Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

@Phoenix. Myślałem, że to działa podobnie do Power Limitu w GPU, czyli można zwiększyć/ściągnąć a i tak proc nie weźmie więcej niż potrzebuje skoro boostuje na sztywno (w tym przypadku stockowe 5050MHz). Jest jakaś opcja, żeby zejść jeszcze niżej z Curve Optimizerem obniżając temperatury i napięcie ale zachowując wydajność i boosta?

Oglądnij film, wyciągnij wnioski i pomyśl czy się coś da zrobić ;) Przy twoim cpu to nie za wiele, tylko jak jest dobrze, a jest to po co szukać na siłę. To nie cpu 16rdzeniowy, żeby kombinować :D 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Myślałem, że to działa podobnie do Power Limitu w GPU, czyli można zwiększyć/ściągnąć a i tak proc nie weźmie więcej niż potrzebuje skoro boostuje na sztywno (w tym przypadku stockowe 5050MHz)

Na cpu ta zasada sie nie zmieniła i nie zmieni ;)  Na gpu radeon możesz mieć wysokie temp a nie zbija zegarów, nvidia odwrotnie. A na cpu to najgorzej :D 

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1
Opublikowano

Na ali wiszą 9700X za 1111zł z wysyłką z Hiszpanii.
Ludzie z PL piszą, że spoko sprzedawca i paczka idzie ~3 dni.
Potrzebuję w sumie integry, bo pewnie pogonię 4070S i będę zasadzał się na nowe GPU ale nie wiem czy to dobry pomysł ;)
Jaki waszym zdaniem sens 9700X w tej cenie?

Opublikowano
6 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Potrzebuję w sumie integry, bo pewnie pogonię 4070S i będę zasadzał się na nowe GPU ale nie wiem czy to dobry pomysł ;)

To juz lepiej 7600x3d sprowadzic z mindfactory, anizeli pakowac sie w 9700x z ali. 1170 pln + posrednik Bodycar 40-50 pln.

Opublikowano
1 minutę temu, CS_pAqu napisał(a):

To juz lepiej 7600x3d sprowadzic z mindfactory, anizeli pakowac sie w 9700x z ali. 1170 pln + posrednik Bodycar 40-50 pln.

Może i tak. Gdyby 7800X3D używki chodziły po 1200zł jak wcześniej, to sprawa byłaby rozwiązana. Wiem, że 9800X3D jest lepszy ale nie 2x lepszy ;)

Cholera, mogłem swojego czasu dopłacić 150zł do R7 7700 i miałbym spokój oraz integrę przejściowo (zaraz przyleci @Krzysiak i będzie ze mnie łacha darł kolejny już raz)

Opublikowano
36 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Oglądałem te ogłoszenia, zobacz sobie minusy, procki pogięte ;) 

https://videocardz.com/pixel/amd-ryzen-9-9950x3d-leaks-out-with-asus-silicon-prediction-rating-of-120

@PiPoLiNiO

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

mogłem swojego czasu dopłacić 150zł do R7 7700

ale teraz 7700 z ali to 740zł, a swojego pewnie sprzedasz na szybkości za 600, więc to samo

https://pl.aliexpress.com/item/1005008419672201.html

750 to nie 1200..   dobre opinie ma, tak, niewiele da, ale i dopłata niewielka, 100 a nie drugie tyle

moje zdanie

Edytowane przez miro
Opublikowano (edytowane)

Nie ma co się podniecać punktami SP przy konstrukcji 16C/32T, gdyż została wyciągnięta średnia ze wszystkich rdzeni :woot: tutaj trzeba zerknąć jak to wygląda w na CCD z kaszą i bez dla poszczególnych rdzeni :) SP 120 wygląda konkret.

Moje skromne SP ;)

image.thumb.png.2925eb3f177dae61987f0df902adc58b.png

Ktoś zerknął ten BIOS ??

image.png.f6ef2b8afcd2a3c71f4ccc76d3dd48ca.png

Edytowane przez sniper76
Opublikowano

@miro jednak jak bierzesz od Januszka z olx sprzęt działa i nie jest uszkodzony. Mimo wszystko dochodzimy do punktu wyjściowego czyli kupna w sklepie. No ja sceptycznie do tych chińczyków podchodzę tym bardziej patrząc po komentarzach. Na pewno bezsens od nich procki z nóżkami brać. Pakują to też jak kartofle.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Cholera, mogłem swojego czasu dopłacić 150zł do R7 7700 i miałbym spokój oraz integrę przejściowo (zaraz przyleci @Krzysiak i będzie ze mnie łacha darł kolejny już raz)

Skoro zostałem wywołany do tablicy...było dopłacić do 7700, to teraz byś nie marudził 8:E 

Ja trochę żałuję, że na premierę nie potwierdziłem koszyka z 9800x3d, było odczekać sprzedać na górce 7800x3d i dopłata by nie wyszła jakoś dużo :E 

Edytowane przez Krzysiak
  • Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Daj spokój z tym gównem bez gwarancji ;) Cebulic 200zl ….

macie rację, oczywiście, co innego jak przebitka była kilkaset zlotych, nie sprawdzałem ostatnich cen w polskich sklepach że tez spadło..

• Upvote 1
Opublikowano

Ma ktos ten bios w msi tomahawk x870 wifi? Ja siedze na 1 jaki byl do tej plyty i sie boje aktualizowac...

image.png.213a7a51d4239b474bedd3460727573c.png

Tyle tych procow 9800x3D juz padlo ze sam nie wiem czy ruszac czy zostawic na 1 jak dziala od premiery proca. 

• Confused 1
Opublikowano
1 godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

5.5 i 5.7GHz. Nieźle. Ciekawe ile to W bierze realnie w tym cinebench.

No i ciekawe czy w grach będzie trzymać te 5.5...

Wyłączasz CCD bez kaszy i Masz taki 9800X3D na wypasie z boost 5.5 GHz :P

Zejdzie ostro z ceną poniżej 3k zeta to się pomyśli :cool: