Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, skalak23 napisał(a):

Afera wokół pasty Amech SGT-4

Jedna z popularnych past termoprzewodzących ma bardzo szkodliwe właściwości. Niedawno jednak ustalono, może ona nawet uszkodzić komponenty naszego PC.

Jest niebezpieczna.

https://www.telepolis.pl/tech/sprzet/pasta-termoprzewodzaca-amech-sgt-4-problemy

Ma ktoś z was t ą pastę nałożoną na jakiś podzespół?

Degradujące i palące się proce Intela, palące się proce AMD i płyty ASRocka, palące się wtyczki na kartach Nvidii i AMD. Wypalające się piksele w OLEDach, wybuchające kondensatory w kartach graficznych i czasem zasilaczach... itd. itd.
No i teraz jeszcze agresywne pasty uszkadzające procesory i inne komponenty.

Współczesny sprzęt chyba jest robiony aby zrobić jak największe szkody użytkownikom i ich portfelom xD 

• Haha 7
Opublikowano
1 minutę temu, Pentium D napisał(a):

Ten 9950X3D2 na start pewnie z 800 USD będzie kosztował a w grach niewiele szybszy niż obecne x3d. 9850x3d opcja dla spoceńców którzy nie wytrzymają do zen 6.

Jeżeli nie zrobili zmian w architekturze, hmm.. ten procek moze miec gorsza wydajnosc. Wszystko zależy czy udało im sie odseparowac CCD1 od CCD2 w działaniu, bo jezeli rdzen z 1bloku bedzie wspolpracowal ze rdzeniem z 2bloku to te zyski beda takie sobie. 

Opublikowano
Godzinę temu, Pentium D napisał(a):

Nom, cały zysk z kaszy może się wytracić na skakaniu między ccd. Teraz sprawa jest prosta. X3d w gierkach pracuje a drugi ccd śpi. Testy mogą być ciekawe, ale jednego można być pewnym. Wykrzywiona morda na miniaturce i  AMDiiip :hihot:

xD zobaczymy czy to bedzie kasza manna czy kasza 'gry'czana, z naciskiem na gry

Opublikowano
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Ten nowy 9850X3D musi na prawdę być niezłym kawałkiem krzemu aby taki boost oferować.

Skoro wiekszośc obecnych 9800X3D przy 5425Mhz wali vcore 1.3v+

Będzie "gorąca" premiera. Zwłaszcza, jak ktoś to dodatkowo z Asrock ze sparuje....bo przeleżał ostatni rok pod lodem :hihot:

• Haha 1
Opublikowano

Nie będzie żadnych cudów. Będzie bardzo gorąco przy podniesionym TDP=200W. To po prostu będzie wymaksowana do granic niemożliwości architektura ZEN5 dla zapaleńców (i ich portfeli). Ostatnie rozdanie przed ZEN6. Intel też swego czasu lubił sobie wypuścić takie potworki na koniec generacji np. 14900KS.

• Upvote 1
Opublikowano
38 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

Ten nowy 9850X3D musi na prawdę być niezłym kawałkiem krzemu aby taki boost oferować.

Skoro wiekszośc obecnych 9800X3D przy 5425Mhz wali vcore 1.3v+

Będzie "gorąca" premiera. Zwłaszcza, jak ktoś to dodatkowo z Asrock ze sparuje....bo przeleżał ostatni rok pod lodem :hihot:

Jeżeli node nie poprawili, to możliwe, że lepszy IHS, i poprawilo sie oddawanie ciepła. Na wodzie pewnie spokojnie da rade. Ja u siebie zaobserwowalem 90C i 5.35Ghz na wszystkich rdzeniach przy duzym obciazeniu. Typu cinebenche jakies ycrunchery. Wiec jezeli to poprawili to spokojnie te 5.6Ghz na chlodzonku wodnym bedzie

Opublikowano
13 godzin temu, bourne2008 napisał(a):

Nie będzie żadnych cudów. Będzie bardzo gorąco przy podniesionym TDP=200W. To po prostu będzie wymaksowana do granic niemożliwości architektura ZEN5 dla zapaleńców (i ich portfeli). Ostatnie rozdanie przed ZEN6. Intel też swego czasu lubił sobie wypuścić takie potworki na koniec generacji np. 14900KS.

