Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A ja sobie pykam w Stalkera 2. W sumie juz 17h, a dzis gram kilka godzin i milo widziec 48-49C@1100rpm na GPU. 4K epic, DLAA 100% z FGx2 bardzo czesto dobija juz do odswiezania monitora i rzadko kiedy spada ponizej 110fps, frametime ~8.5ms. Nice, a zeby cewki uslyszec to juz trzeba uchylic szybke i ucho przystawic do karty.

Wynik oczywiscie po UV ~2800@920mV.

Edytowane przez DżonyBi
  • Like 1
Opublikowano

@PiPoLiNiO mnie osobiście to tam grzeje, możesz całego tira przekopać w pocie czoła czy tam sobie zamówić paletę z Chin do domu  jeśli masz taką potrzebę. 

Po prostu jesteś przewrotny bo sam w tym wątku deklarowałeś że byłbyś w stanie zapłacić więcej za kartę wolną od świerszczy. Więc po tych wszystkich Twoich mękach myślałem że dales sobie czopa po prostu, na zwykłą logikę 😀

Opublikowano

Dzień dobry Forumowiczom,

Mi się dzisiaj udało skorzystać z promocji w X-komie.

Zotac 5090 Solid - jeszcze nie sprawdzałem jak działa (na dniach zobaczę - oby nie był za głośny).

Nawiązując do postu Doamdor`a dzisiaj pod salonem było i tak (dopiero od około 8 pojawili się kolejni Klienci - pozdrawiam szczęśliwych nabywców 5070ti):

20250413_073906.jpg

20250413_082241.jpg

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, darekz napisał(a):

Ładna chłodnia :cool: To od jakiej temperatury startują wentyle? To są obroty z wentyla na PCB czy z chłodnicy?

No ladna, na pamieciach juz tak nie imponuje, bo 68C w Stalkerze, w Cyberku 72C, ale temp. GPU robi wrazenie. W Cyberku  na 430-450W  temp. GPU kreci sie na 51-52C. Mam odczucie, ze po wygrzaniu PTMa jest lepiej niz na poczatku. Na karcie wentyl startuje od 500rpm, a na chlodnicy od 1000. Ja ustawilem calosc na sztywno ~1080-1100rpm. 

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1
Opublikowano

Tasslehoff

Też tak myślałem, ale o dziwo nikogo takiego nie było.

W niedziele o 7 nie wstaję, ale raz na jakiś czas mogę zrobić wyjątek (żeby już oby nie kombinować z kartą) - byłem na miejscu około 7:30 i na parkingu było już dość dużo samochodów, więc pomyślałem, że już jest herbacie, a tutaj niespodzianka :)

Opublikowano
11 minut temu, Nex1M napisał(a):

Nie macie freezow memory leak w stalkerze? Bo ja miewam dosc czesto i nie wiem czy to wina dlss czy czego

Zdarzają się w lokacjach gdzie jest dużo postaci. To nie wina DLSS. U mnie na 7900XT jest to samo. Zjeb...li cos w patchu 1.3.1

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, ju-rek napisał(a):

To 4080 :) W grze, to nie wiem.  W TimeSpy 310W po UV i max 50 stopni (średnio 46)

Nie no, to zupelnie inna para kaloszy. W Stalkerze po UV to tam nie wiem czy masz nawet 200W. 

28 minut temu, Nex1M napisał(a):

Nie macie freezow memory leak w stalkerze? Bo ja miewam dosc czesto i nie wiem czy to wina dlss czy czego

No ja odpisalem na priv, bo pytales. Zero problemow.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ju-rek napisał(a):

220

Tyle to widzialem srednio na stock w rozdzielczosci 1440p, bo przed chwila zerknalem na youtuba. Ja pisze o poborze 380-390W po UV w Stalkerze 2 po kilku godzinach grania (w pokoju ~25C) i  w Cyberku po UV dobija do 440-450W, wtedy widze na GPU 51-52C. To sa dwa rozne swiaty. Suprim Liquid 4090 na pelnej mocy 450W juz dostawal zadyszki (moze zadyszka to zle slowo, ale nie bylo juz tak kolorowo). 200W i ponizej to jest bardzo malo. Niepotrzebne jest jakies super chlodzenie.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
6 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Tyle to widzialem srednio na stock w rozdzielczosci 1440p, bo przed chwila zerknalem na youtuba. Ja pisze o poborze 380-390W po UV w Stalkerze 2 po kilku godzinach grania (w pokoju ~25C) i  w Cyberku po UV dobija do 440-450W, wtedy widze na GPU 51-52C. To sa dwa rozne swiaty. Suprim Liquid 4090 na pelnej mocy 450W juz dostawal zadyszki. 200W i ponizej to jest bardzo malo.

Nie denerwuj się. To była taka "zaczepka", przecież wiem ile bierze 5090. :toast:

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, darekz napisał(a):

5090 FE, UV 2800/0.890. Pół h grania...

Zrzut ekranu (325).png

Pograj dluzej, ja mam UV z wyzszym zegarem i napieciem, i sa miejsca gdzie leci 380W non stop, i wtedy juz tak kolorowo na FE nie bedzie, bo tez na pewno poleci z watami wyzej w innych miejscach.

U Ciebie widze zegar 2600 i 322W.  U siebie w takim scenariuszu to 45C bym nie przekroczyl.

Edytowane przez DżonyBi