Faflucy 312 Opublikowano 23 Marca Opublikowano 23 Marca 49 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): Gdyby ich problemem było piszczenie tylko przy 600W, to nie byłoby problemu Znów na pulpicie ci gra ?
VRman 2 641 Opublikowano 23 Marca Opublikowano 23 Marca (edytowane) 17 minut temu, lukadd napisał(a): Tak tylko kliknąłem i zastanawia mnie jaki jest sens robienia takich testów VR w tych grach w tak wysokich rozdzielczościach i detalach, gdzie i na 4090 i 5090 jest to nie grywalne Można dopakować modami jakąś gierkę tak, że przebije 24GB vram to wtedy 5090 będzie wydajniejsza pewnie i o kilkaset %. Z jednej strony pełna racja, ale z drugiej strony do headsetów o najwyższej rozdzielczości, brakuje mocy nawet 5090tce. Do tego gry tego typu wiszą na CPU i to nawet tak mocno, że 9800x3d ma problem z 40fps. I wtedy jak zjedziesz z ustawieniami do tych bardziej sensownych 45fps, to realnie karta o 500% szybsza może pokazać wzrost typu +5%. Tu masz bardziej realnie, a nadal 50% jest 21fps na 32fps. Average się w VR nie liczy tak bardzo jak te 1% lows. Nawet 0,01% lows nie są bez znaczenia, choć wyniki typu +100% to bym radził tutaj odrzucić. 32fps. Jeśli headset ma tryb 72 czy 75Hz to od 32fps już bardzo blisko do 36 czy 37fps wymaganych do załączenia reprojekcji (wtedy ruchy głowy są w 72fps a sama gra w 37, plus ewentualna interpolacja). Dla lotów na większej wysokości jest to już do zaakceptowania przez wielu fanów flight simów. Osobiście wolałbym niższe ustawienia i pełną płynność przy lataniu bardzo nisko, bo mi akurat ten typ grania w "samoloty" daje najwięcej frajdy. Jednak zauważyłem, że zdecydowana większość fanów poważnego podejścia do flight simów, zadowala się 45fps a nawet 30 z interpolacją klatek. Bardzo ciekawe jest co gość mówi o graniu w 75fps bez reprojekcji. Na 5090 możliwe, na 4090 nie bardzo. Ogólnie jak ktoś celuje w VR z tych o najwyższej rozdziałce, to 5090 to mus. A jak ktoś celuje w 4K na oko (co daje jakieś 3x tyle pikseli ile w 4K na monitorze + wymagany wyższy framerate) to 5090tka jest zgodnie oceniania jako karta zdecydowanie za wolna do wykorzystania potencjału ekranów i optyki w pełni. Ktoś grający na Queście 3 czy VR sprzed kilku lat ala Valve Index, na pewno nie zobaczy tych +50% w praktycznych ustawieniach. Ale jak ktoś ma VR1, Beyond 2, Pimax Crystala czy najnowsze cuda z 4K na oko, to śmiało można mówić: 5090 jest 50% szybsza. Edytowane 23 Marca przez VRman
lukadd 2 913 Opublikowano 23 Marca Opublikowano 23 Marca FS to ogólnie kupa pod VR. Raz na ruski rok odpalę na godzinkę i tyle.
GAZuOOT 192 Opublikowano 23 Marca Opublikowano 23 Marca 13 minut temu, sideband napisał(a): Z tą zdecydowanie wyższą to bym nie przesadzał, ale byłaby poprawa. Poza tym nawet nie masz tych +1000Mhz na offsecie + masz sporo niższy takt rzeczywisty niż na krzywej i lata sobie w lewo-prawo pomimo stałej temp GPU Przy Ampere pijany zrobił boosta, a przy ADA udało się mu się otrzeźwieć, ale przy Blackwell zachlał do nieprzytomności. Może przy Rubinie uda się ponownie otrzeźwieć No przy Blackwellu na 5090 zdecydowanie lepiej mi się sprawdza blokowania napięcia klawiszem L na krzywej. Do napięcia 0.9V mogę dać zawsze +1000MHz i wtedy zachowanie karty jest bardzo przewidywalne. Np. przy 0.9v najwyższe taktowanie karty to 2880Mhz (bez obciążenia) odpalając Steel Nomada, napięcie spada 0,885V z taktowaniem w okolicach 2650Mhz-2700Mhz, w mniej obciążających sytuacjach np. jak odpalę Time Spy, karta trzyma taktowania ok 2750Mhz przy napięciu 0,89v. Im dam niższe napięcie na krzywej, tym bardziej zmniejsza się zrzucanie taktowań pod obciążeniem . Np przy 0,8v 1530Mhz luz spada na 1515Mhz, przy 0,82v 1860Mhz spada na 1830Mhz, 0,85V 2220Mhz spada na 2150Mhz. Minus to ma taki, że karta nie zbija taktowań po blokadzie L, więc ręcznie zrobiłem sobie profil do 2d i jak nie mam nic odpalanego to się na niego przełączam.