Teraz ma 162w jak będzie mieć 200w to tragedii nie będzie dalej. Do 400w Intela daleko jeszcze. 

Większy limit żeby dał radę w multi większe zegary trzymać. W grach nie licząc kompilacji szaderow dalej bedzie pewnie niski pobór.

Ale sensu pewnie dużego nie będzie wzrostu na pewno minimalne. Cena pewnej z czapy ale kupią Ci co tylko topie bez względu na cenę kupują

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, Send1N napisał(a):

I na co to komu ;) taki 9800x3d jest na tyle wydajny że przy 100w robi robotę wszędzie z ogromnym zapasem na takich ustawieniac wydajność/efektywność energetyczna to jest miazga ;) 

Serio negujesz sens wypuszczania szybszego sprzętu?:hmm:

Wiadomo przelomu tu nie bedzie i każdy sobie sam przeanalizuje co mu potrzebne ale jeśli producent topowego procesora zamierza wypuścić coś jeszcze lepszego to ja jestem conajmniej zaciekawiony. Szczególnie jak będzie wypadał 9950x3d2

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, jankooo napisał(a):

Serio negujesz sens wypuszczania szybszego sprzętu?:hmm:

Wiadomo przelomu tu nie bedzie i każdy sobie sam przeanalizuje co mu potrzebne ale jeśli producent topowego procesora zamierza wypuścić coś jeszcze lepszego to ja jestem conajmniej zaciekawiony. Szczególnie jak będzie wypadał 9950x3d2

Mu chodzi o to, że pewnie Ci co maja 5090 to ledwo to poczuja itp. a przeciez sporo osob ma slabsze karty ( w zasadzie to znakomita wiekszosc). Jezeli bedzie w cenie 9800x3d czyli 2000zl, a ten drugi moze stanieje, to czemu nie? Zawsze te pare mhz szybciej. Szczegolnie dla tych co sie wahaja i dalej sa na 5800x3d czy 5700x3d. Fajne procki, ten 9950X3D2 też jest ciekawy, jakbym był entuzjasta to bym sie ekscytowal takim procesorem. 

Edytowane przez maxmaster027
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Pentium D napisał(a):

Nom, cały zysk z kaszy może się wytracić na skakaniu między ccd. Teraz sprawa jest prosta. X3d w gierkach pracuje a drugi ccd śpi. Testy mogą być ciekawe, ale jednego można być pewnym. Wykrzywiona morda na miniaturce i  AMDiiip :hihot:

W teorii ;) 

12/24 z cachem na wszystkich rdzeniach mogłoby być fajne.

Mam nadzieję, że Zen 6 wyjdzie podobny kiedyś to sobie 7800x3d zmienie :E 

Edytowane przez michaelius33
Opublikowano
38 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Mu chodzi o to, że pewnie Ci co maja 5090 to ledwo to poczuja itp. a przeciez sporo osob ma slabsze karty ( w zasadzie to znakomita wiekszosc). Jezeli bedzie w cenie 9800x3d czyli 2000zl, a ten drugi moze stanieje, to czemu nie? Zawsze te pare mhz szybciej. Szczegolnie dla tych co sie wahaja i dalej sa na 5800x3d czy 5700x3d. Fajne procki, ten 9950X3D2 też jest ciekawy, jakbym był entuzjasta to bym sie ekscytowal takim procesorem. 

Niektorzy siedzą na prockach sprzed 5 lat i im wystarcza ale tu chodzi o to, ze dla pewnych rozwiązań będziemy mieli nowy sufit. Ja nie twierdzę, ze ja to kupię ale wszystko co pcha ten wózek do przodu ma moją ciekawość a AMD robi tu dobra robotę