Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Ja nie wiem.

Czy to tylko ja jestem jakiś dziwny i kupując GPU mysle o przyszlosci a nie tym co jest teraz bo to oczywiste dla mnie jest że z tym co jest teraz sobie karta poradzi ? :E

I na jakiej grafie teraz siedzisz, no przyszłościowy model wziąłeś więc to musiał być w swoim czasie potwor wydajności?

Każdego potwora wydajności iszie ubić, jak kogoś stac, może pakować kasę w 4090/5090. Ale to karty dla ilu % graczy pc, 1-2?

Pominę cenę, bo przez dostępność jest jaka jest, ale za te 5000zl czy nawet 5500 - jaka lepsza grafikę dostane?

Opublikowano
6 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

A co, jeśli ktoś nie siedzi na 4k, albo zrzuci z ustawień v high na high(bo w większości przypadków różnice będą marginalne), nagle karta ok i nadaje się do 4K? 

Jak go serduszko nie boli że wydaje 6-7k na kartę o pamięci które będzie miała 5060Ti to luz, nie moja kasa xD 

Opublikowano
2 minuty temu, kendo999 napisał(a):

Kolejny raz widzę ten zasilacz, może z nim jest problem? Albo też kilka czynników ma na to wpływ.

4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Jak se obniże detale to sobie RTX 2070 poradzi :E

Dowalając wszystko w prawo w 4k w niektórych grach położysz 5090

1 minutę temu, galakty napisał(a):

Jak go serduszko nie boli że wydaje 6-7k na kartę o pamięci które będzie miała 5060Ti to luz, nie moja kasa xD 

6-7k za tą kartę to zbyt wiele, jak ktoś tyle daje to nic nie poradzisz. Tyle ze z drugiej strony co Ci z ramu jak 5060Ti wczesniej się wyłoży nim ten ram zapełni. 

Opublikowano (edytowane)
Teraz, kendo999 napisał(a):

spierdzielona  konstrukcja tych kart 5000 jest już

Być może, ale taki przewod powinien 250W wytrzymać, chyba że tam jakieś inne kwiatki były

Edytowane przez Joloxx9
Opublikowano
3 minuty temu, Joloxx9 napisał(a):

Tyle ze z drugiej strony co Ci z ramu jak 5060Ti wczesniej się wyłoży nim ten ram zapełni. 

dokładnie tak. To takie same porównanie jak 4070ti 12gb do 4060 16gb :D

Opublikowano
2 minuty temu, stefanbat84 napisał(a):

Kurczaki drugi raz z zasilaczem ASUS LOKI, czyli dokładnie tym co u mnie siedzi :( 

Jaki zasilacz polecacie do 5090, bo chyba mam za słabe nerwy żeby podpinać pod mój. 

Nie ma rady na to chyba

Opublikowano
8 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

I na jakiej grafie teraz siedzisz, no przyszłościowy model wziąłeś więc to musiał być w swoim czasie potwor wydajności?

Każdego potwora wydajności iszie ubić, jak kogoś stac, może pakować kasę w 4090/5090. Ale to karty dla ilu % graczy pc, 1-2?

Pominę cenę, bo przez dostępność jest jaka jest, ale za te 5000zl czy nawet 5500 - jaka lepsza grafikę dostane?

No wlasnie te 12GB to ta sama bajka co dziś 16GB.

Nigdy to nie było ok i byłem tego świadomy.

Z tym ze jak ja brałem tą kartę to nie planowałem wychodzić z 1080p, teraz siedzę na 1440p i wiem że lada moment 16GB na kartach to bedzie "na styk" bo za rogiem już nowe konsole i będzie wzrost zapotrzebowania na pamięć w kartach.

Tak ze nastepna karta musi mieć minimum 20GB a najlepiej aby miała 24.

Chociaż ostatecznie dla mnie większy priorytet to wydajnosc niz ilosc pamieci to jednak mówimy tutaj już o kartach kosztujących gruby hajs wiec naprawde nie wypada.

A mam RTX'a 4070 Ti  tylko dlatego że kupiłem ją w mega okazyjnej cenie w miesiącu jej premiery.

Opublikowano
6 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

6-7k za tą kartę to zbyt wiele, jak ktoś tyle daje to nic nie poradzisz. Tyle ze z drugiej strony co Ci z ramu jak 5060Ti wczesniej się wyłoży nim ten ram zapełni. 

Chodzi o szacunek do siebie samego :E 

Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

No wlasnie te 12GB to ta sama bajka co dziś 16GB.

Nigdy to nie było ok i byłem tego świadomy.

