Indiana Jones i Wielki Krąg
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
- Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Popularne tematy
-
Najnowsze posty
-
Przez Krzysiak · Opublikowano
Żeby było śmieszniej stock wywalał szybciej niż +10% -
Przez Lameismyname · Opublikowano
@Krzysiak Na bazie tego co piszesz na ASUSie jest coś nie tak i nie chodzi to jak teoretycznie mogłoby. Zdziwił mnie też Twój odczyt prędkości, bo tj. nie idzie w max tylko znacznie poniżej. Miło jakby jakiś inny użytkownik ASUSa napisał jak jest u niego na B650. -
Przez Send1N · Opublikowano
Widziałem już przez lata akcje że ustawienia fabryczne karty były nie do końca stabilne, szczególnie w modelach z dopiskiem OC ale że w 2025r coś takiego zobaczę to się nie spodziewałem -
Przez ODIN85 · Opublikowano
Przecież tak samo jak gra drugi sezon jest lepszy pod każdym względem. -
Przez Dziarson · Opublikowano
Sprawa działającego jakos ramu nurtujke każdego użytkowanika, od nastania ddr5 na intelu było prosto bla bla bla skopiuje se ustawienia z neta . Ale nadejszło AMD z jego szalonym uclk fclk i mclk wszyscy wszystko wiedzą nikt nic nie wie. Uzytkownicy pzedzieraja sie przez szalona ilość informacji dowaidują sie ze to najlepsze ustawienie dla ich AMD to 6000C26 i zaczyna sie jazda "AAAAA U MNIE TO NIE DZIAŁA" Overclock net jest pełny dziwnych timingów i zegarów na wszelkiej masći prockach i pamięciach,ludek sobie paczy "e temu to jedzie ma ten sam proc ram i płyte napie***lam". " YYY " mamy kilka osób na forum których wyniki zegary czy inne wynalazki powoduja pot na czole kolegów chyba takim najbardziej odjechanym jest @ju-rek mamy tu przykład typowego użytkownika sadysty azkuł ram w bloki wodne na nieistniejącej płycie Asus crosshair X670e gene i straszy luidzi jeden z takich numerów : Strona overclock net jest też takim przykładem na naszym podwórku (ITH) sprawa jest prosta wiekszość uzytkowników przyznaje sie do tego że ma cos tam "ztuningowane" Ale dalej są problemy jak to ma sdziałać i dlaczego mi nie . Na szczeście znalazł sie ktoś kto pozbierał wiedze do kupy i udostepnił ja reszcioe świata . Materiał znajduje sie na reddicie linnk : Ale ze wzgledu na emerytów jak kilku moich przyjaciół którzy tu zagladają i woleli by ta treśc cyrylicą przeleciałem to przez tłumacza i bedzie łatwiej zadawać pod tym, postem pytania do poszczególnych akapitów. AM5 - DDR5 Tuning Cheat Sheet, obserwacje i notatki Przewodnik - Tekst Istnieje wiele postów, w których ludzie pokazują tylko ZenTimings (i test pamięci AIDA64). Większość tych postów zawiera czasy, które wypadają w ciągu kilku minut po uruchomieniu dowolnych testów obciążeniowych pamięci. Widzę ten sam problem, gdy ktoś prosi o pomoc w kwestii czasów, a w prawie wszystkich postach, które widzę, ponad połowa odpowiedzi, które otrzymuje OP, jest błędna i/lub bardzo zależna od bin, DRAM IC i jakości IMC, a także wartości różniących się między producentami płyt głównych. Innymi słowy, nigdy nie ufaj postowi, który nie zawiera co najmniej dwóch testów obciążeniowych, które obciążają pamięć w różny sposób. TM5 (najlepiej 2 różne konfiguracje), który weryfikuje czasy i napięcia pamięci + Y-Cruncher/Karhu/OCCT, który służy do sprawdzania stabilności IMC. Problem z postami niezawierającymi walidacji polega na tym, że inni użytkownicy mogą skopiować i wkleić ustawienia czasowe i skończyć na konieczności zresetowania CMOS, a w najgorszym przypadku wpaść w panikę, ponieważ ich komputer nie chce się już uruchomić, a oni nie wiedzą, jak zresetować BIOS do ustawień domyślnych, co skutkuje kolejnymi postami z prośbą o poradę, jak naprawić komputer, który już się nie uruchamia. ZenTimings: ZT v1.36.1632 - oficjalna wersja beta | ZT v1.36.1650 - nieoficjalna wersja beta ---- Przede wszystkim chcę oddać sprawiedliwość tam, gdzie należna jest sprawiedliwość Veii, anta777, 1usmusv3, gupsterg i inni z overclock.net to ci, którzy zebrali wszystko, do czego zamierzam się odnieść w tym poście (z pewnymi dodatkami z moich własnych doświadczeń). Chcę również wspomnieć, że „sweet spot” dla DDR5 wynoszący 6000MT/s, UCLK=MCLK jest fałszywy. Im wyższy tryb 1:1, tym lepiej, pod warunkiem, że moc potrzebna do napędzania wyższych częstotliwości nie nadwyręży Twojego maksymalnego PPT, jeśli często wykonujesz obciążenia intensywnie wykorzystujące procesor, które maksymalizują PPT, w takim przypadku należy dążyć do niskiego vSOC i innych napięć, które nadwyrężają maksymalne PPT. (Z tego, co niewiele przeczytałem o trybie 2:1, podwójne CCD korzystają jeszcze bardziej z 8000MT/s 2:1 (próg może być niższy niż 8000MT/s dla procesorów z podwójnym CCD - sądzę, że może to mieć również miejsce w przypadku procesorów z pojedynczym CCD przy progu nieco wyższym niż próg dla procesorów z podwójnym CCD).) Popraw mnie tutaj, jeśli się mylę, a ja edytuję tę część. ---- #1 Stabilność pamięci — jeśli chcesz po prostu przejrzeć Tuning Cheat Sheet/Tuning Tips, przejdź na dół Zanim zaczniesz cokolwiek, chcę podkreślić znaczenie testowania stabilności pamięci, ponieważ może to zaoszczędzić dużo więcej czasu niż same testy obciążeniowe. Upewnij się również w 110%, że CO jest stabilne (jeśli nie jesteś w 110% pewien, zalecam wyłączenie wszystkiego PBO, ponieważ jeśli CO nie jest stabilne, niektóre testy wyrzucą błędy, które mogą sprawić, że pomyślisz, że to problem z pamięcią, gdy tak nie jest). Czegoś takiego nauczyłem się w trudny sposób. Istnieje zbiór różnych testów obciążających pamięć. Żaden nie jest w stanie zastąpić wszystkich. ---- #2 Zestaw testów stabilności #1.1 Testowanie stabilności po stronie pamięci TM5 (bezpłatny) (TestMem5 v0.13.1 — GitHUB — zawiera 9 różnych konfiguracji) doskonale nadaje się do testowania czasów, napięć i wartości rezystancji po stronie pamięci. Istnieje również ściągawka błędów TM5, która może pomóc zidentyfikować, jakie czasy, rezystancje i/lub napięcia mogą wymagać dostrojenia w zależności od błędu. Zobacz DDR4/5 Helper firmy Veii - Arkusze Google i arkusz TM5 Opis błędu (pozostałe arkusze nie mają sensu - przynajmniej dla mnie, ponieważ są częściowo ddr4, częściowo ddr5, ale nie są w pełni zaktualizowane lub są po prostu wybrykami Veii). #1.2 Testowanie stabilności po stronie IMC Istnieje zbiór różnych testów obciążeniowych, które obciążają IMC + pamięć. Wymienię trzy, które są moimi ulubionymi. TM5 nie obciąża zbytnio strony CPU/IMC stabilności pamięci, co jest równie ważne (fclk, vSOC, cldo vddp, vddg itp.). Te testy są również bardzo intensywne dla CPU i wygenerują błąd, jeśli PBO jest niestabilne (szczególnie y-cruncher i aida64). Y-Cruncher - VT3 (może łączyć również inne testy, ale VT3 zwykle wystarcza) (bezpłatny) OCCT CPU + Memory, Extreme, Variable, All Threads z instrukcjami AVX2 (wersja darmowa jest wystarczająca) Karhu (test RAM) z pamięcią podręczną CPU: włączona (10 USD) AIDA64 - CPU+FPU+Cache