sovas 662 Opublikowano 23 Marca Opublikowano 23 Marca (edytowane) 3 godziny temu, Fenrir_14 napisał(a): @sovas sprawdziłem 0.900V i wbija mi 2700Mhz (dałem z naddatkiem) na DLSS Balanced, FG +4K wszystkie ustawienia max + PT. Grasz w 4K czy na panoramie ? 3440x1440 2 godziny temu, Quadro26 napisał(a): Myślałem, że może w Vanguardzie będzie lepiej, ale na podstawie testu z Igorslab: https://www.igorslab.de/en/msi-geforce-rtx-5080-vanguard-soc-in-the-test-the-better-fe-with-the-suprim-interior-and-the-slightly-cheaper-exterior/8/ (na dole strony nagrania chłodzenia, strasznie słychać cewki, gorzej niż u mnie na Zotacu Infinity) dochodzę do wniosku, że nie ma ratunku O kur.. ale daje 1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a): Przy 600W mysle, ze nie ma karty, ktora nie piszczy wiec moze byc ciezko. Hm, u mnie cewki słychać jakoś powyżej 1V. Skręciłem na 0,89V i jest ok. Na pewno nie słychać tak jak w 5080 Vanguard SOC co kolega wyżej wysłał. Przy otwartej budzie byłoby je lekko słychać, ale to pod dużym obciążeniem / fps. W idle to chyba stetoskop bym musiał przykładać xd W grach mam około 2800 Mhz i max co widziałem poboru to 495 W w cyberpunku ze wszystkim na max + DLAA. @PiPoLiNiO Co do chłodzenia - Dziś miałem giga wysoką temperaturę w pokoju 27-29 stopni. Dziewczyna jest chora i musiała mieć ciepło No i TUF dostał baty w cyberku i potrafił po godzinie dobić 75 stopni i 1900 RPM przy 450-480W, więc w ciężkich warunkach da się go udusić. Na pewno są lepsze karty pod względem wydajności chłodzenia. Edytowane 23 Marca przez sovas
sideband 1 775 Opublikowano 23 Marca Opublikowano 23 Marca (edytowane) 39 minut temu, GAZuOOT napisał(a): No przy Blackwellu na 5090 zdecydowanie lepiej mi się sprawdza blokowania napięcia klawiszem L na krzywej. Do napięcia 0.9V mogę dać zawsze +1000MHz i wtedy zachowanie karty jest bardzo przewidywalne. Np. przy 0.9v najwyższe taktowanie karty to 2880Mhz (bez obciążenia) odpalając Steel Nomada, napięcie spada 0,885V z taktowaniem w okolicach 2650Mhz-2700Mhz, w mniej obciążających sytuacjach np. jak odpalę Time Spy, karta trzyma taktowania ok 2750Mhz przy napięciu 0,89v. Im dam niższe napięcie na krzywej, tym bardziej zmniejsza się zrzucanie taktowań pod obciążeniem . Np przy 0,8v 1530Mhz luz spada na 1515Mhz, przy 0,82v 1860Mhz spada na 1830Mhz, 0,85V 2220Mhz spada na 2150Mhz. Minus to ma taki, że karta nie zbija taktowań po blokadzie L, więc ręcznie zrobiłem sobie profil do 2d i jak nie mam nic odpalanego to się na niego przełączam. Blokując L nie musisz bawić krzywą za bardzo tylko blokujesz pkt, który Cię interesuje. Przy 0.9V zachowanie nadal jest idiotyczne skoro takt bez obciążenia nadal jest sporo wyższy pomimo, że żaden inny parametry nie blokuje karty tak jak pisałem pijany to wymyślił tak jak przy Ampere wraz ze wzrostem temperatury rosło taktowanie Na niskich napięciach zachowanie jest identycznie jak u Ciebie PS. robisz błąd nie blokuj linią do góry tylko w bok(w lewo) wymusisz pkt takt - napięcie bez wymuszenia 3d Wciśnij dwa razy L Edytowane 23 Marca przez sideband 1
Elvis79 161 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca https://www.telepolis.pl/tech/sprzet/msi-wyda-potwora-takiej-karty-rtx-jeszcze-nie-bylo wtf ?
