Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Te 45 minut zazwyczaj trzymam. Co to za pamiątki, 1R czy 2R? 

Co oznacza 1R i 2R? %-)

@sniper76 trochę mało czasu mam na granie. Żona mi już głowę suszy, że kolejny tydzień wymieniam jej drzwi w chałupie, a gdzie tu jeszcze teraz gry %-)
Czym się różni MemTest Pro 7 od MemTest 86/64?

Edytowane przez Umpero
Opublikowano (edytowane)

1R = single rank memory - scalaki po jednej stronie kości tylko, do 24gb na kość w przypadku ddr5. 

2R = dual rank memory - scalaki  po obu stronach, najczęściej 32/64gb. 

1R są bardziej podatne na oc. Chłodniejsze i kontroler pamięci ma z nimi prościej. Generalnie łatwiej je ustabilizować. 

Edytowane przez Fenrir_14
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

MemTest PRO 7 stworzył chyba rusek na jakimś autorskim algorytmie chyba...

MemTest86 nie używałem od lat jakoś wypadł mi z obiegu... @Fenrir_14 dobrze podpowiada Aida ładnie wyciska soki :) (ma 2R 32GB)

Edytowane przez sniper76
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Przy 2R ja osobiście nie widzę sensu żyłowania. @Umpero nie wiem czy cokolwiek osiągniesz w sensie wydajnosci zachowując pełną i niezachwianą stabilność. Z tego co pamiętam i tak grasz w 4K. Lepiej ogarnij system, powyłączaj niepotrzebne procesy, wy**** zbędny bloatware tego typu sprawy. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Na razie chcę się trochę pobawić i sprawdzić co może nowy sprzęt.
Obecnie w wolnych chwilach coś tam sobie poczytam, czasem zapuszczę jakiś test wieczorem na procu i tyle.
Jak już skończę z drzwiami i żona nie będzie mi głowy suszyła to sobie to potestuje solidniej i będę próbował coś z pamięciami porobić.
Czyli, że jak 2R to znaczy, że nie da się nic z timingami zrobić? Np puścić na 6200 i ciaśniej?

Opublikowano

Może nie aż tak zero-jedynkowo, ale jeśli chciałeś się pobawić pamięciami to mogłeś iść w single ranki. Oczywiście 2R też to umożliwiają, po prostu jest więcej zmiennych no i jak pisałem - kontroler pamięci ma dużo więcej roboty, a on w tym przypadku odgrywa ważną rolę. Powiem tak: 2R jest trudniejsze w ustabilizowaniu i więcej wymaga od użytkownika. Gdzie podlać soku, gdzie upuścić, czego w ogóle nie ruszać. No i procek dochodzi co żeś tam nagrzebał 😀 więcej zmiennych. 

• Upvote 1
Opublikowano

Ramki w układzie 2R już po wyjęciu z pudełka są wydajniejsze niż takie 1R o tych samych zegarach i timingach. Pamięci w układzie 1R posiadają kontroler 2x32bit, a 2R już 4x32bit (pracują w quad) innym tematem jeszcze bardziej dociskającym jest korekcja błędów na poziomie samej ramki die ECC (2x40bit, 4x40bit) można w BIOS włączyć pod warunkiem, że RAM wspiera technologię - nie polecam tylko jako ciekawostka ;) tylko JEDEC chyba...

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

1R to też moduły 24GB

5 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Kolejna funkcja która skończy jak "Turbo mode". Ciekawe komu realnie wzrosło latency aż o 10ns na nowej AGESIe? U siebie nic takiego nie zaobserwowałem.

Edytowane przez bourne2008
Opublikowano
12 godzin temu, muszka napisał(a):

trGxN5R.png

@Umpero Ja do -30 nawet nie zamierzam schodzić, bo co mogę zyskać więcej? Mniej niż 2 stopnie i kilka watów?

Ogólnie chciałem tylko sobie obniżyć temperatury i ponad -15C, 30W mniej i temperatury poniżej 70 na chłodzeniu powietrzem w CB23 mnie w pełni zadowalają, bo w grach to przecież będzie sporo mniej.

