Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@PiPoLiNiO

Widziałeś to? Stary filmik, ale problem ten sam.

W pewnym momencie można usłyszeć dźwięk jak gościo rusza myszą po pulpicie i co zmienia w ustawieniach widndy/myszy, aby przestało piszczeć :E

Możesz też sprawdzić czy cokolwiek zmieni jak wyłączysz w windowsie Hardware Acceleration GPU Scheduling.

Może ten Astral ma po prostu tak ciulowe cewki, że najmniejsze zmiany obciążenia powodują ich pisk.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)

Zaczynam się poważnie zastanawiać, czy nie oddać tego Astrala i pojechać odebrać Windforce'a który na mnie czeka w komputroniku za 14k Albo po prostu go oddać i czekać, moje dwa bieguny toczą nieustanną walkę w głowie, chciałoby się już pograć na 5090 :/

Edytowane przez Tester Wrażeń
  • Haha 1
Opublikowano
Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

Odbieraj Astral i dawaj znać jak sytuacja :) Będzie wiadomo czy jest sens polować na kolejne, czy szukać jednak jakiegoś MSI.

Tylko, że u mnie to będzie wymagało więcej zabawy, bo musze całego PC skompletować a nie tylko kartę przełożyć, dlatego kręcę się w amoku jak gówno w przeręblu

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, daerragh napisał(a):

Moze macie bardzo wysokie odswiezanie monitora?

No ja mam 240Hz i nie ma mowy żeby karte było słychać na pulpicie.

Skoro u niego tak jest to ewidentnie coś jest nie tak. 
@PiPoLiNiO Nie dasz rady pod jakimś innym kompem przetestować u kolegi? Albo u kogoś z forum z okolicy?

Edytowane przez sovas
Opublikowano
39 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Wychodzi na to, ze te Astrale takie sa.

Moj Astral jest cichy, czasami cos lekko skwierczy ale nie generuje to wkrw...nia

Da sie z tym zyc.

U mnie zadna 4090 nie skwierczala a mialem najpierw hx1000i a teraz vertex px1200

Opublikowano

U mnie na pulpicie też kompletna cisza, sporadycznie przy naprawdę większym obciążeniu słychać cewki, ale nie są one tak tragiczne, że jakoś bardzo przeszkadzają (głównie jak wywali fpsy w kosmos np w menu, przy normalnej grze jest w miarę ok, a przynajmniej wiatraki są głośniejsze).

karta TUF 5090, zasilacz 1600W, ekran też 240 hz.

• Upvote 1
Opublikowano

@PiPoLiNiO a na przykład próbowałeś jak grasz w gry ustawić limit fps? gdzieś czytałem że przy dużych fps zdarza się, że niektóre modele kart mają piszczące cewki. Chociaż w sumie to bez sensu mając topową kartę ograniczać ją:hmm:

Opublikowano
2 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Jedyny wspólny mianownik, to ten zasilacz.

@PiPoLiNiO Z tym zasilaczem to nie musi być głupi pomysł. Kiedyś kupiłem Strixa 5700XT i na jednym zasilaczu cewki grały tak że się tego wytrzymać nie dało, po zmianie zasilacza, cewki dalej było słychać ale delikatnie. Jeżeli chcesz sprawdzać zasilacz to najlepiej jak byś miał od kogo pożyczyć i to innej marki jak twój. Możesz też sprawdzić kartę w innym komputerze.