Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Ogider

Rekomendowane odpowiedzi

@Umpero Wydajnościowo, to 1:1 najszybsze jest ciasne DDR5-6200, a później dopiero właśnie DDR5-7800/DDR5-8000.

W zależności co komu zadziała lepiej i od strzała. Do wyboru do koloru, jak to mówią ;)

Wiele zależy tutaj od płyty głównej oraz procka.

...

Przy okazji wrzucę tutaj moje nastawy na DDR5-6200, nastawione na najwyższą wydajność, przy zachowaniu możliwie niskich napięć:

922penz8.png

Oraz przypomnę bezpieczne/podstawowe/łatwe nastawy Hynix'ów dla AM5, które wszystkim powinny ruszyć od strzała:

Napięcia
VDDIO / VDD / VDDQ: 1.35V
VSOC: 1.25V

MCLK 3000 / FCLK 2000 / UCLK 3000

Timingi
tCL: 30
tRCD: 36
tRP: 36
tRAS: 30
tRC: 66
tWR: 48
tREFI: 50000
tRFC: 500
tRFC2: 400
tRFC4: 300
tRTP: 12
tRRD_L: 8
tRRD_S: 4
tFAW: 20
tWTR_L: 16
tWTR_S: 6
tRDRDSCL: 4
tRDRDSC: 1
tRDRDSD: Auto
tRDRDDD: Auto
tWRWRSCL: 4
tWRWRSC: 1
tWRWRSD: Auto
tWRWRDD: Auto
tWRRD: 2
tRDWR: 16

W zależności od szczęścia w loterii krzemowej, to powyższe nastawy powinny również bez problemu wskoczyć na DDR5-6200 i FCLK 2066, ale bezpiecznie przyjmuje się DDR5-6000 jako podstawę.

...

@sniper76 Nadal uważam, że świetne są te Twoje Ares'y w Gelidzie :D

• Like 2
  • Thanks 5
  • Upvote 1

24 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Już Cię gościu nie lubię... bo są piękne :DDzięki Bogu nie widzę wersji 2x32GB więc nie będę rozmyślać 😂😂

Tu pisze, że są 2x32 GB :Up_to_s: Do sklepu marsz ! ;D

https://ithardware.pl/aktualnosci/klevv_wprowadza_nowe_pamieci_cras_v_rgb_kit_with_ddr5_8400-30771.html

https://www.amazon.com/KLEVV-2x32GB-6000MHz-Gaming-Desktop/dp/B0CX8MXZP2?th=1

Edytowane przez leven

@Umpero

Ustawisz 1:1 czyli kontroler pamięci w CPU (IMC) np 3000MHz i RAM 3000MHz (6000MHz efektywne) to pracują na tym samym poziomie wydajności. Dalej 1:2 kontroler masz 1500MHz, a RAM pozostaje 3000MHz i tracisz na wydajności na poziomie IMC.

Dla ramek 8000MHz (4000 rzeczywiste taktowanie) musisz IMC ustawić 1:2 czyli 2000MHz.

Edytowane przez sniper76

@Umpero Chodzi o prędkość kontrolera pamięci w procesorze. Tryb synchroniczny 1:1, to taki odpowiednik Intel'owskiego Gear 1.

Do prędkości pamięci DDR5-6000, większość kontrolerów jest w stanie pracować z taką samą prędkością jak moduły pamięci, czyli 3000MHz. Powyżej tej prędkości, ściana dla trybu synchronicznego zaczyna się przy prędkości modułów odpowiednio DDR5-6200 lub DDR5-6400, dlatego stabilnym max'em uznaje się ciasne DDR5-6200.

Powyżej prędkości DDR5-6400 modułów pamięci, kontroler w procesorze, dla zachowania stabilności działania, jest przełączany w tryb asynchroniczny 1:2, wymuszający połowę prędkości taktowania modułów pamięci.

Dlatego też wszystkie inne prędkości modułów pamięci, zaczynając od DDR5-6400, a kończąc na DDR5-7600, będą za każdym razem wolniejszym ustawieniem od dobrze ustawionego DDR5-6200.

Dopiero wyższe prędkości modułów są w stanie zniwelować ten wydajnościowy kaganiec nałożony na kontroler pamięci w procesorze.