Z tym ze jak ja brałem tą kartę to nie planowałem wychodzić z 1080p, teraz siedzę na 1440p i wiem że lada moment 16GB na kartach to bedzie "na styk" bo za rogiem już nowe konsole i będzie wzrost zapotrzebowania na pamięć w kartach.

Tak ze nastepna karta musi mieć minimum 20GB a najlepiej aby miała 24.

Chociaż ostatecznie dla mnie większy priorytet to wydajnosc niz ilosc pamieci to jednak mówimy tutaj już o kartach kosztujących gruby hajs wiec naprawde nie wypada.

A mam RTX'a 4070 Ti  tylko dlatego że kupiłem ją w mega okazyjnej cenie w miesiącu jej premiery.

Kiedy te nowe konsole mają wyjść, bo mówisz za rogiem a raczej w 2026 nic nie będzie.

W2K 16gb starczy, do 4k ta karta i tak jest za słaba, musisz zejść z detalami. Ile ramu ma 5090 i co, też nie wyrabia. Fakt ram go nie ogranicza i może pozwolić sobie na tekstury ultra zamiast high. Tyle, że ta przyjemność kosztuje. Mało kogo stać na to, a to, że karty już od lat powinny mieć więcej pamięci to już inna sprawa. Jest jak jest każdy to widzi, mam 7900xtx w cenie mojej karty, ma więcej ramu.

Opłaca się wymienić? Jak nie to czemu skoro ma 24GB

Opublikowano
Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

@Kadajo I prawidłowo. Tylko poczekaj jeszcze chwilę niech X-kom odpisze, że astrale dostaniemy w marcu albo kwietniu. Żeby zamknąć temat przy efektownym zakończeniu  :D

pod warunkiem, że dopłacisz 5k tak aby wyrównać straty poniesione przez sklep x-cum i ich nową skalperską politykę piękny kawalerze :D

Opublikowano
19 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ale czyja to wina ze ktos nie precyzuje o co mu chodzi.

Ktoś pisze że śmiga w 4K ale potem sie okazuje ze nie na maksymalnych detalach, w sumie to obniżył tekstury na low a na koncu ze DLSS UP i MFG x4

:smiech:

Że skrajności w skrajność przechodzisz. A potem ktoś mówi "na tym się grać w 4k nie da". 1% userow  ma top topów pokroju 4090 kiedyś i 5090 teraz, a grono ludzi co siedzi na starszych/dużo słabszych grafach dookola wola tylko największy high end ultra tekstury, 5090/5090 gowno bo nie ma 144fps w każdej grze na 4k nie można ultra mieć po czym wracaja do swoich kart i grają w 1080P medium. 

Opublikowano
1 minutę temu, Joloxx9 napisał(a):

Kiedy te nowe konsole mają wyjść, bo mówisz za rogiem a raczej w 2026 nic nie będzie.

W2K 16gb starczy, do 4k ta karta i tak jest za słaba, musisz zejść z detalami. Ile ramu ma 5090 i co, też nie wyrabia. Fakt ram go nie ogranicza i może pozwolić sobie na tekstury ultra zamiast high. Tyle, że ta przyjemność kosztuje. Mało kogo stać na to, a to, że karty już od lat powinny mieć więcej pamięci to już inna sprawa. Jest jak jest każdy to widzi, mam 7900xtx w cenie mojej karty, ma więcej ramu.

Opłaca się wymienić? Jak nie to czemu skoro ma 24GB

2026 albo 27 ale więcej się mówi o przyszłym roku.

Do 2K (1920x1080) to sobie wszystkie te karty poradzą z palcem w dupie, do 2,5K (2560x1440) juz musisz miec przynajmniej 12GB a najlepiej 16GB pamięci (choć widziałem przypadki gdzie w 1440p już 16Gb się dusić zaczyna)

Pamiętaj też że włączenie DLSS, MFG + RT/PT to wszystko wciąga RAM jak odkurzacz.

Ja jak kartę kupuje to ona ma sobie poradzić ze wszystkim na full w mojej rozdziałce przez co najmniej dwa lata. Ti o dziwo tych 12GB radzi sobie jeszcze, teoretycznie to dobrze świadczy dla nowszych kart ale pytanie co bedzie jak wyjdą nowe konsole.

Dlatego tym razem wole juz dmuchać na zimne, szczególnie że i tak tych aktualnych kart nie zamierza kupować więc przy kupnie następnej karty będę już blisko nowych konsol a kto wie może nawet będzie ich premiera.

Nie chce też karty której za rok od kupna bede musil juz ciac detale. Chyba ze bedzie mega tania to może wtedy.

