Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, leven napisał(a):

Wygląda na niepoprawnie wykonany socket. Procesora nie da się odwrotnie zamontować, bo są duże boczne wypustki, ale te przygniecione skrawki plastiku pokazują, że socket jest niedopasowany do kształtu procesora. Pewnie procesor nie dociskał do pinów jak należy i prąd wypalił materiał.  No i użytkownik stratny, bo takich reklamacji sklep nie przyjmie :(

Chyba W Polsce, w kazdym cywilizowanym kraju normalnie przyjmuja na gwarancji.

Opublikowano

@Joloxx9 Ale co niby przyjmą? Procka nie bo Twoja wina że wsadziłeś do takiej płyty. A płyty pewnie też nie, bo powiedzą że to przez spalenie plastiki popękały. Jak byś oddał płytę z takim socket zanim włożyłeś procka to owszem, ale tu raczej pozamiatane.

Opublikowano
13 minut temu, Pitt_34 napisał(a):

A widzisz wykonanie socketu ? nie, nie widzisz i nie zobaczysz bo masz niebieskie klapki na oczach.

Ostatnio oglądałem na YT film z fabryki MSI.

Pokazane jest tam że socety przychodzą na gotowca, więc maszyny tylko lutują do płyty. MSI ich nie produkuje. 

Opublikowano

@Ozone Na Bogato :D Ale płyta MSI, sprawdź socket :D

Teraz, RTX5090 napisał(a):

Pokazane jest tam że socety przychodzą na gotowca, więc maszyny tylko lutują do płyty. MSI ich nie produkuje. 

Owszem. Do Intel jest tak samo. Ale co z tego? To MSI robi kontrole jakości swoich płyt. AMD tam nie wpada...

Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Ozone Na Bogato :D Ale płyta MSI, sprawdź socket :D

o co chodzi bo ja nie w temacie? widziałem tylko na reddicie że komuś wczoraj procek się "sfajczył" :)

Opublikowano
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

To MSI robi kontrole jakości swoich płyt. AMD tam nie wpada...

też to było na filmie. Do każdej płyty wkładany jest proc i system jest uruchamiany i testowany. 

Więc zostaje rozerwanie gniazda po wyjęciu testowego procka. 

Opublikowano
1 minutę temu, Ozone napisał(a):

ja dzisiaj też składam :)

+ lian li o11d evo + 4090

20241114_122945.jpg

Fajny sprzecior, ale jakos stracilem exictement po obejrzeniu tego wideo

Myślę, że AMD w dalszym ciagu nieco kuleje jeżeli chodzi o spadki FPS i ladowanie niektorych rzczy. Czekałem na jego rewiew i czy uda mu sie ukazac ze 14900k jest lepszy od 9800x3d i mu sie udalo. Znalazl slabe strony 9800x3d. Myśle, że jakbym mial cos zmieniac to plyte glowna na te z ECLK, sa juz od 1400zl, bo wydawac 2400 na nowego proca troche sporo. 

Ale zestawik masz spoko 

Opublikowano
1 minutę temu, Ozone napisał(a):

o co chodzi bo ja nie w temacie?

Jakieś uszkodzone sockety się trafiaja. Tzn albo się trafiaja albo właściciele uszkodzili. Ale lepiej sprawdzić czy nic tam nie odstaje przy plastikach.

• Upvote 1
Opublikowano
37 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Joloxx9 Ale co niby przyjmą? Procka nie bo Twoja wina że wsadziłeś do takiej płyty. A płyty pewnie też nie, bo powiedzą że to przez spalenie plastiki popękały. Jak byś oddał płytę z takim socket zanim włożyłeś procka to owszem, ale tu raczej pozamiatane.

Powiem tak, w Polsce 2 razy zglaszalem usterke, raz byl to modem, dostalem zwrot kasy, drugi raz byl to monitor sprawa skonczyla sie u rzecznika praw konsumenta, dostalem nowy monitor. 

W uk wymienialem kilka x grafike etc i nie bylo nigdy problemow, nawet jak mi sie zwyczajnie spalila.

Od tego jest gwarancja i to na nich lezy odpowiedzialnosc, zeby ewentualnie pokazac, ze to uzytkownik to uszkodzil. Ciebie jako uzytkownika nie interesuje, co wplynelo na co, jedno i drugie jest uszkodzone i nie nadaja sie do uzytku. Tak jak mowie, trzeba egzekwowac swoje prawa. A  w pierwszych 6 miesiacach dochodzic w szczegolnosci niezgodnosci towaru z umowa. 

