Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@NoviAMGwłaśnie teraz to testuję i jest jeszcze gorzej po resecie. Później wyłączyłem integre w biosie...bez zmian. Bez ruszania czegokolwiek z RAMem ustawiłem VDDP na 0,99V to przez chwilę się nie chciał włączyć i musiałem resetować, a jak się włączył to nie było neta jakieś 2 minuty (chyba nic nie spaliłem, bo według biosu vddp może być zbliżone do vddio, które jest ustawione na 1.110V i byle nie było wyższe). 

Teraz wyłączyłem C-states global i df C-states oraz w PBO tak jak na foto. 

Podczas grania komp się zawiesił 🤷, więc coś nie jest stabilne. 🙃 Jedyne co dodatkowo zrobiłem to power down z auto na disabled i SoC uncore OC mode na enabled (myślałem, że coś to da)

Dram performance mode wybrać competitive, aggresive czy tak jak się samo ustawia AMD agesa?

IMG20241224211901.jpg

IMG20241224211909.jpg

17350724921736563000050715568945.jpg

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

Wykresy niby nie wyglądają jakoś tragicznie, ale te 3 skoki były doskonale widoczne i ścina cały czas. Już szczerze mówiąc pomysłów brak, ale z pewnością to normalne nie jest. Co najgorsze to bywa lepiej czasami... Ja bym serio komuś chętnie zapłacił jeśli tylko mógłby wskazać co jest problemem, ale niestety u mnie w okolicy nikt się za bardzo podjąć nie chce (serwisy chyba tylko z kurzu czyszczą), więc powoli się poddaję ;/ 

Podczas testu furmark kiedy występują zacięcia są też drastyczne spadki użycia GPU. W 3440x1440 użycie około 85 procent, a w 1080 98 plus minus. Nie wiem jak to wszystko dokładnie działa, ale w furmarku to chyba tylko karta graficzna może powodować ścięcia? Czy się mylę?

Jeśli zmienię z openGL na Vulkan to trzyma stabilnie 100 procent i nie zauważyłem zacięć. 

Zrzutekranu2024-12-24232200.thumb.png.010beff7f993e5603579b18531f04cc7.png

Edytowane przez Adikon
Opublikowano

@Dziarson Ale bez jaj. WRC to na premiere był jeden wielki pie*** stutter, a teraz to po prostu stutter :D Tu nie ma nic do rzeczy konfiguracja kompa. To nawet na konsolach stutter ma. WRC to najlepszy przykład jak nie tworzyć gry na Unreal Engine :)

Po premierze do 1 patcha, ja tam miałem stutter co 2-3 sekundy, nie szło ukończyć żadnej trasy. Po x patch, aktualnie jest sporadycznie. Tu nie ma konfiguracji bez stutter. Sprawdzałem to na 14900K, 14900KS, 7950X3D i 9800X3D :)

A, sprawdzałem też u kuzyna na i7 13700K, 7800X3D + 4080 :)

Opublikowano
1 minutę temu, Dziarson napisał(a):

czegos za bardzo doszukujemy. 

No ta konkretną gra jest po prostu skopana. Ogólnie patrząc na stutter bym najpierw ignorował wszystko co jest na UE 4 albo 5. Jeśli gra ma stutter i jest na innym silniku to wtedy można dochodzić co i jak. 

Opublikowano (edytowane)

@PiPoLiNiO masz rację, bo ta gra tak jak mówisz od samego początku ma z tym problem (unreal sh^T) , ale stutter występuje we wszystkich grach. To wygląda tak jakby ktoś na ułamek sekundy odciął prąd. WIem, że jesteś ogarnięty gość, więc pewnie odpowiesz. Jeśli problem występuje przy szybszych grach, a na przykład w Far Cry jeśli wczytam się w tym samym miejscu i nie biegam za bardzo, a spokojnie zwiedzam najbliższe już znane tereny to jest git to odpowiedzialny jest za to RAM ( nie karta graficzna)? Niestety nie mam opcji podmiany właśnie, bo chętnie bym to sprawdził, a jak nic się nie zmieni to w przyszłym roku wyślę na gwarancję najwyżej. 

