Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@PiPoLiNiO

13 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Standardowy FG dalej ma arty, więc każdy wyższy ma ich więcej. Więc są bezużyteczne :)

Jak to mówią: "jeden obrazek wart więcej niż 1000 słów", więc wrócimy do tematu jak będzie co zobaczyć. 
Pewnie nieprędko, bo to nie takie proste. Wymaga wiedzy, wyświetlacza OLED 480Hz i dość skomplikowanego stanowiska testowego, z odpowiednim sprzętem, jeśli wnioski z testu mają być wiarygodne i zrozumiałe. Bez tych dwóch ostatnich, wystarczyłoby sprawdzenie gołym okiem przy odpowiednich warunkach, ale Mark jeśli zrobi test, to na  pewno nie "na odwal się".

Czekam cierpliwie.

Opublikowano
53 minuty temu, Joloxx9 napisał(a):

Dostane FE, jak nie jutro to za tydzien, albo dwa. Karta nie jest warta załamanej złotówki poza msrp. Mam 3080 ti na przeczekanie, do War Thundera wystarczy.

Oooo...
Jaką nacją grasz?

Opublikowano
2 minuty temu, Umpero napisał(a):

Oooo...
Jaką nacją grasz?

Niemcy, ruskie, trochę angolami grałem, usa i teraz pejsiatych cisnę. Ja w to gram od pierwszych alph gdzie same samoloty były chyba 11 lat temu.

Proc jest, płyta jutro, grafa w piątek.20250129_153116.thumb.jpg.1614f73540a2b489ff9ac3df65bbc0ca.jpg

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, SmogSmok napisał(a):

Coś mi się zdaje, że ta generacja będzie krótsza od poprzedniej, obstawiam nowe GPU w późnym Q3 2026. 

Myślę podobnie.

Edytowane przez Spl97
Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Ja wczoraj odpaliłem NFS Unbound, dałem nowy DLSS + FG = 165 FPS a grafika praktycznie jak natywna bo nowy DLSS robi robotę.

I cyk, nowa karta już nie potrzebna :smiech:

Dlatego nie dali MFG dla poprzednich RTX'ów bo już totalnie sensu kupować nowych by nie było 🤭😉

Opublikowano
3 minuty temu, Raider napisał(a):

widać lekkie problemy ze sterownikami,

Na tym screenie co dawidoxx wrzucił wszystko się zgadza. Wystarczy popatrzeć na avg fps. 4080 13fps, 5080 15fps średni.

Jest 15% przyrostu wydajności. No jest 8:E

Opublikowano

@PiPoLiNiO

Ja nie twierdzę, że to co widzisz nie istnieje.

Tylko o czym innym rozmawiamy.

Mi kompletnie powiewa FG i MFG z niskiego fps.

Mnie interesuje taki ze 120fps.

I tutaj zrobienie za tego 240 nic prawie nie może dać. Ale zrobienie z tego 480 to już inna sprawa. Wszystko będzie jasne w swoim czasie. Na razie jest nadzieja, że MFG się jednak przyda. Nie każdemu, nie do tego do czego większość zakłada, że FG/MFG powstało.
Poczekaj i nie przekreślaj od razu. Możesz się pozytywnie zdziwić. Chyba, że Nvidia to spartoliła, ale póki co wygląda to bardzo obiecująco i jest spora szansa, że będzie niespodzianka. :)

• Upvote 1
Opublikowano
17 minut temu, Spl97 napisał(a):

Co takiego zrobił, że się popisał xD?

Zbudował komuś kompa za 10k i nagrał o tym materiał, o ile dobrze pamiętam to:

• Ramy w złych slotach 
  • GPU w slocie 8x
  • Wentylatory odwrotnie
  • Kompletnie nieoptymalny dobór części
  • Pierdolenie o rzeczach, o których nie ma pojęcia

Tyle pamiętam

• Haha 5
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Kris194 napisał(a):

Mówiłem, że wszystko poniżej 5090 to będzie guano i się nie myliłem :E

No widzisz jaki z ciebie maciej :E przepowiadałeś ale jednak się łudzili a teraz wchodząc w ten wątek czuć ogromne unoszące się w powietrzu pieczenie :dupa: niektórym to całe życie się kręci wokół NV i Jensena %-)

