Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Adikon napisał(a):

Cześć! Może tutaj mi ktoś pomoże. Mam nowy komputer z procesorem ryzen 7 9800x3d, płytę ASRock x870 riptide wifi, pamięci RAM patriot cl30 venom 6000 MT/s. Zazwyczaj komputer działa dobrze, temperatury ok, ale po resecie od czasu do czasu świeci się tylko dioda CPU i komputer nie wstaje. Muszę wtedy wyłączyć i włączyć z przycisku, i wtedy rusza. Dzieje się to całkiem loswo i zazwyczaj mogę resetować kilka razy pod rząd bez problemu. Bios 3.1, czyli aktualny. Bety nie pakuję, bo się boję. Zresztą ja słaby w te tematy. W biosie włączone Expo i pbo 85 stopni -20mV. 

Wykluczam raczej zły montaż czegoś, bo ogólnie działa dobrze jeśli wstanie. Przed włączeniem pbo również się to działo. Gdzieś czytałem, że może być to jednak problem z pamięcią RAM (na reedicie najnowszy post). Normalnie system wstaje w jakieś 17-18 sekund. Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam jeśli tutaj to złe miejsce na to pytanie. Zasilacz fsp 1000w jeśli ma to znaczenie. 

A to nie jest czasem podobny (albo ten sam) problem jaki był z kodem błędu '0d' na płytach x670e? Tylko, że u Ciebie nie widać kodu.

https://rog-forum.asus.com/t5/gaming-motherboards/asus-rog-x670e-hero-shows-code-quot-0d-quot-after-system-restart/td-p/1030169

Występował/występuje też na innych płytach głównych, w tym ASRock.

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, pawciog napisał(a):

A to nie jest czasem podobny (albo ten sam) problem jaki był z kodem błędu '0d' na płytach x670e? Tylko, że u Ciebie nie widać kodu.

https://rog-forum.asus.com/t5/gaming-motherboards/asus-rog-x670e-hero-shows-code-quot-0d-quot-after-system-restart/td-p/1030169

Czyli trzeba czekać na nową wersję biosu póki co. Moich pamięci teoretycznie nie ma obecnie na liście qvl jak teraz patrzę, ale... 

Opublikowano
15 minut temu, NoviAMG napisał(a):

0d problem z slotem ramu, paproch, kłak , przemyć ram na złączu, przedmuchać plyte w slotach, ew zamienić miejscami moduły ram. 

Robiłem to kilka razy ;) Dodatkowo memtest nie wykrył żadnych problemów. Tym bardziej, że dzieje się to losowo co jakiś czas. Widzę, że ludzie usuwają coś takiego jak armoury create, ale to chyba tylko w przypadku płyt ASUS. Jest jakiś odpowiednik dla asrocka?

Opublikowano
Godzinę temu, pawciog napisał(a):

Kurde mam czasem 0d i muszę z palca wyłączać. Zazwyczaj występuje po intensywnym testowaniu za pomocą OCCT.
Jest znane rozwiązanie? Z tego co czytam to jednemu po zmianie jakiejś opcji w biosie pomogło, drugi zmienił pastę pod procem, a trzeci obwinia AIO Corsaira...

Opublikowano

Albo po prostu macie źle dobrane napięcia od imc... Vsoc za nisko ? Vddio ? Takie jazdy miałem na jednej płycie z jednym ramem, inny ram naprawiał problem jak i ten sam ram z problem w innej płycie... Ale to tylko przy przekładaniu ramu, później jak ram siedział w slocie nie było problemu 

Opublikowano

Jak wczytał profil EXPO to na pewno nie ma za niskich napięć. Raczej zawyżone ;) Też miałem 0D wielokrotnie ale na przestrzeni wielu BIOSów i po sfinalizowaniu ustawień nie występuje ten problem ani razu. Mam płytke ASUSa.

Opublikowano

@Adikon

Rozmawiałem z tym kolegą, twierdzi, ze wyłączył w biosie funkcję szybkiego startu i od tej pory ponoć problem zniknął.

Ja jeszcze nie sprawdzałem, dlatego też nie gwarantuje, że to zadziała. U niego  problem zniknął.

• Like 1
Opublikowano

W Asus problemem była ich apka która się łączyła z bios. Dodali kilka bios temu specjalną opcje w nim i wystarczy włączyć i już bład D0 się nie pojawia :)

14 godzin temu, bourne2008 napisał(a):

Ludzie masowo zgłaszają, że kompy nie startują z EXPO. W ogóle nie botuje komp :D Asus jest mistrzem bios od jakiegoś czasu...

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Teraz pograłem jakieś 4 godziny, plus kilka benchmarków w międzyczasie i zrobiłem reset. Dioda CPU świeci, a RAMu miga. Wentylatory chłodnicy procka się nie kręcą. ASRock tani nie był, bo w sumie 1200 i myślałem, że x870 już będzie ogarnięte pod nowe podzespoły. Cały czas się zastanawiam co mogę jeszcze zrobić (nie znam się na tyle, żeby majstrować napięciami itp.). Liczę ciągle na poprawki w nowym biosie...

Oczywiście wyłączenie i włączenie z przycisku działa jak zawsze. 

Edytowane przez Adikon