Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Te 45 minut zazwyczaj trzymam. Co to za pamiątki, 1R czy 2R? 

Co oznacza 1R i 2R? %-)

@sniper76 trochę mało czasu mam na granie. Żona mi już głowę suszy, że kolejny tydzień wymieniam jej drzwi w chałupie, a gdzie tu jeszcze teraz gry %-)
Czym się różni MemTest Pro 7 od MemTest 86/64?

Edytowane przez Umpero
Opublikowano (edytowane)

1R = single rank memory - scalaki po jednej stronie kości tylko, do 24gb na kość w przypadku ddr5. 

2R = dual rank memory - scalaki  po obu stronach, najczęściej 32/64gb. 

1R są bardziej podatne na oc. Chłodniejsze i kontroler pamięci ma z nimi prościej. Generalnie łatwiej je ustabilizować. 

Edytowane przez Fenrir_14
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

MemTest PRO 7 stworzył chyba rusek na jakimś autorskim algorytmie chyba...

MemTest86 nie używałem od lat jakoś wypadł mi z obiegu... @Fenrir_14 dobrze podpowiada Aida ładnie wyciska soki :) (ma 2R 32GB)

Edytowane przez sniper76
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Przy 2R ja osobiście nie widzę sensu żyłowania. @Umpero nie wiem czy cokolwiek osiągniesz w sensie wydajnosci zachowując pełną i niezachwianą stabilność. Z tego co pamiętam i tak grasz w 4K. Lepiej ogarnij system, powyłączaj niepotrzebne procesy, wy**** zbędny bloatware tego typu sprawy. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Na razie chcę się trochę pobawić i sprawdzić co może nowy sprzęt.
Obecnie w wolnych chwilach coś tam sobie poczytam, czasem zapuszczę jakiś test wieczorem na procu i tyle.
Jak już skończę z drzwiami i żona nie będzie mi głowy suszyła to sobie to potestuje solidniej i będę próbował coś z pamięciami porobić.
Czyli, że jak 2R to znaczy, że nie da się nic z timingami zrobić? Np puścić na 6200 i ciaśniej?

Opublikowano

Może nie aż tak zero-jedynkowo, ale jeśli chciałeś się pobawić pamięciami to mogłeś iść w single ranki. Oczywiście 2R też to umożliwiają, po prostu jest więcej zmiennych no i jak pisałem - kontroler pamięci ma dużo więcej roboty, a on w tym przypadku odgrywa ważną rolę. Powiem tak: 2R jest trudniejsze w ustabilizowaniu i więcej wymaga od użytkownika. Gdzie podlać soku, gdzie upuścić, czego w ogóle nie ruszać. No i procek dochodzi co żeś tam nagrzebał 😀 więcej zmiennych. 

• Upvote 1
Opublikowano

Ramki w układzie 2R już po wyjęciu z pudełka są wydajniejsze niż takie 1R o tych samych zegarach i timingach. Pamięci w układzie 1R posiadają kontroler 2x32bit, a 2R już 4x32bit (pracują w quad) innym tematem jeszcze bardziej dociskającym jest korekcja błędów na poziomie samej ramki die ECC (2x40bit, 4x40bit) można w BIOS włączyć pod warunkiem, że RAM wspiera technologię - nie polecam tylko jako ciekawostka ;) tylko JEDEC chyba...

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

1R to też moduły 24GB

5 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Kolejna funkcja która skończy jak "Turbo mode". Ciekawe komu realnie wzrosło latency aż o 10ns na nowej AGESIe? U siebie nic takiego nie zaobserwowałem.

Edytowane przez bourne2008
Opublikowano
12 godzin temu, muszka napisał(a):

trGxN5R.png

@Umpero Ja do -30 nawet nie zamierzam schodzić, bo co mogę zyskać więcej? Mniej niż 2 stopnie i kilka watów?

Ogólnie chciałem tylko sobie obniżyć temperatury i ponad -15C, 30W mniej i temperatury poniżej 70 na chłodzeniu powietrzem w CB23 mnie w pełni zadowalają, bo w grach to przecież będzie sporo mniej.

W OCCT mi 1,5h test przeszedł gdzie pojedynczo co 5 minut każdy rdzeń obciążało więc moje CO -25 jest wstępie stabilne.

CB23 nie jest żadnym testem do sprawdzania -CO. U mnie przechodzi -55. .. Weź odpal AIDA64 i benchmarki FPU Julia SHA itp cały czas tu o tym mowa. I np pusc VT3. W ten sposob sprawdzasz czy -CO jest poprawne.

Opublikowano
4 godziny temu, Fenrir_14 napisał(a):

1R = single rank memory - scalaki po jednej stronie kości tylko, do 24gb na kość w przypadku ddr5. 

2R = dual rank memory - scalaki  po obu stronach, najczęściej 32/64gb. 

1R są bardziej podatne na oc. Chłodniejsze i kontroler pamięci ma z nimi prościej. Generalnie łatwiej je ustabilizować. 

Single Rank Memory can be memory with chips on only one side of the memory module (stick of memory) or chips on both sides of the module as long as the chips are in one rank that is accessed while writing to or reading from the memory. Dual Rank Memory is basically like having two Single Rank chip ranks on one memory module, with only one rank accessible at a time.