I jeszcze jedno choć wiem, że to sprawa całkowicie indywidualna, ale chociaż chciałbym mieć jakieś wyjściowe parametry. Próbowałem podkręcić RAM, ale niestety nie bardzo też wiem co ruszać, a czego lepiej nie (nie zależy mi też na wygraniu zawodów). Obecnie latency w AIDA64 pokazuje mi 77,6ns. Oczywiście sprawdzałem to zaraz po odpaleniu kompa bez żadnych gier itd. To nie jest za dużo? CL30 6000 1:30. Chyba, że to nie ma wpływu na te ścięcia ;/

I w CPU-Z pokazuje mi 2993 MHz zamiast 3000. Nie wiem czy to normalne...

17351256446576200613211548003869.jpg

Edytowane przez Adikon
Opublikowano
12 minut temu, Adikon napisał(a):

Obecnie latency w AIDA64 pokazuje mi 77,6ns. Oczywiście sprawdzałem to zaraz po odpaleniu kompa bez żadnych gier itd. To nie jest za dużo?

Na agesa a i b, koło 80 się będzie kręci na stock expo. Jak porzeźbisz trefi, trfc i 4 główne timingi, to 65-70 się będziesz kręcić :)

13 minut temu, Adikon napisał(a):

Far Cry jeśli wczytam się w tym samym miejscu i nie biegam za bardzo, a spokojnie zwiedzam najbliższe już znane tereny to jest git to odpowiedzialny jest za to RAM ( nie karta graficzna)?

Ogólnie niestety granie na PC ma to do siebie, że czasami coś zatnie. Jak wróciłem do kompów z konsol po 15 latach to też mnie to irytowało. 

Aczkolwiek według tego co piszesz to stutter masz bardzo często, co już jest dziwne. Najłatwiej jak byś ogarnął jakąś kartę na podmianę i sprawdził. 

Opublikowano (edytowane)

Czyli trefi i trfc schodzić niżej też? 

Cl, tRCD, trp, tras to te główne timingi? Czy TRC też ruszać?

@PiPoLiNiOgdzieś mi umknęło pytanie skąd jestem. Łódzkie, niedaleko Bełchatowa. 

Dziwne jest tylko to, że nawet na 1080p czy niższych ustawianiach są takie same dropy i ścięcia. 

Edytowane przez Adikon
Opublikowano

Panowie, znacie jakieś gotowce timingów dla kości dual rank (2x32GB) Hynix A?

Pod np. 6200 CL30 lub coś w tym stylu.

Jakiś czas temu ustabilizowałem expo 6400 CL32, ale wymaga u mnie vSOC 1.28 i zacząłem się zastanawiać czy nie lepiej wyszłoby może 6200 przy ciaśniejszych timingach?

Opublikowano

Hmm, jeszcze jedna rzecz mi przyszła do głowy. Wyczyścić w grach shadery. W AMD jest opcja w sterowniku, na nvidii nie mam pojęcia. Niby windows był wgrywany, ale jednak można spróbować. Ogólnie dziwna sytuacja. Może jeszcze wyłącz resize bar w biosie na próbę. Jeszcze też można ręcznie wymusić złącze karty graficznej żeby działało w pcie 3.0 na próbę. 

No i sterownik nvidii instaluje zawsze przez nvslimer i tylko sam sterownik, nic więcej. Może wyrzuć sterownik gpu przez ddu, i spróbuj wrzucić sam sterownik przez nvslimer. 

Opublikowano (edytowane)

@NoviAMG

A co sądzisz o tej apce ?? 

https://www.techpowerup.com/download/techpowerup-nvcleanstall/

Pytam gdyż nie korzystałam z obu apek... jakoś mi umknęło ;)

Pany, a jak macie ustawiony priotytet CDD ?? auto, MHz, driver, V-cache ??

Gdzieś wyczytałem, że duży wpływ na opóźnienia w grach ma częstotliwość próbkowania odtwarzanego dźwięku. Sugerują ustawić głębię bitową na 16bit, a próbkowanie 44.1kHz lub 48kHz. Przeważnie domyślnie mamy 24bit i 96kHz. Ktoś to sprawdzał ?? 

Edytowane przez sniper76
Opublikowano

Chyba też jest spoko. Kiedyś używałem, ale pobrałem slimera.

Priorytetów nie zmieniałem, mam na stocku. 

Audio mam ustawione na 32bit i max hz, ale coś mówiło się kiedyś, że czym więcej tym łatwiej o ścinki jakieś. 

Opublikowano

@Adikon Wszystko masz ok. Masz gamepass? Jeśli tak to zainstaluj NFS Unbound, wejdź do gry i pojeździj minutę. Zobacz czy będzie stuter czy nie. Tu jestem pewny że być go nie powinno.

Najważniejsze pytanie, instalowałeś sterowniki do chipset? Jak przeszedłem na ryzen to nie wiedziałem, że trzeba je instalować i wtedy faktycznie był stutter i problem z FPS. Ale to było na 7950X3D, więc był problem z parkowaniem bez sterowników. Ale może u Ciebie też coś nie tak bez sterów 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Zachyten filmik na YT obejrzany i chodzi o wyłączenie monitorowania "power GPU". Niestety też bez zmian. 

@NoviAMGshadery czyszczone, sterowniki wywalane przez DDU i instaluję tylko niezbędne bez hd audio czy tej aplikacji experience. Ustawienie PCIe bez zmian, rezisebar również. Ogólnie mi umknęło, a ty masz kartę AMD. Myślałem, że też nvidia.

@sniper76CPPC ustawione na auto, cache, frequency czy driver bez skutku :/

Ogólnie to nie jest tak, że z każdą pierdołą lecę na fora, ale tutaj jest to dla mnie dziwny przypadek. 

@PiPoLiNiO tak, instalowałem najnowsze. Też jestem nowy w AMD, bo intela to nawet kiedyś oskalpowałem z powodzeniem, ale to było dawno temu.

@NoviAMG tak jak teraz jest zaznaczone?

Zrzutekranu2024-12-25152206.png.6fc5ce431293e74b9d3ed7d750123aa4.png

Zauważyłem jeszcze w WRC efekt ghostingu czy jak to się zwie, ale tylko taki pasek jakby przez środek monitora. Z kamery w środku to wygląda jakby gorące powietrze z silnika robiło taką mgłę (kojarzycie jak w upalny dzień to wygląda nad asfaltem), a jak wezmę kamerę z zewnątrz to widzę jak lusterka nie nadążają znikać i robi się ich sporo jedno za drugim takich mało wyraźnych. Free SYNC włączony. 

Kiedyś robiłem jeszcze test pendulum NVIDIA i tam też miałem te ścięcia. Może faktycznie mam padniętą kartę graficzną od nowości?

Pobrałem też sterowniki NVIDIA by Side z forum, ale bez różnicy w sumie. Capframex na tych samych odcinkach różnie pokazuje. Czasem się uda dość gładko przejechać, a za drugim razem tę samą trasę już ścina czasem. 

Edytowane przez Adikon
Opublikowano

@Adikon Nie wiem na ile jesteś wytrwały i chce Ci się dalej rzeżbić, ale widzę tylko jedno rozwiązanie.

BIOS DEFAULT, potem EXPO 6000, potem format, Win 11 na nowo, instalujesz tylko i wyłącznie sterownik od GPU + sterownik AMD od chipset i gry na testy.

Absolutnie żadnych innych aplikacji i sterowników, żadnych wynalazków typu program do kontroli wentylatorów czy innych rzeczy od których jest BIOS. Żadnych programów od myszki klawiatury czy bezprzewodowej obsługi wibratora ukochanej.

Czysty system i najważniejsze sterowniki.

Inaczej będziesz rzeźbić jak @lysyn który się naczytał głupot, że Curva -20 to działa każdemu i od tego się zaczyna a potem kończy na -40, a potem mi dziękował na priv że go wyprowadziłem z błędu i nagle wszystko zaczęło działać przy -10. Musisz sprawdzić nagi stock, a potem kombinować resztę.

I tak jak pisałem, NFS Unbound, bo tu mam pewność, że on już nie ma stutter więc będzie jakieś odniesienie :)

• Upvote 1
Opublikowano

@PiPoLiNiOpobieram NFS i dam znać co wyszło. Ja serio chętnie komuś zapłacę jeśli mi pomoże ogarnąć to wszystko, bo mnie to sporo zdrowia kosztuje i czasu, który mógłbym spędzić z rodziną, ale niestety tak mi to weszło w banię, że masakra. Jak dziecko po prostu myślałem, że wydając tyle kasy będę mógł włączyć PC i grać bez problemów. Pomijam fakt, że ja jestem bardzo wyczulony na wszystko i nawet teoretycznie dobrze dostrojony quickshifter w motocyklu potrafiłem jeszcze wyczaić podczas jazdy co wyszło na hamowni i faktycznie trzeba było poprawić, a robili to świetni specjaliści. Ciężkie to moje życie, ale niestety nie potrafię tego zwalczyć. No tak czy inaczej nie zwariowałem, bo ścinać ścina choć to nie jest freez na długo, ale wygląda jakby ktoś wyciął w tym momencie klatkę.