Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To Ci zamówię, a sobie opłacisz i trafisz taką sztukę, jakiej ja nie dostanę po 3 kolejnych zamówionych :E . Mam taki strzał w pierwszym egzemplarzu zawsze, jak biorę nówkę ... Obecny to używka więc, los na loterii jeszcze mam :E 

Edytowane przez NoviAMG
  • Haha 1
Opublikowano
19 minut temu, NoviAMG napisał(a):

Fakt, myślałem, że wrócił do pierwotnego ramu co miał, stąd pomyłka... 

Na forum oc pojawiają się wpisy z 9800x3d co -50 , clock +200mhz , sztuki z ostatnich rzutów. Nie mam pytań, chyba trzeba wziąć udział w losowaniu... 

Takie 5.5ghz+ na 1.1v wygląda kosmicznie. 

To ten pierwszy RAM właśnie ;) Nagle zaczął współpracować xD

CO -50 +200 hmmm... Ciekawe czy to testowane jakoś czy wbite do zrobienia SS i tyle ;p

Opublikowano

Śledzę temacik na redicie + forum overclock, od paru dni, i szczerze z nowych rzutów te procki są sporo fajniejsze, jak ktoś tam lubi poszaleć z oc. 

A to bardzo dziwne z tym ramem, może jakieś napięcie go blokowało ? 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, wkamil73 napisał(a):

Ja chyba po niedzieli zalosuję, choć jak znam moje szczęście w silikon lottery to będzie ziemniak 😅

Mialbys Asusa 5min i sprawdzony sp... :/

Ja mysle czy nie sprawdzic szczescia niedlugo...

Ale to kolegow puszczam przodem na testy :toast:

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
54 minuty temu, NoviAMG napisał(a):

A to bardzo dziwne z tym ramem, może jakieś napięcie go blokowało ? 

Wątpię, bo wcześniej mu pakowałem nawet więcej. Może BIOS pomógł ;) 

Jutro wbiję na swoim chamsko -35 all core, odpalę CB24 i jak przejdzie to puszczę VT3 na godzinkę czy dwie. Tylko nie wiem czy VT3 faktycznie wywali jak będzie za mało soczku.

Opublikowano
Godzinę temu, NoviAMG napisał(a):

Fakt, myślałem, że wrócił do pierwotnego ramu co miał, stąd pomyłka... 

Na forum oc pojawiają się wpisy z 9800x3d co -50 , clock +200mhz , sztuki z ostatnich rzutów. Nie mam pytań, chyba trzeba wziąć udział w losowaniu... 

Takie 5.5ghz+ na 1.1v wygląda kosmicznie. 

Screenshot2025-02-01201540.thumb.png.7acea66b1991cb95b0f870ff7c26972a.png

Cinebencha mi przechodzi na -50, ale stabilne to to nie jest....

• Upvote 1
Opublikowano

Hej, jest ktoś w stanie powiedzieć co najlepiej wlaczyc aby wykorzystac 9800x3d w pelni? 200clock to na pewno, pytanie co jeszcze scalar na ile?  Uzywac curve GFX, Curve sdhape czy ten tradycyjny. 
Warto coś dłubnąć w RAM?
Mam Lexar Ares 6400 cl32 i działają stabilnie w XMP MEMCLK UCLK 2000 FCLK  a płyta MSI B650 Tomahawk WiFi najnowszy bios
image.png.d9701e51ebc22349474bd3dd7242bc68.pngimage.png.cf2b029393705221dc3bdf364f161a3a.png

Opublikowano
2 godziny temu, wkamil73 napisał(a):

Ja chyba po niedzieli zalosuję, choć jak znam moje szczęście w silikon lottery to będzie ziemniak 😅

Jak mnie naleci to kupię kilka sztuk z różnych sklepów i znajdę ten najlepszy SP w rozbiciu na rdzenie z najniższym VID :rotfl:

• Haha 4
Opublikowano
58 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Screenshot2025-02-01201540.thumb.png.7acea66b1991cb95b0f870ff7c26972a.png

Cinebencha mi przechodzi na -50, ale stabilne to to nie jest....

