PiPoLiNiO 277 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Nie żeby coś, ale w test mem ja mam 72 stopnie przy 550 RPM 3 wentyli z przodu Więc @Umpero izi pizi Chociaż niektórzy, czytaj @Zachy twierdzą, że wszystko powyżej 50 to zło 10 minut temu, Send1N napisał(a): Dziwne to 70c troche pytanie czy to prawidłowy odczyt a jeśli tak to jakim cudem się nie wywaliły od temperatury, kolejna sprawa że jeżeli w teście pamięci gdzie karta nic nie robi miałbyś tak wysoką temp to w grach jak całe ciepło z gpu leci do góry moduły mogą się jeszcze bardziej nagrzać W TM 72 stopnie, w grach max 56
Send1N 354 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) U mnie np moduły mają cieplej w grach niż w tm5 a mam radeona skręconego na poniżej 300w poboru czyli znacznie mniej niż twoja 4090 i takie akcje to był częsty przypadek u ludzi na DDR4 że testy przechodziło a przy prądożernej karcie memki klękały w grach od temp także ciekawe że masz tak znacznie niższą temperaturę gdy cały pc jest obciążony a nie tylko ram-cpu Edytowane 4 godziny temu przez Send1N
PiPoLiNiO 277 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 3 minuty temu, Send1N napisał(a): cały pc jest obciążony a nie tylko ram-cpu Ale ja na intel miałem tak samo. Zawsze mnie zastanawiało czemu ludzie niby mają po 50, jak ja w MT5 zawsze okolice 70 Może to kwestia tego, że mam skręcone wentyle w obudowie. Nie wiem. No ale testy przechodzi i nic nie wywala. Skąd niższa temperatura w grach ? Nie wiem, no dla mnie to na logikę gry obciążają mniej niż test typowo ryjący RAM.
Send1N 354 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu No sam mam teraz zagwozdkę, wiadomo gry obciążają mniej ale za to nic nie podgrzewa konkretnie tak jak karta ich dodatkowo od spodu więc się wyrównuje a raczej z tego co pamiętam to nawet było gorzej co z tego że jest obieg powietrza w budzie jak całe ciepło trzeba przeciągnąć przez moduły za nim wyleci do góry/tyłu
PiPoLiNiO 277 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) @Send1N I to nie kwestia akurat tych pamięci. Z ostatnich które miałem na AMD i Intel, 2x32 6400 Kingston, 2x32 6000 Gskill, 2x24 8000 Patriot, 2x24 7800 Gskill, 2x16 7200 Lexar, wszystko po 30 min normowało się w okolicy 70-72 stopnie Na różnych płytach, z różnymi prockami. Jedyny wspólny mianownik, te same wentyle i obudowa Osobiście nigdy nie widziałem w tym problemu, bo specyfikacja mówi o bodaj 90 stopniach... Edytowane 3 godziny temu przez PiPoLiNiO
Send1N 354 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu DDR5 to wiem że wytrzymują wiecej, czwórki jak zobaczyły 5 z przodu to już się problem robił bez nawiewu
5hogun 18 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 16 godzin temu, Umpero napisał(a): @ju-rek @Zachy @PiPoLiNiO @Phoenix. @maxmaster027 @DR3GGO Patrzcie chłopaki jaka akcja na koniec dnia Wcześniej leciał y-cruncher vt3 17 powtórzeń bez błędów. Nastawy takie jak @PiPoLiNiO prócz IF. Umnie 2000. PBO Off, CO Off. Zapisuję sobie profil biosu i pytam co dalej? Coś tu jeszcze można polepszyć z tymi pamięciami? Dodam tylko, że kości a-die (sprawdzone). W pierwszej kolejności to odświeżania słabawe. tRFC przy A-Die można próbować zejść w okolice 120ns. tREFL 65535. Tak wiem, że 32GB kości ale popatrz sobie np. na overclokers.net na temat o kręceniu DDR5 na AM5. Kazdy nawet na kościach 32Gb maksuje tREFLa. Na forum zresztą też każdy chyba ma na maksa jak poprawia ręcznie timingi, jedynie @PiPoLiNiO ma jakiś problem z tym.