W OCCT mi 1,5h test przeszedł gdzie pojedynczo co 5 minut każdy rdzeń obciążało więc moje CO -25 jest wstępie stabilne.

CB23 nie jest żadnym testem do sprawdzania -CO. U mnie przechodzi -55. .. Weź odpal AIDA64 i benchmarki FPU Julia SHA itp cały czas tu o tym mowa. I np pusc VT3. W ten sposob sprawdzasz czy -CO jest poprawne.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Fenrir_14 napisał(a):

1R = single rank memory - scalaki po jednej stronie kości tylko, do 24gb na kość w przypadku ddr5. 

2R = dual rank memory - scalaki  po obu stronach, najczęściej 32/64gb. 

1R są bardziej podatne na oc. Chłodniejsze i kontroler pamięci ma z nimi prościej. Generalnie łatwiej je ustabilizować. 

https://www.crucial.com/support/articles-faq-memory/what-is-a-memory-rank

if a module has chips on both sides of the PCB, which makes it dual-sided, it can still be single-ranked, dual-ranked, or quad-ranked, depending on how those chips are engineered.

4 godziny temu, Umpero napisał(a):

O rajuśku... jak to sprawdzić? Organoleptycznie to raczej słabo bo są obudowane radiatorami...

Zrzutekranu2024-11-21143357.png.c1ddadb3c654ed03a19b848c33cd18c8.png

Edytowane przez Raptor
  • Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, muszka napisał(a):

@maxmaster027 Odpaliłem 1.5h test w OCCT by stabilność sprawdzić, natomiast wyniki max. temperatur z CB23 by sprawdzić co ten UV mi daje daje.

OCCT jest ok, ale nie sprawdzi proca pod wzgledem -CO. Pamietam kiedys mialem -40, i przy grze np. High on Life, nie wiem co ta gra ma ale przy jej odpalaniu restartowalo komputer. No i przegladalem neta czym wlasnie sprawdzac procesor w przypadku wystarczajacego napiecia, i jest to np AIDA benchmarki FPU, ycruncher VT3 i inne na proca. 

Troche sie tym pobawilem, zeby wycisnac jak najwiecej. Na mojej budżetowej w sumie płycie, udało mi sie mniej wiecej osiagnąć wydajnosc po oc taka jaka zaprezenotowal purepc przy podkrecaniu 7800x3d. 
https://www.purepc.pl/amd-ryzen-7-7800x3d-vs-intel-core-i5-14600k-test-podkreconych-procesorow-z-szybkimi-pamieciami-ram-ddr5?page=0,28 i to jest dosc ciekawe bo 7800x3d po oc w wielu grach dorównuje defaultowemu 9800x3d
https://www.purepc.pl/amd-ryzen-7-9800x3d-test-recenzja-opinia-wydajnosc-gry?page=0,42 można sobie fajnie porównać wyniki obu procesorów. Dlatego w sumie cały czas mysle nad zakupem 9800x3d i czy ma to w ogole sens. Obejrzałem te video https://www.youtube.com/watch?v=QnOJm-x7lgI i rzeczywiscie w niektorych grach jest lepiej, a w niektorych wrecz gorzej. Myśle, że jezeli masz np. niedobór V to w niektorych gierach moze spadac wydajnosc, albo okazywac sie to gorszym minimalnym FPS lub nawet zresetowac PC, dlatego warto zrobic te benchmarki FPU. 
0303030o.png.f6da2ed0ed384863d58a0790d5ce63c3.png

Moja wydajnosc w CB2024, odpowiada mniej wiecej wydajnosc tego 7800x3d OC na purepc. Tam proceosr po oc mial 1175 multi, i 120 single. Jednakże 9800x3d kusi bo po poprawnym OC ten procesor posłużyłby bardzo długo, szczególnie dobry dla nadchodzacej serii 5000. Szkoda ze tutaj mało osob prezentuje wyniki z jakis gier przed i po OC.

• Upvote 1