Umpero 979 Opublikowano 14 Lutego 2025 Opublikowano 14 Lutego 2025 Teraz, DżonyBi napisał(a): Kupiles 4090? Si 1
sawner 7 Opublikowano 14 Lutego 2025 Opublikowano 14 Lutego 2025 7 minut temu, Umpero napisał(a): Zapytam jeszcze raz bo nie otrzymałem odpowiedzi. Czy żeby korzystać z DLSS 4 w grach, które nie mają tego zaimplementowane to muszę instalować apkę od zielonego ćwoka w skórzanej kurtce? Nie musisz - odpalasz DLSS Swapper i aktualizujesz biblioteki DLSS w grze, a potem uruchamiasz NVIDIA Profile Inspector i w ustawieniach wymuszasz Preset J (bodajże w opcji DLSS 3.1.11+ Forced DLSS 3.1 preset letter) - tylko musisz pobrać z sieci plik CustomSettingNames.xml, żeby w ogóle widzieć tę opcję. 1
lukadd 3 154 Opublikowano 14 Lutego 2025 Opublikowano 14 Lutego 2025 6 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): I upolowałem swoją kartę. No nie upolowałeś dopóki jej nie masz. Na razie masz wirtualne zamówienie.
LecOLiCe 14 Opublikowano 14 Lutego 2025 Opublikowano 14 Lutego 2025 53 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a): Masz bić pianę bo sprzedali Ci coś czego nie mieli. Póki ludzie będą akceptować, a nawet bronić takich praktyk jak Ty to robisz, to nigdy nic się nie zmieni w tym kraju w kwestii sklepów. Nie wiem jak wyglądały te rekompensaty 500 zł i co było przy nich ustalone (czy przypadkiem nie dali sobie prawa do przedłużania dostawy w nieskończoność), ale zawsze możecie zrobić zgłoszenie do UOKiK, który w ostatnich latach trzeba przyznać wziął się ostro do roboty wystarczy poszukać w necie o ich działalności. https://uokik.whiblo.pl/ No tylko tu trzeba trochę się rozpisać i wyłożyć na czym polega sprawa, a jak ktoś pisał wyżej nie każdemu się chce to robić. Ale jakby 20 osób wysłało maila do X-Kom, że albo się jasno określają i wysyłają karty albo robicie grupą takie zgłoszenie do UOKiK to uwierzcie mi, jedni i drudzy zainteresowaliby się tematem. Pisaniem z Panem od X-Kom na forum nic się nie zdziała.
SylwesterI. 923 Opublikowano 14 Lutego 2025 Opublikowano 14 Lutego 2025 (edytowane) 1 minutę temu, lukadd napisał(a): No nie upolowałeś dopóki jej nie masz. Na razie masz wirtualne zamówienie. Upolował miejsce w kolejce Edytowane 14 Lutego 2025 przez SylwesterI.
sawner 7 Opublikowano 14 Lutego 2025 Opublikowano 14 Lutego 2025 Można też spróbować napisać do rzecznika praw konsumenta - przerabiałem temat z media marktem (bezprawnie anulowali mi potwierdzone przez nich zamówienie) i całkiem zgrabnie załatwił temat.
Kadajo 7 950 Opublikowano 14 Lutego 2025 Opublikowano 14 Lutego 2025 Tak sobie słucham tego podcastu HU i oni tam dobrze prawią, nie ma absolutnie żadnego innego powodu dlaczego 5090 nie ma 2x12V-2x6 niż żeby ŁADNIE WYGLĄDAŁY. Dożyliśmy czasów gdzie estetykę stawia się ponad funkcjonalnosc i bezpieczeństwo. Inżynier płakał jak to aprobował. 1
MarcoSimone 861 Opublikowano 14 Lutego 2025 Opublikowano 14 Lutego 2025 Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a): Masz bić pianę bo sprzedali Ci coś czego nie mieli. Póki ludzie będą akceptować, a nawet bronić takich praktyk jak Ty to robisz, to nigdy nic się nie zmieni w tym kraju w kwestii sklepów. Chyba najlepiej byłoby jakbyś anulował zakup karty. Przecież sam pisałeś, ze masz ponad 50 tytułów w ciągu roku zaliczone. Jeśli coś zostało z zaległych tytułów, to można zostać na 4090 i je ogrywać w oczekiwaniu na dostępność serii 5000. Alternatywnie, możesz też skorzystać z popytu i dobrze wypchnąć 4090. Chyba preżyjesz bez gierek kilka miesięcy, skoro już tyle ich ograłeś? ;-) Zdrówka
Kadajo 7 950 Opublikowano 14 Lutego 2025 Opublikowano 14 Lutego 2025 Ja bym kompletnie olał te karty i czekał aż się wszytko unormuje, szczególnie jakbym miał 4090. 3
Smalec 1 591 Opublikowano 14 Lutego 2025 Opublikowano 14 Lutego 2025 10 minut temu, Umpero napisał(a): Taki @x-kom ma nas wszystkich w głębokim zadzie. Mogą wprowadzać w błąd (tak jak mnie z modelami od Gigabyte ), mogą sprzedawać sprzęt, którego nie mają. Pamiętaj, że mają obrońców typu @sideband. Biedne uciśnione sklepiki typy x-kom i morele, które ledwo wiążą koniec z końcem tak naprawdę dokładają do interesu i zadowolenia klienta. One już dawno by upadły pod naporem bezlitosnych graczy z wiecznym bólem dupy, ale jest on, forumowy siewca dobra w imię wyższych dochodów sklepów. Matka Teresa gejmingu, patron 'zakupów to pestka', niezrealizowanych acz opłaconych . 7
lukadd 3 154 Opublikowano 14 Lutego 2025 Opublikowano 14 Lutego 2025 Teraz, SylwesterI. napisał(a): Upolował miejsce w kolejce To też nie jest takie pewne na najbliższy okres czasu. Bo dystrybutorzy przy tak małej dostępności też podnoszą ceny tych kart i jest taka opcja, że sklep nie otrzyma tego zamówienia w cenie w jakiej złożył zamówienie przedpremierowo dopóki sytuacja z dostępnością się nie unormuje. Dystrybutor/producent może po prostu sprzedać to co ma drożej. A, że jest tego jak kot napłakał to i tak zejdzie.