włączona (nie jestem pewien, czy darmowa wersja pozwala na łączony test obciążeniowy, ale możesz otrzymać 30-dniowy bezpłatny okres próbny) Edit1* dodał komentarz z testem obciążeniowym Prime95 i trochę dodatkowej materii do przemyślenia przez u/yellowtoblerone*:* p95 large również powinno być w przewodniku. Uruchom niestandardową konfigurację P95, gdy zostaną wykryte błędy - przyspieszy to działanie. Na OCnet są przewodniki, jak używać niestandardowej konfiguracji p95 (daj mi znać, jeśli ktoś ma link do przewodnika niestandardowej konfiguracji Prime95, do którego odnosi się yellowtoblerone). Po ponownym ustawieniu CO, gdy pamięć jest stabilna, musisz ponownie przetestować uclk i fclk. Benchmarking jest bardzo ważny dla tych procesów. Jeśli naciskasz na OC, ale nie otrzymujesz lepszych wyników, coś jest nie tak. Albo gdy zmniejszasz, wyniki stają się lepsze, coś było nie tak itd. Musisz mieć punkt odniesienia. W Zen5 wydaje się, że napięcie vddg iod domyślnie wynosi 903 mV, ponieważ wykonujesz OC. A drastyczne zwiększenie tego zwiększ stabilność, jeśli przepychasz OC poza PBO przez eCCL. Zwiększenie vddg ccd również pomaga, ale zgodnie z ustawieniem Buildzoid vddg iod/ccd >=1000mV może wprowadzać niestabilność w stanie bezczynności w niektórych przypadkach. Jeszcze nie miałem takiego problemu. Różne napięcie można zwiększyć, aby pomóc w stabilności, a także zwiększyć całkowitą szynę (MEM VPP) do 1,9 V. Ustawienie wyższego poziomu kalibracji linii obciążenia może również pomóc w stabilności, szczególnie przy ustawianiu agresywnego PBO Chciałbym dodać do tego komentarza coś, co pierwotnie napisano w poście, jeśli chodzi o ustawianie napięć VDDG IOD/CCD. Według użytkownika gupsterg, który przeprowadził obszerne testy na wielu procesorach i modułach DIMM, znalazł on następujący wzór: przy FCLK 2000MHz -> VDDG IOD/CCD 900mV jest optymalne przy FCLK 2100MHz -> VDDG IOD/CCD 920mV jest optymalne przy FCLK 2200MHz -> VDDG IOD/CCD 940mV jest optymalne Osobiście tego nie testowałem ani nie czytałem o tym gdzie indziej, ale może warto to przetestować, jeśli napięcia są ustawione na auto, a użytkownik ma problemy ze stabilnością FCLK. Koniec edycji 1** #1.2.1 Napięcie vSOC vSOC to jedno z tych napięć, które zależą od CPU/IMC i jakości krzemu CPU, co sprawia, że jest to wartość unikalna dla każdego procesora. Zalecam wczesne przetestowanie stabilności vSOC, ponieważ pomoże to, gdy zaczniesz zwiększać MT/s w trybie 1:1. Domyślne vSOC wynosi 1,2 V przy włączonym EXPO 6000MT/s (zwykle potrzeba mniej, aby uruchomić 6000 1:1, chyba że masz wyjątkowego pecha z loterią krzemową CPU). W trybie 2:1 vSOC jest mniej decydujące, ponieważ vSOC napędza UCLK, a w trybie 2:1 uclk jest znacznie niższe niż w trybie >=6000MT/s 1:1. Zasada jest taka, że na każde 100 MHz wzrostu uclk w trybie 1:1 (= 200MT/s) potrzebujesz ~100 mV dodatkowego vSOC. Zobacz AM5 CPU DDR5 i infinity fabric OC autorstwa Buildzoid, aby uzyskać bardziej szczegółowe informacje (link jest ustawiony na znacznik czasu, gdzie zaczyna omawiać związek między napięciem vSOC a częstotliwością uclk, jednak polecam obejrzeć film od początku do końca). Innymi słowy, jeśli potrzebujesz 1,15 V vSOC, aby stabilnie uruchomić 6000 MT/s 1:1, będziesz potrzebować ~1,25 V vSOC, zwiększając do 6200 MT/s 1:1. Jeśli potrzebujesz 1,25 V vSOC, aby uruchomić 6200 1:1, nie ma sensu próbować 6400 1:1. #1.2.2 Infinity Fabric Clock (FCLK) Wypiszę kilka