32 minuty temu, RemiKo napisał(a):

Przy okazji wrzucę tutaj moje nastawy na DDR5-6200, nastawione na najwyższą wydajność, przy zachowaniu możliwie niskich napięć:

922penz8.png

Bardzo Ci dziękuję Kolego. Dzięki Tobie w końcu ustawiłem tak jak marzyłem ;)  Jeszcze nie testowałem, przepisałem kilka pierwszych ustawień a reszta jest z automatu.

a97e0c8afbb08.jpg

Edytowane przez sert

@sert Miło mi :)

Jak ustawisz resztę nastaw, a najważniejszym z nich obecnie jest tREFI, które obecnie Cię mocno blokuje, to jedynie co, to kontroluj temperaturę modułów, tak aby nie przekraczać 55 stopni ;)

Da to największą pewność, że wszystko będzie działało stabilnie.

Aha, karta graficzna może dodatkowo podgrzewać moduły pamięci, dlatego podczas samych memtestów (najlepiej TestMem'em 5) pamięci mogą nie sypać, a podczas gry mogą zacząć się krzaki.

Wtedy jak coś, to wrzuć tREFI na 50000 i powinien być spokój ;)

6 minut temu, RemiKo napisał(a):

@sert Miło mi :)

Jak ustawisz resztę nastaw, a najważniejszym z nich obecnie jest tREFI, które obecnie Cię mocno blokuje, to jedynie co, to kontroluj temperaturę modułów, tak aby nie przekraczać 55 stopni ;)

Nie ma co przesadzać z temperaturą. Jest jeszcze zwykle trochę zapasu powyżej 55 stopni;)

@Kelam W sumie racja, bo większości te moduły na Hynix'ach A-die latają stabilnie nawet przy powyżej 60 stopniach.

Po prostu nie każde moduły są tak samo czułe na temperaturę. Akurat Ares'y od zawsze jakoś lepiej sobie radziły pod tym względem ;)

...

EDIT:

@sniper76 Zasłyszane info od Buildzoid'a z kanału:

https://www.youtube.com/@ActuallyHardcoreOverclocking

Prywatnie sam nigdy nie posiadałem innych mobasów na AM5 DDR5 niż właśnie ASUS'a

EDIT2:

W 18:10 minucie na materiale:

Edytowane przez RemiKo

53 minuty temu, RemiKo napisał(a):

Powyżej prędkości DDR5-6400 modułów pamięci, kontroler w procesorze, dla zachowania stabilności działania, jest przełączany w tryb asynchroniczny 1:2, wymuszający połowę prędkości taktowania modułów pamięci.

Dlatego też wszystkie inne prędkości modułów pamięci, zaczynając od DDR5-6400, a kończąc na DDR5-7600, będą za każdym razem wolniejszym ustawieniem od dobrze ustawionego DDR5-6200.

Ale rozumiem, że jeśli kupię pamięci np DDR5-6400 i wyżej taktowane to mogę je ustawić tak aby pracowały na niższej częstotliwości i w trybie 1:1?
Druga kwestia to czy biorąc pamięci, które nie posiadają profilu EXPO, ale są na liście obsługiwanych pamięci dla danej płyty to będą poprawnie działać? Wtedy tylko kwestia tego, że sam będę musiał je ręcznie ustawić ?

@Umpero AD.1 Tak, jak najbardziej :) Po prostu kup sobie coś na Hynix'ach A-die, najlepiej z profilem EXPO i dodatkowo ustaw te pamięci ręcznie ;)

AD.2 Muszą działać, tym bardziej że producent sam je przetestował oraz walidował na swojej płycie.

AD.3 I tak, i nie. Wszystko zależy od tego jaki profil XMP3.0 trafisz ;)

Zasada ogólnie jest taka, aby brać moduły z jak najniższym tRCD, czyli drugim po tCL timingiem.

Aby się tego dowiedzieć, to wypadałoby przejrzeć wszystkie datasheet'y wybranych modułów.

Kolejną zasadą jest kupno najtańszych i chyba nie wiem, czy czasem nasze rodzime GoodRAM'y nie byłby najlepszym wyborem. Wszystko w sumie chyba zależy od ledów RGB i czy nam na nich zależy ;)

2 godziny temu, Ogider napisał(a):

Mi bardziej chodziło o inną sprawę związaną z OC pamięci.

Czyli wysoki zegar i zaciskanie timingów i nie tych podstawowych ale dalszych. Samo 8000 to już jest podbicie napięcia i co za tym idzie ogarnięcie chłodzenia(jeszcze nie jest problem oczywiście), teraz dodaj jeszcze podnoszenie napięcia aby zaciskać timingi.

Przy 6000-6400 te volty które byś pompował w wysoki zegar mogą pójść w zaciskanie.