Opublikowano

@tomcug może pora rozważyć wprowadzenie limitu dwóch postów dziennie na użytkownika w tym wątku? Bo po kilkunastu godzinach przerwy to już się tego czytać nie da. Wielka gównoburza o generacji, którą tutaj powinniśmy skwitować najwyżej milczeniem.

• Upvote 3
Opublikowano
26 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

@dawidoxx ceny na @x-kom dla RTX 5090 wyższe niż nowych kart 5090 na finn'ie (norweski odpowiednik allegro/olx) LOL! Na proshop 5080 Zotac Solid OC - 5500PLN - @x-kom 7199 PLN . Scalping w nowym wymiarze :D 

Bardziej niż x-scamem brzydze sie ludźmi którzy faktycznie w tych podwyższonych cenach kupują i umożliwiają takie zachowanie

10 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Kadajo I prawidłowo. Tylko poczekaj jeszcze chwilę niech X-kom odpisze, że astrale dostaniemy w marcu albo kwietniu. Żeby zamknąć temat przy efektownym zakończeniu  :D

Nie śledze codziennie wątku - nadal nie masz karty i faktycznie sprzedali Ci towar którego nie mieli od początku na stanie?

Nie pojmuję tego, jak trudno jest wrzucić w system ilość sztuk do sprzedaży taką jaką dostali od dystrybutora? Lepiej sprzedawać powietrze i miejsce w kolejce, żeby sobie obracać Twoimi 14k w tym czasie :E 

Opublikowano
6 minut temu, Kadajo napisał(a):

2026 albo 27 ale więcej się mówi o przyszłym roku.

Do 2K (1920x1080) to sobie wszystkie te karty poradzą z palcem w dupie, do 2,5K (2560x1440) juz musisz miec przynajmniej 12GB a najlepiej 16GB pamięci (choć widziałem przypadki gdzie w 1440p już 16Gb się dusić zaczyna)

Pamiętaj też że włączenie DLSS, MFG + RT/PT to wszystko wciąga RAM jak odkurzacz.

Ja jak kartę kupuje to ona ma sobie poradzić ze wszystkim na full w mojej rozdziałce przez co najmniej dwa lata. Ti o dziwo tych 12GB radzi sobie jeszcze, teoretycznie to dobrze świadczy dla nowszych kart ale pytanie co bedzie jak wyjdą nowe konsole.

Dlatego tym razem wole juz dmuchać na zimne, szczególnie że i tak tych aktualnych kart nie zamierza kupować więc przy kupnie następnej karty będę już blisko nowych konsol a kto wie może nawet będzie ich premiera.

Nie chce też karty której za rok od kupna bede musil juz ciac detale. Chyba ze bedzie mega tania to może wtedy.

Dlatego mowie, kazda karte idzie zarznac. No ale kupiles 4070Ti, ktore nigdy sobie nie radzilo ze wszystkim na full. Widzisz, ja kupuje karte z mysla o tym, zeby grac w 1440P i od czasu do czasu w 4k, zdaje sobie sprawe, ze do 4k zeby miec przyjemny klatkarz bez fejkowych klatek bede musial zejsc o oczko nizej na niektorych detalach. Obecnie nawet kupno 5090 nie zapewni Ci 60 klatek wszedzie jak ustawisz na full. Wiec moim zdaniem, czepiac mozna sie zawsze. A co do konsol, jak wyjda to wtedy bedzie mozna mowic, bo na razie to jest wrozenie z fusow. Do ich premier mozemy dostac kolejna generacje grafik, nowego wirsa albo inny konflikt, ktory spowoduje, ze  karty beda sie na 10k zaczynac.

Na chwile obecna w cenie MSRP 5080 chyba nie ma konkurencji. No chyba, ze ktos ma opcje niewiele doplacic do 4090 z jakas gwaracja. 

Opublikowano
14 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Że skrajności w skrajność przechodzisz. A potem ktoś mówi "na tym się grać w 4k nie da". 1% userow  ma top topów pokroju 4090 kiedyś i 5090 teraz, a grono ludzi co siedzi na starszych/dużo słabszych grafach dookola wola tylko największy high end ultra tekstury, 5090/5090 gowno bo nie ma 144fps w każdej grze na 4k nie można ultra mieć po czym wracaja do swoich kart i grają w 1080P medium. 

Specjalnie tak to zkontrstowalem.

A to o czym piszesz to sa juz preferencje.

A my się tutaj powinniśmy odnosić do jakiegoś punktu referencji (takim sa np. recenzje) a nie mieszać go z własnymi upodobaniami nie zaznaczając tego wyraźnie.