prostych wierszy dotyczących FCLK, jeśli chodzi o moje własne doświadczenia i doświadczenia większości innych użytkowników, z którymi rozmawiałem — po bardziej szczegółowe informacje odsyłam do powyższego filmu Buildzoid. Ogólne zasady FCLK 1. FCLK w trybie 1:1 ustaw fclk=(uclk/3)*2 lub 2 kroki powyżej. Korzyść z uruchomienia fclk w trybie 3:2 jest minimalna, ponieważ nie jest on w pełni zsynchronizowany. Zwykle ustawiam fclk tak wysoko, jak to jest stabilne. Napięcie VDDG IOD/CCD, vSOC i VDDP może pomóc ustabilizować fclk. 2. FCLK w trybie 2:1 to obszar, w którym brakuje mi doświadczenia, ale ponieważ 8000MT/s 2:1 = UCLK 2000MHz otrzymujesz FCLK=UCLK przy FCLK = 2000MHz -> uclk jest zsynchronizowane z fclk. Jeśli istnieje punkt, w którym wyższe FCLK przeważa nad korzyściami z synchronizacji 1:1, nie mogę powiedzieć, ponieważ nie mam doświadczenia w tym obszarze. Testowanie stabilności FCLK Komentarz Edit3* użytkownika u/Niwrats dotyczący fclk i używania terminów korekcji błędów, co jest nieprawidłowe Rozmowa o „automatycznej korekcji pamięci” jest okropna w kontekście strojenia infinity fabric.. więc dla retransmisji IF oto film BZ jako odniesienie: https://www.youtube.com/watch?v=Ft7ss7EXr4s Poprawne sformułowanie to Infinity Fabric Retransmissions. Zobacz powyższy film BZ jako odniesienie. Poniższy przekreślony tekst został zastąpiony prawidłowym sformułowaniem w kursywie. Na koniec nadal obowiązują te same zasady. Stabilność FCLK zależy od stabilności/jakości IMC, wspomniane parametry mogą pomóc ustabilizować FCLK. Warto zauważyć, że BZ wspomina również, że vSOC przy >=1,2 V może zmniejszyć stabilność fclk, jednak wspomina również w tym samym filmie, że głównym priorytetem jest najpierw jak największe zwiększenie szybkości transmisji danych, a wysoki MT/s wymaga większego vSOC. Po osiągnięciu limitu użytkownik powinien naciskać FCLK, aż stanie się niestabilny, a następnie cofnąć się o 2 kroki. Koniec edycji 3** Stabilność FCLK może być trudna do ustalenia, ale istnieją sposoby, które mogą pomóc w pewnym stopniu zweryfikować jej stabilność, ponieważ jeśli FCLK jest niestabilny, pamięć zacznie automatycznie korygować, co spowoduje nieskończoną retransmisję struktury. Innymi słowy, uruchamianie testów, które kończą się w zależności od szybkości pamięci, może pomóc zidentyfikować, czy włączy się korekcja błędów. włącza się nieskończona retransmisja struktury. Typowym testem jest Y-Cruncher VT3, ponieważ obciąża IMC i drukuje, ile czasu zajęło ukończenie każdej iteracji. Jeśli prędkość testu pozostaje taka sama przy każdej ukończonej iteracji (odchylenie 0,1-0,2 jest rozsądne, jeśli zacznie odchylać się bardziej, może to wskazywać na automatyczną korektę pamięci, czego nie chcemy). Jak zawsze, potwierdź, uruchamiając inne testy, a nie tylko y-cruncher. Linpack Xtreme (zestaw 10 GB, 8 iteracji) to kolejny test, który wyświetla czas trwania testu – należy jednak zachować ostrożność, ponieważ jest to jeden z najbardziej intensywnych, jeśli nie najbardziej intensywnych testów obciążenia procesora, jakie istnieją. Zalecałbym ograniczenie PPT, EDC i TDC w BIOS-ie podczas uruchamiania tego testu (na przykład nie sądzę, aby mój 9950X3D przeszedł ~250–260 W przy maksymalnej mocy, podczas gdy Linpack osiągnął taki wynik: https://imgur.com/a/AGP4QI3 ). #1.3 Podsumowanie testów stabilności Podczas testowania z konfiguracjami TM5 1usmus v3 i/lub Ryzen3D@anta777 zaleca się minimum +25 cykli (czas działania na cykl zwiększa się o pojemność pamięci), a następnie 3+ cykle absolut@anta777 i/lub extreme@anta777 jako wstępne testy, aby upewnić się, że czasy i VDD są prawidłowe. Po przejściu testów TM5 bez błędów, moim następnym wyborem jest Karhu z pamięcią podręczną procesora: włączoną na noc. Zwykle dążę do 50 000% pokrycia lub minimum 12 godzin. Jeśli uważasz, że możesz zaostrzyć czasy i obniżyć napięcia lub zmienić inne wartości, aby zwiększyć wydajność pamięci po wykonaniu powyższych czynności, zrób to teraz i ponownie uruchom ten sam test i czasy trwania testu. Po osiągnięciu zadowalających wyników lub przekonaniu się, że osiągnąłeś limit dostrojenia pamięci, wykonaj ostateczne testy stabilności. 2-3 różne konfiguracje TM5 (więcej informacji na temat różnych konfiguracji można znaleźć w wątkach podlinkowanych poniżej) 4h-8h na konfigurację. Karhu 24h+ Y-Cruncher - FFTv4 + N63 + VT3 8h+ ---- #2 AM5 DDR5 Ogólne wytyczne i uwagi Poniżej znajduje się post autorstwa gupsterg, który początkowo był postem skupionym na optymalizacji PBO na rdzeń, ale rozrósł się do zbioru niemal wszystkiego, co należy i czego nie należy robić w przypadku pamięci, rozrzuconych w głównym wątku AMD DDR5 OC na overclock.net (który w tej chwili ma ponad 28 000 odpowiedzi - ale nie ma podsumowania ustaleń i ogólnych wytycznych, chociaż są gdzieś tam). Pierwsze 3 odpowiedzi są często aktualizowane o informacje na temat DDR5 i optymalizacji PBO. -=: AMD Ryzen Curve Optimizer Per Core :=- | Overclock.net Poniżej znajduje się główny wątek ze wszystkim, co dotyczy DDR5. AMD DDR5 OC i wątek stabilności pamięci 24/7 dziennie | Overclock.net (Prawie) wszystko, co cytuję poniżej, można znaleźć w powyższych wątkach. ---- Lista oszustw dotyczących dostrajania DDR5 — podsumowanie autorstwa gupsterga. Zawiera niektóre z jego własnych ustaleń, a także notatki od Veii i anta777 — dodałem również kilka słów z własnych ustaleń, a także post, na który trafiłem w głównym wątku DDR5 OC (dodam je kursywą) To są wskazówki, a nie prawo, więc sprawdź wydajność i stabilność, mogą być błędy. Obejrzyj test pamięci RAM Kahru MB/s (najedź myszką na zasięg, aby zobaczyć, lub użyj KGuiX). Test pamięci RAM Kahru musi być uruchomiony co najmniej ~15 min, aby zobaczyć lepiej utrzymane MB/s, nawet po 15 min może wzrosnąć o ~0,5 MB/s, po 15 min wzrost jest mniejszy, ale zobaczysz jeden, ~30in do 45min ~0,1 MB/s i nadal może rosnąć powoli. Wykonaj testy porównawcze, takie jak AIDA64 Memory, Super Pi, PyPrime. W serii 9000 wykonaj AIDA64 z zaawansowanymi prefetcherami i wyłączonymi zasadami retencji pamięci podręcznej, zobacz niżej w tej sekcji, jak to zrobić. Gdzie jest wiele opcji ustawienia taktowania pamięci DRAM, jedna może być bardziej optymalna niż druga, więc po prostu wypróbuj, co działa najlepiej. tCL = Ustaw jako pożądane, może być tylko parzyste. Niższe wymaga więcej VDD tRCD = Ustaw jako pożądane, w menu AMD Overclocking oddziel tRCDWR i Można ustawić tRCDRD, wartość jest wprowadzana jako szesnastkowa, nowsze UEFI jest dziesiętne. Zbyt ciasne tRCDWR może stracić wydajność w niektórych testach porównawczych, dane ZIP. Optymalne wydaje się być około tRCDWR 16 do 20. tRP = Najniższe tCL+4, luźne tRP=tRCD. Jeśli TM5 zgłasza błędy i każda wprowadzona zmiana powoduje tylko kolejny błąd, spróbuj tRP = tRCD, jeśli użytkownik ustawił tRP < tRCD. tRAS = Optymalne tRCD+tRTP+4 lub 8, tRAS=tRCD+16 (patrz