Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Sprawdzam tylko, czy na luźnych w ogóle jest jakaś stabilność... 

Spróbuje wbić Twoje timingi :E

Tylko pierwsze, a reszta w AUTO 

Sprawdzam wstępnie stabilność ;)

image.png.5bd10d175c4b29b0e6dc040455547b97.png

Edytowane przez sniper76
Opublikowano (edytowane)

Dziś się wziąłem za patrioty i wychodzi trochę słabo. Timingi 6400cl30 te co miałem na zieleniakach walą błędami 1,6,12 nawet na 1.5v , zluzowalem scl na 6 i jest to samo :E. Trfc 448, jest jeszcze jakiś timing, który ma duży wpływ na stabilność adie i am5? 

Dobra, widzę, że za mocno popłynąłem aktualizując windowsa, bios i zmieniając ram. Na zieleniakach te same błędy a jeszcze z 4 dni temu było wszystko skała :D 

Zrzut ekranu 2024-11-17 140711.png

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano (edytowane)

Ja teraz testuje z gdm oFF zupelnie inaczej dobrane timingi :)

Soon je postne 

59 minut temu, NoviAMG napisał(a):

Dziś się wziąłem za patrioty i wychodzi trochę słabo. Timingi 6400cl30 te co miałem na zieleniakach walą błędami 1,6,12 nawet na 1.5v , zluzowalem scl na 6 i jest to samo :E. Trfc 448, jest jeszcze jakiś timing, który ma duży wpływ na stabilność adie i am5? 

Dobra, widzę, że za mocno popłynąłem aktualizując windowsa, bios i zmieniając ram. Na zieleniakach te same błędy a jeszcze z 4 dni temu było wszystko skała :D 

Za duzo zmian na raz @NoviAMG

Obadaj timingi Buildzoida tez a 1 rzad pozniej daj ciasniej niz on daje.

Okazuje sie ze cokolwiek vs on bys nie dobrał ciezko przy normalnych napieciach lepsza wydajnosc osiagnac ;)

Edytowane przez Zachy
Opublikowano

Cóż, pobawię się na 9800x3d ... Jutro procek będzie, więc dziś biorę się za rozbiórkę układu i przeróbkę ( wylatuje chłodnica z góry na czas do póki nie mam karty pod wodą), i wlatuję inna pompa d5. Jak dziś mi się uda przygotować układ do montażu to będę potężnie zdziwiony. 

Opublikowano
Godzinę temu, NoviAMG napisał(a):

Memory context restore, wyłącz to. Tez miałem tak, ale to głownie rok temu jak sie bawilem do OC w timespy, ustabilizowalem 8000 wszystko przeszlo, potem 8080, i potem 8160 ale to juz tak na skraju po to zeby glownie wiecej pkt. Po paru wlaczeniach wylaczeniach komputer sie nie wlaczal na 8160. A 8000 przy zmianie, nie bylo stabilne. Dlatego te opcje memory context restore należy wyłączyc, dzieki temu bedziesz mial stabilnie, z tym ze komputer sie wlacza nieco dluzej. Przy 6000mhz i normalnych timingach ta opcja moze byc wlaczona, ale jezeli lecisz na 8000 albo 6400 to trzeba to wylaczyc.

Opublikowano (edytowane)

A ja stabilizuje 6400-6600 i 8000-8200 z context restore i power down na ON, zeby komputer sie szybciej odpalal.

Te ustawienia skracają kolejne treningi pamięci, niestabilnosci powinien @NoviAMGszukac w timingach albo napięciach.

@sniper76 Teraz taka sytuacja z GDM na disabled.

Niby mowia ze to wydajność zwieksza bo jest prawdziwe t1, a nie t1,5 :czapeczka:

IMG20241117151536.jpg

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
3 minuty temu, Zachy napisał(a):

A ja stabilizuje 6400-6600 i 8000-8200 z context restore i power down na ON, zeby komputer sie szybciej odpalal.

Te ustawienia skracają kolejne treningi pamięci, niestabilnosci powinien @NoviAMGszukac w timingach albo napięciach.

Teraz taka sytuacja z GDM na disabled:

IMG20241117151536.jpg

Tak ogladasz i mowisz i wspominasz o buildzoidzie, a nawet on sam o tym mowil, zeby wylaczac tę opcje jak mocno krecisz pamiec. Co tylko potwierdzilo moje przypuszczenia. Dodatkowo wprowadzasz ludzi w blad, bo po 10 wlaczeniach/wylaczeniach generalnie po jakims czasie 1 bedzie jeszcze mial stabilnie drugie nie. 
I twoje czasy sa nieprawidlowe, bo przy tym napieciu daje sie 36, 47. 48 jest bardziej dla napiecia 1.43V. Dając tRFC na 800 i 1.43V przy 36, 48 ,44 , 44 88 to jest poprawne. Takie napiecie 1.47V to jest dobre do 7800 z cl34 . 

Tu masz 1.47V vdd a chodzi 1.46, dalem 0.01 dla pewnosci. Obniżanie tRP i tRAS do 42 nie daje wiekszego fps, sprawdzalem to. Przyczynia sie tylko do ewentualnej niestabilnosci. Mozna najwyzej obnizyc to 1 tRP i tRAS o 1 w stosunku do tCDR. Poza tym tRTP jest dosc ciekawe bo czesto potrafi dzialac na 10 lub 8, i to jest zależne indywidualnie od pamieci. Np teraz na 6324 mam tRP 6, i jest ok. Na 7800 tRP 8 wymagalo podbicia napiecia.

Zrzutekranu2024-1.png.ddac9c8fd1b3be20f78cf4fdc714cf05.png

Opublikowano (edytowane)

Ja dobieram podnsiebie wszystko...i tak jak lapie stabilnosc,a nie jak sie Tobie wydaje ze jest dobrze.

Co plyta i ramy to inne ustawienia, nawet rozne biosy wplywaja na regulowanie dsnych timingow w obrebie jednego mobo...

ale musza byc wszędzie widzę Twoje ustawy.

Co do memory context restore i power down

Jak trenujesz ram to to przyda sie wyłączyć 

Potem wlaczasz zeby na boot time zaoszczedzic

Kazdy Ci to powie :)

Na asrockach vdd i vddq maja inna zasade ustawiania. Bo sa locki ponizej/powyzej 1.45

Doczytaj.

Pokazujesz ciągle ten swoj vsoc i gowno to znaczy bo ci sie trafilo nisko i nagle chcesz zeby kazdemu tak dzialalo

Ogarnij sie. :placz::lol2::smiech:

Tak samo z pamieciami a-die czy m-die nawet kostki poszczególnych producentow moga sie roznic tym, co na nich osiagniesz.

Ale, znowu, tylko Twoje ustawienia rozumiem sa prawidłowe :jupi:

Wylacz u siebie GDM i szukaj stabilnosci :)

Z GDM On jest latwiej.

Edytowane przez Zachy