterownikami chipsetu 🤔 ani odinstalować, ani zainstalować... może błąd wersji windy 24H2 ?? Zainstaluję system jeszcze raz 🫣 średnio mnie się chce co jeszcze mogę zrobić??
bourne2008 1 206 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia Może tryb awaryjny i ręczne usuwanie?
Wuadator 42 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia 12 godzin temu, NoviAMG napisał(a): Gelid, rebrand ptm, chyba się wygrzał. A wy na 9800x3d nie macie poniżej 40* na pulpicie? A tu cyk 300fps odblokowane :). Wygrzał się, w r23 58* max , a ciecz ciepła . Kusisz, kusisz, żebym przetestował PTM u siebie....
Fenrir_14 825 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia 12 godzin temu, NoviAMG napisał(a): Gelid, rebrand ptm, chyba się wygrzał. A wy na 9800x3d nie macie poniżej 40* na pulpicie? A tu cyk 300fps odblokowane :). Wygrzał się, w r23 58* max , a ciecz ciepła . Czyli 4 stopnie niżej od pasty. To dobry wynik 👍 Myślałem żeby spróbować ale przy AiO będzie pewnie mniejsza różnica. Zresztą w grach poza BF2042 i Bannerlord cep nie przekracza mi 50 stopni a w niektorych tytułach jak CP2077 czy Ghost of Tsushima jest poniżej 40 nawet 😀 SP cooler'a pokazuje mi 161 pts w biosie. Zaczekam na 9950x3d i wtedy przy okazji podmianki położę tego Gelida 👍
NoviAMG 432 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia (edytowane) Na to wychodzi. Tylko jedna rzecz. Do tej mx4 miałem pewne zastrzeżenia. Kupiłem ją w Media expert, aczkolwiek na ryzenie 7800x3d była tragedia z tą pastą... Miałem wysokie temp. Możliwe, że partia jakaś wadliwa się trafiła. Wcześniej na 9800x3d miałem tf7 od thermalrighta i miałem jeszcze lepsze temp niż na mx4. Coś jak na tym padzie. Ciężko jest odtworzyć idealnie takie same warunki do testu, nie mając t.sensora wpiętego w układ. Zimny start, 19.5* w pokoju Edytowane 26 Stycznia przez NoviAMG
Fenrir_14 825 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia Ja w kwestii past przesadnie nie eksperymentuję. Do ewentualnego sprawdzania lubię te 10-gramowe tubki Noctua NT-H2 a finalnie nakładam różowego Kryonauta Extreme. Arctic'a ostatni raz chyba z 6 lat temu nakładałem albo i dalej
DżonyBi 1 971 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia (edytowane) Nigdy nie mialem tak chlodnego procesora. AiO Arctic II 280 sie nudzi (pasta Noctua NT-H2). Edytowane 26 Stycznia przez DżonyBi
NoviAMG 432 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia Ja dość eksperymentowałem. Gelid gc całkiem dobra pasta jest. Teraz testuje na wężach płytę, czy wszystko jest oki i znów przeskakuje na twarde rurki. A niestety twarde rurki wiążą się z tym, że nie będę grzebał przy procku pewnie rok albo lepiej, dlatego nie chciałem znów kupować kolejnych past, żeby się przekonać, czy pasta wytrzyma bez problemu ten okres czasu. Pad podobno nie traci właściwości, i jak nawet mam wyższe temp o 3* niż na topowej paście, to wolę mieć taką stratę, ale być pewny żywotności. Rozpinanie hardtube nie jest fajne...
sniper76 155 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia @bourne2008 Sprawdziłem wszystkie sposoby, które zaproponowałeś... i dalej lipa Instaluję świeżą windę
Zachy 586 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia W dniu 25.01.2025 o 09:47, NoviAMG napisał(a): Ba, na asrockach często łamią zabezpieczenie od pcie, nie jest najwyższej jakości, ale przez mojego asrocka przeszło z 20 kart przez ponad rok i zabezpieczenie ma się dobrze, a niektórzy po pierwszym demontażu karty potrafią połamać :). Na Asusa nie wrzuciłem jeszcze najnowszego biosu, więc nie wiem jak lata, aczkolwiek niby poprawia znacząco obsługę ramu dual rank. Na aktualnym biosie z agesa 1.2.0.3 dual rank można powiedzieć że nie działa, boot pc trwa z 5min każdorazowo ... Możliwe, że ten bios ma problem z obsługą hynixa mdie dualrank bo 2x16 na hynix adie bootuje w ułamki sekund, nawet na 6400mhz cl28 @NoviAMG Jaki bios obecnie uzywasz? Wg mnie 505 jest najlepszy, potem 1001 @sniper76 Zainstaluj revo uninstaller i sprobuj tym wyczyscic
NoviAMG 432 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia 1001 na razie. Może dziś wrzucę 1003, ale nie wiem czy mi się chce
bourne2008 1 206 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia Ja jestem bardzo zadowolony z tej ostatniej AGESY 1.2.0.3 na ASUS-ie.
DżonyBi 1 971 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia (edytowane) Ja mam jeszcze fabryczny bios na Asusie Rog Strix X870E-E. Nie wiem dokladnie jaki numerek, ale dosc niski. Wszystko dziala stabilnie w domyslnym profilu Expo II (2x32GB 6000 CL30) i nie mam stutteringu w grach. Co zyskam wgrywajac nowszy bios i ktory wgrac jak juz cos? Edytowane 26 Stycznia przez DżonyBi
Phoenix. 4 728 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia Mozesz np zyskac stuter A tak serio jak dziala to zostaw, jestem oczywiscie za tym, zeby co jakis czas aktualizowac bios, ale nie kazdy jak leci. Moze komus sie przyda https://docs.google.com/spreadsheets/u/0/d/12zg6yT_H7H-W1voyw1ZoIrj0GSE7WI4Ug-uLlv-Asa8/htmlview?pli=1# Kazda marka jest do wyboru. 1
Fenrir_14 825 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia (edytowane) @NoviAMG @DżonyBi Z tymi prockami nie mam szczęścia, standardowo kasztan lol Zobaczymy te 9950x3D, może się trafi lepsza sztuka Edytowane 26 Stycznia przez Fenrir_14
Zachy 586 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia Sp113 to nie taki kasztan znowu:) Ludziom trafia się 110-111
Fenrir_14 825 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia Nie to żebym narzekał, jestem z procka bardzo zadowolony świetna kultura pracy i ładnie trzyma boost'a więc wszystko gra. Ot, przeciętny bin się trafił akurat. Tego 113 dostałem na początku grudnia jakoś, po miesiącu dostałem drugiego - SP115. Poszedł do kolegi, który też był zgrzany na wymianę platformy.
NoviAMG 432 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia (edytowane) Czyli czekać . Nie chce mi się nic dziś, więc nawet nie zmieniłem biosu. W sumie poza ramem 2x32gb wszystko bangla na agesa 1.2.0.3 bez a . Edytowane 26 Stycznia przez NoviAMG
Phoenix. 4 728 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia 58 minut temu, NoviAMG napisał(a): W sumie poza ramem 2x32gb Ram nie dziala wgl czy na jakis wyzszych wartosiach?? Chodzi mi czy na 6000mhz jest ok czy tez nie ?? Bo wlasnie kminie czy kupic 32gb czy 64gb
DżonyBi 1 971 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia (edytowane) U mnie lata bez problemu 2x32GB 6000 CL30 (a-die Kingstona - KF560C30BBEK2-64) na domyslnym profilu EXPO. Edytowane 26 Stycznia przez DżonyBi 1
Rekomendowane odpowiedzi