Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@Smalec Zamiast "Jakiś Cieć" było dać "Jensen" :hihot:

Wątpię czy Kurtas wie co to X-Cum. Musieliby do asortymentu wprowadzić skórzane kurtki rgb z pyty świerszcza :lovin:

Opublikowano

Jednak jak ktoś rok temu kupił sobie RTX 4070 Super to dobrze na tym wyszedł.

Rok czasu pograł, mało co stracił na wydajności względem 5070 a i jeszcze prądu zaoszczędzi względem nowej generacji kart :)

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Moje wrażenia po 1 dniu z asus TUF 5090.

Tryb performance, temperatury po pol godzinie biegania w cp2077

GPU: nie przekracza 70c

Pamieci: nie przekraczaja 75c

czyli bardzo fajne. 

Okupione jest to niestety relatywnym halasem- wiatraki kreca sie nawet w granicach 1700-1900rpm.

odpale jutro karte w trybie silent.

Nieslawna wtyczka wyczuwalnie dość ciepla przy dotyku (przy cp2077) ale spokojnie mozna trzymac na niej paluchy :) wiec chyba nie ma tragedii.

Jutro underwolting. Jakies rekomendowane napiecia i czestotliwosci?

Edytowane przez Dr_bb
Opublikowano
17 godzin temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Nie ma nigdzie recenzji, co myślicie o 5090 windforce? Jest sens się pchać w to jak na mnie czeka w komputroniku?

Tutaj coś piszą o 5090 windforce:  

• Upvote 1
Opublikowano

@Dr_bb od 0.8V do 0.95V. Przy czym wartosc OC bedzie sie roznic, dla 0.95 moze to byc +400Mhz dla 0.8V np +500Mhz. Najlepiej utworzyc sobie profile 0.8V 0.85V 0.9V i 0.95V oraz max oC do benchow. Akurat jest 5 miejsc na zapisanie. Jeżeli grasz w gierki i masz FPS aż nadto to raczej wiecej jak 0.8V nie bedzie potrzebne. Jeżeli klaci no to 0.95V albo max oc

• Thanks 1
Opublikowano

Mnie tez nie ominely problemy zwiazane z 5090…. Rozwiazanie mojego problemu moze komus sie przyda. System w ogole nie wykryl karty po pierwszym odpaleniu (riser lian li 4.0 pcie plus vertical stand) oczywiscie w biosie ustawione pcie 4.0. Po podlaczeniu bezp do plyty wszystko smigalo. Musialem zmienic riser na inny, wtedy odpalilo.
ROPy wszystkie na szczescie na miejscu….

11 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

@Dr_bb od 0.8V do 0.95V. Przy czym wartosc OC bedzie sie roznic, dla 0.95 moze to byc +400Mhz dla 0.8V np +500Mhz. Najlepiej utworzyc sobie profile 0.8V 0.85V 0.9V i 0.95V oraz max oC do benchow. Akurat jest 5 miejsc na zapisanie. Jeżeli grasz w gierki i masz FPS aż nadto to raczej wiecej jak 0.8V nie bedzie potrzebne. Jeżeli klaci no to 0.95V albo max oc

Hm, nigdy tego nie robilem czyli dla 0.9v ile to bedzie mhz? :D

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Dr_bb napisał(a):

Mnie tez nie ominely problemy zwiazane z 5090…. Rozwiazanie mojego problemu moze komus sie przyda. System w ogole nie wykryl karty po pierwszym odpaleniu (riser lian li 4.0 pcie plus vertical stand) oczywiscie w biosie ustawione pcie 4.0. Po podlaczeniu bezp do plyty wszystko smigalo. Musialem zmienic riser na inny, wtedy odpalilo.
ROPy wszystkie na szczescie na miejscu….

Hm, nigdy tego nie robilem czyli dla 0.9v ile to bedzie mhz? :D

Zależy od sztuki. Jeżeli twoje OC tzw max oc to 375Mhz wiekszosc kart to potrafi. To zapewne przy nizszych napięciach te OC bedzie wyższe. Z tym, że nie da sie okreslić jakie bo to zależy jaki Tobie sie chip trafił, to jest loteria i musisz to odkryc sam. Także troche zabawy jest na poczatku, ale raz ustawisz i masz :) Podawałem tutaj przykład swoj z PC jak na 0.9V rośnie OC, akurat na moim chipie, 0.925 juz jest lipa, ale 0.9V jakims cudem potrafi pracowac ze znacznie wyzszym OC. 