Phoenix. 4 727 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca https://wccftech.com/nvidia-gpu-driver-572-xx-is-reportedly-causing-serious-problems-for-rtx-40/
galakty 3 332 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca Ja już przestałem instalować najnowsze stery od nich, patałachy...
Phoenix. 4 727 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca https://videocardz.com/newz/nvidia-geforce-rtx-5060-ti-and-rtx-5060-to-be-announced-on-april-15-all-aibs-need-to-have-one-msrp-model
some1 536 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca 9 godzin temu, VRman napisał(a): 32fps. Jeśli headset ma tryb 72 czy 75Hz to od 32fps już bardzo blisko do 36 czy 37fps wymaganych do załączenia reprojekcji (wtedy ruchy głowy są w 72fps a sama gra w 37, plus ewentualna interpolacja). Reprojekcja też kosztuje trochę zasobów. Jeśli komputer ledwo na styk wyrabia 1/2 fps, to za mało. Jak jeszcze monitorowałem takie rzeczy, to do załączenia reprojekcji karta musiała mieć nie więcej, niż ok. 80% obciążenia. Ogólnie kierunek rozwoju w VR to nie jest pałowanie absurdalnych rozdzielczości, które uda się mniej więcej tak jak gamingowe monitory 8k, tylko foveated rendering ze śledzeniem oczu. Niestety szał na VR skończył się zanim to się na dobre rozwinęło, więc implementacja leży zarówno po stronie hardware jak i gier. I tak stoimy już kilka lat. 2
VRman 2 641 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca @some1 5 godzin temu, Elvis79 napisał(a): https://www.telepolis.pl/tech/sprzet/msi-wyda-potwora-takiej-karty-rtx-jeszcze-nie-bylo wtf ? O, ktoś się niechcący wypaplał. 5080 24GB na 99,99% się pojawią, ale czy za miesiąc czy za 8 miesięcy to już ciężko powiedzieć. To było wiadome od końca 2024. Tyle że dziś nie robię sobie już nadziei na to, że wersje 24GB zepchną wersje w 16GB w pobliże dobrych bardziej normalnych cen. Brak karty 384bit wydaje się tu być celowym zabiegiem, żeby pożyteczni idioci i przekupieni jutuberze gadali, że "może cena jest sporo wyższa, ale pomiędzy 5080 a 5090 była ogromna przepaść, a teraz coś jest, więc dobre i to". Jeszcze w styczniu myślałem, że 24GB będzie na koniec roku tym co 4080S dla 4080. Że po prostu 16GB zląduje w okolice 4100-4500, gdzie jej miejsce, a wersja 24GB zajmie miejsce w przedziale 5000-6000. Teraz to do 5000 5070ti dochodzą, a GDDR7 3GB nie są jeszcze tak masowo produkowane, żeby nie były sporo droższe. Stąd wniosek, że im szybsza premiera, tym większa szansa na kolejne windowanie cen. Założmy, że Nvidię zmiana kostek na 3GB kosztuje dodatkowe 100$. (nie sądzę, raczej sporo mniej), to można założyć +400$. Czyli jakieś 8000, jak znam tych dusigroszów w Nvidii
galakty 3 332 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca Tylko 24GB w 5080 i tak niewiele wniesie, poza ceną. Owszem lepiej mieć więcej pamięci do 1440p/4K, ale wydajnościowo to dalej słabizna porównując do 4090. Potrzebujemy karty pokroju 6070/Ti o mocy lekko wyższej niż 4090 w cenie 4000 zł. Tak wiem, marzenia. 1
sovas 662 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca @PiPoLiNiO Lol. Nie myślałem, że aż taka skala tego może być jak astral w porównaniu do tego wypadał?
Nex1M 113 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca (edytowane) Mozna np. Zrobic dzwiekoszczelne pomieszczenie w pokoju taka ala budke konferencyjna i tam dac pc, wtedy nawet ventus nie straszny wentylatory na full i gitara Edytowane 24 Marca przez Nex1M 1
sovas 662 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca (edytowane) https://www.komputronik.pl/product/952021/karta-graficzna-asus-geforce-rtx-5090-tuf-gaming-32gb-dlss-4.html?utm_source=convertiser&cvrid=CVR.8295.dyw-ersant.8135.applications-and-tools..e929151aee78f5d465a540ada909638a&utm_term= TUFik 14k, nie wywalam refa Edytowane 24 Marca przez sovas
aetern 9 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca W dniu premiery TUF OC był za 10299 na Komputroniku, o ile mnie pamięć nie myli. 5090 na stronie Nvidii staniało (obniżyli cenę na 9599zł). Dlaczego ludzie tutaj wrzucają te karty po więcej, niż MSRP? Nawet MSRP okazało się być za wysoką ceną, którą Nvidia zdaje się, że zaczyna urealniać.
