Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, darekz napisał(a):

O cholera, ależ mnie ogarnął sentyment ogromny. Można powiedzieć, że w tym mieście się wychowałem :hihot:

Kilkuletnia gra i już sentyment? :D

45 minut temu, MadDog napisał(a):

Nie wiedziałem, że komputery się kupuje tylko po to aby na nie ciągle patrzeć :E

Nie tylko ale też lubię patrzeć 8:E

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, dawidoxx napisał(a):

Spotkał się ktoś z kilku sekundowymi  czarnymi ekranami po instalacji sterów 572.83 na blackwellu?  Zazwyczaj występują po odpaleniu chrome. W grach jest ok, a na poprzednich wersjach problemu nie ma 

Ja tak mam na rtx5080 szczególnie jak przeglądam na chrome wp.pl (stery każda wersja jaka była, gry luz), na poprzedniej karcie rtx 3060ti też występowało to, pare lat temu miałem podobnie ale to już gdziekolwiek na moment ekran zanikał i okazało się, że monitor ducha wyzionął.

Edytowane przez Elvis79
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, dawidoxx napisał(a):

Szukałem tutaj i nie widziałem aby ktoś zgłaszał to tylko z chromem. 

Polecam form guru3d albo techpowerup, tam w ciągu kliku godzin od wyjścia sterownika będziesz wiedział czy są z nim jakieś poważne problemy.

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Elvis79 napisał(a):

Ja tak mam na rtx5080 szczególnie jak przeglądam na chrome wp.pl (gry luz), na poprzedniej karcie rtx 3060ti też występowało to, pare lat temu miałem podobnie ale to już gdziekolwiek na moment ekran zanikał i okazało się, że monitor ducha wyzionął.

Ale to masz tylko na tych ostatnich sterach tak? 

Opublikowano
W dniu 29.03.2025 o 13:51, MarcoSimone napisał(a):

Widzę, że w ciekawą stronę idzie to forum skoro takie słownictwo jest używane....

A na labie dostałem (nie powiem od kogo) kiedyś ostrzeżenie za przeklinanie za, cytuję: " Zajebista gra ". Tutaj widzę można duuużo więcej ;)

Co najlepsze, gość który dał mi "karę" pisał w ten sam sposób :niegrzeczny:

W dniu 29.03.2025 o 13:59, tomcug napisał(a):

Nie, po prostu Ty jesteś Januszem, a próbujesz zgrywać Greka :)

Jak jest Janusz po grecku ? 8:E

• Haha 1
  • Sad 1
Opublikowano
16 minut temu, dawidoxx napisał(a):

Spotkał się ktoś z kilku sekundowymi  czarnymi ekranami po instalacji sterów 572.83 na blackwellu?  Zazwyczaj występują po odpaleniu chrome. W grach jest ok, a na poprzednich wersjach problemu nie ma 

Mi się tak robiło,ale po zmianie kabla HDMI przestało bo tu też szukałem przyczyny ale jeszcze obserwuje ten przypadek,ale dokładnie tak miałem jak u ciebie 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, dawidoxx napisał(a):

Ale to masz tylko na tych ostatnich sterach tak? 

Nie, od kilku wersji wstecz i na sterach pod rtx3060ti też miałem ale tam rzadziej, teraz to średnio jak komp odpalony kilka godzin to z 2-3 razy i najczęściej w pierwszych max 30minutach po odpaleniu, całkiem możliwe, że to wina też kabla albo monitor nie domaga już.

Edytowane przez Elvis79
Opublikowano

@tomcug ten Astral LC był testowany w jednej konfiguracji czy może sprawdzałeś jak się spisuje zarówno na wydechu jak i na zaciągu ? W jakiej budzie go testowałeś ? No i napisz jak wrażenia w stosunku do pozostałych modeli 5090 które miałeś w rękach. 

A najlepiej to wrzucaj tą recenzje w trybie JUŻ 😀

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Send1N napisał(a):

@PiPoLiNiO musisz kupować karty od @Zachy jego nie piszczą :E 

Ja mu juz nic nie sprzedam od tego trzeba zaczac :D

Wzialby moja wtedy mialby spokoj. :D

Jeśli u mnie przy rozdzielczosci 5200x2560 nie bylo slychac Astrala ani na pulpicie ani w testach to byl cichy, czy nie? :wariat:

Edytowane przez Zachy
  • Upvote 1
Opublikowano

Jakby kogos interesowalo co YTber mi odpisal na to, ze dam karte na zwrot i przekaze mu ID zwrotu zeby sie dogadal z morele. Jak mialem mu karte odeslac na slowo na testy to mial pomoc ze zwrotem - ale jak karte by odkupil po cenie z FV to nagle nie wie czy dalby rade ja zwrocic :D I co? Nie smierdzi kupskiem wam to teraz? @tomcug @Faflucy

Cytat

To w całkiem dobrej cenie wyhaczyłeś tę kartę nawet (jak na 5090 XD). Żeby jeszcze była kompletna...

Kupować nie chcę, bo to dla mnie tak samo zamrożenie pieniędzy i nie wiem, czy mógłbym ją później zwrócić.