post), ścisłe tRCD+tRTP (patrz post), tylko jeśli tRC=tRCD+tRP+tRTP, tRC-tRP (patrz zrzut ekranu profilu UEFI Defaults/JEDEC w notatkach). tRC = Najniższe tRP+tRAS, luźniejsze >=tRCD+tRP+tRTP, tRCD+tRP+tRTP+2 może być optymalne, ponieważ MB/s poprawia się w Kahru w porównaniu z tRCD+tRP+tRTP, tRP+tRAS (zobacz zrzut ekranu profilu UEFI Defaults/JEDEC w notatkach). tWR = Najniższe 48, wielokrotność 6. tREFI = Ustaw jako pożądane, oblicz wielokrotność 8192, dane wejściowe w BIOS-ie to calc-1, wyższe (luźniejsza wartość) daje zyski, czas wrażliwy na temperaturę, niższy w przypadku problemu z ciepłem. tRFC = Ustaw jako pożądane, wielokrotność 32, dane wejściowe w BIOS-ie to calc-1, patrz niżej w sekcji, czas wrażliwy na temperaturę, zwiększ w przypadku problemu z ciepłem. tRFC2 = Używane w AM5, zapewnia integralność danych przy wysokiej temperaturze DIMM, >85°C, należy potwierdzić sposób obliczenia, pozostaw na Auto. tRFCsb = Używane w AM5, należy potwierdzić sposób obliczenia. tRTP = Ustaw jako pożądane, niższe niż 12 niestabilny. tRRDL = Optymalny 8 lub 12. Niższy niż 7 nie jest zalecany, ponieważ tWTRL=tRRDL*2 tRRDS = Optymalny 8. Wszystko poniżej 6 nie ma sensu, ponieważ tFAW = tRRDS*4 i tWTRS=tRRDS/2 tFAW = Optymalny 32. tRRDS*4 tWTRL = Optymalny 16, jeśli ustawienie jest pożądane, obserwuj tWTRL<=tWR-tRTP, bezpieczne obliczenie tRDRDscl+7 = tCDDL, tWTRL=tCCDLx2 (zobacz zrzut ekranu profilu UEFI Defaults/JEDEC w notatkach). tWTRL=tRRDL*2 tWTRS = Optymalny 4 lub 3, bezpieczne obliczenie tRDRDscl+7 = tCDDL, tWTRS=tCCDL/2 (zobacz zrzut ekranu profilu UEFI Defaults/JEDEC w notatkach). tWTRS=tRRDS/2 tRDRDscl = Ustaw jako pożądane, niższe niż 4 niestabilne, 7 lub 8 może być idealnym punktem dla wydajności/stabilności. tRDRDsc = [Auto] wynosi 1, obniżenie nie jest możliwe. tRDRDsd = Dotyczy tylko dwustronnych modułów DIMM, ustaw jako pożądane, dopasuj do tRDRDdd. tRDRDdd = Dotyczy tylko modułów multi rank (4xDIMM lub 2xDual Rank DIMM), ustaw jako pożądane, dopasuj do tRDRDsd. tWRWRscl = Dopasuj do tRDRDscl, 7 lub 8 może być najlepszym rozwiązaniem dla wydajności/stabilności, bezpieczne kalkulacje = ((tRDRDscl+7) * 2)-7 (zobacz zrzut ekranu profilu UEFI Defaults/JEDEC w notatkach), ustawienie na 1 zostało zgłoszone jako utrata wydajności. tWRWRsc = [Auto] wynosi 1, obniżenie nie jest możliwe. tWRWRsd = Dotyczy tylko dwustronnych modułów DIMM, ustawionych jako tRDRDsd+1, dopasuj do tWRWRdd. tWRWRdd = Dotyczy tylko modułów multi rank (4xDIMM lub 2xDual Rank DIMM), ustawionych jako tRDRDdd+1, dopasuj do tWRWRsd. tWRRD = Najniższy 1, 1DPC jednostronne moduły DIMM dążą do 1, 2DPC lub dwustronne moduły DIMM dążą do 2. tRDWR = Większy lub równy 14, 15 dla 1DPC, 16 dla 2DPC. tCWL = Brak ustawienia, reguła „Auto” powoduje, że jest to tCL-2 tREFI = wielokrotności 8192 -1 w BIOS-ie, na przykład prawidłowe wartości: 65535 (8192*8-1), 57343 (8192*7-1), 49151, 40959 itd. tRFC = zależy od układu scalonego RAM (innymi słowy; producenta pamięci DRAM, np. SK Hynix A-die/M-die, Samsung) zobacz tabelę ns układów scalonych DDR5 tRFC IC, aby uzyskać więcej informacji o każdym układzie scalonym RAM. tRFC Calc -> simple calc -> tRFCns*MCLK[GHz] Przykład: SK Hynix A-die tRFCns 120 przy 6200MT/s 1:1 -> MCLK=3,1GHz -> tRFC=3,1*120 = 384 Przykład: SK Hynix M-die tRFCns 160 przy 6400MT/s 1:1 -> MCLK=3,2GHz -> tRFC=3,2*160 = 512 Według wątku na overclock.net rzeczywiste dane wejściowe BIOS-u to tRFC