ffallen 49 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca 3 minuty temu, aetern napisał(a): W dniu premiery TUF OC był za 10299 na Komputroniku, o ile mnie pamięć nie myli. 5090 na stronie Nvidii staniało (obniżyli cenę na 9599zł). Dlaczego ludzie tutaj wrzucają te karty po więcej, niż MSRP? Nawet MSRP okazało się być za wysoką ceną, którą Nvidia zdaje się, że zaczyna urealniać. To akurat jest proste - kart 5090 po MSRP, które będą wisiały więcej niż kilkanaście/kilkadziesiąt sekund nie uświadczysz przez najbliższe kilka miesięcy i nikt Ci takich ofert nie wrzuci. O dropach FE nawet nie mówię.
some1 536 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca 6 minut temu, aetern napisał(a): Nawet MSRP okazało się być za wysoką ceną, którą Nvidia zdaje się, że zaczyna urealniać. Jedyny powód "urealnienia" MSRP na stronie nvidii to spadek kursu dolara. Zarówno stare jak i nowe MSRP jest czysto papierowe i karty w tych cenach rozchodzą się szybciej niż ktoś jest wrzuci na forum. TUF miał obniżoną cenę "promocyjną" tylko w dniu premiery, takie małe oszustwo Asusa żeby dobrze wypaść w recenzjach. W praktyce większość kart jest wyceniona przez producentów od 20% do 40% wyżej niż MSRP. I to mówimy o cenach prosto z fabryki, jeszcze zanim dodamy windowanie cen ze względu na słabą dostępność. 1
sovas 662 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca 10 minut temu, aetern napisał(a): W dniu premiery TUF OC był za 10299 na Komputroniku, o ile mnie pamięć nie myli. 5090 na stronie Nvidii staniało (obniżyli cenę na 9599zł). Dlaczego ludzie tutaj wrzucają te karty po więcej, niż MSRP? Nawet MSRP okazało się być za wysoką ceną, którą Nvidia zdaje się, że zaczyna urealniać. TUF OC był po 13k+ od dnia premiery. Nigdy nie był za mniej niż 13. Było kilka sztuk wersji non OC za 10300, ale to było parę sztuk i nawet Asus powiedział, że to taka seria "promocyjna" i za chwilę podnieśli ceny. Sam widzisz, sprzedał się w 15 sekund. Fajnie, że Founders staniał, gdzie mogę zamówić?
ffallen 49 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca Nie oszukujmy się. Wszystkie karty 5090 w granicy do powiedzmy 12500zł jeśli w ogóle się pojawią w polskich sklepach schodzą i będą schodzić w mig. Bo nawet jak nie upolują ich gracze dla siebie to ciągle opłaca się jeszcze brać ludziom na handel skoro na takim OLX opchną je po 13,5-14tys. Pewnie w wakacje coś się poprawi. Inaczej jest z 5080, ale tego opisywał nie będę bo każdy wie jak jest i upolować coś w MSRP nie jest już mission impossible.
Kadajo 7 411 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca 31 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): Bo nie ma znaczenia MSRP. Ceny są jakie są, więc wrzucamy co się pojawia i jest względnie normalne wycenione. Ale wiesz że jeden z powodow dla ktorych MSRP przestaje mieć znaczenie to wlasnie to ze kupujecie w tych cenach ? A jeśli chodzi o ceweczki śpiewają radośnie o poranku, panowie macie 600W karty, nie ma szans przy wysokim FPS aby te cewki nie śpiewały. Nawet Igor na swojej stronie wyraznie pisze ze nie ma czegoś takiego jak kompletnie ciche cewki. Im PC będzie cichszy, wentylatory będą na mniejszych RPM tym bardziej cewki sie beda uwydatniać szczegolnie jesli ktos ma bude typu mesh. Paradoks polega na tym że im lepsza sekcja zasilania karty (czyli te najlepsze modele) tym więcej macie świergotu cewek bo jest ich tam więcej. Albo się z tym pogódźcie, albo weźcie sobie wróćcie do kart z poborem 150W. Albo zróbcie CAP FPS. 4 godziny temu, Phoenix. napisał(a): https://wccftech.com/nvidia-gpu-driver-572-xx-is-reportedly-causing-serious-problems-for-rtx-40/ Co ciekawe ja właśnie miałem te problemy na poprzednich sterownikach, a na tych mam spokoj. 572.83 Ogólnie problemy zaczely sie od premiery nowych kart.
Rekomendowane odpowiedzi