Send1N 354 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Wysokie temperatury nigdy nie sprzyjały niskiemu trfc czy trefi i może tu tkwi u niego problem
5hogun 18 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Może. Może każdy ma nawiew. U mnie się grzeją ponad 60° i nie robi to problemu.
Umpero 162 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 13 minut temu, 5hogun napisał(a): W pierwszej kolejności to odświeżania słabawe. tRFC przy A-Die można próbować zejść w okolice 120ns. tREFL 65535. Tak wiem, że 32GB kości ale popatrz sobie np. na overclokers.net na temat o kręceniu DDR5 na AM5. Kazdy nawet na kościach 32Gb maksuje tREFLa. Na forum zresztą też każdy chyba ma na maksa jak poprawia ręcznie timingi, jedynie @PiPoLiNiO ma jakiś problem z tym. Ja tylko przeklepać jakiegoś gotowca i przetestować potrafię. Jak podpowiesz co i z jakimi zależnościami odnośnie innych parametrów i napięć i co ile to będę próbował dalej. Obecnie leci sobie TM5 i mam temperaturę 66C. A jak będzie trzeba to zmontuję im tam jakiegoś dmuchacza Edytowane 2 godziny temu przez Umpero
PiPoLiNiO 277 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 16 minut temu, 5hogun napisał(a): Na forum zresztą też każdy chyba ma na maksa jak poprawia ręcznie timingi, jedynie @PiPoLiNiO ma jakiś problem z tym. No niestety. 34k już wali błędami. Na gskill identyko. Nie wiem czy to kwestia temperatury, na 32k i 50k jest taka sama. Może kwestia napięcia i musiałbym dać 1.45V. Ale no powyżej 30K i tak odczyty w Aida na prockach 3d nic nie zmieniają, więc nie widzę sensu kombinacji. @ju-rek Sprawdzałeś u siebie FCLK 2233?
ju-rek 84 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 9 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): Sprawdzałeś u siebie FCLK 2233? Tak, nie pójdzie. Szkoda. 1
Zachy 99 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Na IF 2233 potrzeba szczescia, to juz nie takie hop siup i moze sp 114, a pewniej 115 ma na to szanse. Patrzac po overclock.net jak np jeden klient wziął z 9 czy 10 cpu i mial 2*112, 3*113, 2*114, 2*115, z czego dwa mu robily if 2233 tylko nie pamiętam teraz dokladnie czy juz 114, czy 115, czy losowe to bylo. Jak ktos bylby zainteresowany to bede mial jedna sztuke 9800 do odstapienia. Na razie jestem na wyjezdzie do niedzieli. Detale na priv. Jeśli nie znajdzie sie chetny to za 2 tyg pojdzie na zwrot. Edytowane 2 godziny temu przez Zachy
ernorator 31 Opublikowano 25 minut temu Opublikowano 25 minut temu SP nie ma z tym nic wspólnego....generalnie SP ma niewiele wspólnego z czymkolwiek
Umpero 162 Opublikowano 20 minut temu Opublikowano 20 minut temu Moje wariaty poszły na FCLK2100 i przeszły testy VT3 i TM5 90 min. Wczoraj jęczały z bólu przy tych ustawieniach. Nie wiem co się odpikoliło, że teraz im klimat odpowiada. Skoro mają lepszy dzień to spróbuję je odpalić i przetestować dla FCLK 2200.
PiPoLiNiO 277 Opublikowano 7 minut temu Opublikowano 7 minut temu Ja jutro zobaczę u siebie 2233. Ciekawe co się odjaniepawli :p
Rekomendowane odpowiedzi