Podam Ci przykład laptopa. Normalne OC okolo 150Mhz + 2000mem. Oczywiscie jumbo jet i temp 86C. Przy zmniejszeniu na 0.7V czyli najmniejszym mozliwym OC jest na poziomie 375Mhz. Co w porównaniu do 150 max OC jest sporą różnica. I czesto GPU ma nie wiecej jak 70C. Poza tym sporo testow które oglądałem np ostatnio taki przykład podał youtuber VEX, dla karty 5070Ti, gdzie BIOS silent w paru tytułach był lepszy, w szczegolnosci 1% low. Dlatego undervolting moze ale nie musi, poprawic 1% low, bo GPU nigdy nie throttluje power limitem. Robiąc undervolting nie ruszaj suwaka powerlimit zostaw go na 100%. 

Edytowane przez maxmaster027
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, tomek25 napisał(a):

Tutaj coś piszą o 5090 windforce:  

@Tester WrażeńPrzetłumaczyłem fragment, z tego wynika że gość ma bardzo dobrą temperaturę, nie ma piszczących cewek i głośność wentylatorów jest bardzo dobra:

Zrzut ekranu 2025-03-05 090509.png

Edytowane przez tomek25
Opublikowano
Godzinę temu, Dr_bb napisał(a):

(riser lian li 4.0 pcie plus vertical stand)

mam tez riser lian li 4.0 ale w nowszej rewizji

dziala zarowno na pcie 5.0 jak i pci 4.0

na pcie 5.0 czasami do windowsa bootowal z czarnym ekranem, ale to chyba poprawili najnowszym fixem drv

Opublikowano
12 minut temu, offensive napisał(a):

Czy przez ostatnie 1250 stron watku ktos byl w stanie przedstawic manual step-by-step jak przekonac zone ze 5090 przyda sie w rodzinie? 

Kupić jej jeszcze droższą torebkę ;-)

• Haha 1
Opublikowano
28 minut temu, offensive napisał(a):

Czy przez ostatnie 1250 stron watku ktos byl w stanie przedstawic manual step-by-step jak przekonac zone ze 5090 przyda sie w rodzinie? 

Proszę bardzo:

Spoiler

1. Kupujesz Oculus Questa 3S za grosze (w porównaniu do ceny karty)

2. Kupujesz wirtualne lustro i apkę do przymierzania ciuchów

3. Ściemniasz, że VR wymaga potężnej mocy i trzeba było kupić.

4. Pamiętasz, żeby mieć zawsze włączony komputer jak żona jest w domu, żeby nie było przypału, jak się skapnie, że Quest sam to liczy.

4a. Może jeszcze apka do głaskania wirtualnych kotków i piesków

5. Jak nie działa to pokazujesz ceny skalperów na OLX i mówisz, że czekasz aż polecą na 30 000. W tym przypadku w razie czego będzie suszenie głowy o wydatek, ale przecież Ty chciałeś dobrze, tylko plan nie wypalił. Ale pewnie wypali. Tylko trzeba poczekać może następne pół roku (poddasz się po premierze następnej serii)

5a. Zarejestruj się na stronie płacącej za użyczanie mocy GPU do obliczeń. Potem powiedz, że Cię oszukali i profity za dzień okazały się być za miesiąc, a ty chciałeś za to jej kupić egzotyczne wakacje. Tak bardzo chciałeś. Miałeś dobre intencje. No nie Twoja wina no!

6. W ostateczności w razie czego zostaje metoda jaskiniowa. Przy odpowiedniej maczudze i wyczuciu siły zamachu, na twarzy żony pojawi się wyraz błogości i zadowolenia, a narzekania ucichną. 

7. Jeśli wszystko zawiedzie, zostaje metoda preppersa. Zbuduj duuużą i ciepłą budę dla psa, kup wygodne materace do spania za drzwiami, zaopatrz się we wszystko na wypadek mrozów i deszczu, może steam decka na nudę, audiobooki, poradniki "jak uratować małżeństwo w kryzysie" i tak dalej. 

• Thanks 1