Testowałeś czymś poza CB? VT3 wywala Ci błędy jak jest niestabilnie czy coś jeszcze wrzucasz jednocześnie? ;)

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Nex1M napisał(a):

Hej, jest ktoś w stanie powiedzieć co najlepiej wlaczyc aby wykorzystac 9800x3d w pelni? 200clock to na pewno, pytanie co jeszcze scalar na ile?  Uzywac curve GFX, Curve sdhape czy ten tradycyjny. 
Warto coś dłubnąć w RAM?
Mam Lexar Ares 6400 cl32 i działają stabilnie w XMP MEMCLK UCLK 2000 FCLK  a płyta MSI B650 Tomahawk WiFi najnowszy bios
image.png.d9701e51ebc22349474bd3dd7242bc68.pngimage.png.cf2b029393705221dc3bdf364f161a3a.png

Jeśli chcesz wykorzystać 9800x3d w pelni najlepiej wlączyć/włożyć 5090 :)

37 minut temu, Adikon napisał(a):

Testowałeś czymś poza CB? VT3 wywala Ci błędy jak jest niestabilnie czy coś jeszcze wrzucasz jednocześnie? ;)

Nie no po prostu pokazalem, że też moge takie screeny zrobic. Napisalem, że to jest niestabilne. Wczesniej pisałem dla 8000:2000CL34 -33 CO all core, dla 6120@2210@CL26 -37 CO all core. Ale procesor wlaczy sie z mniejszym CO tjk np -50, jakies prostrze benchmarki przejdzie to wszystko, 

Edytowane przez maxmaster027
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Też tak właśnie myślałem. Ogólnie sporo osób ogląda YouTube, a jak widziałem to większość tych zagranicznych czy nawet u nas wrzuca +200 i CO -30 jak jakiś standard, więc spora liczba osób to kopiuje i tyle. U mnie musi być pewniak, że działa choć nie lubię katować syntetykami tak przy OC jest to wręcz obowiązek jeśli chcemy stabilność na sto procent. Teraz wrzuciłem -35 na wszystkie tak z ciekawości i też CB24 przechodzi na luzie. Nawet mam wrażenie, że operowanie w systemie stało się bardziej responsywne. Oczywiście nie dodawałem offsetu tylko PBO OFF, bo przy RTX 4080 i 2k to mi za wiele nie da, a tylko temperatury rosną. W CB24 wyszło teraz 1407 pkt i maks temperatury 68 (średnia 63). 

Tylko Aida 64 CPU, fpu i cache wywala od razu błąd 😛

co -35.png

Edytowane przez Adikon
Opublikowano
3 minuty temu, Adikon napisał(a):

Też tak właśnie myślałem. Ogólnie sporo osób ogląda YouTube, a jak widziałem to większość tych zagranicznych czy nawet u nas wrzuca +200 i CO -30 jak jakiś standard, więc spora liczba osób to kopiuje i tyle. U mnie musi być pewniak, że działa choć nie lubię katować syntetykami tak przy OC jest to wręcz obowiązek jeśli chcemy stabilność na sto procent. Teraz wrzuciłem -35 na wszystkie tak z ciekawości i też CB24 przechodzi na luzie. Nawet mam wrażenie, że operowanie w systemie stało się bardziej responsywne. Oczywiście nie dodawałem offsetu tylko PBO OFF, bo przy RTX 4080 i 2k to mi za wiele nie da, a tylko temperatury rosną. W CB24 wyszło teraz 1407 pkt i maks temperatury 68 (średnia 63).

co -35.png

taki screen zrobie Ci z -50 :P z tym, że nie chce mi sie juz w to bawic

JA to co mowie to sprawdzilem TM5, ycruncher z VT3 i 30min stability test. Z PBO +200. 8000 było 5425Mhz a 6120 bylo na 5533Mhz. 