Możemy natomiast zrobić tak, jak mówisz. Mam dobry kontakt z działem reklamacji i jak napłynie Twoje zgłoszenie, na pewno dadzą mi znać i jeśli Ty wyrazisz zgodę, żeby karta trafiła do mnie na dzień lub dwa, nim pojedzie na zwrot do producenta, to świetnie.

Nie wiem do końca jak wygląda procedura, jak coś mogę dopytać, choć pewnie sam też do równie dobrze ogarniesz, ale wydaje mi się, że jak zareklamujesz kartę, to poleci ona do producenta, a oni wyślą nową, kompletną kartę.

Podobno bardzo żwawo reagują i szybko te wymiany idą.

Musiałbyś mieć natomiast świadomość, że o te dwa/trzy dni, które potrzebuję na testy + wysyłka, proces wymiany będzie wydłużony.

Na outlet na pewno nie pójdzie taka karta, o to możesz być spokojny :) Z tego, co wiem, wszystkie tego typu karty lecą do producenta na wymianę.

Pozdrawiam serdecznie,

Opublikowano
7 minut temu, DżonyBi napisał(a):

U mnie zadnych black screenow.

@dawidoxx Ja miałem jeszcze na 4090 ale już dawno temu, takie jakby chwilowe usypianie ekranu - na 1-2 sekundy, czasowe migotanie ekranu i jakieś dziwne artefakty na dole ekranu ze swoim LG C2. Kombinowałem z g-sync, profilem zasilania, podmieniałem kable, przepinalem do innego gniazdka - bez rezultatu. W końcu kupiłem optyczny kabel hdmi i problem zniknął całkowicie. Od tego czasu zero jakichkolwiek akcji czy to na C2 czy też na C3. 

• Thanks 1
Opublikowano
10 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Nie smierdzi kupskiem wam to teraz?

Wciąż szukasz dziury w całym. Ja nie wiem, jaki on ma kontakt z Morele, czy mu by przepchnęli zwrot karty mimo, że to nie on ją zakupił, to jest jednak inna sytuacja, kiedy Ty zgłaszasz zwrot jako kupujący, a on co najwyżej dopilnuje sprawę, żeby Morelaki nie robiły problemów typu "Panie co Pan, zepsutą kartę zwracasz po kradzieży 8 ROP-ów, -2000 zł do zwrotu" %-) Ja z Morelami nigdy nie miałem nic do czynienia, więc nie wiem, jak to działa. Ale Ty widzę wszędzie wolisz złą wolę szukać :)

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

@dawidoxx Ja miałem jeszcze na 4090 ale już dawno temu, takie jakby chwilowe usypianie ekranu - na 1-2 sekundy, czasowe migotanie ekranu i jakieś dziwne artefakty na dole ekranu ze swoim LG C2. Kombinowałem z g-sync, profilem zasilania, podmieniałem kable, przepinalem do innego gniazdka - bez rezultatu. W końcu kupiłem optyczny kabel hdmi i problem zniknął całkowicie. Od tego czasu zero jakichkolwiek akcji czy to na C2 czy też na C3. 

Będę musiał w takim razie sprawdzic kabel, bo też mam pc podpięty do c2

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, tomcug napisał(a):

Wciąż szukasz dziury w całym. Ja nie wiem, jaki on ma kontakt z Morele, czy mu by przepchnęli zwrot karty mimo, że to nie on ją zakupił, to jest jednak inna sytuacja, kiedy Ty zgłaszasz zwrot jako kupujący, a on co najwyżej dopilnuje sprawę, żeby Morelaki nie robiły problemów typu "Panie co Pan, zepsutą kartę zwracasz po kradzieży 8 ROP-ów, -2000 zł do zwrotu" %-) Ja z Morelami nigdy nie miałem nic do czynienia, więc nie wiem, jak to działa. Ale Ty widzę wszędzie wolisz złą wolę szukać :)

No jesli by dostal umowe kupna-sprzedazy to jaka to roznica?

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, dawidoxx napisał(a):

Będę musiał w takim razie sprawdzic kabel, bo też mam pc podpięty do c2

U mnie podmianka na standardowe kable nic nie dawała, po kilku godzinach grania dalej problem wracał bez różnicy czy to był kabel uGreen, Linda czy Dakota 8k premium z power'a lol. Dopiero jak wpiąłem optyka to jak ręką odjął, problem przestał istnieć 👍

@DżonyBi jakiś SilverMonkey też miałem ale już nie pamiętam czy taki co podlinkowałeś konkretnie. 

Wszystkie kable 2.1 ofc. 

Edytowane przez Fenrir_14
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, tomcug napisał(a):

Rzeczywiście piszczy po tej zmianie, np. przy przesuwaniu okien. Ale w sumie mnie to nie dziwi, pobór prądu przez kartę 120 watów... przy przesuwaniu statycznego okna bez żadnej animacji :hahaha:

120W na pulpicie :wariat:

Ciekawe czy to kwestia asusowych kart, czy ogólnie sterownika. A jak zmienisz na 240hz w 4k DSR to ile watów bierze?

@sideband Ty co prawda nie masz Asusa, ale ile u ciebie bierze GPU na pulpicie w 4k@240hz natywnym?