Opublikowano

@Joloxx9 Yyy... Tak sobie wkręcaj w kwestii wymiany spalonego procka i płyty przez złe włożenie do socket :)

Tak samo jak byś kupił wypasiony oled, ale w drodze z auta do domu by spadł i pękł. Według Twojej teorii powinni wymienić bo co Cię to obchodzi :D

Opublikowano

O 7 z rana nowe ogłoszenie pojawiło sie za 3300zł i już za chwile ktoś kupił i wpłacił na olx, chryste :E 

Następnym razem nie będę unosił się dumą jak jest tyle przepłacających frajerów

Ani nawet nie chce myśleć co się będzie działo jak wyjdzie RTX 5090 jeśli nawet w Polsce jest na tyle bogaczy, żeby płacić 1000zł powyżej MSRP za 9800X3D który wcale nie nokautuje 7800X3D żeby tak sie o niego zabijać :D 

Opublikowano (edytowane)

Może jest sporo osób takich jak ja , że się przesiadają z 5800x3d z tym że ja nie przepłaciłem 😁 ciekawe jak teraz cena będzie wyglądać. Teraz poszła fama w świat że 9800x3d się palą , więc może dostępność się zwiększy 🤪

Edytowane przez boban666
Opublikowano
16 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Od tego jest gwarancja i to na nich lezy odpowiedzialnosc, zeby ewentualnie pokazac, ze to uzytkownik to uszkodzil. Ciebie jako uzytkownika nie interesuje, co wplynelo na co, jedno i drugie jest uszkodzone i nie nadaja sie do uzytku. Tak jak mowie, trzeba egzekwowac swoje prawa. A  w pierwszych 6 miesiacach dochodzic w szczegolnosci niezgodnosci towaru z umowa. 

Nawet jeśli sam fizycznie uwalisz sprzęt podczas montażu etc?

Opublikowano
41 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Fajny sprzecior, ale jakos stracilem exictement po obejrzeniu tego wideo

Myślę, że AMD w dalszym ciagu nieco kuleje jeżeli chodzi o spadki FPS i ladowanie niektorych rzczy. Czekałem na jego rewiew i czy uda mu sie ukazac ze 14900k jest lepszy od 9800x3d i mu sie udalo. Znalazl slabe strony 9800x3d. Myśle, że jakbym mial cos zmieniac to plyte glowna na te z ECLK, sa juz od 1400zl, bo wydawac 2400 na nowego proca troche sporo. 

Ale zestawik masz spoko 

W koncu moglem to obejrzc, troche kubel zimnej wody dla mnie :E Chyba czas przysiasc nad moim prockiem i wycisnac z niego pare MHZ wiecej :) 

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Czekałem na jego rewiew i czy uda mu sie ukazac ze 14900k jest lepszy od 9800x3d i mu sie udalo.

To musisz czekać na 9950x3d. Bedą się tekstury 1.5s zamiast 2.5 ładować podobnie jak 14900ks:)

Czyli 14900ks direct die z delidem 6gzh all core z ramami 8000 jednak lepsze:) Takie testy to chyba jako ciekawostka :)

@Joloxx914700kf też bym nie zmieniał, zwłaszcza w 3440x1440

Edytowane przez wrobel_krk
  • Like 2
Opublikowano
6 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

Czyli 14900ks direct die z delidem 6gzh all core z ramami 8000 jednak lepsze:)

Teraz pytanie, czy na świecie dokładnie taki konfig ma więcej niż 10 osób? :) Działające na co dzień stabilnie, nie na teścik do YT. 

• Upvote 1
Opublikowano
25 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Joloxx9 Yyy... Tak sobie wkręcaj w kwestii wymiany spalonego procka i płyty przez złe włożenie do socket :)

Tak samo jak byś kupił wypasiony oled, ale w drodze z auta do domu by spadł i pękł. Według Twojej teorii powinni wymienić bo co Cię to obchodzi :D

Nic nie wkrecam tylko tak jest, moze sie myle i w Polsce nadal nie egzekwuje sie wlasnych praw. Mowimy o dwoch roznych rzeczach, popatrz co sie stalo w USA jak nowegg i asus walil ludzi na gwarancjach, przyszedl Steve i pozamiatal.Mowie z doswiadczenia i tyle z offtopu.