Kadajo 7 950 Opublikowano 14 Lutego 2025 Opublikowano 14 Lutego 2025 1 minutę temu, Smalec napisał(a): Pamiętaj, że mają obrońców typu @sideband. Biedne uciśnione sklepiki typy x-kom i morele, które ledwo wiążą koniec z końcem tak naprawdę dokładają do interesu i zadowolenia klienta. One już dawno by upadły pod naporem bezlitosnych graczy z wiecznym bólem dupy, ale jest on, forumowy siewca dobra w imię wyższych dochodów sklepów. Matka Teresa gejmingu, patron 'zakupów to pestka', niezrealizowanych acz opłaconych . @sideband 1
LecOLiCe 14 Opublikowano 14 Lutego 2025 Opublikowano 14 Lutego 2025 2 minuty temu, Smalec napisał(a): Pamiętaj, że mają obrońców typu @sideband. Biedne uciśnione sklepiki typy x-kom i morele, które ledwo wiążą koniec z końcem tak naprawdę dokładają do interesu i zadowolenia klienta. One już dawno by upadły pod naporem bezlitosnych graczy z wiecznym bólem dupy, ale jest on, forumowy siewca dobra w imię wyższych dochodów sklepów. Matka Teresa gejmingu, patron 'zakupów to pestka', niezrealizowanych acz opłaconych . No właśnie to jest inna kwestia. Warto byłoby trochę odczarować ten X-Kom, bo mam wrażenie, że w ostatnich latach to jest jeśli chodzi o elektronikę kierunek numer 1, zwłaszcza gaming. Ja z racji miejsca zamieszkania wiem co nieco o tej firmie i to nie jest "gigant technologiczny" jak niektóre media piszą w internecie. To jest mała, skromna sieć, która wybiła się w czasie problemów Komputronika i Morele, inwestując po prostu w rebranding i marketing. Firma z bardzo niskimi stawkami dla pracowników, drastycznie małymi marżami na elektronice (na telefonach to są cyfry rzędu 2%) i w ostatnim czasie bagażem finansowym jakim jest wspomaganie finansów Rakowa Częstochowa.
b1ela5 39 Opublikowano 14 Lutego 2025 Opublikowano 14 Lutego 2025 (edytowane) Czólko, lekko może przebrzmiały temat w topicu 4090, trochę bardziej na czasie w 5090, chodzi o złącza i kable 12vpwr. czy ktoś z Was zauważył że z czasem kable się degradują? Nikt tego nie poruszał ale ostatnio podpiąłem już 3-ci kabel zasialący. W dniu podłączenia każdy działa super i ma takie same spadki napięcia jak złącze pcie, po kilku miesiącach ma sporo gorzej a po dluższym czasie te spadki są po prostu na granicy bezpieczeństwa. Produkuję się tylko dlatego że od premiery 4090 zajechałem już 3 kable od różnych producentów, podłączam działa i nic więcej nie kombinuję. Nikt nie podnosił tematu, czy są Userzy którzy odnotowali podobny opad napięcia z czasem na złączu 12vpwr? To się po prostu dzieje u mnie, 3 kable na sezon? Edytowane 14 Lutego 2025 przez b1ela5
b1ela5 39 Opublikowano 14 Lutego 2025 Opublikowano 14 Lutego 2025 Królu złoty, jak z napięciem 12vpwr? Nie degraduje Ci się z czasem? razem z kablem?