Edytowane przez Send1N

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Zmieniłem co nie co i zszedłem z ceny tylko pytanie czy te ramy będą git w tym zestawie i nic nie bedzie kolidować? Kartę tez Zmieniłem bo widzę ze praktycznie podobna a 500 stówek taniej https://www.x-kom.pl/lista/3ep34rqd8
    • Czy to prawda że od 1 stycznia 2026 roku będą zmiany gramatyki języka polskiego. Czy to znaczy że niewspierane wersje Microsofta Office będą niektóre prawidłowe napisane wyrazy według nowej gramatyki od 1 stycznia 2026 roku podkreślały na czerwono i nieprawidłowo napisane według nowej gramatyki od 1 stycznia 2026 roku będzie niewspierany Microsoft Office uznawał na prawidłowe. Czy słownik Microsoft Office 2024 zostanie zaktualizowany czy dopiero następna Microsofta Office 2024? Czy gdyby Microsoft Office wydał nową wersję słownika do pakietu Microsoft Office zgodny z nową gramatyką od 1 stycznia 2026 roku to czy taki plik ze słownika z nową gramatyką dałoby się podmienić do starego komputera z zainstalowanym Microsoftem Office 2010? Czy polski interfejs programów będzie zawierał błędy według nowej gramatyki języka polskiego? Czy Microsoft zaktualizuje interfejs Windowsa 10 LTSC który nadal ten Windows będzie wspierany do 2032 roku i czy zaktualizuje interfejs Windowsa 11 w wersji Home/Pro/LTSC czy tylko interfejs Windowsa 12 będzie uwzględniał nową gramatykę. Czy zwykłe programy od 1 stycznia 2026 roku automatycznie będą mieć polski interfejs zgodny z nową gramatyką czy minie dopiero kilka lat zanim producenci się na to zdecydują. Czy zmiany w polskiej gramatyce są duże czy małe i dlaczego językoznawcy nie zrobili wszystkiego co mogli żeby ich uniknąć? Po co robić zmiany jak wiadomo że po zmianach będzie tylko zamieszanie. To tak jakby wszyscy świadomie głosowali na polityka co publicznie by się chwalił że zadłuży i sprzeda całą Polskę obcym kapitałom. To każdy głupi przecież wie że będzie źle. Dlaczego nie było głosowania czy Polacy się zgodzą na inną gramatykę. To są złośliwe wybryki językoznawców. Zadaniem językoznawców jest nauka społeczeństwa poprawnej gramatyki i wytłumaczenie bardzo zawiłych kwestii gramatycznej i zmiana gramatyki to jest porażka językoznawców tak samo jak dla policjantów i sędziów jak niewinny siedzi w więzieniu. Za te zmiany od 1 stycznia 2026 roku powinni stracić prace wszyscy językoznawcy że nie zrobili co w ich mocy żeby zapobiec zmiany w języku polskim. Czy te zmiany będą na długo czy co roku będzie inna gramatyka. Wytłumaczcie mi o co chodzi od kilku lat z gramatyką że męskie zawody szczególnie w polityce są je na siłę przekształcać na kobiece zawody gdy taki zawód ma kobieta na przykład profesorka i sędzina i polityczka i dlaczego akurat teraz chcą zmieniać gramatykę. Tyle z tego pożytku jak ze zmiany czasu co pół roku że jest tylko niepotrzebne trucie dupy.  
    • Panowie- takie pytanie: - zasilacz starego typu, dostępne 2 wyjścia 8-pin po stronie zasilacza i dwa kable PCI-E PSU->GPU: każdy z dwoma wtyczkami 6+2-pin, łącznie na wyjściu 4 wtyczki 6+2-pin - GPU z wtyczką 12VHPWR - dołączony adapter 3x8-pin -> 12VHPWR I teraz czytam że w takiej sytuacji należy podłączyć do adaptera pierwszy kabel 1x8-pin (PSU) -> 1x6+2-pin (w adapter), a drugi kabel 1x8-pin (PSU) -> 2x6+2-pin (w pozostałe dwie wtyczki adaptera; wszystkie 3 wtyczki w adapterze muszą być wypełnione). Na końcu oczywiście 12VHPWR z adaptera -> 12VHPWR w GPU.   I tak niby powinno działać, ale na youtube spotkałem się z opinią że nigdy nie należy podłączać 1x8-pin (PSU) -> 2x6+2-pin (adapter), bo grozi to spaleniem karty. I że albo trzeba mieć zasilacz nowego typu, albo zasilacz starego typu z 3 wyjściami 8-pin po stronie zasilacza, albo zakupić dedykowany adapter 2x8-pin -> 12VHPWR i podłączyć nim kartę dwoma osobnymi kablami. Jak to wygląda w praktyce?  
    • Z jakiegoś powodu ktoś go wyrzucił. Zrób to samo.
    • W oleole odnalazła się paleta referencyjnych rx 6950 xt. Jest jeszcze 18 sztuk w cenie 2099 zł.   Cena chyba akceptowalna jak za nową kartę z gwarancją na 3 lata.    W ich outlecie karta od 1911 zł.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...