w wielokrotnościach 32 -1 input BIOS -> tRFC=32*12-1=383, jednak rzadko widzę, żeby ktoś przestrzegał tej zasady. SCL widzą spadek wydajności do 5/5 - wpływa na przepustowość odczytu/zapisu #3 Obserwacje osobiste - ustawienia BIOS-u i wyciągnięte wnioski, które mogą poprawić wydajność UCLK DIV1 MODE - ustawiając prędkość DRAM >6000, to ustawienie musi być ustawione na UCLK=MCLK, w przeciwnym razie BIOS domyślnie przejdzie w tryb 2:1, co znacznie zmniejszy wydajność. Można to sprawdzić za pomocą ZenTimings, gdzie MCLK powinno być takie samo jak UCLK. BankSwapMode to ustawienie, które można ustawić na Swap APU, zakładając, że iGPU jest wyłączone, w przeciwnym razie możesz mieć problemy ze stabilnością. Ustawienie BankSwapMode na Swap APU zmienia kolejność, w jakiej IMC uzyskuje dostęp do banków pamięci, co może potencjalnie poprawić wydajność w niektórych obciążeniach. Nie powinno to mieć wpływu na stabilność ani wymagać żadnego dostrajania taktowania - po prostu upewnij się, że iGPU jest wyłączone. GearDownMode (lub GDM), jeśli jest wyłączony, może zmniejszyć opóźnienie i zwiększyć przepustowość. Ma większy wpływ na procesory dual CCD. Zwykle wymagają nieco więcej VDD, luźniejszych SCL, jeśli użytkownik ustawił SCL <=4 (osobiście nie byłem w stanie uruchomić z SCL na poziomie 4/4, ale 5/5 działa, o ile dobrze pamiętam. Widziałem użytkowników z GDM Off, którzy korzystali z 4/4). PowerDown: Disabled może pomóc w stabilności GDM Off. Niektóre wyszukiwania w Google pokazują, że nowsze wersje Agesa (AMD BIOS) są zazwyczaj zoptymalizowane, dzięki czemu łatwiej jest uruchomić GDM Off. FCH Spread Spectrum ustawione na Disable - zwykle wyłączone, jeśli ustawione na Auto, ale ręczne wyłączenie usuwa potencjalne problemy. Napięcia VDD -> tCL 30 przy 6400MT/s dają prawie dokładnie takie samo opóźnienie jak tCL 28 przy 6000MT/s. Aby obliczyć tRFCns, czyli opóźnienie absolutne dla dostępu do pamięci DDR w ns przy użyciu szybkości transmisji danych (MT/s), można użyć następującego kalkulatora opóźnienia pamięci RAM. Przetestuj kalkulator z danymi wejściowymi z powyższego; cl30 6400 i cl28 6000, aby zobaczyć rzeczywistą różnicę opóźnień między nimi. Dlaczego mogą być uruchamiane przy podobnych napięciach, będzie oczywiste. Jeśli masz zestaw, który jest reklamowany jako EXPO 6000MT/s cl30 przy 1,4 V, może potencjalnie działać stabilnie przy VDD 1,3 V w zależności od bin (podobnie jak procesory AMD nie mają zoptymalizowanych wartości CO). Producenci potrzebują zapasu, aby upewnić się, że wszystkie moduły DIMM mogą działać z reklamowaną prędkością. Oto przykład mojego zestawu 2x16GB 6000MT/s CL28 1.4V SK-Hynix A-die z 6400 1:1 CL30 z dokręconymi trzecimi kośćmi przy 1.38V vdimm/vddq/vddio https://imgur.com/a/wk9Wz2U zrzut ekranu powyżej pokazujący, że mój Linpack Xtreme został uruchomiony z tymi samymi czasami i napięciami (niewystarczający test obciążeniowy, aby sprawdzić napięcia, ale masz pojęcie). Uruchomiłem ten sam zestaw z tymi samymi czasami, ale 1.35V, chociaż tylko 3 cykle TM5 Ryzen3D przed zatrzymaniem, więc nie warto tego publikować. Nie napotkałem żadnych błędów - mogę zaktualizować post później, jeśli będę chciał przeprowadzić właściwy test stabilności). Dla użytkowników płyt głównych MSI MAG: Nie dotykaj niczego w menu AMD Overclocking (tego, które wyświetla ostrzeżenie) poza wartościami Nitro. Samo testowanie ustawienia profilu EXPO za pomocą AMD Overclocking zablokuje