bofff 171 Opublikowano 14 Lutego 2025 Opublikowano 14 Lutego 2025 U mnie w 1.5 roku nie zdegradował się Oryginalny sleeved 12vhpwr na 2x8 pin od corsair
b1ela5 39 Opublikowano 14 Lutego 2025 Opublikowano 14 Lutego 2025 (edytowane) Ok. Fajnie że zareagowałeś. To może goowniany palit u mnie, ale to sie dzieje. Edytowane 14 Lutego 2025 przez b1ela5
SylwesterI. 923 Opublikowano 14 Lutego 2025 Opublikowano 14 Lutego 2025 2 minuty temu, bofff napisał(a): U mnie w 1.5 roku nie zdegradował się Oryginalny sleeved 12vhpwr na 2x8 pin od corsair A u mnie poszedł już jeden na wymianę, oryginalny od corsaira
Kadajo 7 950 Opublikowano 14 Lutego 2025 Opublikowano 14 Lutego 2025 Jesteś pewien ze to kabel a nie jego styki, bo to trochę dziwne aby w tak krótkim czasie te przewody się degradowały, chyba ze są z gównolitu.
Totek 876 Opublikowano 14 Lutego 2025 Opublikowano 14 Lutego 2025 13 minut temu, LecOLiCe napisał(a): No właśnie to jest inna kwestia. Warto byłoby trochę odczarować ten X-Kom, bo mam wrażenie, że w ostatnich latach to jest jeśli chodzi o elektronikę kierunek numer 1, zwłaszcza gaming. Ja z racji miejsca zamieszkania wiem co nieco o tej firmie i to nie jest "gigant technologiczny" jak niektóre media piszą w internecie. To jest mała, skromna sieć, która wybiła się w czasie problemów Komputronika i Morele, inwestując po prostu w rebranding i marketing. Firma z bardzo niskimi stawkami dla pracowników, drastycznie małymi marżami na elektronice (na telefonach to są cyfry rzędu 2%) i w ostatnim czasie bagażem finansowym jakim jest wspomaganie finansów Rakowa Częstochowa. No tak, wyłania się z tego obraz typowego polskiego Januszexa. Obroty milionowe, zyski na granicy opłacalności a szef Panamerą jeździ Kreatywna księgowość to podstawa udanego biznesu. 1
b1ela5 39 Opublikowano 14 Lutego 2025 Opublikowano 14 Lutego 2025 (edytowane) 4 minuty temu, Kadajo napisał(a): Jesteś pewien ze to kabel a nie jego styki, bo to trochę dziwne aby w tak krótkim czasie te przewody się degradowały, chyba ze są z gównolitu. @Kadajo. Bankowo. Jak mogło się stać coś ze stykami skoro podłączyłeś grata działał super i nigdy nic nie ruszałeś @Sylwestrl. to samo u mnie, corsair sheet. Johny guru chyba czas na emeryturę. 5 minut temu, SylwesterI. napisał(a): A u mnie poszedł już jeden na wymianę, oryginalny od corsaira Edytowane 14 Lutego 2025 przez b1ela5
SylwesterI. 923 Opublikowano 14 Lutego 2025 Opublikowano 14 Lutego 2025 (edytowane) obserwuję co się dzieje w nl i jest to samo, jakoś nie wierzę w spisek wszystkich sklepów na świecie, tylko jak już to walenie w uja przez dystrybutorów, obserwują co się dzieje, to robią w bambuko nawet sklepy, obiecując karty, a potem sprzedają innym po skalperskich cenach, bo ci też na tym zarobią megekko.nl , zapowiadało, że na premierę ma 200 chętnych na każdą 5090 jaką mają dostać Edytowane 14 Lutego 2025 przez SylwesterI.
Zachy 599 Opublikowano 14 Lutego 2025 Opublikowano 14 Lutego 2025 1 godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a): Masz bić pianę bo sprzedali Ci coś czego nie mieli. Póki ludzie będą akceptować, a nawet bronić takich praktyk jak Ty to robisz, to nigdy nic się nie zmieni w tym kraju w kwestii sklepów. Chcesz to walcz Masz do tego prawo. A jak chcesz walczyc ze sklepem to najpierw od nich wez kase spowrotem, bo jak Ci sie cos nie podoba to pierwsze co powinienes zrobic. Masz innych sprzedawcow, moze ktorys Ci Astrala sprzeda Ja mam prawo tak samo czekac, nie uwazam zebym byl robiony przez sklep w karola. Nie ma to nie ma i cierpliwie czekam az sie pojawia. Na nic nerwy i narzekania, bo to nic nie zmieni. Szkoda na to zdrowia i czasu. Zaklepalem kolejke, oplacilem wymagana sume i czekam na produkt 1
b1ela5 39 Opublikowano 14 Lutego 2025 Opublikowano 14 Lutego 2025 (edytowane) @Sylwestertl. No i kable siadają, nie wierzyłem Stary dopóki sam nie sprawdziłem. I Kadajo ma rację, to moze być kwestia stykow, a nawet z wielkim prawdopodobińeństem jest, faktycznie to chyba z goownolitu. Edytowane 14 Lutego 2025 przez b1ela5
Rekomendowane odpowiedzi