Ogólnie zrob tak jak Ci napisalem wczesniej. Ustaw sobie 8000mhz bo masz pamieci hynix A die. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Trafiłeś super sztukę 😃. Szczerze gratuluję 🫡 

Jutro może będę startował z -20 na każdym i pojedynczo odejmę do -30 na rdzeń. Może wtedy wyizoluję te słabsze rdzenie. 

@maxmaster027 cruncherem testujesz vt3 tylko czy dodajesz te dwie opcje co czasem były widoczne u Ciebie?

TM5 puszczam na anta extreme.

W ryzen master najszybszy rdzeń jest 2 i 3 u mnie. 

Edytowane przez Adikon
Opublikowano
Godzinę temu, sniper76 napisał(a):

Jak mnie naleci to kupię kilka sztuk z różnych sklepów i znajdę ten najlepszy SP w rozbiciu na rdzenie z najniższym VID :rotfl:

Do dzieła, ja wezmę tego z drugiego miejsca twojej selekcji 🤗😜

Opublikowano
18 minut temu, Adikon napisał(a):

Trafiłeś super sztukę 😃. Szczerze gratuluję 🫡 

Jutro może będę startował z -20 na każdym i pojedynczo odejmę do -30 na rdzeń. Może wtedy wyizoluję te słabsze rdzenie. 

@maxmaster027 cruncherem testujesz vt3 tylko czy dodajesz te dwie opcje co czasem były widoczne u Ciebie?

TM5 puszczam na anta extreme.

W ryzen master najszybszy rdzeń jest 2 i 3 u mnie. 

:) 

TM5 to na poprawnosc timingów i ogolnie pamieci. VT3 pod warunkiem że na 100% wiesz ze kontroler i pamieci daja rade. N63 VT3 FFTv4 kiedys bylo wiecej opcji. Teraz jest mniej ale chyba wystarczajaco.

• Like 1
Opublikowano

Najpierw właśnie robię TM5 1usmus jak kręcę konkretniej, później TM5 anta extreme i wtedy wchodzę na CO testując VT3. Ewentualnie Aida64 przed VT3 tak na 20-30 minut testowo. Szkoda, że nie da się w locie CO regulować to by raz dwa ogarnął te słabsze rdzenie 😛

Opublikowano
7 minut temu, Adikon napisał(a):

Najpierw właśnie robię TM5 1usmus jak kręcę konkretniej, później TM5 anta extreme i wtedy wchodzę na CO testując VT3. Ewentualnie Aida64 przed VT3 tak na 20-30 minut testowo. Szkoda, że nie da się w locie CO regulować to by raz dwa ogarnął te słabsze rdzenie 😛

Tak no rozumiem. Sprawdzisz potestujesz zapiszesz stabilny profil i wtedy zabierzesz sie za tryb 2:1 . Raz zrobisz i bedziesz miał 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

No jeszcze muszę popracować nad pamięcią, bo może faktycznie łyknie Twoje nastawy. Nie liczę na tak spektakularne wyniki jak u Ciebie, ale może się coś poprawi. Ewentualnie za jakiś czas kupię inną sztukę, a tę sprzedam choć chyba najgorsza też nie jest patrząc na wyniki w CB u innych na reedit. Może IMC słabsze, ale ciul wie. Te nastawy co mam obecnie najgorsze też nie są choć wiem, że można lepiej. Po prostu nie lubię sadzić wysoko napięć, żeby nie ugotować maszyny. 

Dałem na te 2 oznaczone w ryzen master rdzenie -20, a na pozostałe -30. Ycruncher leci na razie bez problemów 5 raz. 

Nie wiem czy to można uznać za stabilne. Pewnie trzeba testów w grach jeszcze.

per core - 20 2 i 3.png

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

GHGHGHGH.thumb.png.e69129c6c2d0014c53b2c874d523528d.png

Aż z ciekawosci puscilem, to nie jest tak wymagajace jak ycruncher

Ale masz odznaczone cpu :p

Mi vt3 może latać i 2 godziny, a jak mam za nisko CO, to w 10 minut aida potrafi wywalić błąd, więc nie powiedziałbym, że mniej wymagające 😜 

CPU, fpu i cache

Edytowane przez Wuadator
  • Upvote 1