określone napięcia do czasu zresetowania CMOS. To był powód, dla którego uruchomiłem swoje czasy przy 1,35 V, ponieważ ustawienie SK Hynix 2x16 GB (widoczne tylko wtedy, gdy płyta główna wykryje zestaw SK Hynix) obsługuje 1,35 V vdimm/vddq/vddio. Edit4* Dobrym nawykiem w przypadku błędów podczas testowania pamięci jest uruchomienie poleceń systemu Windows, które wyszukują uszkodzone pliki i jeśli jakieś znajdą, spróbują je naprawić. W przypadku BSOD podczas testu obciążeniowego lub BSOD z powodu pamięci ogólnie, zalecam zawsze uruchamianie poleceń jako pierwszej czynności po ponownym uruchomieniu systemu Windows. Otwórz program PowerShell z uprawnieniami administratora i. uruchom następujące trzy polecenia jedno po drugim: DISM /Online /Cleanup-Image /ScanHealth DISM /Online /Cleanup-Image /Restorehealth sfc /scannow Zazwyczaj każde polecenie trwa od 15 do 3 minut. EndEdit4** Można znaleźć o wiele więcej informacji w wątkach podlinkowanych na overclock.net Mam nadzieję, że to pomoże niektórym z was w waszej podróży dostrajania pamięci. Komentarz Edi2* użytkownika u/Delfringer165 Pierwszy komentarz odnosi się do filmu opublikowanego przez Buildzoid, w którym omawia on tRC i tRAS, które nie przestrzegają reguł DDR5, zobacz tRAS na procesorach AMD AM5 jest dziwny. Jeśli chodzi o testowanie tRAS przez buildzoid, jedyne, co udowodnił, to to, że jeśli tRC ma wartość minimalną, to tRAS nic nie robi (tak widzę te dane testowe). Niski trc może poprawić niektóre testy porównawcze, takie jak pyprime 4b, ale nie pomoże w testach porównawczych procesora ani w testach porównawczych gier, z tego, co testowałem. Testowałem z wyłączonym GDM, może przeprowadzisz również kilka testów z wysokim/niskim trc i ponownie z niskim trc (jedyne, co Veii stwierdził, to że jeśli tRAS jest zbyt niski = zapętlony, a zbyt wysoki = złamany czasowo). BZ używał też jakiegoś rodzaju losowych/expo thingy wartości tras i trc. Z mojego zrozumienia wynika, że Tfaw= trrds*4 nie jest już aktualne i zawsze powinno wynosić 32, chyba że uruchomisz coś takiego jak trrds 6 lub 4, niższe może być lepsze (zdaniem Veii jest tRRD_S 8 i tFAW 32 na UDIMM, na zawsze). To pasuje do cytatów dotyczących tych czasów podanych w cytacie DDR5 Cheat List. Jeśli chodzi o twtrl z moich testów, niezależnie od trrds i trrdl, zawsze powinno wynosić 24. Obecnie testuję niektóre ustawienia scl, dla mnie scl na 5 = trochę lepsza wydajność procesora/ i 5&17 trochę lepsza wydajność w testach porównawczych GPU+procesora/testach porównawczych gier. (Uruchamianie 48gb m-die gdm off) Ponieważ trrds trrdl twtrl i scl w jakiś sposób wchodzą w interakcje z ccdl i ccdlwr/ccdlwr2, myślę, że prawdopodobnie zależą od systemu/IMC. Możesz też dołączyć wersję 12.3 TM5 od Veii, zanim stała się zamknięta (możesz przeczytać więcej w wątku Testowanie z TM5 na OCnet). Jest naprawiona dla Intela (poprawki ładowania rdzenia p/e i poprawki pliku stronicowania) i zawiera konfigurację 1usmus ustawioną na 25 cykli, ale musisz sam uzyskać inne konfiguracje (absolute musi być edytowana na podstawie rdzeni i jest ustawiona domyślnie na 8 rdzeni, x3d&ddr5) Edycję konfiguracji TM5 można wykonać, otwierając pliki .cfg za pomocą edytora .txt Długość testu TM5 wynosi zawsze cykle, min. 25 dla wersji stabilnej. Koniec edycji2** Jak dotarłęś do końca to gratuluje .(rezszte linków powklejam puźniej teraz jade po 4080 )
-
-
Aktywni użytkownicy
Rekomendowane odpowiedzi