Rozumiem, kiedys tez tak myslalem. Ale te timingi sa ograniczone, dalesze zacisnienie wartosci przenoszenia bitow nie powoduje wzrostu wydajnosci a czesto spadek albo wiekszy narzut na CPU.. Generalnie jedyne co daje zmienna wartosc przy niższym taktowaniu to 4 pierwsze timingi ktore odpowiadaja czestotliwosci, jak wiesz 6000 to cl28, niekiedy cl26. 6k@CL26 odpowiada 7800@cl34. i 3 nastepne czyli zapis tRCDWR, randomowy odczyt itp. tzw pierwszorzedne timingi. Potem jest jeszcze tylko do zmiany tRFC i tREFI. Odpowiada to ogolnemu opoźnieniu. Np generalnie limit najszybszych kosci hynix Adie to 120, podbijajac mocno napiecie mozna go nieco przekroczyc ale to jest ta wartosc. Przy 8000mhz taktowanie to 4000 pokazuje to CPUZ chocby. Jezeli dasz np 480 tRFC to 480/4(4000) =120ns. Analogicznie dla 7800Mhz 480 da wieksza wartosc juz nie 120, a 123,07ns. Jezeli przejdziesz do 6000 i uzyjesz tRFC 480 to opóźnienie ns jest wyższe 160ns. Wynika to z faktu 480/3(3000) =160ns Dlatego mozesz nieco zacieśnic ten timing, najnizszy jaki widzalem przy 6000 to tRFC 384. Co odpowiada 128ns, czyli i tak wyzsze niz przy 7800/8000. I tam juz nic nie ma reszta timingu jest taka sama, w ten sam sposob zaciesniona. tRP to czas przejscia 8-12 nie robi roznicy duzej itp. Jezeli chcesz poagadac na ten temat zawsze mozesz napisac pytania info cokolwiek tutaj w temacie oc ddr5

Edytowane przez maxmaster027

22 minuty temu, RemiKo napisał(a):

Zasada ogólnie jest taka, aby brać moduły z jak najniższym tRCD, czyli drugim po tCL timingiem.

Aby się tego dowiedzieć, to wypadałoby przejrzeć wszystkie datasheet'y wybranych modułów.

Kolejną zasadą jest kupno najtańszych i chyba nie wiem, czy czasem nasze rodzime GoodRAM'y nie byłby najlepszym wyborem. Wszystko w sumie chyba zależy od ledów RGB i czy nam na nich zależy ;)

Musi być choinka :czapeczka:

Poniżej to co podaje lista QVL producenta płyty.
1. Corsair Dominator Titanium 30-36-36-76
2. ADATA XPG Lancer 32-39-39-89
3. Kingston Fury Renegade 32-39-39-80
4. Corsair Vengeance 32-39-39-76

Czyli wychodzi na to, że najlepsze to Dominatory, ale też najdroższe.

Edytowane przez Umpero

3 godziny temu, RemiKo napisał(a):

Jak ustawisz resztę nastaw, a najważniejszym z nich obecnie jest tREFI, które obecnie Cię mocno blokuje,(...)

Ustawiłem, system podniósł się nawet z CL28, 3 rząd pominąłem (jest na auto) bo któraś wartość Twoich nastaw nie pozwalała (w tej konfiguracji z CL28) komputerowi się uruchomić.

3 godziny temu, sniper76 napisał(a):

A teraz to mnie zagiąłeś panie z tym że tylko mobasy Asusa pozwalają wbić tFAW16 🤫

Chyba jednak nie, na Asrocku też może być 16.

653652a901d97.jpg

(Edit) Niestety powyższe ustawienia nie są stabilne z CL28 TestMem5 sypie błędami.

Edytowane przez sert

3 godziny temu, RemiKo napisał(a):

@Umpero Wydajnościowo, to 1:1 najszybsze jest ciasne DDR5-6200, a później dopiero właśnie DDR5-7800/DDR5-8000.

Tylko pamietaj do tego dopisywac:

*nie dotyczy 1 mieszkania pod Warszawa :E

Jak mialem chwile AMD i sie bawilem, to nijak 7600 nie chcialo byc nawet blisko 6400. Takze sam uwazam, ze jak dobrze 8000-8200 nie da rady zrobic, to lepiej sie bawic w 6400.

szkoda że takie fajne posty zginą tu w natłoku codzinnych

to wszystko powinno być w dziale OC ram na aM5

z tego co ostatnio miałem to wszystko tanie jest na a-die, czy to adata czy lexar czy goodram

z tym że goodrama teoretycznie można trafić ze starych zapasów na m-die, parę osób z pół roku temu takie miało, jeszcze lama pisał do goodrama wtedy jak już mdie niby nie były produkowane..

dokłądnie jak wyżej mądrzejsi napisali, brać co najtańsze, w 99% jest na adie, goodramy były ostatnio po 390zł, corsair na non stopie na promocjach amazon, vide pepper