Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, ju-rek napisał(a):

Wstaje, kwestia ustawień. Nie pochylałem się nad tym dogłębnie. Przyjdzie na to czas.

Działa, ale też nad tym nie posiedziałem. Raczej skłaniał bym się na 34, ale musi poczekać. Jak wypracuje 8200 będzie łatwiej.

Tutaj wiecej = lepiej szybciej
Hmm 8400/36 =233.33(3) ,  8000/34 =235.3, 8000/32 = 250, (odpowiednik 6000 cl24), 8400/34=247 bardzo zaporowe, aczkolwiek szanse sa ze bedzie działac, ale mniejsze niz 6000/24 i 8000/32

Opublikowano
4 godziny temu, Umpero napisał(a):

Ja tylko przeklepać jakiegoś gotowca i przetestować potrafię.
Jak podpowiesz co i z jakimi zależnościami odnośnie innych parametrów i napięć i co ile to będę próbował dalej.

Obecnie leci sobie TM5 i mam temperaturę 66C.
A jak będzie trzeba to zmontuję im tam jakiegoś dmuchacza :D

Na Labie ktoś podrzucił ta stronkę.

https://i2hard.ru/publications/33062/

Całkiem spoko opisane co i jak. Przetłumacz sobie. Ja wrzuciłem u siebie ustawienia na bazie tego co tam podali i śmiga ponad półtora roku bez problemu.

• Thanks 2
Opublikowano (edytowane)

@5hogun a nie będą mnie wyzywać od onuc, że wchodzę na stronę  pisaną cyrylicą ? :lol2:
@PiPoLiNiO jakieś cuda się dzieją. Wrzuciłem FCLK2200 i VT3 przez 17 powtórzeń przeszło bez błędów.
Totalnie zdębiałem. Czemu wczoraj przy takich ustawieniach rzygał błędami, a dzisiaj przechodzi testy?

Edytowane przez Umpero
Opublikowano
11 minut temu, Umpero napisał(a):

Czemu wczoraj przy takich ustawieniach rzygał błędami, a dzisiaj przechodzi testy?

Bo miałeś coś nasrane i nawet o tym nie wiesz. Standard :) Izi. Grunt że śmiga. Ale powtórz sobie jutro testy po zimnym starcie. Bo różnie bywa.

Opublikowano
25 minut temu, Umpero napisał(a):

Jak myślicie? Czy przyczepienie takich pipków => LINK do boków pamięci do tych metalowych elementów obniży jakoś ich temperaturę?

Z nawiewem może coś dać, ale pewnie niewiele.

8200cl34YC60min.thumb.PNG.e8db938f18c180e951a56786e8b8a85c.PNG

Powoli do przodu :)

Opublikowano
Godzinę temu, 5hogun napisał(a):

Na Labie ktoś podrzucił ta stronkę.

https://i2hard.ru/publications/33062/

Całkiem spoko opisane co i jak. Przetłumacz sobie. Ja wrzuciłem u siebie ustawienia na bazie tego co tam podali i śmiga ponad półtora roku bez problemu.

Tyle stron pisania o kręceniu pamięci w tym wątku i innych, a tutaj taka perełka się ukrywała !

Super opis. Mi przynajmniej się dużo rozjaśniło,

Dzięki!!

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, Umpero napisał(a):

Jak myślicie? Czy przyczepienie takich pipków => LINK do boków pamięci do tych metalowych elementów obniży jakoś ich temperaturę?

Kości mają termopada ale PMIC nie ma kontaktu z radiatorem więc jest chłodzony siłą woli ;p 

12_small.jpg

Edytowane przez ernorator
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Umpero napisał(a):

Można zdjąć te obudówki z pamięci bez utraty gwarancji ?

No chyba tak nie bardzo. Ja odklejam je mocząc w alkoholu izopropylenowym. Ładnie odchodzą w sumie mógłbym je z powrotem nakleić. 

Opublikowano
Godzinę temu, ju-rek napisał(a):

Z nawiewem może coś dać, ale pewnie niewiele.

8200cl34YC60min.thumb.PNG.e8db938f18c180e951a56786e8b8a85c.PNG

Powoli do przodu :)

Szczerze to nieźle, u mnie na 8000 88tRC czasami po restarcie, potrafilo po 30min wywalic blad, 90 natomiast OK. Niezły ten 9800x3d, no i tez plyta bardzo dobra. Umiejetnosci masz wiec te 8400 kto wie hehe

Opublikowano
11 minut temu, Umpero napisał(a):

Albo mnie się wydaje albo mam cieplejszego proca o jakieś 2 stopnie po podniesieniu FCLK do 2200.
Możliwa to przyczyna?

IOD sie bardziej nagrzewa :)  sprawdzam te timingi co u jurka na 8200 chodza, czy u mnie po 1h i potem restarcie dalej tylko 30min , czy moze bedzie ok, z tym ze teraz wlasnie sprawdzam z FCLK 2167 a wczesniej to bylo 8000/2000 co tez jest nie bez znaczenia dla IMC. 8000/2000 i 8400/2100 jest w sumie najtrudniejsze dla IMC. 

GHR.thumb.png.e23c2099a86846d3485b32756520ec6a.png